Home » Blog » Speelgoed » Bouwtekening speeltoestel: Hoe je kind veilig speelt zonder zich te vervelen

Bouwtekening speeltoestel: Hoe je kind veilig speelt zonder zich te vervelen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een van mijn klassiekertjes, maar dan geperfectioneerd: bouwtekening speeltoestel.

Want willen jouw kinderen al tijden een stoer speeltoestel in de tuin? Maar twijfel jij nog? Dan ben je niet te enige. Ook ik zat ooit in dubio over de aankoop van een speeltoestel.

Ik heb het toen niet gedaan.

Waarom?

Ik vond veilige speeltoestellen (waar de kinderen ook echt leuk op konden spelen) niet te betalen duur. Maar ja, elke keer dat we naar een tuincentrum gingen, moest ik m’n kinderen wegplukken van die speeldingen daar.

En heel gek, maar het duurde even voor bij mij het kwartje viel. Als handige klusser kon ik toch zélf een bouwtekening voor een veilig speeltoestel maken? Dus ik aan de slag.

Achteraf ontdekte ik dat een vergelijkbaar speeltoestel bij een speciaalzaak mij maar liefst 1200 euro had gekost. Nu was ik daarvan maar een fractie kwijt.

Trouwens, naast de honderden euro’s besparing was er nóg een groot voordeel: ik kon zelf het ontwerp van het speeltoestel bepalen. Mijn kinderen hadden inspraak, al moet ik bekennen dat het jochie in mij ook naar boven kwam 🙂

Inmiddels heb ik mijn speeltoestel bouwtekening van toen verder geperfectioneerd. Je maakt daarmee binnen tien uur een fantastisch mooi en veilig speeltoestel. Ik kan je verzekeren dat je kind veel plezier aan het speeltoestel gaat hebben.

En jij ook. Want zeg nu zelf: wat is er mooier dan die glunderende gezichtjes?

Waar moet je op letten bij het maken van een speeltoestel?

Als je zelf een speeltoestel wilt bouwen, moet je natuurlijk wel weten wat belangrijke onderdelen zijn waar je even net wat extra aandacht aan moet besteden. Voorbeelden hiervan zijn dat je zeker weet dat jouw nieuwe speeltoestel veilig bespeelbaar is door je kinderen. De bouwtekening speeltoestel helpt je stap voor stap bij het maken van het speeltoestel.

Wanneer jij op zoek gaat naar hout voor het maken van je speeltoestel, kan je het beste kiezen voor hout van hoge kwaliteit. Wanneer jij hout van lagere kwaliteit zou kiezen, bestaat de kans dat je speeltoestel veel minder lang meegaat dan wanneer jij voor hout van hogere kwaliteit zou kiezen. Ook is het veel veiliger om je kind(eren) te laten spelen op een speeltoestel gebouwd van hoogwaardig hout.

Is een speeltoestel maken met een speeltoestel bouwtekening lastig?

Nee, het maken van een speeltoestel met een speeltoestel bouwtekening is veel minder lastig dan dat je waarschijnlijk denkt. Omdat op de speeltoestel bouwtekening eigenlijk iedere stap duidelijk is uitgelegd, kan jij precies zien wat je moet doen om het speeltoestel op een veilige manier in elkaar te zetten. Als jij dit op correcte wijze doet, is er geen reden om te denken dat jouw speeltoestel onder doet voor speeltoestellen die al die dure speciaalzaken verkopen. Aarzel daarom niet en ga met de speeltoestel bouwtekening aan het werk om je eigen speeltoestel te maken!

Speeltoestel maken
Speeltoestel maken

Stappenplan speeltoestel maken

  • Stap 1: Locatie bepalen
  • Stap 2: soort speeltoestel bepalen
  • Stap 3: Ondergrond speeltoestel
  • Stap 4: Palen in beton plaatsen (gaten boren en beton storten)
  • Stap 5: Frame in elkaar zetten
  • Stap 6: Aftimmeren
  • Stap 7: Plaats de glijbaan, en anders accessoires
  • Stap 8: Afwerking

Stap 1: Locatie bepalen

Het bepalen van de locatie van je speeltoestel is een heel belangrijke stap. De locatie is afhankelijk van de afmetingen van het speeltoestel en de grote van je tuin. Wil je het speeltoestel aan de zijkant van je tuin of juist midden in je tuin. Wanneer je speeltoestel een RVS glijbaan heeft let er dan op dat deze in de zomer erg warm kan worden. Je zou er daarom voor kunnen kiezen om je speeltoestel in de schaduw te zetten. Of je glijbaan in de schaduw van je speeltoestel.

