Home » Blog » Tuinhuis » Een houten tuinhuisje maken, dit kan jij zelf!

Een houten tuinhuisje maken, dit kan jij zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Op zoek naar een idyllisch en romantisch tuinhuisje om in je tuin te plaatsen? Dan ga je waarschijnlijk niet het tuinhuisje vinden waar jij naar op zoek bent. Daarom kan je beter zelf een houten tuinhuisje maken. Dit is namelijk niet alleen goedkoper, maar ook mooier. Houten tuinhuisjes van de Karwei of Gamma, dus die kant-en-klare bouwpakketten, zien er vaak saai en niet origineel uit. Maar als je er zelf een maakt, kan je hem zo maken dat die van jou uniek is. Veel mensen denken dat een houten tuinhuisje maken lastig is, of dat het heel veel tijd kost. Dit is echter flauwekul. Dus ben jij klaar om je eigen houten tuinhuisje te maken? Lees dan nu verder!

Hoe maak ik een houten tuinhuisje?

Een houten tuinhuisje maken met een bouwtekening is eigenlijk hetzelfde als een bouwpakket kopen om deze vervolgens in elkaar te zetten. Er zijn echter twee verschillen. Een houten tuinhuis bouwpakket kost veel meer geld en als je zelf een houten tuinhuisje maakt, moet je ook zelf sommige planken op maat zagen. De gebruiksaanwijzing die jij in een bouwpakket vind, is verder bijna hetzelfde als een bouwtekening.

Als je zo even op het internet kijkt wat de prijs van een tuinhuisje is, kom je al snel op een euro of duizend uit. Maar de kosten van een tuinhuisje, wanneer je hem zelf bouwt, bedragen maar drie- tot vierhonderd euro. Je hoeft alleen wat meer tijd in de constructie hiervan te vinden. Een houten tuinhuisje maken met je eigen handen is dus een stuk voordeliger dan er eentje te kopen.

Stappenplan tuinhuis maken.

Het stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

  1. Voorbereidingen.
  2. Bouwen.
  3. Afwerken.

Stap 1: Voorbereidingen.

Goede voorbereidingen voor het bouwen van een tuinhuisje is wel erg belangrijk.

Let dus op de volgende stappen:

  1. Locatie bepalen.
  2. Gewenste afmetingen bepalen.
  3. Materiaalsoort kiezen.
  4. Bouwtekening zoeken.
  5. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Locatie bepalen.

Op welke locatie wil je het gaan zetten? Heb je een kleine tuin of juist een grote tuin? Elke tuin heeft zijn eigen aanpak nodig. In een kleine tuin is de beschikbare ruimte heel bepalend voor de locatie en de afmetingen. Je zult dan ook meestal maar één plaats hebben waar je het tuinhuisje kunt zetten.

Is je tuin groot dan heb je veel meer mogelijkheden wat locatie bepalen betreft. Soms kan het handig zijn om het tuinhuis precies tussen de siertuin en de groentetuin te zetten. Dan heb je een hele duidelijke scheiding tussen deze tuinen. Je kunt het tuinhuis dan gebruiken voor je tuingereedschap en ook voor je fietsen bijvoorbeeld. Alles is afhankelijk van wat je zelf wilt en wat je voor ruimte hebt. Het is zelfs mogelijk om je tuinhuis te combineren met een overkapping waar je onder kunt zitten.

Maak voor jezelf een schets op schaal waarin je de mogelijke locaties aangeeft. Dan kom je ook gelijk bij de volgende stap de gewenste afmetingen.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen.

Wat zijn de gewenste afmetingen? De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van wat je echt kwijt wilt in je tuinhuisje. Maak hiervan een lijstje voor jezelf. Zodat je in kan schatten hoeveel ruimte je nodig hebt. Heb je een hele grote tuin is het slim om voor extra veel ruimte te kiezen. Extra ruimte is altijd handig.

Bij het bepalen van de gewenste afmetingen hou je ook rekening met de beschikbare ruimte. De combinatie locatie en gewenste afmetingen bepalen samen de afmetingen waar je uiteindelijk voor kiest.

Stap 1.3: Materiaalsoort kiezen.

Voor welk materiaal kies je? Hoelang wil je dat het tuinhuis minimaal mee gaat? Wat vind je mooi? Wat is je budget?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord kun je aan de hand daarvan een keuze maken qua houtsoort. Kies je voor hardhout dan betaal je erg veel. Je weet echter wel dat je tuinhuis erg lang mee gaat. Kies je voor Douglas hout dan heb je ook een houtsoort dat best lang mee gaat alleen de kosten zijn een stuk lager dan hardhout. Je kunt de levensduur van je hout echter oprekken door een beschermende laag te voorzien zoals tuinbeits bijvoorbeeld.

