Home » Blog » Gebouwen » Schuur bouwen: met dit stappenplan is het een eitje

Schuur bouwen: met dit stappenplan is het een eitje

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Oké, je wilt zelf je schuur bouwen. In gedachten zie je hem zelfs al in je tuin staan, precies zoals jij hem wilt (hahaha, zo was het tenminste bij mij).

Maar waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken?

Wees gerust: met een goede bouwtekening en een goede voorbereiding is het redelijk eenvoudig om zelf je schuur te bouwen.

Alles begint met de voorbereiding. Vat die niet te licht op, een schuur blijft een groot object. Je wilt er tijdens het bouwen of afwerken niet ineens achter komen dat je iets over het hoofd hebt gezien. Volg gewoon mijn stappenplan, dan vergeet je niks.

Bij het bouwen van je schuur komt het aan op de constructie. Je wilt immers niet dat je schuur inzakt of gaat lekken?

Daarom kom ik in deze handleiding meerdere keren terug op een veilige constructie voor je schuur. Verderop vind je ook informatie over hoe je aan de schuur bouwtekening komt.

Verder ontdek je hoe je met en zonder vergunning een schuur bouwt, en ook aan welke kosten je moet denken. En vraag je je af hoe je zelf de schuurdeur maakt en welk dak en afdak je voor je schuur moet kiezen?

Neem dan dit artikel extra goed door, want ook daar krijg je veel info over.

Schuur bouwen
Schuur bouwen

De voorbereidingen voor het bouwen van een schuur

Inhoudsopgave

De eerste vraag die dan naar boven komt waar moet je op letten? Ik ben van mening dat een goede voorbereiding altijd voor een goed eindresultaat zorgt, zo ook bij een schuur bouwen. Enkele punten waar ik het over zal hebben zijn;

Afmetingen

Voor je begint denk er dan goed over na wat wil je met je schuur doen. Wordt het een opslagplaats of wil je er ook in werken. Misschien wil je er wel een werkbank in maken. Moet het een schuur met een platdak worden of met een puntdak? Een puntdak is duurder maar geeft je wel de mogelijkheid om er een opbergzolder in te maken. Van een te ruime schuur krijg je niet snel spijt. Een te kleine schuur geeft je snel ergernis. Verder is de grootte van je schuur natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte die je hebt.

Locatie

De locatie van de schuur is natuurlijk ook belangrijk. Waar ga je de schuur bouwen? Mag de schuur daar staan een en ander kun je navragen bij je plaatselijke gemeente. Voor bepaalde gemeentes kan je online al diverse richtlijnen vinden over wat wel en niet mag. Toch raad ik je aan vooraf altijd even te bellen met je gemeente zodat je niet met een schuur bouwen begint en je daarna alles weer af kunt breken. Hoe zonde zou dat zijn?

Vergunning nodig?

Volgens de huidige richtlijnen mag er maximaal 50% van je grondoppervlakte bebouwd worden. Zo kun je al snel een berekening maken hoe groot je schuur mag worden. In overleg met je plaatselijke gemeente zijn er wel mogelijkheden.  Check altijd of er een bouwvergunning nodig is. Zomaar een schuur bouwen zonder navraag te doen of er vergunning nodig is kan je veel problemen bezorgen.

Schuur bouwen zonder bouwvergunning?

Wanneer kun je jouw schuur vergunningsvrij bouwen? De regels hiervan veranderen regelmatig het is daarom belangrijk om je daar goed in te verdiepen. Hier zie je waar je op moet letten.

Materialen voor het bouwen van je schuur

Een belangrijke vraag die jij jezelf moet stellen is hoe wil je jouw schuur bouwen? Wil je een stenen schuur of een houten schuur? Het nadeel van een stenen schuur metselen dat het je relatief veel tijd en geld kost. Want stenen en arbeidsuren zijn duur. Wanneer je zelf handig bent kun je er voor kiezen om je schuur zelf te metselen.

Het grote voordeel van een stenen schuur ten opzichte van een houten schuur is dat het veel duurzamer is. Een houtenschuur bouwen kun je gemakkelijk zelf wanneer je goede bouwtekeningen hebt.

Er kan steeds verder worden geëxperimenteerd met materialen. Ik zie steeds vaker klussers gebruik maken van innovatieve materialen. Ook golfplaten kunnen op een unieke manier gebruikt worden. Het gebruik van deze materialen kan ervoor zorgen dat weliswaar de kosten hoger worden. De kans dat de schuur meer waard wordt is echter ook aannemelijk. Interessant voor wanneer je jouw huis nog eens zou willen verkopen.

En over bouwtekeningen gesproken, laat ik nu eens in het bezit zijn van de tekeningen die jij voor je schuur bouwen absoluut moet gebruiken. Zonder deze tekeningen is de kans van slagen klein, dus dat je de tekeningen voor een schuur bouwen moet gebruiken is een feit.

Inspiratie filmpje van verschillende schuren

Download inspiratie verschillende schuren

Enkele voorbeelden van onze bouwtekeningen

Schuur bouwen
Schuur bouwen
Schuur
Schuur met opbergzolder

Schuur bouwen: Tekeningen

Nu alles bekend is en je de ruimte weet waar je wil gaan bouwen is het zoeken naar de juiste tekeningen. Om je daarmee te helpen hebben wij voor jouw al een verzameling gemaakt met bouwtekeningen van onder andere schuurtjes. Maar ook van tuinhuisjes, stoelen, banken, werkbanken, tafels, schildersezels en nog veel en veel meer. Dat betekent dat je zelf niet meer opzoek hoeft te gaan naar verschillende bouwtekeningen, die zitten namelijk allemaal in dit complete bouwtekeningenpakket!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Met deze 18 stappen kan jij een doe-het-zelf schuur bouwen

Een schuur bouwen in 18 stappen download het stappenplan hier

Een bouwtekening voor een schuur is tot op zekere hoogte toepasbaar. Wanneer je minder ervaring hebt dan de gemiddelde klusser, komt een duidelijke beschrijving extra goed van pas. Hiervoor heb ik een schuur bouwen stappen plan ontwikkeld.

Met dit stappenplan bouw jij een schuur door de 18 stappen te volgen. Iedere stap legt je uit om een bepaald onderdeel van de schuur te bouwen. In dit plan is tevens verwerkt hoe je lastige doe-het-zelf zaken kunt bepalen als de afmetingen, schuur bouwen zonder vergunning en natuurlijk het ontwerp. Een eigen schuur maken is een omvangrijk project dat op deze manier behapbaar blijft.

Sla geen van de onderstaande 18 stappen over. Deze stappen moeten gevolgd worden om succes bij dit doe-het-zelf project te garanderen.

Ik leg je uit vanaf het punt dat je met de afmetingen bezig bent totdat we kunnen gaan kijken naar de binnenzijde van de schuur. Alles wordt besproken in dit complete stappenplan om een schuur mee te bouwen.

schuur maken in tuin Kapschuur bouwen hout

Stap 1: Bepaal welke afmetingen je gaat gebruiken

Afmetingen voor een schuur kunnen aanzienlijk per project verschillen. De keuze voor de afmetingen moeten gebaseerd worden op wat jouw vereisten zijn en wat er precies mogelijk is.

Ten eerste jouw eisen: waar wil je de schuur precies voor gebruiken? Voor welke doeleinden ga jij dit project uitvoeren?

Doel

In de meeste gevallen gebruiken klussers de schuur voor de eigen gereedschappen, tuinbenodigdheden en om bijvoorbeeld de fietsen te stallen. Voor klussers die een schuurtje bouwen met deze doeleinden, kan een schuur met de volgende afmetingen voldoende zijn.

