Home » Blog » Carport » Carport bouwen: doe het zelf met een tekening (ook: 2 stappenplannen)

Carport bouwen: doe het zelf met een tekening (ook: 2 stappenplannen)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wil je je auto veilig en droog wegzetten? Dan is een carport bouwen een slimme optie. Een carport is ook handig voor je motor of als overkapping voor bakfietsen.

Door zelf een carport te bouwen benut je efficiënt de ruimte op je oprit. En heb je een garage, dan hou je die mooi vrij als extra opbergruimte.

Enne… heb je er al aan gedacht dat een carport de waarde van je huis verhoogt? Moet ie natuurlijk wel degelijk zijn gebouwd…

Goed nieuws: ik leg je precies uit hoe je zelf zo’n oerdegelijke carport aan huis maakt. En ook waar je verder aan moet denken. Zoals dakbedekking, ondergrond en gereedschap (en wat dacht je van vergunning!).

Een carport aan huis bouwen is niet lastig, dat verzeker ik je. Volg gewoon mijn stappenplannen. Zelfs een bouwtekening heb ik voor je.

Lees snel verder.

Carport inspiratie video

Waar moet je op letten bij het bouwen van een carport?

Je kunt een carport op verschillende manieren bouwen. Daarom zijn er wel wat voorbereidingen nodig. Het is noodzakelijk om op de volgende zaken te letten:

  1. De beschikbare ruimte en locatie.
  2. De grote van de carport en het type carport. (plat dak of punt dak)
  3. Materiaal van de carport.
  4. Goed gereedschap kopen.
  5. Bouwvergunning nodig? Waar moet je op letten?

Deze zaken zal ik allemaal in dit artikel bespreken zodat jij precies weet hoe je een carport moet bouwen, waar je op moet letten en wat de voordelen hiervan zijn. De kosten voor de klusser die besluit zelf een carport te maken zijn stukken lager dan wanneer je het door een aannemer laat doen. Dus als het eenmaal af is kan jij genieten van al het geld dat je hebt kunnen besparen. Begin daarom nu met je carport bouwen!

De beschikbare ruimte en locatie.

Voor je een carport gaat bouwen zijn de beschikbare ruimte en de locatie erg belangrijk om te weten. Waar wil je de carport plaatsen? Normaal gesproken plaats je deze gelijk aansluitend op je garage en tegen je huis. Het kan zijn dat je geen garage hebt en je toch een carport wil hebben. Bouw dan de carport bijvoorbeeld met 1 zijkant tegen je huis. Hierdoor kun je er voor zorgen dat de carport stevig wordt verankerd aan je huis. Daardoor kun je met minder zware balken aan de gang en wordt de carport dus goedkoper. (Check dit altijd wel bij je constructeur)

Omdat het alleen maar geld kost als je er te laat achter komt dat je over te weinig ruimte bezit, is het verstandig direct alles goed uit te meten. Bekijk de bouwtekening goed voordat je met je carport bouwen begint. Dit kost maar een paar minuten tijd en je weet meteen of je direct aan de slag kunt.

Het vinden van een goede plek voor je carport is niet iets waarvoor je weinig tijd moet reserveren. Dit is iets waar je nog jaren van kan profiteren. Een slechte plek kan heel veel invloed hebben op de mate waarin jij kunt genieten van je carport. Ik motiveer je om echt een carport te maken voor een plek waar dat de meeste waarde heeft.

De afmetingen en type.

Nu je de beschikbare ruimte en locatie weet kun je de afmetingen gaan bepalen. Hoe groot wil je jouw carport hebben? Wil je een carport met een plat dak of met een puntdak? Een puntdak heeft als voordeel dat je daardoor meer opbergruimte hebt. Het nadeel is dat je carport duurder wordt. Je kunt ook 1 of meerdere kanten dicht maken waardoor je tegen de zijkanten bijvoorbeeld een ladder kunt hangen zonder dat deze in het zicht hangt. Veel mensen laten hun carport begroeien met klimplanten.

Al deze onderwerpen zullen nogmaals terug te zien zijn op de carport bouwtekening. Deze tekening is het belangrijkste dat jij voor dit project nodig hebt. Zonder de juiste tekening is het juist uitvoeren van dit project namelijk erg lastig en voor de gemiddelde doe-het-zelver eigenlijk niet te doen. Gelukkig kan je straks lezen hoe je eenvoudig aan een carport bouwtekening kunt komen om een prachtige variant te bouwen!