Geïmpregneerd hout gaat nog korter, de kosten zijn ook stuk lager dan hardhout. Wat de laatste tijd erg aan het veranderen is dat de kosten voor Douglas hout steeds lager worden.

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken.

Wanneer alles duidelijk is wat je precies wilt hebben dan kun je opzoek gaan naar een bouwtekening. Deze tuinhuis bouwtekening kun je vinden in het ledengedeelte van de website. Deze tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand. Op elke tekening staat een materialenlijst. Aan de hand van deze materialenlijst kun je de materialen bestellen en op maat zagen. Mocht je nog geen lid zijn dan kun je hier lid worden.

Stap 1.5: Materialen bestellen.

Aan de hand van de gevonden tekening is het tijd om je bestelling te gaan plaatsen. Het is slim om verschillende offertes op te vragen bij verschillende houthandels. Je zult er verbaasd van staan wat een verschil er tussen de verschillende bedrijven is. Hiermee kun je de eerste besparing doen. Soms heb je bij een bouwmarkt ook een goede aanbieding al moet je wel goed op de kwaliteit letten.

Stap 2: Bouwen

Waar let je op tijdens het bouwen van je tuinhuis?

  1. Begin pas wanneer alle materialen die je nodig hebt binnen zijn.
  2. Laad je accu’s op.
  3. Zorg dat je alle benodigde gereedschappen in de buurt hebt.
  4. Hang de tekening op een plaats waar je hem goed kan zien. Druk de tekening eventueel 2x af.
  5. Graaf de locatie uit en breng zand aan.
  6. Mocht je een betonvloer willen stort dan je vloer. Kies dan voor een vloer met vorstrand.
  7. Zaag alles op maat.
  8. Volg de tekening stap voor stap en maak af waar je mee bezig bent voor je verder gaat
  9. Werk veilig gebruik bescherming voor je oren, ogen en doe ook veiligheidsschoenen aan.
  10. Ruim de werkruimte zoveel mogelijk op wanneer je stopt met werken. Los liggende kabels oprollen. Zodat je de andere keer in een schone ruimte kan beginnen.
  11. Werk zo nauwkeurig mogelijk en zorg er voor dat alles waterpas en haaks is. Meet liever een keer extra dan dat er iets niet klopt.
  12. Probeer met iemand samen te werken dan gaat het allemaal net wat sneller en handiger.

Stap 3: Afwerking

Een goede afwerking van je hout zorgt voor een langere levensduur van je tuinhuis. Dus daarom alleen is het al belangrijk om deze beschermende laag aan te brengen. Kies je voor een tuinbeits dan is de volgende werkwijze belangrijk.

  1. Hout glas schuren en ontvetten.
  2. Eerste laag beits aanbrengen en goed op laten drogen.
  3. Hout licht opschuren en ontvetten.
  4. Tweede beitslaag aanbrengen deze laag is echt nodig voor een optimale bescherming.

Waarom zou je voor tuinbeits kiezen en niet voor lak? Bij tuinbeits wordt je hout van binnenuit beschermt. Het hout kan blijven ademen hierdoor kan het vocht weg uit je hout. Bij lak wordt het hout afgesloten en heb je snel last van houtrot.

Waar moet ik bij een houten tuinhuisje maken allemaal op letten?

Het belangrijkste onderdeel van een houten tuinhuisje maken is dat je voldoende aandacht besteedt aan de stevigheid van het tuinhuisje. Je wilt natuurlijk wel dat het tuinhuisje stevig blijft tijdens de strenge wintermaanden die ons land kent. Ook is het belangrijk dat je in de zomer nog van een mooi tuinhuisje kunt genieten. Let er daarom op dat je, als je tuinhuisje af is, deze jaarlijks een goede onderhoudsbeurt geeft. Verf bepaalde gedeeltes, dus waar het nodig is, opnieuw en doe er alles aan om houtrot te voorkomen. (link naar houtrot) Zo hoef je dus niet ieder jaar een nieuw houten tuinhuisje te maken. Besteedt dus veel aandacht aan de duurzaamheid van je tuinhuisje, waardoor je op de lange termijn alleen maar geld bespaart!

En waar vind ik een bouwtekening voor een houten tuinhuisje?

Je zit al op de goede website, alleen nog niet op de juiste pagina! Want bij Freds Bouwtekeningen kun je bouwtekeningen voor al je projecten vinden. Als jij binnen een paar weken al je spullen in je tuinhuisje wilt kunnen opbergen, biedt de bouwtekening van Fred uitkomst. Want met de bouwtekeningen van Fred kan je direct van start gaan.