  • Breedte 2300 x lengte 2500 mm: Een van de kleinere formaten, prima voor een tweetal fietsen en enkele materialen.
  • De breedte 2700 x lengte 2500 mm: Net een stap groter, zodat je wat flexibeler kunt omgaan met een fiets extra. Tevens geschikt voor een grotere door, indien er een scooter in de schuur moet.
  • Breedte 3000 x lengte 3000 mm: Deze schuur is in de breedte bijna een meter groter, en kent vooral een grotere lengte. Handig wanneer voldoende lengte nodig is om grotere spullen op te kunnen bergen.
  • Een breedte 3800 x lengte 4800 mm: Hoe groter de schuur, hoe meer er geregeld moet worden. Schuren van dit formaat komen al in de buurt voor het aanvragen van een vergunning. Een van de grote voordelen van dit formaat is dat je er bijna alles in kunt opslaan. Door het grote formaat heb je veel vrijheid in het kiezen van de spullen die je hier huisvest.
  • Voor de breedte 5000 x lengte 3500 mm: Lekker breed, zodat je jouw auto hier in zou kunnen parkeren. We hebben het verderop nog over de schuur en carport maken als een enkel project. Bij deze schuur is het dus zelfs mogelijk deze twee samen te werken, waardoor een carport niet meer nodig is.

Mogelijkheden

In totaal zijn er schuur bouwtekeningen voor meer dan 50 afmetingen. De vijf bovenstaande afmetingen geven een indicatie van de afmetingen die gebruikt kunnen worden.

Een tweede reden om voor een bepaald formaat te kiezen, is het formaat dat voor een vergunning nodig is. Het omgevingsloket geeft ons voldoende informatie om jou hier meer inzicht in te bieden.

Stap 2: Kan je een schuur bouwen zonder vergunning?

In veel gevallen heb je geen vergunning nodig om een schuur te kunnen bouwen. Zelfs als je een schuur gaat maken van pallets, containers of zelfs papier, is het niet verplicht indien de afmetingen binnen de perken van de overheid vallen.

Per locatie kunnen de vereisten anders zijn voor het wel of niet moeten aanvragen van een vergunning. Ook veranderen de regels omtrent een schuur vergunning jaarlijks, waardoor een actuele check geen kwaad kan.

Belangrijke instanties en websites

Op de website van het Omgevingsloket kan je per locatie zien wat precies de mogelijkheden zijn. Verder is website van rijksoverheid handig. Zoek daar dan via het zoekvenster op: vergunningvrij bouwen bijbehorend bouwwerk. Hier lees je de vereisten voor een vergunningsaanvraag en of jij een schuur kan bouwen zonder vergunning.

Regelmatig kan het voor een klusser onduidelijk zijn of een vergunning nu echt nodig is. Er is een groot (grijs) gebied waarvan er gezegd kan worden dat het niet perse nodig is om een vergunning aan te vragen. Een schuur bouwen zonder vergunning zou in deze situatie mogelijk zijn, echter is dit wel met enig risico.

Het slimste is om eerst contact op te nemen met de lokale afgevaardigde voor dergelijke zaken, zodat je zeker weet of een vergunningsaanvraag nodig is. Wanneer dit het geval is, sta je direct in contact met de juiste persoon en verloopt een aanvraag gemiddeld soepeler.

Voor het aanvragen van een vergunning voor een schuur bouwen zijn diverse documenten nodig. In de volgende stap lees je welke plattegrond en documenten.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Stap 3: Een bouwtekening voor vergunningsaanvraag 

Is het nodig om een vergunning aan te vragen om een schuur te mogen bouwen? Dan zal je bij jouw gemeente een tekening moeten aanleveren. Op onder andere basis van deze tekening kiest de gemeente of jij jouw schuur daadwerkelijk mag bouwen.

Een tekening voor de vergunningsaanvraag van een schuur moet aan tenminste de volgende voorwaarden voldoen;

  1. De plattegrond moet op schaal van 1:100 zijn
  2. Diverse aanzichten aanwezig, zij- voor en achteraanzicht – schaal 1:100
  3. Verdiepingsvloer duidelijk weergegeven – schaal 1:100
  4. Balkenplan aanwezig – schaal 1:100
  5. Details wat betreft de fundering, goot, raam en deur – schaal 1:10
  6. Schets van de locatie, inclusief de omringende kavels en mogelijke gebouwen – schaal 1:500

Samen met de vergunningsaanvraag die je de schuur bouwtekening die aan bovenstaande voorwaarden voldoet naar de gemeente op te sturen. Het formulier is te vinden bij het omgevingsloket of wordt aangeleverd door de gemeente.

Doorgaans neemt dit proces zes weken in beslag. In principe zijn er gemeentes waar dit aanzienlijk korter is, helaas kan dit bij sommige gemeentes sterk oplopen.

Vergunningsaanvraag afgewezen? Dan zal je betrekkelijk eenvoudig de schuur vergunning kunnen aanpassen om alsnog in aanmerking te komen. De gemeente hoort namelijk door te geven wat er precies moet worden aangepast om alsnog een vergunning te krijgen. Als dit binnen jouw mogelijkheden past, kan je relatief eenvoudig alsnog aan de slag.

Stap 4: Welke fundering pas je toe?

De fundering van jouw nieuwe schuur is de basis van een lang en duurzaam bestaan. Voor het kiezen van een fundering maken we onderscheid tussen verschillende types. Indien je hier weinig ervaring mee hebt en een grote schuur bouwt, is een extra stap benodigd.

Funderingsplaat met vorstrand
Funderingsplaat met vorstrand

In dat geval adviseer ik je om een sonderingsrapport op te vragen of te laten maken. Dit is alleen nodig in het geval van een zware schuur of grote loods. In alle andere gevallen, kan je deze extra stap overslaan.

Indien je meer over de juiste fundering wilt weten, kan je op de fundering voor je huis pagina terecht. Hier ontdek je wat voor soorten fundering voor jouw project van toepassing zijn en wanneer je welk soort gebruikt.

De beste fundering voor een gemiddelde schuur, is een fundering met vorstrand. Een houten schuur bouwen met een funderingsplaat met vorstrand wordt op deze pagina verder toegelicht.

In dit onderstaande filmpje wat uitleg over een fundering met vorstrand

Keuze voor een type fundering gemaakt? Dan kan je nu de plek laten uitgraven waar de schuur moet komen. Indien het uitgraven met succes is gelukt, kan je een zandbed aanbrengen waar straks de fundering moet komen.

Sanitaire voorzieningen verwacht in de schuur? Dan is het verstandig om vooraf dat je de schuur gaat bouwen de benodigde leidingen aanlegt. Alle benodigde water- en elektroleidingen moeten op de juiste plaats worden aangebracht, zodat je straks direct een aansluitpunt hebt waarvandaan je kunt werken. Tevens moet er een afvoer naar de riolering aanwezig zijn als je sanitaire voorzieningen in de schuur aan wilt brengen.

Is de fundering klaar en de vloer gestort (plus uitgehard), dan kan je naar de volgende stap toe. De basis voor een schuur bouwen, een stap die niet mag worden onderschat.

Stap 5: Basis van de schuur

Betonvloer waar de schuur op komt te staan
Betonvloer waar de schuur op komt te staan

Fundering afgerond? Zandbed op de juiste manier aangebracht? Dan kunnen we verder naar de basis van de schuur. Het werk in de grond is een belangrijk onderdeel van dit project. Een schuur bouwen zonder een sterke ondergrond is als het maken van een vlot op water: onmogelijk.

Nu de fundering af is, kan je met de geïmpregneerde balken aan het werk. Deze balken moeten op de betonvloer vastgezet worden met de bekende slagpluggen. Deze slagpluggen kunnen tegen een flinke stoot en zijn daarom ideaal voor dit project.

