Home » Blog » Hek » Houten hekwerk nodig? Maak het helemaal zelf!

Houten hekwerk nodig? Maak het helemaal zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ben jij op zoek naar manieren om je houten hekwerk te maken? Dat is mooi, want dan ben je op het juiste artikel geland! In 1980 toen ik net mijn eerste huis had gekocht, kreeg ik hier een gigantische tuin bij. Omdat ik het huis had gekocht met al het geld dat ik had, had ik eigenlijk geen geld over voor een houten hekwerk en moest ik creatief zijn. Ik besloot daarom zelf een groot houten hekwerk te bouwen om mijn terrein te beveiligen. De jaren daarna kreeg ik steeds vaker de vraag waar ik dit houten hekwerk gekocht had. Toen ik zei dat ik dit zelf had gemaakt geloofde mensen mij vaak niet.

Omdat ik wou dat mijn kennissen ook tegen een normale prijs een houten hekwerk moesten kunnen bouwen, besloot ik hier een bouwtekening voor te maken. Het maken van een houten hekwerk moest namelijk voor iedereen mogelijk zijn. Sinds enkele jaren is deze bouwtekening ook te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. In dit pakket zitten duizenden bouwtekeningen die jij kunt gebruiken om je eigen houten hekwerk mee te maken. Ben jij daarom klaar om meer te leren over het maken van je eigen houten hekwerk? Lees dan nu verder en wie weet ben jij straks wel in het bezit van een prachtig houten hekwerk!

Landhek
Landhek

Is een houten hekwerk maken lastig?

Waarschijnlijk heb je al wel door dat het maken van een houten hekwerk helemaal niet zo lastig is. Maar waarom betaal je hier in de bouwmarkten dan eigenlijk zoveel geld voor? Dat vroeg ik me ook af toen ik eenmaal met het complete hekwerk klaar was.

Natuurlijk hangt het allemaal af van hoeveel tijd je kwijt bent aan het bouwen van je houten hekwerk en wat de kosten van het hout zijn. Hier kan je zelf heel creatief in zijn wanneer je wat minder geld te besteden hebt.

Je kunt namelijk kiezen om wat eenvoudiger houten hekwerk te maken om geld te besparen. Ook zou je in dit proces kunnen kiezen voor goedkoop hout in plaats van hout van hogere kwaliteit. Als je voldoende tijd zou stoppen in het vinden van hout van hoge kwaliteit, ben je er zeker van dat je houten hekwerk wel weer langer meegaat dan wanneer er gewerkt zou worden met hout van lagere kwaliteit.

Stappenplan om zelf een hekwerk te maken

  1. Soort hekwerk en locatie
  2. Gewenste afmetingen
  3. Zelf maken en plaatsen van het hekwerk
  4. Hoe bescherm ik straks het hout van dit hek?

Stap 1: Soort hekwerk en locatie

Voor je begint met het bouwen van je hekwerk is het belangrijk om na te gaan wel soort hekwerk je wil bouwen. Wil je een hekwerk dat alleen bedoeld is als afscheiding van je tuin naar je buren toe of moet het ook inbrekers weghouden? Moet het een hekwerk zijn waar je dieren achter wil houden? Dus om je weide af te tuinen of wordt het een afzetting rond je paardenbak.

Welk materiaal moet het hekwerk zijn?

Metalen hekwerk

Een metalen hekwerk wordt meestal gebruikt voor de sier en je maakt er de mooiste poorten van. Een metalen hekwerk kan zowel RVS, gegalvaniseerd staal of staal dat na het maken van poedercoating wordt voorzien zijn. Meestal worden sier hekken van gewoon staal gesmeed en daarna gegalvaniseerd om roesten te voorkomen. De meeste doe-het-zelvers zullen niet snel zelf een gesmeed hekwerk maken. Je hebt daarvoor wel aardig wat gereedschappen nodig die niet iedere klusser heeft.

Mocht je wel de gereedschappen hebben zoals een:

  1. Lasapparaat
  2. Brander (snijbrander)
  3. Aambeeld
  4. Grote hamer en wat kleine smeedhamers
  5. Profielwals
  6. Metaalzaag

Hieronder een foto van een stalen poort dat van poedercoating is voorzien

Stalen poort van poedercoating voorzien
Stalen poort van poedercoating voorzien

De onderdelen zoals de punten van deze stalen poort kun je kopen bij een smederij of gewoon even zoeken via internet. Een sierhekwerk kopen kan via deze link. Het nadeel van kopen is wel dat je geen invloed hebt op de kwaliteit van het hek. Dus wil je een sierhekwerk gaan kopen dan is het aan te raden om even een smederij bij jou in de buurt op te zoeken en je wensen te bespreken. In ons bouwtekeningenpakket hebben we tekeningen van sierhekwerken zitten.

Met een zelf gemaakt hekwerk heb je zelf de kwaliteit in handen. Ben je een beetje handig met metaal dan is het echt een aanrader.