Behalve de bouwtekening van een tuinhuisje, kan je in dit pakket nog eens tienduizend bouwtekeningen vinden waarmee je ook allerlei andere producten voor je tuin kunt maken. Een houten boomhut voor je kinderen of een steigerhouten loungebank bij zonsondergang. Het bouwtekeningenpakket bied je voldoende mogelijkheden om je tuin drastisch uit te breiden.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

tuinhuis maken tuinhuis bouwtekening

houten tuinhuisje maken
houten tuinhuisje maken

Geïnteresseerd in wat dit pakket nog meer voor je kan betekenen? Of welke tekeningen zich nog meer in dit pakket bevinden?

De functies van een tuinhuis

In eerste instantie zal een tuinhuis voor de meeste mensen gelden als een opbergplek. De grootte van het tuinhuis geeft al een beetje aan welk soort spullen hier opgeborgen worden. Heb je geen schuur of ruimte om al je tuingereedschappen kwijt te kunnen? Dan is een tuinhuis zeer ideaal.

Als dit het enigste doel van het tuinhuis is, dan zijn er meer dan voldoende kleine en goedkope tuinhuisjes te koop of je kunt er zelf één maken. Een tuinhuis is het perfecte middel om een opslagruimte te creëren.

Maar een tuinhuis leent zich ook steeds meer voor ontspanning. Rondom het tuinhuis kun je een terras aanleggen en hier zomers heerlijk op zitten. Wordt het weer toch minder, dan kun je er voor kiezen om in het tuinhuis te zitten.

Je geniet zo ook bij minder mooi weer van je tuin. Verder kun je in je tuinhuis ook je buitenkeuken kwijt. Vrienden en familie laat je gezellig mee eten, terwijl je keuken thuis onaangetast blijft. Tijdens het koken krijg je toch nog alle gesprekken mee. Denk ook eens aan alle andere functies die een tuinhuis kan hebben. Krijg je regelmatig logees maar heb je niet voldoende logeerplekken in je huis?

Je kunt je tuinhuis dan inrichten als een logeerplek. Met een geïsoleerd tuinhuis maak je hier ook de perfecte werkplek van. Heb je thuis geen plek om te werken of vallen de kinderen je dan lastig? Een werkplek in je tuinhuis zorgt ervoor dat jij je in alle rust kunt terugtrekken. Terugtrekken kun je hier ook als je behoefte hebt aan rust en ontspanning. Maak van je tuin een luxe sauna. Leg ook een waterleiding naar je tuinhuis en je hebt je eigen spa in je tuin gecreëerd. Zo zie je, eigenlijk is een tuinhuis voor alles in te zetten.

Moet een tuinhuis een fundering hebben?

Er staan in de Nederlandse tuinen nog talloze kleine houten en goedkope tuinhuisjes zonder fundering. Is een tuinhuis zonder fundering wel verstandig? Dit hangt van enkele factoren af. Het is voor hele kleine tuinhuizen die enkel dienen om het tuingereedschap in op te bergen misschien niet altijd nodig om van een fundering te voorzien.

Maar wil je een volwaardig tuinhuis plaatsen die andere functies heeft dan opbergruimte, dan is een fundering aan te bevelen. Wel is het soort fundering voor een tuinhuis afhankelijk van het type tuinhuis. Het spreekt voor zich dat de belasting met een houten tuinhuis minder zwaar is dan een gemetseld tuinhuis.

Een randfundering zal voor een tuinhuis meestal voldoende zijn. Dit is een gemetselde of betonnen fundering die onder de dragende muren in de grond wordt aangebracht. Met een houten tuinhuis kun je ook voldoende hebben met een fundering voor de tuinhuis van betonpoeren. Dit zijn stevige blokken van beton met een draadeinde op de bovenzijde.

Een betonpoer kan in de grond gegraven worden op de plek waar de houten draagbalken van de constructie komen. De draagbalken kunnen gemakkelijk op de betonpoer aangebracht worden. Heb je de behoefte aan een zeer zware fundering, dan kun je ook een betonplaat plaatsen.

Van welk materiaal?

Ga je zelf een tuinhuis op maat maken, dan zal de materiaalkeuze gemakkelijk zijn. Je gaat dan voor een tuinhuis van hout. Hout is namelijk gemakkelijk te bewerken en heeft een warme en natuurlijk uitstraling.

Met hout kun je ieder tuinhuis ontwerpen die je maar wilt. Wil je een tuinhuis met groot oppervlak of juist een klein tuinhuis? Met hout kun je alle kanten op. Hetzelfde geldt voor het design van je tuinhuis. Met hout kun je een heel strak tuinhuis maken, maar je kunt het hout ook bewerken met sierlijke vormen tot een romantisch tuinhuis. Voor de doe-het-zelvers zal hout daarom altijd het favoriete materiaal voor een tuinhuis blijven.

