Home » Blog » Dilatatievoeg: Alles over Dilatatievoegen en hun toepassingen

Dilatatievoeg: Alles over Dilatatievoegen en hun toepassingen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Waarschijnlijk woon je in een woning die is opgebouwd uit bakstenen. Wanneer je naar de uitstraling van je woning kijkt, heb je er dan wel eens bij stilgestaan hoe je woning eruit zou zien als er tussen de bakstenen geen voeg aanwezig zou zijn? Hoe nietszeggend een voeg voor sommigen ook mag zijn, voegen spelen een zeer belangrijke rol in de uitstraling. Naast voegen in metselwerk is iedereen ook wel bekend met voegen in tegelwerk. Ongetwijfeld is je badkamer betegeld en in de meeste gevallen worden ook hier voor de wand- en vloertegels voegen gebruikt. Wederom speelt de uitstraling weer een belangrijke rol. Maar voegen kunnen ook heel functioneel zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een dilatatievoeg. Maar wat is dilatatie en hoe wordt dit toegepast?

Voegen in metselwerk

Voegen die aanwezig zijn in metselwerk bepalen voor een groot gedeelte de uitstraling van de gemetselde muur. Meestal wordt er voor metselwerk specie gebruikt. Specie heeft tot doel om de stenen met elkaar te verbinden. De ruimte die tussen de aan elkaar gemetselde stenen ontstaat is de voeg die opgevuld kan worden met specie, cement of een ander materiaal. Hoewel de voeg vooral de uitstraling van het metselwerk zal bepalen, is het zeker ook functioneel.

Een metselvoeg heeft ook tot doel om de stenen te beschermen tegen de weersinvloeden. Vocht zal zich veel minder gemakkelijk een weg door de muur kunnen banen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de voegen niet beschadigd of poreus zijn. In dat geval verliest de voeg zijn beschermende functie en kun je alsnog last krijgen van doorslaand vocht.

Tevens zal de voeg het krimpen en uitzetten van je metselwerk opvangen en hiermee voorkom je scheuren in de muur. Bij traditioneel voegwerk wordt eerst de woning of het gebouw volledig gemetseld. Nadat het metselwerk gereed is wordt er gevoegd. Dit is de meest gekozen optie, maar er kan ook voor meegaand voegwerk gekozen worden. Er wordt dan al tijdens het metselen gevoegd.

Afhankelijk van welke uitstraling je de gevel wilt geven heb je keuze uit diverse voegsoorten. De gladde voeg wordt het meest gebruikt. Deze voeg loopt gelijk met de voorzijde van de gevelsteen. Ook zie je de verdiepte voeg wel eens. Deze voeg ligt enkele millimeters dieper dan de voorzijde van de gevelsteen.

Soms kan het echter nodig zijn om een dilatatievoeg te maken om uitzetten op te vangen. Op die manier wordt scheurvorming van een lange muur voorkomen. In dat geval wordt er voldoende ruimte gehouden waar de dilatatie in moet worden aangebracht. Hou je te weinig ruimte aan dan heeft een dilatatie geen nut.

Voegen in wand- en vloertegels

Bij het aanbrengen van wand- en vloertegels zul je het oppervlak bewerken met een tegellijm of een mortelspecie. Je houdt bij het leggen van de tegels altijd rekening met de voeg. Meestal wordt er 2 tot 3 millimeter ruimte tussen de tegels aangehouden.

Nadat het tegelwerk voltooid is, worden de voegen gevuld met een voegmiddel.

In de hoeken wordt geen voegmiddel toegepast maar deze worden dicht gekit. Op deze manier wordt de werking in de muren onderling en de vloer ten opzichte van de muren opgevangen.

Andere soorten voegen

Veel voegen zijn ook afhankelijk van het gebruikte materiaal. Voor voegen bij houtwerk wordt vaak  met lijm gewerkt. Maar ook een elastische voeg wordt bij houtwerk veel gebruikt. Dit om het werken van het hout op te vangen. Voor een terras of bestrating wordt vaak zand gebruikt als voeg.

Zo blijft het straatwerk stabiel en kan het gemakkelijk vervangen worden. Soms wordt ook wel eens een mortel voor straatwerk als voeg gebruikt, maar in de praktijk is dit meestal niet succesvol. De voegen zullen vooral bij zware belasting of intensief gebruikt snel scheuren. Bij plaatmateriaal, zoals gipsplaten wordt vaak een voegmiddel in de vorm van poeder gebruikt. De poeder wordt met water vermengt, waardoor er een strakke wand ontstaat.