Om dit te doen, moet je wel eerst gaten in de houten balken boren zodat de slagpluggen goed bevestigd kunnen worden. Boor de gaten op gelijke afstanden van elkaar. Dit versterkt de stabiliteit van de balken en de basis.

Optrekkend vocht kan een groot probleem zijn voor klussers die hun eigen schuur bouwen. Voor alles wat met de fundering van de schuur te maken heeft, lijkt dit soms op een probleem dat hier van afkomstig is. Echter ontstaan problemen met optrekkend vocht altijd doordat de ruimte tussen het beton en de geïmpregneerde balken niet wordt afgedekt.

Hier kan je DPC folie voor gebruiken. Dit folie moet tussen de fundering en de balken worden gelegd. Hierdoor zal optrekkend vocht een halt worden toegeroepen waardoor de schuur een langer leven heeft.

Stap 6: Geraamte van de schuur plaatsen

Deze stap is een samenvatting van wat de bouwtekening jou onder andere laat maken. Het geraamte van de schuur wordt in deze stap in een keer geplaatst, zodat je daarna kunt doorwerken met de buitenpanelen (bv. sandwichpanelen of damwandpanelen).

Om je een beeld te geven van wat er bij een schuur bouwtekening voor stappen doorlopen moeten worden, bespreek ik kort een van de bouwtekeningen met je.

Frame schuur bouwen
Frame schuur bouwen
Een ander frame van een schuur
Een ander frame van een schuur

Stappenplan

  1. Bij de eerste 4 stappen wordt de basis gelegd voor het frame
  2. Stappen 5 tot 10 helpen je met het maken van het frame, in geval je kiest voor een frame voor een klassiek schuurtje
  3. Vervolgens maak je de panelen voor de ramen en deur(en)
  4. De voorzijde van het dak wordt bij de stappen 9 tot 11 gemaakt, zodat je bij de volgende stap het dak afmaakt
  5. Met de stappen 12 tot en met 15 ga je het geraamte voor het dak maken. Indien je een schuurtje met een overkapping maakt, komen hier extra stappen voor de overkapping bij
  6. De verschillende kozijnen worden verder in deze stappen versterkt.
  7. Stappen 14 tot 21 laten je de buitenkant van de schuur bouwen, waar verderop meer over wordt beschreven.
  8. De deur en overige details worden in de stappen na 21 besproken en duidelijk aan je uitgelegd. Hierdoor kan je eenvoudig een prachtige schuur maken!

Deze acht punten zijn slechts een voorbeeld van een bouwtekening voor een kleine schuur. De tekening die ik in dit geval met je bespreek, is er een voor een relatief klein model voor een paar fietsen. De moeilijkheidsgraad van grotere schuren is niet aanzienlijk hoger, waardoor ieder project mogelijk is.

Plaatsen en controle

Als je het geraamte van de schuur helemaal gemaakt hebt, kan je het eindelijk plaatsen. De tekening heeft je geholpen het geraamte te maken. Nu is het aan jou om het te plaatsen. Je kunt zelf kiezen of je de buitenzijde van de schuur afmaakt voor of na de plaatsing. Dit heeft geen invloed op het eindresultaat.

Controleer goed of je alles op de juiste manier bevestigd hebt. Check nog een keer of de schroeven stevig vastzitten, of het geraamte betrouwbaar is en alles waterpas is.

Deze stap moet niet te licht worden opgevat. Het geraamte van de schuur is natuurlijk de absolute basis bovenop de fundering. Geef daarom voldoende tijd uit aan het verzekeren van het geraamte. Check alles vaker na dan nodig is zodat je zeker weet dat het geraamte van de schuur stevig is.

Stap 7: Ga je een zolder in je schuur bouwen? Dan moet je deze stap niet vergeten!

Indien jij de schuur met zolder bouwtekening gebruikt, is deze stap relevant. Als het geraamte staat zoals het moet, kan je de balken voor de zolder plaatsen. Hierna plaats je de spanten en de nokgording, zodat je direct de juiste materialen geplaatst hebt.

Als het nodig is om extra verstevigingsschoren te plaatsen is dit zeker aan te raden. Pas als alles goed en waterpas staat kan je de schoren weghalen en verder met stap 8.

Een extra waterpas check kan nooit kwaad. De schuur moet bij deze stap volledig waterpas staan!

Verschillende schuren bouwen
Verschillende schuren bouwen

Download inspiratie verschillende schuren

Stap 8: Breng de gordingen aan

Gordingen klinken niet iedereen even bekend in de oren. Dat terwijl ze onmisbaar voor dit project zijn. Een gording is niets meer dan een houten balk dat in de lengterichting op het dak van de schuur moet worden aangebracht. Als het goed is heb je bij stap 6 de gording al met behulp van de schuur bouwtekening gemaakt.

Zonder een gording zal jouw schuur niet stevig genoeg zijn om het dak te dragen. Valt er veel sneeuw op de schuur, dan zal een schuur met gording hier geen problemen van ondervinden.

De gordingen kan je vastzetten aan de spanten met behulp van regeldragers. Let er goed op dat je alles op gelijke afstanden van elkaar vastzet. Vergeet ook niet dat de underlayment platen geplaatst moeten worden. Deze platen zijn meestal zo’n 1220 x 1440 (breedte x lengte).

Idealiter komen de gordingen zo uit dat ze precies bij de uiteinden zitten. De afstand van 1220 is logischerwijs te groot, waardoor er minstens nog een gording halverwege moet worden geplaatst. Reken vooraf uit hoeveel underlayment platen en gordingen nodig zijn zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Stap 9: Breng het dakbeschot of dakplaten aan

Je wilt dat het dak tegen diverse weersomstandigheden zijn mannetje staat. Wil je hier zeker van zijn, dan is het belangrijk dat je goede dakplaten aanbrengt.schuur bouwen plat dak

Omdat hier veel fouten worden gemaakt is extra aandacht nodig. Let vooral goed op de maten waarin je de dakplaten zaagt. Je wilt voorkomen dat de dakplaten te klein zijn of elkaar overlappen. De dakplaten moeten zo compleet mogelijk geplaatst worden, dus dat je zo min mogelijk platen nodig hebt om het dak te bedekken.

Door dit te doen voorkom je dat er openingen kunnen komen. Hoe minder dakplaten je gebruikt, hoe minder mogelijke openingen er zullen zijn. Schroef de dakplaten lekker strak vast aan de gordingen en spanten zodat ze niet snel los zullen laten.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Stap 10: Breng de zolderplaten aan

Voor iedereen die een zolder bij de schuur maakt opgelet. In deze fase is het nog gemakkelijk om bij de zolder te komen. Dus dit is ook het moment om de zolderplaten aan te brengen, niet later.

Om straks op de zolder te kunnen komen zal je ook nog een trap moeten maken. Hier moet dus tevens ruimte voor worden ingepland.

De trap die je voor de schuur met zolder kunt maken, is idealiter een vlizotrap of vaste trap. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een vlizotrap. Indien je een grote schuur bouwt met voldoende hoogte en ruimte, is een vaste trap een betere optie.

Met een vlizotrap voorkom je dat een groot deel van de ruimte wordt ingenomen door een trap. Je kunt deze ruimte vast beter gebruiken, waardoor een vlizotrap handiger is.

Wil je geen ruimte (en geld) kwijt zijn aan een vaste of vlizotrap? Dan is een ladder een te overwegen optie. Deze ladder is ideaal voor wanneer je zelden van plan bent om op de zolder te komen en het vooral als een berging ziet.

Als de keuze is gemaakt voor een bepaalde trap, kan je de zolderplaten aanbrengen en de zolder afmaken.