Ga je een tuinhuis bouwpakket kopen, dan heb je naast hout ook de keuze uit andere materialen, zoals kunststof of metaal. Deze materialen zijn als doe-het-zelver lastiger te bewerken, tenzij je over specifieke gereedschappen beschikt en enige kennis hebt. Het blijft dus ook een standaard tuinhuis bouwpakket die je volgens de gebruiksaanwijzing in elkaar moet zetten en er zijn geen mogelijkheid om er een persoonlijke toets aan te geven. Een groot voordeel van metaal en kunststof is dat het onderhoudsvrij materiaal is.

Een houten tuinhuis zal je om jaarlijks of om de paar jaar helemaal moeten schuren en schilderen. Dit is niet het geval met metaal en kunststof. De materiaalkeuze blijft dan vooral ook een persoonlijke keuze.

Een paneelbouw of blokhut tuinhuis?

Niet alle tuinhuizen zijn hetzelfde. Sterker nog, het is mogelijk om door de bomen het bos niet meer te zien wegens de vele modellen tuinhuizen. Daarnaast zit er in de bouwstijl ook nog het nodig verschil.

Grofweg kun je kiezen tussen een tuinhuis die je door middel van paneelbouw in elkaar zet  en een blokhut tuinhuis. Wat is het verschil tussen beide types? Een paneelbouw tuinhuis zal in Nederland het vaakst voorkomen.

Dit is een tuinhuis waarvan, ongeachte het gebruikte materiaal, het geraamte in elkaar gezet wordt. Vervolgens wordt aan het geraamte de kunststof of metalen panelen of houten planken gemonteerd. Een blokhut tuinhuis is enkel in hout te verkrijgen en is misschien wel bekend van de robuuste Amerikaanse blokhutten.

Voor dit tuinhuis is geen geraamte nodig. Er worden ook geen panelen of planken gebruikt, maar houten balken. Een echte blokhut bestaat overigens uit hele boomstammen. De houten balken worden op de hoeken met elkaar verbonden, zodat er een stevige constructie ontstaat. Niet alleen de bouwwijze verschilt, het uiterlijk van beide types verschilt ook. Paneelbouw is wat strakker afgewerkt, terwijl een blokhut tuinhuis veel robuuster oogt.

Het type dak van een tuinhuis

Het dak vormt een wezenlijk onderdeel van een tuinhuis. Niet alleen omdat een dak zorgt voor een droge en winddichte ruimte, het dak zal in grote mate de stijl en uitstraling van het tuinhuis bepalen. Een tuinhuis met plat dak zal al vaak wat meer overkomen als een soort van schuur.

De uitstraling zal al heel veel veranderen als je kiest voor een tuinhuis met overkapping en plat dak. Het platte dak wordt als het ware doorgetrokken, zodat er een overkapping ontstaat. Voor een meer huiselijke uitstraling wordt er gekozen voor een hellend dak, het dak loopt dus schuin af. Hiervan zijn weer talloze varianten.

Het meest standaard type is het zadeldak. Dit is een dak waarbij twee hellende daken naar elkaar toe lopen tot in de nok. Je kunt ook kiezen voor een lessenaars dak. Dit dak bestaat uit één hellend dakvlak dat van voren naar de achterzijde van het tuinhuis helt.

Er kan gekozen worden hoe stijl je het lessenaars dak wil laten lopen. Hierbij moet je rekening houden dat als het dak zeer stijl is, de voorzijde van je tuinhuis ook erg hoog wordt. Een piramidedak, ook wel tentdak genoemd, bestaat uit vier of meerdere driehoekige dakvlakken die in een punt naar elkaar toelopen.

Gebruik je meer dan vier dakvlakken, dan kun je hiermee een ideaal dak creëren voor een rond tuinhuis. De keuze voor een bepaalt soort dak is meestal afhankelijk van de stijl van de woning. Het dak van een tuinhuis wordt vaak aangepast aan het soort dak van de woning.

Welke dakbedekking?

Ook de gebruikte dakbedekking speelt een belangrijke rol in de uitstraling van het tuinhuis. In de meeste gevallen zal voor een tuinhuis met plat dak gekozen worden voor de klassieke dakbedekking bitumen of EPDM. EPDM is een dakbedekking uit rubber. Dit is gemakkelijk materiaal om platte daken te bedekken en bovendien goed waterdicht en met een lange levensduur. Voor hellende daken heb je wederom een grote keuze in verschillende soorten dakbedekkingen. Licht hellende daken of een lessenaars dak willen nogal eens afgewerkt worden met eenvoudige golfplaten. Golfplaten zijn in zowel kunststof als staal te verkrijgen.