Wat is een dilatatievoeg?

De dilatatie betekenis staat voor vergroten, verwijden of verlengen. En dit is ook exact waarvoor de dilatatievoeg dient. Wanneer een dilatatie moet worden aangebracht, dan heeft men het over het krimpen en uitzetten van materialen. Dit werken van het materiaal moet door middel van dilatatie worden opgevangen en dit kan zo voorkomen dat er scheurvorming in de materialen ontstaat. De belangrijkste oorzaak van het krimpen en uitzetten van materialen zijn temperatuurwisselingen. Dit kunnen temperatuurwisselingen zijn door een temperatuurverschil tussen dag en nacht of door de zomerhitte en de winterkou.

Krimpen en uitzetten komt bij verschillende materialen voor. Dit houdt dus in dat dilatatie in tal van vormen voorkomt. De dilatatievoeg kan bij metselwerk worden gebruikt, maar ook in daken, bestratingen en grote constructies, zoals een brug of een wegdek. Dilatatie wordt dus tijdens de constructie bewust ingepland om het werken van materialen op te vangen en is daarom niet een esthetische aangebrachte voeg, maar een noodzakelijke functionele voeg.

Wanneer er bij een constructie voor gekozen wordt om dilatatie toe te passen, dan is dit om de constructie goed te laten functioneren. Zonder dilatatie zou een constructie onherstelbare schade kunnen oplopen. Dilatatievoegen zijn daarom in tal van constructies zeer belangrijk. Een andere benaming voor een dilatatievoeg is ook wel uitzetvoeg.

Dilatatievoeg
Dilatatievoeg

Waarom of waar wordt een dilatatievoeg toegepast?

De reden waarom een dilatatievoeg wordt toegepast is dus om het het krimpen en uitzetten van materialen op te vangen. Zonder dilatatie kan het materiaal gaan scheuren en kunnen constructies beschadigd raken. Wanneer je een badkamervloer of muur gaat betegelen dan zul je een normale voeg aanbrengen en hoef je geen rekening met een dilatatie voeg te houden. Alleen in de hoeken wordt er wel een soort dilatatie gemaakt. Omdat de werking van de muren onderling op te vangen.

Over het algemeen wordt ervoor dilatatie gekozen als je materialen gebruikt die door temperatuurwisselingen kunnen gaan werken. Dit is veelal van toepassing op buitentoepassingen. Denk aan een dilatatievoeg in metselwerk van een woning of gebouw of een dilatatievoeg in een betonvloer.

Een dilatatievoeg in een betonvloer is bijvoorbeeld nodig, doordat water in cement zal verdampen. Hierdoor zal het beton krimpen. Op tal van openbare plekken worden vloeren zwaar belast. Dit zijn bijvoorbeeld stations, luchthavens, ziekenhuizen en op openbare wegen.

Het zal niet altijd opvallen, maar hier is altijd dilatatie toegepast. Soms zie je een smalle en soms een brede dilatatievoeg afdichting. Ook binnenshuis is een dilatatie voeg toe te passen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een dilatatievoeg in laminaat. Laminaat is gevoelig voor krimpen en uitzetten en kan daarom een dergelijke voeg goed gebruiken.

Waar je ook dilatatie moet toepassen is op vloeren waar vloerverwarming onder ligt. Juist omdat de vloer warm wordt en kan afkoelen is het risico op het werken van de vloer hoog. Een dilatatievoeg en vloerverwarming moeten altijd samen gaan. Bij laminaat word dilatatie meestal aan de randen toegepast. Dit kan ook bij een dilatatievoeg in een tegelvloer, maar het is ook mogelijk om diverse dilatatievoegen in het oppervlak van de tegelvloer te verwerken.

Waar moet je op letten bij een dilatatievoeg?

Ga je een dilatatievoeg aanbrengen, dan zijn er diverse zaken waar je op moet letten. Ten eerste natuurlijk de breedte van de voeg. Dit is vooral afhankelijk van hoe groot de te verwachten horizontale en verticale bewegingen van het materiaal zal zijn. (dus de uitzetting)

Voor een dilatatievoeg in metselwerk zijn hier standaard afmetingen voor. Voor een dilatatievoeg in een vloer zal het afhangen van hoe groot de belasting van de vloer is. Daarnaast moet je je afvragen of de voeg ook waterdicht moet zijn?