Stap 11: Monteer het deurkozijn en raamkozijn

Kozijnen kunnen tijdens stap 8 gemaakt zijn of op een later moment. Bij niet ieder project is het nodig om de kozijnen direct in het geraamte te bouwen. Je kunt ze, zoals je bij deze stap ziet, ook op een later moment monteren. Dat geldt voor de deur- en raamkozijnen.schuur deur maken

Beschrijvingen op de bouwtekening geven weer of je de kozijnen direct in het geraamte moet maken of niet. In veel gevallen is het direct monteren makkelijker, omdat je dan zeker weet dat de kozijnen op maat zijn. Ervaren klussers zullen sneller voor een latere montage kiezen.

Maak je de kozijnen in deze fase? Maak ze dan precies op maat en controleer meerdere keren of de huidige maten overeenkomen met het geraamte van de schuur. Zaag alles zoals op de bouwtekening weergeven is om vervolgens de kozijnen in elkaar te zetten.

Handig is om een paar hulpschoren in het raamkozijn te spijkeren. De hulpschoren zorgen ervoor dat het raamkozijn haaks blijft. Controleren of dit is gelukt en of het kozijn haaks is? Meet overhoeks en je weet direct of het is gelukt. Deze maten moeten precies hetzelfde zijn voor het kozijn van jouw schuur.

Ook voor het deurkozijn dat in jouw schuur geplaatst moet worden kan dit proces worden doorlopen. Pas daarna kan je het doorkozijn en raamkozijn(en) plaatsen in de schuur. Schroef ze vast tegen het frame en haal dan pas de hulpschoren weg. Dit om zeker te weten dat alles op de juiste manier bevestigd is.

Stap 12: Monteer de planken voor de buitenzijde

Voordat we de buitenkant van de schuur gaan voorzien van planken, brengen we aan de buitenkant van het frame een damp werende folie aan. Deze folie voorkomt dat vocht van beide zijdes de schuur blijven kan aantasten. Deze folie is te koop bij de lokale bouwmarkt en gaat tientallen jaren mee. Zoals je mogelijk hebt gemerkt is het belangrijk om de duurzaamheid van de schuur te benadrukken. Hoe duurzamer jouw schuur is, hoe langer jij de schuur kunt gebruiken. Alhoewel sommige stappen als het folie kostbaar en onnodig lijken, is dit niet het geval. Een schuur met een langere levensduur, zal uiteindelijk veel meer waard zijn.ontwerp en eindresultaat schuur

Na het aanbrengen van de folie moeten alle planken op maat gezaagd worden. Dit moet precies volgens de schuur bouwtekening gebeuren. Hier zijn de afmetingen op weergegeven waardoor de planken precies conform het frame geplaatst moeten worden. Schroef de planken goed vast en begin vanaf de vloer. Hierdoor werk je netjes naar boven toe en kan je makkelijker aanpassingen doen als iets niet past.

Stap 13: Breng de dakbedekking of dakpannen aan

Je bent pas klaar met een schuur maken als de schuur echt naar alle tevredenheid gebouwd is. Met stap 13 komen we daar dichterbij. De dakbedekking of dakpannen worden namelijk in deze stap gemonteerd.

Dakbedekking is beschikbaar in verschillende vormen en maten. Je kunt voornamelijk kiezen tussen dakpannen en bitumen. Kies je voor dakpannen, dan is het belangrijk dat er eerst extra isolatie wordt geplaatst tussen de gordingen.

Pas daarna kan je de panlatten aanbrengen zodat alles er tiptop uitziet. De afstand tussen de panlatten bepaal je op basis van de door jouw gekozen dakpan. De schuur bouwtekening geeft je hier meer informatie over.

Stap 14: Deur monteren in de schuur

Monteren van een deur in de schuur is een stap die door velen onderschat wordt. Je hebt voor het monteren van de deur te maken met standaard afmetingen. Wat deze afmetingen zijn, is te zien in de onderstaande tabel.

Standaard deur afmetingen

Deur afmetingen
Breedte Hoogte Hoogte Hoogte Hoogte Hoogte Hoogte
630 2010 2115 2315 2340 2415 2515
680 2010 2115 2315 2340 2415 2515
730 2010 2115 2315 2340 2415 2515
780 2010 2115 2315 2340 2415 2515
830 2010 2115 2315 2340 2415 2515
880 2010 2115 2315 2340 2415 2515
930 2010 2115 2315 2340 2415 2515
980 2010 2115 2315 2340 2415 2515
1030 2010 2115 2315 2340 2415 2515

Scharnieren en slot

Op basis van deze afmetingen weet je precies welke delen je moet frezen voor de scharnieren. Omdat je wilt dat de scharnieren op de juiste plek geplaatst worden, moet hier aandacht aan worden besteed. Ook voor het deurslot zal je straks moeten frezen. Aangezien je dat al in deze fase weet, kan je direct het deurslot frezen.

Is het frezen van de scharnieren en het deurslot gelukt? Dan kan je het slot en de deurkrik in de deur plaatsen. De scharnieren kunnen tevens voor de helft geplaatst worden zodat de deur wanneer het mogelijk is geplaatst kan worden. De schuur is dan plots voorzien van een sterke en stabiele deur.

Bepaal de uitsparingen van de scharnieren in het deurkozijn, waardoor je garandeert dat deze op de juiste plek zitten. Daar kan vervolgens de andere helft van de openstaande scharnier op het deurkozijn worden geschroefd. De deur is dan eindelijk een vast onderdeel van jouw schuur.

Vergeet niet dat de deur voldoende ruimte rondom moet hebben. Is dit niet het geval, dan kan je de deur wat aan de zijdes bijschaven. Jouw deur sluit dan goed terwijl het niet alle kou doorlaat. Aan de onderzijde van de schuurdeur moet je rekening houden met zo’n 10 mm ruimte wat de deur minstens moet hebben.

Schuur bouwen
Schuur bouwen

Stap 15: Monteer de ramen

Nadat we de deur hebben gemonteerd, kunnen we direct door naar de ramen. De raamkozijnen zijn reeds geplaatst wat betekent dat we alleen nog de ramen moeten monteren. Indien er budget voor is, kan je het best kiezen om glas in de ramen te plaatsen. Dit glas kan je op maat bestellen bij je lokale specialist.

Om de afmetingen van het glas te achterhalen meet je het inwendige deel van het raamkozijn op (sponning). Rondom moet je tenminste 5 mm vrije ruimte overhouden. De raammaat kan vervolgens berekend worden door de maat van de sponning te verminderen met de speling, ofwel 2x 5 mm.

Als het glas eenmaal binnen is moet je de viltdeeltjes verwijderen om verder te gaan. Celband, een zacht rubberachtig materiaal (EP-band), moet rondom de sponning van het kozijn worden geplaatst. Celband is zelfklevend, wat betekent dat je het meteen goed moet plakken. Als je celband verkeerd plakt kan je meteen terug naar de bouwmarkt om nieuwe celband te halen.

Dan kan je nu het raam plaatsen. Om te zorgen dat het glas precies op de juiste hoogte komt is het nodig om stelblokjes onder het glas te plaatsen. Deze blokjes garanderen dat het glas precies komt waar je wilt daar het komt.

Tenslotte breng je de glaslatten aan, waar vooraf celband op moet worden geplakt. De glaslatten kunnen met kleine RVS spijkers worden vastgezet om het glas op zijn plek te houden.

Schuur bouwen
Schuur bouwen

Stap 16: Breng isolatie aan in de schuur

Van veel ‘kant-en-klare’ schuren is bekend dat de isolatie niet altijd even goed is. Dat wil jij natuurlijk anders. Daarom is het isoleren van jouw schuur een belangrijk onderdeel om de schuur winterproof te maken.

De isolatie moet worden aangebracht tussen de balken van het houten frame. Met het aanbrengen moet een vrije luchtruimte van zeker 10 mm in acht worden gehouden. Deze ruimte moet tussen de isolatie en de aftimmering aan de binnenzijde zijn. De isolatie tussen de balken moet verder juist aansluiten, wat cruciaal is om de schuur te isoleren.

