Home » Blog » Banken » Zelf een doe-het-zelf schommelbank maken!

Zelf een doe-het-zelf schommelbank maken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil jij je tuin of woonkamer een enorme boost geven door hier nieuwe meubels voor te maken? Voel jij wel wat bij het zelf maken van een schommelbank? Mooi! Dan ben je namelijk op de juiste site uitgekomen om te ontdekken hoe een schommelbank maken in zijn werking gaat en hoe jij dit helemaal zelf thuis kunt doen. Want of je nu al jaren zelf meubels en constructies maakt of enkele maanden, ik kan je verzekeren dat jij een schommelbank kunt maken waar je van kunt genieten. Een stabiele schommelbank waar je in de zomer heerlijk op kunt luieren, dat is precies wat jij kunt maken met de bouwtekening aan het einde van dit artikel.

Hoe je de schommelbank maakt en hoe jij verder te werk gaat, lees je natuurlijk allemaal in dit artikel. Wil je aan de slag gaan met het maken van je eigen schommelbank? Lees dan snel verder!

Hoe kan ik mijn eigen schommelbank maken?

Je eigen schommelbank maken is in tegenstelling tot veel andere projecten lastiger. Dit heeft vooral te maken omdat je met een 180 graden boog te werk moet gaan om de schommelconstructie van jouw nieuwe schommelbank te kunnen maken. Dit hoeft niet lastig te zijn, echter is het wel belangrijk dat je de bouwtekening goed volgt om een goede schommelbank te maken. Want op de bouwtekening vind je precies de informatie die je nodig hebt om je eigen schommelbank te maken. Het voordeel hiervan is dat jij iedere seconde van het proces weet wat je moet doen om verder te komen. Zo lees je op de bouwtekening de verschillende afmetingen en ontdek je ook hoe je alles uiteindelijk in elkaar moet zetten. Dit is de snelste en makkelijkste manier om met succes een schommelbank te maken. Lees ook het stappenplan even goed door.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Schommelbank
Schommelbank

Stappenplan

  1. Locatie bepalen
  2. Gewenste lengte
  3. Materiaalkeuze
  4. Schommelbank maken

Stap 1: Locatie bepalen

Een heel belangrijke stap is het zoeken van een geschikte locatie in je tuin. Heb je een grote tuin is dit niet zo moeilijk maar vooral bij een kleine tuin is het woekeren met de ruimte. Een schommelbank in je tuin heeft best wat ruimte nodig. Zowel voor als achter de bank heb je voldoende vrije ruimte nodig. De bank moet goed vrij kunnen schommelen zonder dat je tegen een schutting aan zou kunnen komen. Ook moet je voldoende afstand houden van je zit gedeelte zodat je niet in het schommelgedeelte terecht komt wanneer je een paar stappen achteruit doet. Dit zijn maar even wat praktische aanwijzingen.

Stap 2: Gewenste lengte

De gewenste lengte van de bank is afhankelijk van met hoeveel mensen je op de schommelbank wil zitten. Meestal zal dit 2 volwassenen zijn dan kun je al snel 4 kinderen kwijt. Het is goed om daar even rekening mee te houden. Hou ongeveer 50 cm per volwassen persoon aan. Dan het zit gedeelte voor 2 personen 1 meter breed. Is een van de personen wat breder dan neem je een groter zitgedeelte

Stap 3: Materiaalkeuze

Er is veel keuze wat materialen betreft. Je kunt kiezen voor metaal, kunststof of een houten schommelbank.

Schommelbank metaal

Zelf een schommelbank van metaal maken is voor veel doe-het-zelvers niet handig omdat ze zelf geen lasapparaat hebben en ook niet kunnen lassen. Sommige denken dat ze kunnen lassen maar dan is het vaak meer bakken dan lassen. De lassen zien er dan niet uit dit wil je natuurlijk niet. Uitbesteden kan maar dan praat je wel in één keer over veel hogere kosten.