Er zijn ook speciale stalen dakplaten te verkrijgen. Deze dakplaten lijken op golfplaten, maar zijn ook toe te passen op een tuinhuis met plat dak. Er zijn ook dakplaten te verkrijgen in de vorm van dakpannen. Zo lijkt het alsof je je tuinhuis met echte dakpannen hebt bedekt, maar het zijn in werkelijkheid dakplaten. Uiteraard zijn dakpannen ook mogelijk als je een zeer degelijke dakbedekking voor een hellend dak zoekt.

Overigens zijn shingles ook zeer populair om op tuinhuizen toe te passen. Shingles zijn meestal van bitumen en in allerlei kleuren te verkrijgen.

Nieuw zijn houten shingles, voor als je een uniek houten dak wenst. Kies je voor een tuinhuis met overkapping en plat dak? Je kunt er voor kiezen om de overkapping te bedekken met doorzichtige polycarbonaat platen. Je zit beschermd tegen de regen, maar daglicht valt toch onder de overkapping en dit maakt en maakt de ruimte onder een overkapping veel minder donker.

Isoleren van een tuinhuis: de moeite waard?

In veel gevallen zal je zien dat eenvoudige tuinhuisjes niet geïsoleerd zijn. Dit zijn meestal tuinhuisjes waar je in de winter al het tuingereedschap in opslaat. Je doet dit al jaren, dus isolatie mis je eigenlijk helemaal niet. Maar houd er wel rekening mee dat wanneer het buiten vriest, het in een niet geïsoleerd tuinhuis bijna net zo hard kan vriezen. Dit is misschien minder erg als je je tuinhuis enkel als opslagplaats voor je tuingereedschap gebruikt.

Maar wil je een luxe tuinhuis hebben die je ook voor andere activiteiten gebruikt, dan is het isoleren wel noodzakelijk. Bijvoorbeeld als je het tuinhuis inzet als logeerruimte, hobbyruimte of werkruimte. Je wilt dan ook in de winter warm zitten en de vrieskou buiten houden. In een geïsoleerd tuinhuis kan dit. Isoleren geeft je ook de mogelijkheid om een kachel in je tuinhuis te plaatsen. Immers, de isolatieschil zal ervoor zorgen dat de warmte niet naar buiten zal ontsnappen. Naast thermische isolatie zorgt een geïsoleerd tuinhuis ook voor de nodige akoestische isolatie. Ideaal bijvoorbeeld als je het tuinhuis gebruikt als muziekruimte.

Hoe een tuinhuis isoleren?

Wanneer je je tuinhuis wilt isoleren, pak dit dan ook goed aan. Enkel wandisolatie toepassen heeft niet zoveel zin als je geen vloerisolatie en dakisolatie toepast. Daarmee verlies je alsnog veel warmte. Isoleer zowel je vloer als de wanden en vergeet niet het dak. Zet je een kachel aan in je tuinhuis, dan zal de warmte altijd naar het dak stijgen. Is je dak niet geïsoleerd, dan ontsnapt de warmte via het dak naar buiten en stook je voor niets.

Met een geïsoleerd dak houd je de warmte in je tuinhuis. De wandisolatie en vloerisolatie zorgen ervoor dat de warmte ook niet via andere wegen kan ontsnappen. Isoleren is een klus dat je zelf gemakkelijk kunt doen en je hebt een ruime keuze uit isolatiemateriaal. Minerale dekens, zoals glaswol zijn goedkoop en gemakkelijk aan te brengen. Je plaatst ze direct tussen de draagbalken, waarna je de wanden en het plafond kunt afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten.

Vergeet overigens niet om tussen de isolatielaag en de afwerking laag een dampdichte folie aan te brengen. De dampdichte folie voorkomt dat vochtige warme lucht het isolatiemateriaal aantast en de isolerende werking verloren gaat. Ook isolatieplaten zijn een goede isolatiemethode voor zowel thermische als akoestische isolatie.

Is het nogal eens vochtig in je tuinhuis? Kies dan voor EPS of XPS isolatieplaten. Dit isolatiemateriaal is ongevoelig voor vocht, zodat je isolatiewaarde niet minder wordt.

Waar op letten bij houtkeuze?

Ga je zelf een tuinhuis plaatsen en kies je voor een houten tuinhuis, dan heb je keuze uit verschillende soorten hout. Waar moet je op letten bij de keuze voor een bepaalde houtsoort? Je zult  moeten letten op zowel de risicoklasse als de duurzaamheidsklasse. De risicoklasse houdt in, in welke mate het hout in een bepaalde omgeving bestand is tegen insecten, houtrot of uitdroging.

Er zijn 5 risicoklassen, waarbij hout met risicoklasse 1 & 2 al zijn uitgesloten. Dit hout moet voortdurend in een droge omgeving aanwezig zijn.