Isolatie dat eenmaal is aangebracht moet om de twee jaar worden gecontroleerd. Scheuren in het isolatiemateriaal kunnen ervoor zorgen dat de werking verminderd. Voor isolatiemateriaal raad ik je aan meer te investeren, aangezien goed isolatiemateriaal jouw schuur vele jaren langer laat meegaan.

Stap 17: Wanneer breng je de sanitaire voorzieningen aan?

Pas als de complete schuur water en winddicht is, door het verwerken van de isolatie en het correct plaatsen van de buitenzijde, kan je de elektriciteit aanbrengen. Een schuur zonder elektriciteit is niets meer dan een opslag. Dus voor toekomstig gebruik is elektriciteit aan te raden.

De licht- en stroompunten (inclusief de schakelaars) moeten meteen op alle plekken worden vastgelegd waar je van plan bent ze te gebruiken. Sluit alle punten aan op het centrale aansluitpunt dat je bij stap 4 hebt geplaatst. Dit centrale aansluitpunt zou al te vinden moeten zijn vanaf deze stap.

Alle overige leidingen, waaronder de water- en afvoerleidingen, kunnen worden aangebracht op de plek van voorkeur.

Stap 18: De laatste stap van je schuur bouwen

Over het algemeen is dit de laatste stap waarmee de schuur bouwtekening je helpt: de binnenkant van de schuur afmaken. Na deze achttiende stap vertel ik je wat je nog verder kunt doen om de schuur te verbeteren. Alleen eerst gaan we de binnenzijde afmaken.

zelf een schuur project maken
zelf een schuur project maken

Dit doe je bijvoorbeeld door van underlayment platen gebruik te maken. Deze platen heb je eerder gebruikt voor het plafond, waardoor je mogelijk voldoende over hebt om ook de binnenzijde van deze platen te voorzien.

Zonder al te veel problemen kan je dan de schuur netjes afwerken. Hoe jij de schuur afwerkt is natuurlijk aan jou. Het is wel zo leuk dit te doen in je eigen stijl. Budget op? Dan kan je dit altijd nog op een later moment doen. Zolang je maar de schuur bouwt waar jij trots op kunt zijn!

Schuur en garage
Schuur en garage

Bonus – Maak de perfecte schuur die bij jouw tuin past!

In dit stappenplan heb je niet alleen kunnen lezen hoe je een schuur kunt maken, maar heb je ook kunnen ontdekken hoe je een schuur dicht en droog kunt maken. Tevens heb ik de dakconstructie met je besproken en weet je precies hoe het met vergunningen zit.

Wat niet is besproken, is hoe jij de buitenzijde van de schuur nog mooier kunt maken. Dat wil zeggen, verven, onderhouden en verder verbeteren.

Onmisbare materialen voor het schilderen van de schuur

Klussers die er alles aan willen doen om de verf op hun schuur zo lang mogelijk in goede staat te houden, zullen tenminste van de onderstaande materialen gebruik moeten maken om de verf in kwaliteit te houden.

Ten eerste zal er gebruik gemaakt moeten worden van grondverf en buitenverf. Deze twee soorten zijn sterk genoeg om zelfs met de slechtste weersomstandigheden. Houtrotvuller helpt met het voorkomen van houtrot, dus is tevens onmisbaar.

Verder zijn voor het verven de volgende materialen nodig;

  • Kwasten, het liefst maten 10 en 16
  • Lak- en viltrollers
  • Rollerhouders en plamuur
  • Tape, schuimroller en schuurpapier (fijn & grof)
  • Terpentine
  • Houtjes, verfkrabber en een plamuurmes

Voorwerk

Zorg dat als je met het verven begint, het hout helemaal schoon is en er geen vuiltje aan het hout te vinden is. Anders verf je het vuil mee wat het eindresultaat geen goed doet. Vul alle gaten en schuren die je kunt vinden door flink te schuren en indien nodig het op te vullen met houtrotvuller. Als je houtrotvuller gebruikt moet je het gat tenminste 24 uur laten uitharden.

Plak de ramen af met tape en begin dan pas met de grondverf. Na de grondverf komt de buitenverf, echter pas als de grondverf goed gehard is. Afhankelijk van de temperatuur heeft grondverf zeker een dag nodig om goed te kunnen drogen. Zie je nog lelijke stukjes zitten? Dan kan je deze stukken plamuren.

Middels buitenverf kan je de echte verfkleur op de schuur krijgen. Wees voorzichtig met het aanbrengen hiervan want je wilt niet dat er druppels zichtbaar worden. Veeg rustig van rechts naar links, afhankelijk van de planken die je hebt gebruikt.

Schilder altijd met lange nette halen richting de houtnerf. Strijk niet vaker na dan nodig is, anders zal je voor onevenredige plekken zorgen. Grote vlakken verf je met een roller en kleine plekken met een kwast 10 of 16. Jouw schuur wordt op deze manier een stuk mooier dan wanneer je het zonder had gedaan.

Kapschuur bouwen
Kapschuur bouwen

Wat zijn de kosten van een schuur bouwen?

Afhankelijk van hoe jij de schuur van plan bent te bouwen, kunnen de kosten voor een schuur bouwen verschillen. Als je een schuur gaat laten maken, ben je snel tussen de 9000 en 11000 euro kwijt. Een zeer hoog bedrag voor een doe-het-zelf project.

Dit is op basis van een schuur van 3000 mm bij 3000 mm, dus zeker niet groter dan de projecten die jij met de schuur bouwtekeningen zelf kunt maken.

Wil je bij een schuur laten maken ook nog een afdak laten bouwen? Dan gaan de kosten sterk omhoog, datzelfde geldt voor een kippenschuur of schuur van steigerhout.

Een houten tuinhuisje van 3000 mm bij 3000 mm dat jij zelf maakt, inclusief raam, deur en enkele sanitaire voorzieningen kost je maximaal 800 tot 1200 euro. Hoe meer spullen jij uit je eigen voorraad kunt gebruiken hoe goedkoper de schuur zal worden. Schuur bouwen hoeft dus niet veel te kosten als je slim omgaat met de materialen.

Houten schuur of schuur bouwen van steen, kies voor hout!

Bij alle schuur bouwtekeningen adviseren wij gebruik te maken van hout. Schuurtjes bouwen van andere materialen dan hout is lastiger en ook nog eens duurder. Je wilt een schuur bouwen in de tuin om van te kunnen genieten maar het mag ook niet te veel kosten. Daarom zal je altijd kunnen terugvallen op de tekeningen om een betaalbare schuur te maken.

Zelf kan je van alles maken zolang je er maar tijd in wilt stoppen. En de tekeningen kunnen je een schuur met allerlei soorten daken en vormen bouwen, waardoor je niet een kant-en-klaar pakket koopt.

Mocht je toch een ander soort materiaal overwegen kan het interessant zijn de eerdere hoofdstukken van dit artikel opnieuw te lezen. Daar staan voorbeelden van materialen in waarmee je alle kanten opkan!

Andere soorten schuren maken met bouwtekeningen

Dit uitgebreide stappenplan is gericht op het maken van een schuur met de klassieke schuur bouwtekening. Je had ook een schuur kunnen maken van pallets, sandwichpanelen, damwandpanelen of zelfs papier. Ook steigerhout komt steeds vaker voor als materiaal gebruikt om een schuur te maken.

De bouwtekeningen in Fred’s Bouwtekeningenpakket zijn voor meerdere projecten mogelijk. Tientallen ontwerpen geven jou de vrijheid om te kiezen tussen grote en kleine schuurtjes. Tevens kan je een schuur en carport maken met een enkele tekening.