Voordeel van metaal

  1. Het is heel sterk eigenlijk onverwoestbaar

Nadelen van metaal

  1. Metaal word in de zomer heel warm
  2. In de winter kun je niet op een metaal zitten want dan zou je er aan vast kunnen plakken. Dit is zelfs gevaarlijk.
  3. Schilderen is daarom ook echt noodzakelijk
  4. Duur

Kunststof schommelbank

Met kunststof aan de slag om zelf een schommelbank te maken is voor de meeste klussers geen optie. Je hebt enorm veel soorten kunststoffen. Om er mee aan de slag te gaan vereist wel de nodige kennis. Een bank van kunststof heeft ook voor en nadelen

Voordelen van kunststoffen

  1. Kan goed tegen vocht
  2. Je hoeft het niet te schilderen

Nadelen van kunststoffen

  1. Kunststof planken en balken zakken snel door onder gewicht en moeten daarom van aluminium versteviging stippen worden voorzien om dit tegen te gaan.
  2. In gerecyclede kunststoffen kunnen harde en zachte stukken zitten. Waardoor de kwaliteit niet altijd even goed is. Dit komt omdat tijdens het gietproces/extruder proces kunnen er holtes ontstaan.
  3. Het gewicht kan best oplopen door alle verstevigingen die je moet doen.
  4. Materialen wat lastiger verkrijgbaar
  5. Sommige kunststoffen verweren snel

Door de genoemde nadelen en vereiste kennis zal je er niet snel zelf aan beginnen

Houten schommelbank

Al snel zul je voor het maken van een schommelbank op hout uitkomen. Dan is het de vraag: waar wil je voor gaan? Heel duurzaam dan kom je op hardhout uit. Hardhout is echter wel aardig duur. Een hardhouten schommelbank verslijt je niet meer die zijn onverwoestbaar en weerbestendig.

Vind je hardhout te duur dan kun je ook kiezen voor grenenhout. Grenen is een stuk goedkoper en duurzamer dan bijvoorbeeld vuren. Kies je voor geïmpregneerd grenen en je schildert je hout dan kun je jaren plezier hebben van je grenenhouten schommelbank.

Wil je echt goedkoop uit zijn dan kies je vuren. Het nadeel is dat je vurenhout echt goed moet beschermen tegen weersinvloeden. Dus goed voorzien van een laag grondverf en daarna lak aanbrengen. Jaarlijks alle beschadigingen bijwerken.

Stap 4: Schommelbank maken

Zaag aan de hand van de materiaallijst op de schommelbank bouwtekening het hout op maat.

  1. Zet de zijkanten van het zitgedeelte in elkaar. De zijkanten bestaan uit de leuningen en het onder frame waarop het zitgedeelte komt.
  2. Plaats de latten van het zitgedeelte
  3. Schroef de planken van de achterkant (rugleuning) vast
  4. Zet de poten van het frame waar de schommelbank aan komt te hangen in elkaar
  5. Plaats de bovenbalk
  6. Schroef de schoren vast hierdoor kan de schommelbank zijwaartse krachten opvangen
  7. Hang de schommelbank met 4 kettingen aan het frame

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Schuren en verven van het hout

Je kunt je schommelbank maken met een standaard houtkleur wat als gevolg heeft dat het minder tijd kost om je schommelbank te maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om een schommelbank te maken in een unieke kleur. Ik raad je aan om te kiezen je schommelbank van te voren van grondverf te voorzien zodat je zeker weet dat je hout goed onderhouden is. Vervolgens is het mogelijk om je schommelbank te verven met een kleur die jij mooi vindt. Het is natuurlijk niet persé nodig om je schommelbank te verven, maar wel leuk ;-).

Voordat jij je schommelbank in elkaar zet, is het van belang dat je nog even goed al het hout schuurt. Zo voorkom je een onprettig zitoppervlak en hoef je achteraf niet te gaan priegelen met schuurpapier.

Veiligheid

Een belangrijk punt is de veiligheid van de gebruikers. Het is heerlijk schommelen maar je wil voorkomen dat je kind of jij zelf zich bezeren. Schuur daarom het zitgedeelte, de rug en armleuningen van de bank heel glad. Daardoor voorkom je dat er splinters in je huid komen. Daarnaast kun je onder je schommelbank eventueel rubbertegels voorzien. Mocht je dan van de bank afvallen dan voorkom je wonden.