Alles van deze projecten is zelf uit te voeren. Alleen af en toe kan je bij een carport hulp nodig hebben omdat je met grote materialen te maken hebt. Let goed op, kijk uit met wat je doet, en weet vooral waar je mee bezig bent tijdens het bouwen van de carport. Voorkom kortom gevaarlijke situaties door lastige onderdelen samen uit te voeren.

Het Materiaalsoort.

Van welk materiaal ga jij je carport bouwen? Ga je poeren (palen) metselen? Of neem je houtenpalen? Metselen is duurzaam maar wel een dure oplossing. Het metselen kost je relatief veel tijd en dus ook geld. Wanneer je het zelf doet dan valt qua kosten wel mee maar wanneer je het moet laten doen dan kunnen de kosten flink oplopen. De fundatie zal bij een gemetselde carport zwaarder zijn dan bij een houten carport.

Kies je voor houtenpalen welk houtsoort wil je dan? Hardhout of geïmpregneerd hout ook hier geld dat hardhout duurzamer is dan geïmpregneerd hout en dus langer meegaat.

Het kritische deel van de palen is de overgang tussen grond en lucht. Juist op deze plaats heb je het snelste houtrot. Zorg er daarom voor dat je fundatie minimaal 5 cm boven het grondoppervlak komt.

Goed gereedschap kopen

Het maken van een carport is een klus waarbij goed gereedschap het halve werk is. Enkele onmisbare elektrische gereedschappen zijn:

  1. Accuschroef/boormachine
  2. Afkortzaag
  3. Cirkelzaag
  4. Decoupeerzaag

Gereedschappen hoeven niet perse duur te zijn. De keuze van een bepaald gereedschap maak je dan ook afhankelijk van jou gebruik. Kijk hier onder eens naar de mogelijkheden

Carport bouwen vergunning nodig? Waar moet je op letten?

Check altijd of er een vergunning nodig is. Mag de carport daar staan een en ander kun je navragen bij je plaatselijke gemeente. Op de website van de rijksoverheid kun je zien wat op dit moment de eisen zijn.  Zoek daar dan via het zoekvenster op: vergunningvrij bouwen bijbehorend bouwwerk.

Op de website van het Omgevingsloket kan je per locatie zien wat precies de mogelijkheden zijn.  Hier lees je de eisen die gesteld worden en waar je op moet letten. Vergeet ook niet even contact op te nemen bij je lokale overheid (gemeente)

Zo kun je al snel een berekening maken hoe groot je carport mag worden. In overleg met je plaatselijke gemeente zijn er wel mogelijkheden. Check altijd of er een bouwvergunning nodig is. Zomaar een carport bouwen zonder navraag te doen of er vergunning nodig is kan je veel problemen bezorgen.

Bekijk ook even het onderstaande filmpje dit gaat over het aanvragen van een vergunning.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Carport garage tip

Je hebt verschillende mogelijkheden om een carport te bouwen. Je kunt er voor kiezen om je carport te combineren met je garage. Veel mensen die een garage bij hun huis hebben staan hebben vaak een erg korte garage. Lang niet iedereen wil zijn auto in de garage zetten. Maar zeker wanneer je de auto in de garage zet is je garage snel vol.

Een oplossing voor dit probleem is een carport bouwen waar je de auto onder kunt zetten. Door je carport gelijk aan je garage te bouwen kun je de garage wat groter maken. Hierdoor bouw je jouw garage uit. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je garage deur een stuk te verplaatsen. Door de hoogte van je carport gelijk te houden als de hoogte van je garage kun je het dak mooi in een lijn doortrekken. Dit ziet er aan de buitenkant mooi uit. Het is ook ideaal voor het aanbrengen van je dakbedekking.

Carport met berging

Een carport bouwen met daarin gelijk een berging is ideaal om bijvoorbeeld je fietsen in te zetten. Is de berging wat kleiner zou je hier ook je tuinstoelen en kussen kunnen zetten. Ook je kruiwagen kun je daar mooi in kwijt. Want fietsen, tuinstoelen en een kruiwagen neemt altijd erg veel ruimte in.

Je kunt je carport ook combineren met een houthok. Gestapeld hout ziet er altijd erg mooi uit. Beslist een meer waarde om tegenaan te kijken. Dus voor je zelf je carport gaat bouwen is het belangrijk goed na te denken over de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Carport modern of een houten carport?

Welke carport past het beste bij je woning? Heb je een moderne woning dan past daar een moderne carport bij. De mogelijke carport designs zijn enorm divers. Je hebt aluminium carports of stalen carports. Deze worden meestal niet zelf door de doe-het-zelver gemaakt maar aangekocht als bouwpakket.