Dit zal vooral het geval zijn bij buitenvloeren en constructies in de buitenlucht. Er wordt dan vaak een dilatatieprofiel gebruikt of een waterdichte dilatatievoeg kit. Het soort materiaal wat je voor een dilatatievoeg moet gebruiken is dan ook een belangrijke vraag wanneer je een dilatatievoeg gaat maken.

Wat is een dilatatieprofiel?

Een dilatatieprofiel is een kant en klaar profiel die in de voeg aangebracht wordt. Een dilatatievoegprofiel bestaat meestal uit aluminium of staal. Er zijn talloze diverse soorten profielen te verkrijgen. De keuze is afhankelijk van belastbaarheid, de mate van beweging van het materiaal, maar ook het uiterlijk en eventuele hygiënische eisen. Vaak wordt een dilatatieprofiel ook toegepast bij vloerovergangen naar een vloer van een ander materiaal.

Het profiel vangt werkingen van de vloer op en vormt een fraaie overgang naar een andere vloer zonder overgangsverschillen. Maar ook bij een overgang in de dezelfde vloer kunnen profielen worden gebruikt. De esthetische uitstraling speelt een belangrijke rol bij dilatatieprofielen.

Zowel aluminium als staal geven een strakke uitstraling. Aluminium is wat goedkoper, maar wel iets gevoeliger dan staal. Staal is te verkrijgen in verzinkt staal en corrosie vast staal. Dit is vooral belangrijk in hoeverre het staal bloot komt te staan aan vocht, chemische middelen of zout.

Waarom of waar wordt een dilatatieprofiel toegepast?

Een dilatatieprofiel is stevig en dit is meestal ook de reden dat hiervoor gekozen wordt. Vooral in intensief gebruikte ruimtes zal een profiel veel meer aankunnen dan bijvoorbeeld een kit. Een dilatatieprofiel hoeft niet perse aangebracht te worden om bewegingen van het materiaal op te vangen.

Dit is uiteraard wel mooi meegenomen, maar als vloerovergang is het profiel mooi en strak om te zien. Dilatatieprofielen zijn ook vaak te zien op parkeerplaatsen, waar het de belastingen opvangt en voor een fraaie overgang zorgt. Afhankelijk van de functie van het profiel wordt er gekozen voor een bepaald type profiel.

Bij vloerprofielen gelden er meestal strengere eisen aan het profiel dan bij muurprofielen. Dit is ook logisch, want vloeren worden zwaarder belast. Een zeer belangrijke functie van een dilatatievoegprofiel is het beschermen van de hoeken van de voegen en het aansluitende materiaal.

Het is voor te stellen dat door een zware belasting, zoals auto’s die over een voeg rijden, de randen kunnen beschadigen. Een dilatatievoegprofiel is hiertegen bestand en zal voor een goede bescherming zorgen.

Waar moet je op letten?

Belangrijk om op te letten bij een dilatatievoegprofiel is of het profiel bestand is tegen vocht. Aluminium is dit in de regel wel, maar bij het schoonmaken van een vloer kunnen er gemakkelijk krassen ontstaan en tegen dooizout is aluminium ook minder geschikt.

Roestvaststaal is corrosiebestendig en zal zeker tegen vocht bestand zijn. RVS is ook sterker dan aluminium en blijf ook langer mooi. Houdt er ook rekening mee dat er tussen het profiel een een vloer of muur meestal nog een kitnaad wordt aangebracht voor de overgang.

Wanneer het profiel waterdicht moet zijn, moet er gekozen worden voor een sterke en waterafstotende kit. Een dilatatie profiel is ook verkrijgbaar als hoekprofiel. Zo kun je een dilatatieprofiel voor een betonvloer of een dilatatieprofiel voor metselwerk goed op de hoeken afwerken, zodat ook de hoeken goed beschermd blijven.

Wat is een dilatatievoegkit?

Voor een goede dilatatievoeg afdichting wordt er ook vaak gekozen voor een dilatatiekit. Dilatatievoeg kitten worden vaak gebruikt als de voegen van buitenaf worden belast. Kenmerk van een dilatatiekit is dat het materiaal gemakkelijk aan te brengen is en je hiermee een flexibele afdichting krijgt.