Daarnaast is er in het ontwerp rekening gehouden met de stabiliteit van het geheel. Maak je gebruik van een van onze bouwtekeningen dan hoef jij jezelf daar niet druk over te maken. Maak je geen gebruik van onze bouwtekeningen zorg er dan voor dat je schoren voorziet. Veranker het frame waar de schommelbank aan vast komt in de grond. Hierdoor voorkom je dat het geheel zou kantelen in een extreem geval.

Bouwtekening om een schommelbank te maken.

Ben je klaar om je eigen schommelbank te maken? Dan heb ik goed nieuws voor je, want de onmisbare bouwtekening voor dit bouwproject vind je in mijn bouwtekeningenpakket. Samen met nog eens tienduizend bouwtekeningen kan jij aan de slag met het maken van al je meubels. Dus behalve een schommelbank maken kan je ook nog meubels voor je woonkamer, slaapkamer of bijvoorbeeld je serre maken. Je kunt van alles maken met de bouwtekeningen uit mijn bouwtekeningenpakket!

Denk bijvoorbeeld aan het maken van je eigen woonkamer meubels waaronder een bank, tv-meubel, boekenkast, stoelenset en salontafel. Alle bouwtekeningen om dit te doen zijn te vinden in mijn bouwtekeningenpakket waardoor je nooit meer naar een meubelzaak hoeft te gaan om dure meubels te kopen. Deze maak je vanaf vandaag helemaal zelf!

Wil je meer weten over de bouwtekeningen? Of ben je benieuwd hoe jij dit pakket kunt bemachtigen? Klik dan hier om meer te weten te komen over de bouwtekeningen die je in dit pakket kunt vinden!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Schommelbank maken
Schommelbank maken

Schommelbank en accessoires kopen

Vind je het maken van een schommelbank echt te lastig dan kun je er ook voor kiezen om er een te kopen. Je kunt ze bij veel verschillende winkels zoals de kwantum, blokker en leenbakker of via bouwmarkten zoals de Gamma, Praxis, Hornbach en Karwei kopen.

De prijzen variëren wel echt behoorlijk. Zoek maar eens via internet. Let er wel op dat de goedkoopste helaas niet altijd van de beste kwaliteit zijn. Wil je een scherpaanbod ga dan naar deze link hier worden verschillende leveranciers vergeleken en heb je altijd het beste aanbod.

Schommelbank kussen

Wil ook nog lekker kunnen zitten dan is het aan te raden om ook wat kussen aan te schaffen. Ook hiervan heb je heel wat mogelijkheden. Via deze site kom je een eind.

Schommelbankhoes

Bescherm je schommelbank tegen de weersinvloeden zoals regen en sneeuw. Door een beschermhoes te kopen voorkom je dat er water op de bank blijft staan. Een keertje is dit helemaal niet erg maar is dit een jaar lang dan is de kans op houtrot wel aanwezig. Door het gebruik van een bankhoes voorkom je dit. Een betaalbare site

Verder voorkom je daardoor ook dat je last hebt van algengroei. Algen maken je bank spekglad en erg vies om op te zitten.

Conclusie schommelbank maken of kopen?

De keuze is helemaal afhankelijk van de tijd en het geld dat je er voor over hebt.

Voordelen kopen

  1. Snel in huis dus ben je snel aan het genieten
  2. Je hoeft zelf niet te klussen (al vind ik dat voor mijzelf geen voordeel)

Nadelen kopen

  1. Wil je goede kwaliteit dan is het erg duur
  2. Goedkoop is over het algemeen lage kwaliteit

Voordelen maken

  1. Goedkoop
  2. Beste kwaliteit
  3. Duurzaam
  4. Gaaf om te doen geeft veel voldoening

Nadelen maken

  1. Kost tijd
  2. Bouwtekening nodig

Persoonlijk zou ik altijd voor zelf maken gaan. Je weet precies wat je maakt en hebt daardoor invloed op de prijs en kwaliteit.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bank bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.