Risicoklasse 3 kan voor een tuinhuis, want dit hout kan aan de weersomstandigheden blootgesteld worden. Maar dit hout is wel gevoelig bij contact met de grond. Gebruik je hout met risicoklasse 3, dan moet je zorgen dat je een stenen rand metselt, zodat het hout niet in contact met de grond komt. Risicoklassen 4 & 5 zijn perfect geschikt voor een tuinhuis waar je lang van wilt genieten.

De duurzaamheidsklasse gaat over hoe duurzaam het gekozen hout zelf is. Ook hier zijn 5 duurzaamheidsklassen, waarbij hout uit duurzaamheidsklassen 1 & 2 het meest duurzaam zijn en een levensduur van 25 jaar of langer hebben. Ook hout met duurzaamheidsklasse 3 kan, maar vermijd hout die onder duurzaamheidsklassen 4 & 5 vallen. Dit is geen duurzaam hout en is na 5 tot 10 jaar vergaan.

Welke houtsoorten gebruiken?

Welke houtsoorten moet je voor je zelfgemaakte tuinhuis hout gebruiken? Als je rekening houdt met de risico- en duurzaamheidsklasse, kom je eigenlijk bij twee type houtsoorten uit. Dit is hardhout en geïmpregneerd hout. Hardhout is hiervan het beste soort hout, maar ook het duurste. Hardhout is van nature zeer duurzaam en hoeft ook geen behandeling te ondergaan om duurzaam gemaakt te worden.

Tropisch hardhout is bijna uitgesloten voor een tuinhuis, want dit hout is veel te duur. Het kan natuurlijk wel als je een zeer luxe tuinhuis wilt maken. In de meeste gevallen zal er gekozen worden voor geïmpregneerd hout. Dit hout is minder duurzaam dan hardhout, maar is wel duurzamer gemaakt door middel van een chemisch proces.

Hierdoor is dit hout bestand tegen insecten, schimmels vocht en houtrot. Hiermee is je tuinhuis goedkoop en duurzaam. Onder hardhout en geïmpregneerd zal je diverse soorten hout kunnen vinden, maar vermijd het liefste grenenhout en cederhout. Dit is vrij gevoelig hout, waar je al snel beschadigingen en verkleuringen op zult zien.

Douglas hout tuinhuis

Een populaire houtsoort die we even uitlichten is douglas hout. Wil je een douglas tuinhuis op maat maken, dan heb je een uitstekende houtsoort uitgekozen. Douglas is een naaldhout maar wel van één van de hardste naaldhout bomen die er bestaan. De douglas boom komt veel voor in Scandinavië en West-Europa. Van nature is douglas hout erg duurzaam, dus daarmee kun je prima een douglas tuinhuis met veranda maken. Ook voor een tuinhuis met overkapping is douglas een prima houtsoort. Douglas wordt de laatste jaren zeer veel als tuinhout gebruikt.

Douglas is verkrijgbaar in balken, planken en palen, zodat je hier een volledig douglas tuinhuis op maat mee kunt maken. Ook tuinmeubels, schuttingen, vlonders en steigers worden veel van douglas gemaakt, want het hout is bestand tegen een hoge mate van vocht. Naast de duurzaamheidskwaliteiten, heeft douglas hout ook een mooie uitstraling. Het hout heeft een geelrode tot geelbruine kleur. In de zon kan het hout verkleuren, maar zal het niet zoals andere houtsoorten grijs worden, maar veranderen naar een warme oranje of bruine kleur.

Moet een douglas hout tuinhuis behandeld worden?

Mede door de mooie warme kleuren van douglas kiezen veel mensen ervoor om het hout onbehandeld te laten. Of je nu een douglas tuinhuis met veranda hebt of een tuinhuis met overkapping van douglas, onbehandeld heeft douglas een levensduur van ongeveer 15 jaar. Dit heeft vooral te maken met het drogingsproces van het hout.

Wanneer het hout goed gedroogd is, krijgt het een natuurlijke duurzaamheid. Het is wel verstandig om in al die jaren iets van een behandeling te doen, zoals beitsen. Met een transparante beits zorg je er toch voor dat de kleuren en de structuur van het hout zichtbaar blijven. Je kunt de levensduur van douglas hout tuinhuis verlengen door jaarlijks of om de twee jaar het hout goed op te schuren en met een beits of verf te behandelen. Je zult dan zo heel wat jaren kunnen toevoegen aan de levensduur van je tuinhuis van douglas.

Tuinhuis met veranda

Wanneer je je tuinhuis wilt inzetten als een zitplaats in de zomer, dan kun je een tuinhuis veranda overwegen. Met een tuinhuis veranda hoef je geen apart terras bij je tuinhuis te maken. Het is zelfs helemaal niet nodig om een terras te maken, want de veranda dient als je terras. Een tuinhuis met veranda kan veel lijken op een tuinhuis met overkapping. Er wordt namelijk vaak gekozen om de veranda te overdekken. De klassieke veranda is vaak wat hoger met een trapje en de veranda wordt begrenst met een hekwerk. Nu is het voor te stellen dat een verhoogde veranda niet altijd mogelijk is.