In de meeste gevallen is een dilatatievoeg kit ook vochtbestendig. Mocht na verloop van tijd de dilatatiekit beschadigd raken, dan is de kit weer gemakkelijk te verwijderen en kun je snel een andere kitvoeg aanbrengen.

Waarom of waar wordt een dilatatievoegkit toegepast?

Dilatatievoegkit wordt vaak toegepast wanneer er geen sprake is van zeer zware druk- en trekkrachten. Een dilatatievoeg voor laminaat of een tegelvloer zijn hier goede voorbeelden van. De kit kan wel gemakkelijk het werken van de vloer opvangen, maar is niet opvallend aanwezig.

Kit is daarom zeer geschikt voor smalle dilatatievoegen. Ook voor grotere en zwaardere toepassingen wordt dilatatievoeg kit gebruikt, maar het gaat dan om speciale kit die specifieke eigenschappen heeft. Dit zijn professionele kits die in de industrie en bouwwereld veel gebruikt worden voor grote constructies.

Waar moet je op letten?

Bij kit voor een dilatatievoeg is het vooral belangrijk dat de kit belastingen van buitenaf goed kan opvangen. De kit wordt van bovenop de voeg ingespoten. Hierbij kan het voorkomen dat de voeg zelf niet geheel gevuld wordt. In deze gevallen wordt er vaak gebruik gemaakt van een rugvulling voor dilatatievoegen.

Dit is meestal een vulling van kunststofschuim. Ook dit schuim is flexibel en kan bewegingen van het materiaal goed opvangen. Daarnaast is de rugvulling een goede basis voor de kitlaag. Koop een dilatatiekit die ook goed bij je toepassing past.

Let hierbij op hoeveel trek- en drukkrachten de kit aankan. De kit zal flexibel genoeg zijn om bewegingen van constructies op te vangen, maar de kit zelf mag door de krachten ook niet gaan scheuren. In ruimtes die vochtgevoelig zijn moet je natuurlijk opletten of de kit vochtbestendig is.

De dilatatievoeg kit prijs is afhankelijk van de soort kit die je kiest. Kit die grote krachten kan opvangen zal in de regel duurder zijn dan een kit die wordt aanbracht uit esthetische oogpunt.

Wat is een dilatatieband?

Naast een profiel en kit kun je een dilatatievoeg ook afwerken met dilatatieband. Dilatatieband heeft ook wel eens andere benamingen, zoals voegband. Een dilatatieband is een band dat meestal uit schuim bestaat. De band is op een rol verkrijgbaar. Voor professioneel gebruik in grote constructies kan een dilatatieband ook uit pvc bestaan.

De band is dan meestal ook breder en kan voor brede voegen gebruikt worden. De schuimbanden zijn in diverse afmetingen en vormen te verkrijgen. De band kan vierkant zijn, maar ook rond. Het schuim zorgt ervoor dat de voeg goed wordt opgevuld en dat het alle krachten kan opvangen.

Dilatatieband kan zowel binnen als buiten toegepast worden. Voor buitentoepassingen worden aangeraden om te gaan voor een dilatatieband dat geïmpregneerd is. Hierdoor is de band goed bestand tegen de weersomstandigheden en is de band zelfs overschilderbaar.

Waarom of waar wordt een dilatatieband toegepast?

In principe is dilatatieband voor alle soorten dilataties te gebruiken. Het kan toegepast worden voor een dilatatie betonvloer, dilatatie laminaat voor de randen van de vloer, maar ook voor een dilatatievoeg in beton.

Een schuimband is zeer geschikt om toe te passen in een onregelmatige dilatatievoeg. Wanneer de voeg niet recht loop of als er bochten dilatatievoeg aanwezig zijn, dan is de schuimband goed in vorm te brengen voor een goede dilatatievoeg afdichting.

Waar moet je op letten?

Omdat voegbanden meestal uit flexibel schuim bestaat is de band goed in de dilatatievoeg te verwerken. Wel wordt aangeraden om minstens een millimeter speelruimte over te laten, zodat het plaatsen ook gemakkelijker gaat en je in de toekomst de band eventueel gemakkelijker kunt vervangen.