Een houten carport daarentegen wordt juist wel vaak zelf gemaakt. Het is ook goed te doen om zelf een carport te maken. Met behulp van een goede bouwtekening is het gewoon de tekening volgen en de materialen van de materiaallijst bestellen.

Denk vooraf goed na over wat je precies als eindresultaat wil hebben modern, klassiek of landelijk?

Kies je voor een houten carport welk houtsoort kies je dan? Wil je een Eiken carport of vind je een carport van Douglas hout mooier? Beide houtsoorten hebben weer hun eigen uitstraling. Ga je straks je carport schilderen dan kun je ook voor vuren kiezen.

Carport bouwen aan huis in 14 stappen

In de meeste gevallen zal je een carport aan je huis bouwen. Het grote voordeel van een carport aan huis is dat je maar weinig materiaal nodig hebt om een carport te bouwen. Bepaal vooraf even de carport hoogte en ga daarna aan de slag op de volgende manier

Carport bouwen aan huis stappenplan

  1. Je zet op de gewenste afstand vanaf de muur meerdere staanders.
  2. Deze plaats je op betonpoeren die je zelf maakt.
  3. Graaf op de gewenste locaties de ruimte voor de betonpoeren doe dit voldoende diep.
  4. Breng onderin wat zand aan en breng daarna folie aan in het gegraven gat. Plaats dan de wapening aan (betonnet). Zet indien gewenst nog een draadstang in het midden waar je later de staanders op kan plaatsen. Stort dan de beton en laat dit uitharden.
  5. Plaat de staanders en zet tijdelijke schoren neer zodat de staanders waterpas staan
  6. Verbind de staanders bovenaan elkaar door een balk. Plaats schoren voor de sterkte van de carport.
  7. Zet een houtenbalk waterpas vast aan de muur met chemische muurankers. Gaten in de houtenbak voorboren. Deze balk is bedoeld als ondersteuning voor je carport dak.
  8. De balkenlaag verbind je met behulp van raveeldragers of je kiest voor het maken van een inkeping en raveling in de balk. Als maximale hart afstand tussen de balken is 600mm aanhouden.
  9. Daarop leg je underlayment platen van 18mm dik. Deze schroef je vast op de balkenlaag
  10. Breng eventueel nog druk vaste isolatie aan dit doe je alleen wanneer je de mogelijkheid op wil houden om later deze carport deels of helemaal dicht te maken. Is dit niet het geval dan moet je geen isolatie aanbrengen. Want de kosten van isolatie hoef je dan niet te maken
  11. Schroef daarna de boeiboorden vast
  12. Maak een opening voor de regenwaterafvoer
  13. Breng de dakbedekking op je carport aan. Dit kan EPDM zijn bijvoorbeeld verderop in dit artikel nog wat meer mogelijkheden voor carport dakbedekking .
  14. Sluit je regenwater afvoer aan op de riolering

Optie

Dit is in het kort hoe je een carport tegen je huis aan kunt bouwen. Een optie wat je ook nog kunt doen is om de zijkant die normaal open is dicht te maken met rabatplanken. Hierdoor kan de regen aan de zijkant niet in je carport komen.

Carport tegen huis bouwen
Carport tegen huis bouwen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Een dubbele carport bouwen

Wanneer je veel ruimte hebt is het ideaal om een dubbele carport te bouwen. Het voordeel is dat je niet alleen je eigen auto daar kwijt kunt maar ook die van je vrouw. Is ze ook weer blij.

Een ander voordeel is dat je de camper kwijt kunt. Dat scheelt je weer aardig wat stallingskosten. Met een eigen camper carport. Dus heb je een camper of caravan is dit een grote besparing die je kunt doen. Voor een dubbele carport heb je wel voldoende ruimte nodig.

Verder is de kans groot dat je ook een vergunning aan moet vragen. Eerder in dit artikel heb ik er over geschreven

Carport overkapping

Je kunt je carport ook zo neer zetten dat je het gelijk kunt gebruiken als overkapping. Heb je aan de zijkant van je huis ruimte en staat er geen garage aan die kant. Dan is het mogelijk om een carport en overkapping in elkaar over te laten lopen.

Hoe maak je een carport overkapping combinatie?