Maar wanneer je een tuinhuis met overkapping maakt, dan kun je de vloer onder de overkapping bedekken met houten planken of vlonders. Aan de uiteinden van de overkapping bouw je een hekwerk en je hebt je eigen veranda gecreëerd. Je kunt ook gaan voor een luxe tuinhuis met veranda. Je dekt dan de veranda af met glazen panelen. Zo zit je helemaal droog en vrij van de wind. Gebruik je glazen schuifpanelen, dan open je deze in de zomer en geniet je van de natuurlijke lucht. Daarnaast heeft een veranda een gezellige uitstraling en toch blijft het tuinhuis er modern en strak uitzien. Op zomerse dagen is het zeker geen straf om in je tuinhuis met veranda te verblijven.

Tuinhuis met overkapping

Tuinhuizen worden steeds vaker als een ontspanningsplek gebruikt. Hierdoor is het ontwerp van een tuinhuis de laatste jaren gewijzigd. Waren tuinhuizen vroeger nog echte houten hokken om spullen in op te bergen, vandaag de dag mag de tuinhuis gezien worden. Een tuinhuis met overkapping is dan ook geen uitzondering meer. Je profiteert met een tuinhuis overkapping dan ook van vele voordelen.

Zo kun je met een tuinhuis met overkapping met vrijwel ieder weertype buiten zitten. Je kunt genieten van de zon, maar toch zit je beschermd als de zon wel erg heet wordt. De overkapping dient dan als een handige schaduw. Regent het? Je hoeft helemaal niet haastig je boeltje te pakken en naar binnen te gaan. Je blijft gewoon onder de overkapping zitten.

Ook bij regenachtig weer geniet je dan van het buitenleven. Wordt het buiten kouder? Dan hoef je je tuinhuis overkapping nog steeds niet te verlaten. De warmte blijft onder de overkapping langer hangen en je kunt de ruimte gemakkelijker verwarmen met een kachel. In het donker is een tuinhuis met overkapping juist zeer sfeervol als je een gezellig lichtje of kaarsen aansteekt.

Een ander voordeel van een tuinhuis met luifel is de extra overdekte ruimte die je creëert. Staat het tuinhuis zelf al vol met tuingereedschap? De fietsen kun je toch nog droog stallen onder de overkapping. Verder is er een grote verscheidenheid van tuinhuizen met luifel. Je kunt kiezen voor een tuinhuis met overkapping en plat dak, maar een tuinhuis met overkapping komt ook met een hellend dak voor. Dit geeft vaak een nog luxere uitstraling. Daarnaast zal een tuinhuis met overkapping de waarde van je woning zeker gunstig beïnvloeden.

Tuinhuis zelf maken

Wanneer je zelf erg handig bent en een tuinhuis in je tuin wilt, dan zal je er niet lang over hoeven te denken: je bouwt zelf je eigen tuinhuis. Maar niet iedereen is even handig om zelf een tuinhuis te bouwen. Dan zijn er enkele opties. Je kunt een bouwpakket van een tuinhuis aanschaffen.

Een bouwpakket tuinhuis is een volledig tuinhuis met alle materialen die je nodig hebt, maar die je zelf nog in elkaar moet zetten. Ook als je niet zo heel handig bent, maar toch wel iets kunt, is een bouwpakket tuinhuis een zeer goed alternatief. Een compleet bouwpakket bevat zelfs alle schroeven, zodat je zelf niets meer hoeft aan te schaffen.

Het meest handig is natuurlijk dat er een bouwtekening van het tuinhuis bijgeleverd wordt. Je hoeft enkel maar de bouwtekening te volgen. Materialen zijn allemaal al mooi op maat gemaakt, dus ook daar hoef je niet meer aan te denken. Wanneer je zelf een tuinhuis gaat ontwerpen, dan zal je ook alle materialen nog op maat moeten maken.

Met een tuinhuis bouwpakket bouw je je tuinhuis goedkoop en je hoeft zelf nergens meer aan te denken. Overigens hoeft een bouwpakket niet altijd een goedkoop tuinhuis te zijn. Juist omdat tuinhuis op maat is gemaakt zal je duurder uit zijn en heb je met het zelf ontwerpen en maken een nog beter en goedkoop tuinhuis. Maar zoals al aangegeven, dit is vooral van toepassing als je echt handig bent.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Tuinhuis laten bouwen

Je wilt een tuinhuis, maar je hebt ook twee linkerhanden of helemaal geen tijd om een tuinhuis te bouwen? Dan is het mogelijk om tuinhuis te laten bouwen of een tuinhuis te laten plaatsen. Er zijn diverse gespecialiseerde bedrijven waar je een tuinhuis op maat kunt laten maken.