Tekeningen voor een aparte schuurdeur, dak en afdak zijn onderdeel van het eerder besproken pakket. Mijn advies is om dit pakket door te nemen of de tekening waar jij naar op zoek bent hier ook onderdeel van is. In vrijwel alle gevallen is ook jouw droomproject te bouwen met een van deze tekeningen.

Schuur bouwen met een bouwtekening?

Bekijk dan hier het bouwtekeningenpakket waar velen het over hebben.

Veel gestelde vragen over een schuur bouwen

Hieronder de meest gestelde vragen rond het zelf bouwen van je schuur. Staat jouw vraag er niet bij stel hem gerust via reactie venster onderaan.

Hoeveel kost het om een schuur te bouwen?

De kosten voor het bouwen van een schuur kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, het materiaal, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €1.500 en €30.000. Een eenvoudige houten schuur kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte schuur met hoogwaardige materialen en extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Hoe groot mag je een schuur bouwen zonder vergunning?

In Nederland mag je onder bepaalde voorwaarden een schuur bouwen zonder vergunning. De regels kunnen variëren per gemeente, maar over het algemeen geldt dat de schuur niet groter mag zijn dan 30 vierkante meter, niet hoger dan 3 meter en moet minstens 1 meter van de erfgrens af staan. Het is altijd verstandig om bij je lokale gemeente te informeren naar de specifieke regels.

Hoe maak je een fundering voor een schuur?

Een goede fundering is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van je schuur. Hier zijn de stappen om een eenvoudige fundering te maken:

1. Bepaal de afmetingen van je schuur en markeer deze op de grond.
2. Graaf een geul van ongeveer 60 cm diep en 30 cm breed.
3. Vul de geul met een laag van 15 cm grind voor drainage.
4. Plaats een bekisting van houten planken langs de randen van de geul.
5. Meng beton volgens de instructies op de verpakking en giet het in de bekisting.
6. Strijk het beton glad met een troffel en laat het uitharden.

Hoe bouw je een schuur?

Het bouwen van een schuur kan een groot project zijn, maar met de juiste planning en voorbereiding is het zeker haalbaar. Hier zijn de basisstappen:

1. Plan je schuur: Bepaal de grootte, locatie, stijl en materialen.
2. Bereid de locatie voor: Maak de grond vlak en vrij van puin.
3. Maak een fundering: Dit kan een betonnen plaat of een houten frame zijn.
4. Bouw het frame: Dit omvat de vloer, muren en het dak.
5. Installeer de buitenkant: Dit kan hout, metaal of vinyl zijn.
6. Werk de binnenkant af: Installeer eventueel isolatie, elektriciteit en inrichting.

Heb je een vergunning nodig om een schuur te bouwen?

In veel gevallen heb je een vergunning nodig om een schuur te bouwen. De specifieke regels kunnen variëren per gemeente, maar over het algemeen geldt dat je een vergunning nodig hebt als de schuur groter is dan 30 vierkante meter, hoger dan 3 meter, of dichter dan 1 meter bij de erfgrens staat. Het is altijd verstandig om bij je lokale gemeente te informeren naar de specifieke regels.

Waar mag ik een schuur bouwen?

De locatie van je schuur kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte, de toegankelijkheid, de zonlichtexpositie en de lokale bouwvoorschriften. Over het algemeen moet je schuur minstens 1 meter van de erfgrens af staan. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de ondergrond: deze moet stabiel en goed drainerend zijn.

Hoe bouw ik goedkoop een schuur?

Er zijn verschillende manieren om de kosten van het bouwen van een schuur te verlagen:

1. Doe het zelf: Als je handig bent, kun je veel geld besparen door de schuur zelf te bouwen in plaats van een aannemer in te huren.
2. Gebruik goedkope materialen: Hout is over het algemeen goedkoper dan metaal of beton. Je kunt ook overwegen om gerecyclede of tweedehands materialen te gebruiken.
3. Houd het simpel: Een eenvoudig ontwerp met een rechthoekige vorm en een zadeldak is meestal goedkoper dan een complex ontwerp met veel hoeken en een ingewikkeld dak.
4. Vermijd extra’s: Extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer kunnen de kosten aanzienlijk verhogen.

Wat kost een vergunning voor een schuur?

De kosten voor een bouwvergunning kunnen variëren per gemeente en zijn vaak gebaseerd op de geschatte bouwkosten. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €200 en €600. Het is altijd verstandig om bij je lokale gemeente te informeren naar de specifieke kosten.

Welke balken voor schuur?

De keuze van de balken voor je schuur hangt af van de grootte en het ontwerp van de schuur. Voor een kleine, lichte schuur kun je waarschijnlijk volstaan met 2×4 of 2×6 balken. Voor een grotere, zwaardere schuur heb je mogelijk 2×8 of 2×10 balken nodig. Het is belangrijk om een bouwprofessional te raadplegen om ervoor te zorgen dat je de juiste balken kiest voor jouw specifieke project.

Wat kost een schuur bouwen per m2?

De kosten voor het bouwen van een schuur per vierkante meter kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het materiaal, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €200 en €500 per vierkante meter. Een eenvoudige houten schuur kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte schuur met hoogwaardige materialen en extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Wat kost een stenen schuur?

De kosten voor het bouwen van een stenen schuur kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, het type steen, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld

kun je rekenen op een prijs tussen de €15.000 en €40.000. Een eenvoudige stenen schuur kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte schuur met hoogwaardige stenen en extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Hoe hoog mag de nok van een schuur zijn?

De maximale hoogte van de nok van een schuur kan variëren per gemeente en is vaak afhankelijk van de locatie en de grootte van de schuur. Over het algemeen geldt dat de nok van een schuur niet hoger mag zijn dan 5 meter. Het is altijd verstandig om bij je lokale gemeente te informeren naar de specifieke regels.

Wat is het beste hout voor een schuur?

Het beste hout voor een schuur hangt af van je specifieke behoeften en budget. Hier zijn enkele populaire keuzes:

1. Vurenhout: Dit is een goedkope en veelzijdige houtsoort die gemakkelijk te bewerken is. Het is echter niet erg duurzaam en moet worden behandeld om te beschermen tegen vocht en insecten.
2. Douglas hout: Dit is een duurzamere en esthetisch aantrekkelijkere optie dan vurenhout. Het is echter ook duurder.
3. Eikenhout: Dit is een zeer duurzame en aantrekkelijke houtsoort die vaak wordt gebruikt voor high-end schuren. Het is echter ook de duurste optie.

Wat is een prefab schuur?

Een prefab schuur is een schuur die in een fabriek wordt geproduceerd en vervolgens in secties naar de bouwplaats wordt vervoerd om daar te worden geassembleerd. Dit kan een snellere en gemakkelijkere optie zijn dan het bouwen van een schuur op locatie, vooral als je niet veel bouwervaring hebt. Prefab schuren zijn verkrijgbaar in een breed scala aan maten, stijlen en materialen, en kunnen vaak worden aangepast aan je specifieke behoeften.

Welke palen voor schuur?

De keuze van de palen voor je schuur hangt af van de grootte en het ontwerp van de schuur. Voor een kleine, lichte schuur kun je waarschijnlijk volstaan met 4×4 of 6×6 palen. Voor een grotere, zwaardere schuur heb je mogelijk grotere palen nodig. Het is belangrijk om een bouwprofessional te raadplegen om ervoor te zorgen dat je de juiste palen kiest voor jouw specifieke project.

Hoe ruim je een schuur op?