Let bij voegband voor buitentoepassingen ook op of de voegband bestand is tegen vocht. De band zal het dan langer volhouden en je kunt de voegband ook beschilderen. Daarnaast zijn er ook banden die je in kunt metselen. Dit zijn speciale banden die vooral van toepassing zijn voor dilatatie metselwerk en veel in de bouw gebruikt worden.

Wat is een dilatatie rubber?

Een ander soort materiaal waarmee je een dilatatievoeg kunt vullen is dilatatie rubber. Zoals de naam al aangeeft zijn dit rubberen strips. Het voordeel van rubber is dat het materiaal flexibel is en ook zeer grote krachten kan opvangen. Dilatatie rubber heeft ook als voordeel dat het het goed waterdicht en zelfs brandwerend is.

Voor buitengebruik is het wel verstandig om rubber te behandelen tegen uitdrogen. Daarnaast is rubber een relatief goedkope vorm van voegen en dat gemakkelijk aangebracht kan worden.

Waarom of waar wordt een dilatatie rubber toegepast?

Voor een dilatatievoeg kan rubber gebruikt worden als er grote druk- en trekkrachten spelen. Rubber kan een grote druk aan. Tevens zal er voor rubber gekozen worden als je kiest voor een goedkope en snel aan te brengen voeg. Rubber kan zowel binnen als buiten worden toegepast.

Het kan gebruikt worden voor dilatatie van een vloer als voor muren. Daarbij doet het gebruikte materiaal er niet toe. Rubber kan zowel bij metselwerk, beton of hout worden toegepast. Ook voor grote projecten in de wegenbouw wordt soms rubber gebruikt in een dilatatievoeg. Mede doordat rubber bestand is tegen grote krachten en volledig waterdicht is, is dilatatie rubber een goede keuze.

Waar moet je op letten?

Rubber moet wel goed in de voeg passen. Bij bijvoorbeeld een dilatatievoeg beton zal rubber niet aan het beton hechten. Als rubber niet goed in de voeg zit, kan het loskomen. Buitenshuis is er met rubber een kans op uitdroging door bijvoorbeeld de zon.

Er zijn rubberen profielen te koop die hier reeds tegen behandeld zijn, maar je kunt het rubber ook zelf behandelen. Hiervoor zijn er speciale producten op de markt.

Wat is een dilatatie strip?

Dilatatie strips zijn een soort van dilatatie profielen. Hoewel dilatatie profielen ook functioneel gebruikt worden om vooral drukkrachten op te vangen en voor de esthetische uitstraling, worden dilatatie strips meestal alleen gebruikt voor de uitstraling.

Dilatatie strips zijn in diverse afmetingen verkrijgbaar, maar meestal zijn de strips relatief dun. Ze kunnen wel in smalle krimpvoegen aangebracht worden om enigszins wat krimp op te vangen, maar het belangrijkste zal de afwerkingsrand van de voeg zijn. De strips bestaan dan meestal uit wat luxere uitziende materialen, zoals messing en brons.

Voor een dilatatievoeg voor een betonvloer of een natuursteenvloer zullen deze dilataties strips een prachtige uitstraling aan de gehele vloer geven. Dilataties strips zijn ook verkrijgbaar in kunststof of pvc. Deze materialen hebben iets meer vermogen om werkende krachten op te vangen en hebben niet de luxe uitstraling die strips van messing of brons wel hebben.

Waarom en waar wordt een dilatatie strip toegepast?

Het zal duidelijk zijn dat de keuze voor een dilatatie strip vooral gemaakt wordt om een oppervlakte er esthetische beter uit de laten zien. De strips hoeven niet altijd als dilatatievoeg te fungeren, maar kunnen ook in een naad in een tegelvloer of wand aangebracht worden.

Let er wel op dat bij buitengebruik en intensief gebruik de esthetische schoonheid van de strips al snel zal verdwijnen. Een strip van messing bijvoorbeeld, is niet heel sterk en wanneer dit voor een bestrating wordt gebruikt zal er al snel schade ontstaan.

Waar moet je op letten?

Bij de keuze voor een dilatatie strip wordt vooral gelet op de kleur en het soort materiaal. Met een smalle strip van een mooi materiaal tussen een tegelvloer, zal de vloer een luxe uitstraling krijgen. Houd er ook rekening mee dat het materiaal van de strip niet het materiaal zoals beton of metselwerk aantast.