Vaak hebben deze bedrijven ook een assortiment van verschillende soorten standaard tuinhuizen. Je kunt een standaard tuinhuis aanbieding bestellen en vervolgens je tuinhuis laten plaatsen. Dit zijn overigens geen unieke tuinhuizen. Als je dit wel wilt dan kun je een tuinhuis op maat laten maken.

Ga je een tuinhuis op maat laten maken, dan wordt het tuinhuis volledig naar jouw wensen gebouwd. Alle wensen die jij hebt kun je aan de ontwerper doorgeven, inclusief de wensen voor het gebruikte materiaal. Er zijn geen beperkingen, of je nu een tuinhuis in groot formaat wilt een klein tuinhuis of een tuinhuis met speciaal design.

Wanneer je dan je tuinhuis laat plaatsen, heb je de garantie dat je een volstrekt unieke tuinhuis hebt, vergelijkbaar met een tuinhuis die zelf bouwt. Het verschil is alleen dat je op maat gemaakte tuinhuis professioneel is afgewerkt en een stuk duurder is.

Tuinhuis inrichten

Heb je een tuinhuis die je voor speciale doeleinden wilt gebruiken, dan kun je ook de inrichting van het tuinhuis laten maken. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan een tuinhuis waar je een sauna in plaatst om als ontspanningsoord te gebruiken.

Je moet er dan wel rekening mee houden dat je tuinhuis behoorlijk in de papier gaat lopen. Daar tegenover staat dat je een professioneel gemaakt tuinhuis hebt en je tuinhuis modern is ingericht. Verder kun je natuurlijk de inrichting van een tuinhuis ook zelf aanschaffen en naar eigen inzicht inrichten.

Een en ander is volledig afhankelijk van wat je met je tuinhuis van plan bent. Als je het tuinhuis enkel voor opslag gebruik is een inrichting voor het tuinhuis niet nodig en vul je hem met tuingereedschap of andere spullen die je wilt opslaan.

Tuinhuis met behulp van een bouwtekening maken

Vind je geen goede tuinhuis aanbieding van een kant en klaar tuinhuis? Dat maakt helemaal niet uit. Of je nu heel handig bent of juist niet, iedereen kan aan de slag met een bouwtekening voor een tuinhuis. Met een bouwtekening hoef je niet aan de slag om zelf je tuinhuis te ontwerpen of uit te rekenen welke en hoeveel materialen je nodig hebt.

Alle gegevens worden je aangeleverd en je hoeft alleen maar de bouwtekening te volgen om een mooi en stabiel tuinhuis te bouwen. Voor een bouwtekening van een tuinhuis zit je hier helemaal goed. Hier zoek je in duizenden bouwtekeningen naar een bouwtekening van een tuinhuis die aan jouw wensen voldoet. Of je nu een groot tuinhuis wilt bouwen, een blokhut of een bijzonder design tuinhuis, hier vind je allerlei tuinhuis bouwtekeningen. Naast een tuinhuis zal je hier ook bouwtekeningen vinden van mooie houten tuinmeubels voor als je je tuinhuis leuk wilt inrichten.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

5 reacties

  1. Doordat ik dit artikel gelezen heb.
    Ga ik dus echt geen tuinhuisje kopen bij de gamma.

    Ik kan het makkelijk zelf. Heb inmiddels ook je bouwtekeningenpakket gekocht dit heeft me enorm goed geholpen

  2. hallo fred,

    mooie site! ik ben een klein hutje aan het bouwen voor mijn kids. wordt tussen stenen muur van schuur en schutting gemaakt en van de grond af. nu heb ik douglas planken, die zijn prima, echter door een houthandel balken laten meenemen die van vurenhout zijn. nu lees ik dat die beperkt geschikt zijn buiten. ik gebruik ze dus voor het frame van de hut, en zet ze vast aan de stenen muur. dragen dus niet heel veel en zijn goed tegen regen beschermd. ik ben al begonnen. wat adviseer je? houten balken vervangen/beitsen of kan het zo wel?
    dank

    1. Beste Harmen,

      Ik zou de houten blaken vervangen door geïmpregneerde grenen balken of door Douglas balken.
      De huidige vuren balken goed bewerken met een beits of voorien van verf is ook prima hou er alleen wel rekening mee dat je dit regelmatig moet doen

      Groeten Fred

  3. Fijne tips! Ik heb zelf een (net nieuwe) tuinkamer, sommige tips zijn daar natuurlijk ook wel op van toepassing. Zal dit artikel zeker even opslaan.

    Groet,
    Anne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.