Dit doe je door het gedeelte dat aan de voorkant van je huis staat te gebruiken als carport en het achterste gedeelte gebruik je dan als overkapping. Maak dan een scheidingswand zodat je niet in de uitlaatgassen van je auto zit. In de scheidingswand maak je dan een deur. Zo kun je aan de kant van je tuin de carport gebruiken als overkapping waar je jouw loungeset neerzet met eventueel een buitenhaard of buitenkeuken bijvoorbeeld. In de loungebank kun je ook een opberg gedeelte maken voor speelgoed of kussens. Een loungeset of buitenkeuken onder je overkapping gaat veel langer mee en het geeft veel sfeer.

Carport bouwpakket

Tegenwoordig is er veel vraag naar een carport bouwpakket om zo snel je carport te kunnen plaatsen. Je bespaart best wat tijd ten opzichte van een opmaat gemaakte carport. Met zo’n carport hout bouwpakket hoef je alleen de bijgeleverde tekeningen te volgen en dan ben je klaar. Het hout wordt op maat gezaagd aangeleverd. Een carport plaatsen gaat wel snel doordat je geen tijd kwijt bent aan zaagwerk.

Het nadeel is echter wel dat je gebonden bent aan wat de leverancier in zijn assortiment heeft. Hierdoor kan het zijn dat je net niet goed uitkomt qua carport hoogte en dat de carport maten afwijken van wat jou het beste uitkomt. Een carport zelfbouwpakket heeft dus beperkingen wat bewegingsvrijheid betreft.

Carport zelf maken in 20 stappen

Een carport zelf maken geeft je alle vrijheid die je maar wilt hebben. Alle afmetingen zijn goed. Je kunt je carport daardoor perfect afstemmen op jouw situatie. Het geeft je voor de plaatsing van je carport veel vrijheid. Zo heb je een carport op maat die jij wil hebben.

Hoe maak kun je zelf een carport maken? In dit voorbeeld ga ik uit van een losstaande carport.

Alles begint met een goede voorbereiding

Carport zelf maken stappenplan

  1. De gewenste afmetingen bepalen
  2. Gewenste houtsoort bepalen
  3. Kijken of je een vergunning nodig hebt
  4. Bouwtekening maken of een bouwtekening carport uit ons pakket als voorbeeld gebruiken
  5. Uitgraven van de fundering
  6. Dan ga je voor de riolering uitgraven en de rioleringsleiding aanleggen naar de locatie waar je wil aansluiten.
  7. Uitgraven om een stroomkabel naar je carport te brengen
  8. Fundering storten en zorgen dat er voldoende staal in is verwerkt. Je kunt er voor kiezen om je vloer ook gelijk mee te storten daardoor heb je gelijk een mooie ondergrond om later bijvoorbeeld tegels op te lijmen. Stort ook gelijk een draadeind mee zodat je daar je staanders op kan zetten.
  9. Om de ringbalk straks goed te kunnen monteren kun je er voor kiezen om een inkeping te maken aan de bovenkant van de staanders. In de onderkant van de staanders boor je een gat dat voldoende groot is om het draadstaal en een moer in kwijt te kunnen.
  10. Maak een gegalvaniseerde of RVS voetplaat met in het midden een gat en las daar een moer op die past op het draadeind. Boor daarnaast op elk hoekpunt een gaatje waar je later je schroef door kunt doen om de voetplaat aan de onderkant van de plaat vast te zetten
  11. Plaats je staander (palen) en stel deze af op de juiste hoogte. Dit doe je door de palen net zolang te draaien tot ze op de juiste hoogte staan. Breng tijdelijke schoren aan zodat de palen waterpas blijven staan
  12. Schroef de ringbalk vast en breng de blijvende schoren aan. Is alles vast geschroefd dan kun je de tijdelijke schoren verwijderen
  13. Breng de balkenlaag aan op de ringbalk onderlinge hart op hart afstand maximaal 600mm houden. Eventueel kun je deze inkepen.
  14. Leg de platen of vellingdelen op de balkenlaag en schroef deze daarna vast
  15. Schroef rondom de boeiboorden vast
  16. Zorg voor de regenafvoer aansluiting en sluit deze ook gelijk aan op de riolering
  17. Breng de dakbedekking aan
  18. Indien gewenst één of meerdere kanten dicht maken met rabatplanken
  19. Wanneer gewenst stroompunten en verlichting voorzien
  20. Afwerking zoals schilderwerk

Wanneer je deze bovenstaande stappen volgt is een carport maken al niet zo moeilijk meer.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Plaatsing carports

De plaatsing van carports kan iedere doe het zelver. Met de juiste bouwtekeningen als leidraad is het helemaal makkelijk geworden. Eer je het weet is de aanbouw van je carport in volle gang. Er zijn enorm veel voordelen van het hebben van een carport.