Stap 2: soort speeltoestel bepalen

Het soort speeltoestel bepalen kun je doen door te kijken wat jij het leukste vindt voor je kind. Wil je dat je speeltoestel een schommel, glijbaan, Glijstang, klimrek, klimwand, touwladder, klimnet heeft. Gebruik hiervoor de onderstaande handige download

Het is handig om even wat op een rij te zetten wat je graag wil. Wil je onder je speeltoestel een zitje hebben? Dan zou je dat ook gelijk kunnen combineren.

Stap 3: Ondergrond speeltoestel

De ondergrond waar je jouw speeltoestel gaat zetten heel belangrijk om vooraf even goed te regelen. Wil je straks tegels onder je speeltoestel hebben? Teken dan het gedeelte waar je het speeltoestel wil zetten af. Graaf het uit en breng daarna zand aan zodat je dat niet hoeft te doen wanneer het speeltoestel er al staat. Want dan kost het je heel wat meer tijd.

Stap 4: Palen in beton plaatsen (gaten boren en beton storten)

Bepaal aan de hand van de bouwtekening de locatie van de palen Het is slim om de palen in beton vast te zetten. Boor de gaten voor de palen voldoende ruim zodat je de beton er rond kan storten. Kies voor snel drogende kant en klare beton. Daar hoef je alleen wat water bij te doen en dan ben je klaar. Zorg er wel voor dat je de palen tot 10cm boven de beton voorziet van een extra beschermende laag. Want de locatie waar het snelste houtrot ontstaat is net boven de grond (beton in dit geval). Hou er rekening mee dat de palen waterpas staan maak gebruik van hulpschoren.

Stap 5: Frame in elkaar zetten

Wanneer de beton eenmaal goed is uitgehard zet je het frame in elkaar. Het geheel zet je dan vast aan de palen. De benodigde materialen kun je vooraf allemaal zagen. Al is het wel verstandig om tijdens het bouwen regelmatig nog het een en ander na te meten. Er kan tijdens de bouw altijd wel wat verschil optreden. Haal de hulp schoren pas weg wanneer het complete frame inclusief schoren is geplaatst. Zodat het een stevig geheel is

Stap 6: Aftimmeren

Nu is het zover dat je alles kunt aftimmeren. Dus je plaatst de planken voor de vloer en het hekwerk rondom. Indien gewenst timmer je ook gelijk het dak en breng zo snel mogelijk bitumen dakbedekking aan. Dit is het behoudt van je speeltoestel. Kies je voor een vast laddertje monteer deze dan ook gelijk.

Stap 7: Plaats de glijbaan, en anders accessoires

Nu je speeltoestel qua hout goed in elkaar staat is het de bedoeling om de accessoires te plaatsten.

In het geval van een:

Schommel plaatsen:

Draai de oogbouten in de daarvoor bestemde balk en hang de schommel er aan op. Zorg er voor dat de schommel voldoende afstand heeft van het frame in verband met veiligheid

Glijbaan plaatsen:

Breng de glijbaan aan volgens de instructies van de glijbaan leverancier. Zet deze goed vast en zorg er voor dat de glijbaan onder de juiste hoek wordt vast gezet zodat hij niet te steil en ook niet te vlak is. Wordt de glijbaan te steil gemonteerd dan kan het gevaarlijk zijn voor je kind of kinderen. Wordt de glijbaan te vlak gemonteerd dan glijd hij niet lekker

Glijstang plaatsen:

De glijstang monteer je op de plaats waar jij hem graag wil hebben. Je kunt een glijstang ook makkelijk zelf maken. Op een van onze tekeningen hebben we een glijstang staan en laten we zien hoe je deze maakt.

Klimrek plaatsen:

Een klimrek vinden veel kinderen helemaal geweldig dit klimrek maak je zelf en je kunt dit vastzetten aan je speeltoestel of los van elkaar houden.

Klimwand plaatsen:

Bij veel speeltoestellen zie je een klimwand zitten. Deze klimwand is voorzien van klimgrepen zodat je kind veilig kan klimmen. Een klimwand aan je speeltoestel plaats je over het algemeen onder 45 graden.

Touwladder plaatsen:

Hou er bij het plaatsen van je touwladder rekening mee dat je touwladder heel stevig wordt vast gezet. Een touwladder heeft heel wat de verduren.

Klimnet plaatsen:

Heb je een wat grotere tuin dan is het een leuk idee om een klimnet te monteren. Stel je maakt een speeltoestel met 2 torens dan kun je tussen deze torens een klimnet monteren. De kinderen kunnen dan van de ene toren naar de andere toren klimmen. Dit is echt heel gaaf en zeker in een grotere tuin de moeite van overwegen waard. Je kind of kinderen doe je er enorm veel speelplezier mee.