Het opruimen van een schuur kan een groot project zijn, maar met de juiste planning en organisatie is het zeker haalbaar. Hier zijn de basisstappen:

1. Verwijder alles uit de schuur: Dit geeft je de kans om te zien wat je hebt en om de ruimte grondig schoon te maken.
2. Sorteer je spullen: Verdeel alles in categorieën zoals gereedschap, tuinbenodigdheden, sportuitrusting, enz. Gooi alles weg wat kapot, verouderd of niet meer nodig is.
3. Maak een indeling: Bepaal waar elk item of categorie van items zal worden opgeslagen. Probeer vergelijkbare items bij elkaar te houden en houd rekening met hoe vaak je elk item gebruikt.
4. Gebruik opslagoplossingen: Gebruik planken, haken, bakken, enz. om je spullen georganiseerd en gemakkelijk toegankelijk te houden.
5. Houd het netjes: Maak er een gewoonte van om alles terug te zetten waar het hoort na gebruik.

Waar valt een schuur onder?

Een schuur valt over het algemeen onder de categorie bijgebouwen of nevenfuncties van een woning. Dit betekent dat het niet als hoofdverblijf wordt gebruikt, maar eerder als aanvulling op het hoofdverblijf. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor opslag, als werkplaats, of als plek voor hobby’s. De specifieke classificatie van een schuur kan variëren per gemeente en per bouwvoorschrift, dus het is altijd verstandig om bij je lokale gemeente te informeren.

Is een schuur een bijgebouw?

Ja, een schuur wordt over het algemeen beschouwd als een bijgebouw. Dit betekent dat het een secundaire structuur is die dient ter ondersteuning van het hoofdgebouw of de hoofdwoning. Een schuur kan worden gebruikt voor een verscheidenheid aan doeleinden, waaronder opslag, werkruimte, of als plek voor hobby’s.

Wat kost een gemetseld tuinhuis?

De kosten voor het bouwen van een gemetseld tuinhuis kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, het type steen, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €10.000 en €25.000. Een eenvoudig gemetseld tuinhuis kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte tuinhuis met hoogwaardige stenen en extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Wat kost het om een loods te bouwen?

De kosten voor het bouwen van een loods kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, het materiaal, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €30.000 en €100.000. Een eenvoudige metalen loods kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte loods met hoogwaardige materialen en extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Hoe maak je een kapschuur?

Een kapschuur is een type schuur met een overhangend dak dat extra bescherming biedt tegen de elementen. Hier zijn de basisstappen om een kapschuur te maken:

1. Plan je schuur: Bepaal de grootte,

locatie, stijl en materialen.
2. Bereid de locatie voor: Maak de grond vlak en vrij van puin.
3. Maak een fundering: Dit kan een betonnen plaat of een houten frame zijn.
4. Bouw het frame: Dit omvat de vloer, muren en het dak. Zorg ervoor dat het dak aan één of beide zijden overhangt.
5. Installeer de buitenkant: Dit kan hout, metaal of vinyl zijn.
6. Werk de binnenkant af: Installeer eventueel isolatie, elektriciteit en inrichting.

Wat te doen met een schuur?

Er zijn veel verschillende manieren om een schuur te gebruiken, afhankelijk van je behoeften en interesses. Hier zijn enkele ideeën:

1. Opslag: Dit is de meest voor de hand liggende gebruik van een schuur. Je kunt het gebruiken om gereedschap, tuinbenodigdheden, sportuitrusting, enz. op te bergen.
2. Werkplaats: Als je graag klust of doe-het-zelf projecten doet, kan een schuur een ideale werkruimte zijn.
3. Hobbyruimte: Of je nu graag schildert, hout bewerkt, of een andere hobby hebt, een schuur kan een geweldige plek zijn om je passie na te streven.
4. Fitnessruimte: Met wat fitnessapparatuur kan een schuur een handige thuisgymnastiek worden.
5. Thuiskantoor: Als je vanuit huis werkt, kan een schuur een rustige en afgezonderde werkruimte bieden.

Hoe maak je zelf een tuinhuis?

Het bouwen van een tuinhuis kan een groot project zijn, maar met de juiste planning en voorbereiding is het zeker haalbaar. Hier zijn de basisstappen:

1. Plan je tuinhuis: Bepaal de grootte, locatie, stijl en materialen.
2. Bereid de locatie voor: Maak de grond vlak en vrij van puin.
3. Maak een fundering: Dit kan een betonnen plaat of een houten frame zijn.
4. Bouw het frame: Dit omvat de vloer, muren en het dak.
5. Installeer de buitenkant: Dit kan hout, metaal of vinyl zijn.
6. Werk de binnenkant af: Installeer eventueel isolatie, elektriciteit en inrichting.

Wat te doen met grote schuur?

Een grote schuur biedt veel mogelijkheden voor gebruik. Hier zijn enkele ideeën:

1. Opslag: Gebruik de ruimte om grotere items op te slaan, zoals voertuigen, boten, of landbouwmachines.
2. Werkplaats: Een grote schuur kan een ideale werkruimte zijn voor grotere projecten of voor het runnen van een klein bedrijf.
3. Evenementenruimte: Met wat aanpassingen kan een grote schuur een geweldige plek zijn voor feesten, bruiloften, of andere evenementen.
4. Woonruimte: In sommige gevallen kan een grote schuur worden omgebouwd tot een gastenverblijf of zelfs een volledige woning.

Hoe verf je een schuur?

Het verven van een schuur kan een geweldige manier zijn om het uiterlijk te verbeteren en te beschermen tegen de elementen. Hier zijn de basisstappen:

1. Bereid de schuur voor: Maak de schuur schoon en repareer eventuele beschadigingen. Schuur het oppervlak lichtjes om de verf beter te laten hechten.
2. Kies je verf: Gebruik een verf die geschikt is voor buiten en voor het materiaal van je schuur. Je hebt ook een primer nodig als je schuur nog niet eerder is geverfd.
3. Breng de primer aan: Gebruik een roller of kwast om een laag primer aan te brengen. Laat het volledig drogen.
4. Breng de verf aan: Gebruik een roller of kwast om de verf in dunne, gelijkmatige lagen aan te brengen. Laat elke laag drogen voordat je de volgende aanbrengt.
5. Werk af: Als de verf volledig droog is, kun je eventuele afwerkingen aanbrengen, zoals een beschermende topcoat.

Waarom heet een schuur een schuur?

Het woord “schuur” komt van het Oudnederlandse woord “schure”, wat “beschutting” of “schuilplaats” betekent. Dit weerspiegelt de oorspronkelijke functie van een schuur als een plek om dieren, gewassen of gereedschap te beschermen tegen de elementen.

Wat maakt bouwen duur?

Er zijn veel factoren die de kosten van het bouwen kunnen verhogen. Enkele van de belangrijkste zijn:

1. Materialen: Hoogwaardige materialen zijn over het algemeen duurder dan goedkopere alternatieven.
2. Arbeid: Het inhuren van professionals kan een aanzienlijk deel van het budget uitmaken, vooral als het project complex is.
3. Ontwerp: Een complex ontwerp met veel details of unieke elementen kan de kosten verhogen.
4. Locatie: Bouwen in een gebied met hoge grondkosten of strenge bouwvoorschriften kan duurder zijn.
5. Tijd: Als je project een strakke deadline heeft, kan dit de kosten verhogen, omdat je mogelijk meer arbeiders moet inhuren of overuren moet betalen.

Hoe lang gaat een houten schuur mee?

De levensduur van een houten schuur kan sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het type hout, de kwaliteit van de constructie, het onderhoud en de weersomstandigheden. Over het algemeen kun je verwachten dat een goed gebouwde en goed onderhouden houten schuur 15 tot 20 jaar meegaat. Echter, met uitstekend onderhoud en enkele reparaties en renovaties in de loop van de tijd, kan een houten schuur veel langer meegaan.

Wat kost een geïsoleerde loods?