Dakbedekking carport

Er zijn veel verschillende dakbedekkingen mogelijk voor je carport.

  1. EPDM
  2. PVC
  3. Bitumen (SBS of APP)
  4. Groendak

EPDM en PVC dakbedekking

Wat is het voordeel van EPDM en PVC dakbedekking? EPDM en PVC zijn heel goed bestand tegen UV straling en zullen daardoor niet snel verweren. EPDM heeft de langste levensduur ten opzichte van PVC. PVC is het beste bestand tegen weersinvloeden.

Bitumen dakbedekking

Waarom kiezen voor bitumen dakbedekking of waarom juist niet? Bitumen dakbedekking wordt al heel lang gebruikt. Het is goed waterafstotend maar heeft wel last van weersinvloeden waardoor het kan voorkomen dat er scheurtjes ontstaan. Het beschadigd ook sneller dan EPDM dakbedekking.

Groene dakbedekking

Waarom zou je kiezen voor groene dakbedekking? Groene dakbedekking is vooral in stedelijk gebied steeds meer in. Je maakt dan van je dak eigenlijk een tuin. Waar grassen en kruiden op groeien. Onder deze dakbedekking heb je een waterdichte dakbedekking nodig als EPDM of bitumen. Hierdoor is dit wel erg duur. Voor een carport wordt dit niet snel toegepast. Verder heb je ook een zwaardere constructie nodig.

Carport bouwtekeningen nodig?

Nu alles bekend is en je de ruimte weet waar je wilt gaan bouwen is het zoeken naar de juiste tekeningen. Om je daarmee te helpen hebben wij voor jou al een verzameling gemaakt met bouwtekeningen van onder andere carports. Maar ook van tuinhuisjes, stoelen, banken, werkbanken, tafels, schildersezels en nog veel en veel meer. Het zijn meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn tekeningen van. Met deze bouwtekeningen kan jij zelf een carport bouwen.

Direct toegang tot het hele bouwtekeningenpakket? Dat kan via deze link!

Enkele voorbeelden van de mogelijkheden van het pakket

Carport met platdak
Carport met platdak
Carport bouwen met platdak
Carport bouwen met platdak
Carport puntdak
Carport puntdak
Carport tegen bestaande woning
Carport tegen bestaande woning

Zelf je eigen carport bouwen is goedkoop en gemakkelijk met goede bouwtekeningen.

Meer van dit soort artikelen

8 reacties

  1. Beste Fred,

    Ik wil een carport bouwen maar weet niet zeker of ik een vergunning nodig hebt.

    Waar kan ik dit bekijken?
    De carport wordt 6 meter lang, 3 meter breed en 3 meter hoog.

    Gr Henk

  2. Hoi Fred,

    Wij willen een carport bouwen en we weten al dat we een vergunning nodig hebben alleen hebben we nu nog een bouwtekening nodig met details.
    Is het mogelijk om die via jou te bestellen? Hoe kunnen we dit het beste aanvragen?

    Groetjes en alvast bedankt

    Caroline

    1. Beste Caroline,

      Goed dat je het al heb uitgezocht of er vergunning nodig is.
      Stuur me even via de site wat je wensen precies zijn.

      Dus je wil bijvoorbeeld een carport bouwen van 8 meter lang en 3 meter breed.
      Vermeld verder je adresgegevens en telefoonnummer dan nemen wij contact met je op.

      Groeten Fred

  3. Hoi Henk,

    We willen een carport bouwen tegen een houtje schuur aan. Hoe weet je of één zijde van de carport op het schuurtje kan leunen.

    Groetjes Charlotte

    1. Hoi Charlotte,

      Het lig geheel aan wat voor soort schuur het is, dikte van de planken en ook hoe het met de constructie van je bestaande schuur zelf is.
      Wil je het zeker weten dan moet je het laten berekenen.

      Persoonlijk zou ik niet snel een carport af laten steunen tegen de houtenmuur van mijn schuurtje.

      Ik zou wat palen plaatsen waar je het dak op kan laten rusten

      Groeten
      Fred

  4. Hallo ik heb een vraag ik zou heel graag een overkapping aan de voorkant tegen mijn huis bevestigd het is breedt600 cm bij 200 cm maken jullie dat en zou ik daar een vergunning nodig voor moeten hebben groetjes Irene groothausen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.