Overige mogelijkheden:

Een speeltoestel kun je uitbreiden met accessoires zoveel je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld een klimtouw, bel. ringen, baby schommel, stuurwiel, telescoop, basketbalring of lachspiegel plaatsen. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

Stap 8: Afwerking

Tenslotte is het belangrijk om je speeltoestel goed te beschermen tegen weersinvloeden. Gedeeltelijk doe je dit al door te kiezen voor bijvoorbeeld geïmpregneerd hout. Wil je nog extra veel bescherming dan is het verstandig om een extra laag aan te brengen van kleurenbeits of blanke beits. Hierdoor bescherm je jouw speeltoestel en hebben je kinderen jarenlang speelplezier

Speeltoestel uit ons premiumpakket
Speeltoestel uit ons premium pakket

Speeltoestel bouwpakket

Wil je het speeltoestel zelf maken maar zou je dit het liefste gelijk als speeltoestel bouwpakket willen hebben. De bouwtekeningen zijn zo opgebouwd dat je ze heel makkelijk als bouwpakket kan volgen. Op elke bouwtekening staat een handige materiaallijst. Wanneer je deze bij je bouwmarkt inlevert dan zagen ze alles voor je op maat. Bij de betere bouwmarkt kost dit nauwelijks wat extra. Daarna is je speeltoestel gewoon als bouwpakket in elkaar te zetten.

Waar kan ik een bouwtekening speeltoestel vinden?

En een bouwtekening speeltoestel, waar vind je die? Die vind je bij mij! Ik heb namelijk de afgelopen twintig jaar een enorm bouwtekeningenpakket opgebouwd waar wel meer dan tienduizend bouwtekeningen inzitten die vrijwel ieder bouwproject mogelijk maken, dus het ook het maken van je eigen speeltoestel! Alle bouwtekeningen zijn op een prettige manier weergegeven zodat je altijd precies weet wat je moet doen.

Behalve een speeltoestel bouwtekening, vind je in dit pakket ook nog bouwtekeningen om je eigen schommelstoel, bank en stoelen mee te maken. Wil jij je complete woonkamer inrichten met door jou gemaakt meubilair? Dan kan dat met mijn bouwtekeningenpakket!

Ben je benieuwd hoe je aan dit pakket kunt komen? Klik dan nu hier en ontdek.. Op deze pagina vind je meer informatie!

bouwtekening speeltoestel

bouwtekening speeltoestel

Zelf een speelhuis je maken met een bouwtekening speeltoestel is het makkelijk.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Speelhuisje kopen of maken?

Nu je alles hebt gelezen twijfel je dan nog aan zelf maken of kopen? Lees dan de voor en de nadelen

Voordelen van kopen

  1. Snel in huis
  2. Geen bouwtekening nodig
  3. Minimale hoeveelheid klustijd

Nadelen van kopen

  1. Het grote nadeel is de hoge prijs die je moet betalen
  2. Lage kwaliteit
  3. Onvoldaan gevoel je doet het eigenlijk liever zelf.

Wanneer je een speelhuisje gaat kopen waar doe je dit dan?

Mocht je toch graag een speelhuisje kopen doe het dan daar waar je:

  • Veel variatie
  • De prijs kwaliteit verhouding goed is.
  • Je goede levering en garantie voorwaarden hebt.
  • Daarnaast een goed retourbeleid.

Oei dat is heel wat uitzoek werk Fred. Ja om dit zelf te doen wel maar daarom hebben wij voor je gezocht. Al deze zaken vind je namelijk bij deze website.

De voordelen van zelf maken

  1. Heel goedkoop
  2. Beste kwaliteit je hebt het zelf helemaal in de hand.
  3. Veel voldoening en waardering van je zoon of dochter of van beide 🙂
  4. Gereedschappen heb je al in huis
  5. Super leuk project om te zelf te maken

Enkele nadelen van zelf maken

  1. Het kost je wat tijd om alles te maken.
  2. Je hebt een bouwtekening nodig. Dit is niet echt een nadeel want daar hebben wij zoals je hebt kunnen lezen een  goede oplossing voor.

Wanneer je alles op een rij zet dan kun je het beste zelf aan de slag gaan is mijn conclusie.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Zet het hieronder in een reactie en geef ook gelijk even aan wat je van dit artikel vindt. Heb je aanvullingen? Ze zijn altijd welkom

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Hallo Fred,

    Voor mijn dochter van 5 en zoon van 8 wil ik graag een speeltoestel maken
    Hartelijk dank voor het stappenplan ik ga binnenkort je bouwtekeningen aanschaffen dan komt het helemaal goed

    Jacoliene

    1. Hoi Jacoliene,

      Heel goed ik ben ook heel benieuwd naar het resultaat straks
      Stuur je ons de foto’s toe?

      Groeten
      Fred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.