De kosten voor het bouwen van een geïsoleerde loods kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, het materiaal, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld

kun je rekenen op een prijs tussen de €40.000 en €120.000. De extra kosten voor isolatie kunnen variëren, maar reken op ongeveer 20-30% extra ten opzichte van een niet-geïsoleerde loods.

Wat kost een gemiddelde kapschuur?

De kosten voor het bouwen van een gemiddelde kapschuur kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, het materiaal, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €10.000 en €25.000. Een eenvoudige houten kapschuur kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte kapschuur met hoogwaardige materialen en extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Wat kost een betonnen schuur?

De kosten voor het bouwen van een betonnen schuur kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €20.000 en €50.000. Een eenvoudige betonnen schuur kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte schuur met extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Wat kost een schuur ombouwen tot woning?

Het ombouwen van een schuur tot een woning kan een groot en complex project zijn, en de kosten kunnen sterk variëren. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €50.000 en €150.000. Dit omvat kosten voor zaken als isolatie, installatie van elektriciteit en sanitair, het creëren van een functionele indeling, en het voldoen aan bouw- en veiligheidsvoorschriften.

Wat kost bouwen per vierkante meter?

De kosten voor het bouwen per vierkante meter kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het type bouwproject, het materiaal, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Voor een eenvoudige houten schuur kun je rekenen op een prijs tussen de €200 en €500 per vierkante meter. Voor een huis of een complexer bouwproject kunnen de kosten oplopen tot €1.000 tot €2.500 per vierkante meter of meer.

Wat kost een grote loods?

De kosten voor het bouwen van een grote loods kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het materiaal, de locatie en de complexiteit van het ontwerp. Gemiddeld kun je rekenen op een prijs tussen de €50.000 en €200.000. Een eenvoudige metalen loods kan aan de lagere kant van deze schaal liggen, terwijl een grote, op maat gemaakte loods met hoogwaardige materialen en extra functies zoals elektriciteit, isolatie of een betonnen vloer aan de hogere kant kan liggen.

Zelf een schuur bouwen?

Bespaar veel kosten door zelf je schuur te bouwen met behulp van onze bouwtekeningen.

Bekijk dan hier het bouwtekeningenpakket waar velen het over hebben.

Meer van dit soort artikelen

20 reacties

  1. Hoi,

    Ik ben bezig met een schuur bouwen en ik kwam jouw artikel tegen.
    Aan deze tips heb ik tenminste wat. Zo eens kijken naar de bouwtekeningen.

    Ik wil ook nog een stoel maken heb je daar ook bouwtekeningen van?

    Groeten
    Louis van de Berge

    1. Beste Louis,

      Heel goed om zelf je schuur te maken.
      Er zitten in dit pakket ook tekeningen van stoelen in

      Veel succes met je schuur maken

      Groeten
      Fred

  2. Fred,

    Ik wil een schuur bouwen van 15 x 7 meter ik heb al gekeken of er een vergunning nodig is en dat blijkt zo te zijn.
    Tekenen jullie ook bouwtekeningen voor vergunning aanvraag? Zo ja hoe kan ik dit het beste aanvragen?

    Gr Sven

    1. Beste Sven,

      Ja wij kunnen voor jouw de bouwtekeningen maken.
      Stuur me even je gegevens op zoals naam, adres, telefoonnummer en wat je precies wil.

      Vermeld tevens of er een punt dak op moet komen dan overleggen we via de telefoon wel waar de ramen en deuren moeten komen.

      Groeten Fred

  3. Hoi Fred,

    Dankjewel voor deze waardevolle informatie inmiddels heb je jouw pakket aangeschaft en ik ben er super blij mee
    Binnenkort ga ik een schuurtje bouwen

    Groeten
    Reinier

    1. Hoi Reinier,

      Bedankt voor je berichtje.
      Veel succes met het bouwen van je schuurtje.
      Mocht je foto’s willen delen ze zijn altijd welkom

      Groeten Fred

  4. Hoi Fred,

    Dankjewel voor deze informatie met behulp van dit stappenplan en jouw duidelijke stap voor stap bouwtekeningen kom ik er helemaal aan uit om mijn schuur te bouwen

    Ik volg je al een hele tijd en heb al aardig wat gemak gehad van het bouwtekeningen pakket

    Groeten
    Jan

    1. Dankjewel Jan

      Mocht je mooie foto’s hebben van de projecten die je gemaakt heb zou je ze dan willen delen?

  5. Hi Fred,

    Super bedankt voor het schuur bouwen stappenplan. Het is een heel compleet stappenplan waar ik echt wat mee kan

    Je schuur bouwtekeningen heb ik inmiddels ook gekocht ze zien er goed uit

    Gr
    Jacko

    1. Hoi Jacko,

      Dankjewel

      Stuur je me straks de fotos toe wanneer je de schuur gaat bouwen en uiteraard ben ik ook heel benieuwd naar het eindresultaat

      Groeten
      Fred

  6. Bouwvergunning
    Als je een schuurtje hebt, zou je een sloopvergunning en een bouwvergunning moeten aanvragen incl. Milieu vergunning etc. Maar je kunt ook renoveren! Nieuwe vloer, nieuwe wanden en een nieuw dak!

    Op internet kun je checken op bouwvergunningen. Landelijk formulier , vergelijken kan veel opleveren b.v. Dat je wel een windkering mag maken ook een betonnen vloertje plus een afdak. Als je dat aan elkaar vastschroeft zit het niet vast.

    Dakkapellen mogen achter wel, voor niet etc.

  7. Hai Fred,

    Mijn manlief is erg te spreken over stappenplan om een schuur te bouwen. Zelf ben ik ook best handig al zeg ik het zelf dus gaat helemaal goedkomen om een prachtige schuur te bouwen.

    In dit artikel alleen zie ik al super veel gave ontwerpen.

    Groetjes Kim en Richard

    1. Beste Kim en Richard,

      Goed om te horen uiteraard ben ik wel heel benieuwd welke schuur jullie uiteindelijk gaan bouwen
      wil je op termijn je foto’s met ons delen?

      Veel succes met de bouw van je schuur

      Groeten
      Fred

  8. Super bedankt voor dit stappenplan van het bouwen van een schuur. Je bouwtekeningen ga ik snel aanschaffen

    1. Goed idee om de bouwtekeningen aan te schaffen. Al heel wat mensen maken inmiddels gebruik van de schuur bouwtekeningen

  9. Bedankt voor de duidelijke uitleg over het bouwen van een schuur.
    Wij zijn nog druk bezig met oriënteren wat we nu echt willen.
    Hebben jullie ook een kapschuur met een opberghokje erbij?

    De uitleg over een vergunningaanvragen ben ik heel blij mee TOP

    Groetjes Roos

  10. Hallo Fred, heb je bouwtekeningen voor een schuur van 7 x 20 meter en 5 meter hoog (ivm bouwvergunning)?
    Indeling 5 compartimenten van 4 x 7.
    1ste voorkant (4 meter deel)open, carport
    2de voorkant ( 4 meter deel)open, carport (geen tussenwand tussen 1 en 2, ook geen zolder.
    3de aan de 4 meter zijde een dubbele deur en tussen 2 en 3 een wand
    4de aan de 4 meter zijde een raam geen tussenwand tussen 3 en 4
    5de aan de 4 meter zijde een dubbele deur
    Boven 3-4 en 5 een zolder
    E.v een raampje in de 7 meter zijde in de nok en in compartiment 5 een raam in de 7 meter zijde.
    Pannendak, gevels gepotdekseld

    Ik heb een abonnement maar kan deze maat niet vinden?

  11. Bedankt voor het delen van deze informatie over het bouwen van een schuur. Wij willen onze schuur ook slopen en er een nieuwe neerzetten. We moeten de schuur eerst nog laten inventariseren. Hopelijk worden er geen schadelijke stoffen zoals asbest gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.