Hoewel dilatatie strips buiten ook gebruikt worden, moet je oppassen op intensief gebruikte oppervlakten, zoals pleinen en bestrating waar auto’s rijden. Andere materialen die veel minder een esthetische waarde vertegenwoordigen zullen hiervoor beter geschikt zijn.

Wat is een rugvulling voor dilatatievoegen?

Ga je dilatatievoeg met kit afwerken? Dan kan het zijn dat de voeg niet diep genoeg is. Ondiepe voegen zou je eventueel nog kunnen volledig vullen met kit, maar met diepe voegen is dit niet mogelijk. Alleen al om het feit dat bij een dunne voeg de kitspuit niet zo diep kan reiken.

Je kunt dan een rugvulling voor dilatatievoegen gebruiken. De rugvulling heeft tot doel om de voeg te vullen, zodat deze voldoende gevuld wordt en er een acceptabele laag kit in de voeg aangebracht kan worden. De rugvulling bestaat meestal uit een schuimachtig materiaal die de voeg goed opvult. Als de rugvulling is aanbracht kun je de voeg goed afkitten zonder dat er holle ruimtes in de voeg ontstaan.

Waarom en waar wordt rugvulling voor dilatatievoegen toegepast?

Een rugvulling wordt dus gebruikt om de voeg op te vullen, zodat er geen holle ruimtes in de voeg ontstaan. Nadien is de voeg dan goed met kit af te werken. Dit is overigens niet de enige functie van  een rugvulling. Een rugvulling voorkomt ook dat de kit zich aan alle kanten gaat hechten.

Uiteraard moet er een goede hechting ontstaan tussen het materiaal waarin de dilatatievoeg zich bevindt, maar de voeg mag niet in zijn geheel aan het materiaal hechten. Dan vervalt de werking van dilatatie, namelijk het opvangen van krimpen en uitzetten van het materiaal.

De kit mag verbonden zijn met de zijkanten van het materiaal, maar de rugvulling van schuim zorgt ervoor de kit hier niet aan blijft hechten. Zo kan de voeg toch dienen om beweging in het materiaal goed te absorberen.

Waar moet je op letten?

Rugvulling breng je aan om een dilatatievoeg goed op te vullen, zodat je de voeg daarna met kit kunt afwerken. Om te voorkomen dat er alsnog holle ruimtes in de voeg ontstaan, zul je voldoende rugvulling moeten aanbrengen. Omdat rugvulling uit schuimmateriaal bestaat is het aan te raden om een bredere rugvulling te gebruiken dan de breedte van de voeg. Bij het aanbrengen kun je het schuim goed indrukken en in de voeg aanbrengen.

De rugvullling zal dan strak in de voeg zitten, zonder dat er aan de zijkanten openingen zijn. Om het aanbrengen wat gemakkelijker te maken kun je kiezen voor een rugvulling in een bepaalde vorm, zoals vierkant of rond. Op deze wijze heb je ook een diepe dilatatievoeg toch goed gevuld en de rugvulling kan krimpen en uitzetten gemakkelijk dragen. Ook de kitlaag die je aanbrengt heeft hierdoor minder de lijden.

Maak de juiste dilatatievoeg

Of je nu een vloer gaat aanleggen of een muur moet metselen, het is altijd verstandig om rekening te houden met krimpen en uitzetten van het materiaal. Met een dilatatievoeg voorkom je dat het materiaal scheurvorming gaat vertonen. En ook al is het niet nodig om een dilatatievoeg aan te brengen, het is zeker verstandig om na te denken over de voegen. De voegen leveren een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van je metselwerk of tegelwerk.

Ben je nog op zoek naar leuke doe-het-zelf projecten? Kijk dan eens rond tussen de duizenden bouwtekeningen op deze website. Je vind er ongetwijfeld een werkstuk die je wilt maken. Je vind hier bouwtekeningen op allerlei niveaus, van complete schuren en blokhutten tot tuinmeubels. De bouwtekeningen zijn gemakkelijk te begrijpen en helpen je stap voor stap om een mooi werkstuk in elkaar te zetten. Ook al ontbreekt inspiratie of ben je wat minder handig, de bouwtekeningen op onze website zijn voor iedereen gemakkelijk te begrijpen.

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.