Kies je er voor om een gegalvaniseerd hekwerk te maken zorg er dan voor dat je in de kokers gaten boort zodat de warme lucht uit de kokers weg kan. Tijdens het galvaniseren komt er enorm veel warmte in je materiaal. Zou je geen gaten in je kokers boren dan barsten ze open.

Kunststof hekwerk

Zelf een kunststof hek maken is iets dat eigenlijk nauwelijks door klussers wordt gedaan. Wil je toch zelf een kunststof hekwerk maken hou dan wel rekening met het uitzetten van het kunststof. Want dat valt echt enorm tegen altijd. Dat is precies waar de meeste klussers problemen mee hebben.

Hekwerk gaas

Voor rond een schapenweide is een hekwerk gemaakt van palen en gaas de goedkoopste oplossing. Je zet om de 2 meter een stevige ronde paal. Deze palen zet je ongeveer 1 meter in de grond zodat stevig staan. Boor met een rondboor de gaten voor de palen.

Het schapengaas kun je via de bouwmarkt bij jou in de buurt kopen. Je zet het schapengaas vast met krammen. Hou er wel rekening mee dat het gaas voldoende strak zit. Vaak spant men nog een draad aan de onderkant, bovenkant en in het midden. Deze draad trekt aan met een draadspanner om zo het gaas strak te houden. Zeker voor het houden van schapen en geiten is dit belangrijk. Schapen en geiten proberen altijd het gras aan de andere kant van het hek op te eten.

Dit soort hekwerken maken is niet heel moeilijk.

Houten hekwerk

Rond siertuinen wordt heel vaak een houten hekwerk geplaatst. Een houten hekwerk bestaat uit palen en uit het houten hek zelf. Dit is voor veel klussers ideaal om mee aan de slag te gaan. In ons bouwtekeningenpakket hebben we meerdere opties voor houten hekken. Hoe je een houten poort kunt maken lees je in het artikel houten poort maken.

Rond een paardenbak heb je ook vaak een houten hekwerk maar meestal is dat redelijk eenvoudig gemaakt. Elke 3 meter een vierkante paal en tegen die palen schroef je dan 3 planken. Één laag, één hoog en één in het midden.

Stap 2: Gewenste afmetingen

Bepaal de gewenste afmetingen door de gewenste lengte te bepalen. Meet het gedeelte op waar je het hekwerk wil zetten. De gewenste hoogte bepaal je uiteraard ook helemaal zelf. Meestal wordt als maximale hoogte rond een tuin 1800 tot 2000 mm aangehouden. Rond een schapenweide zit de hoogte tussen de 1200 en 1400 mm. Wanneer je de gewenste lengte weet hou dan ook rekening met de gewenste paal afmetingen.

Stap 3: Zelf maken en plaatsen van het hekwerk

In deze stap wil ik ingaan op het zelf maken van je houten hekwerk. Nu je het soort hekwerk weet wat je wil maken begin je aan de hand van een van onze bouwtekeningen met het maken van het hek. Leg de horizontale planken op een vlakke vloer. Meet dan met een rolmaat overhoeks de maat op. Deze overhoekse maten moet aan elkaar gelijk zijn dan weet je zeker dat het geheel haaks is. Schroef de verticale planken op de gewenste afstanden vast op de horizontale planken. Plaats indien gewenst de schoren in het hekwerk. Dit is vooral nodig bij poorten in je hek.

Om het hekwerk te plaatsen boor je op de gewenste afstand de gaten voor de vierkante palen. De gewenste afstand bepaal je aan de hand van het gemaakte hek. Plaats de palen in de geboorde gaten. Zet ze goed waterpas en vul de gaten met grond. Stamp de grond stevig aan. Je kunt er ook voor kiezen om de gaten wat groter te boren. Dan plaats je de paal en stort er snel beton rond. Hierdoor staat de paal dan binnen enkele minuten stevig vast. Dit kun je het beste met z’n tweeën doen. Deze optie wordt vaak gekozen wanneer een hekwerk hoog wordt.

Stap 4: Hoe bescherm ik straks het hout van dit hek?

Je houten hekwerk beschermen is zeer eenvoudig. Door jaarlijks je hekwerk te verven en hier een beschermingslaag op aan te brengen, kan jij ervoor zorgen dat je houten hekwerk nog vele jaren meegaat. De producten die je hiervoor nodig hebt kan je gewoon bij de lokale bouwmarkt of doe-het-zelver vinden. Je hoeft hier niet de duurste versie van te kopen, maar informeer wel goed welk product het beste is voor jouw houten hekwerk. Zo weet jij zeker dat jij op de goedkoopst en efficiëntst mogelijke manier een houten hekwerk gemaakt hebt waar jij nog tientallen jaren van kunt genieten! Een hele goede keuze voor het beschermen van je hout is bijvoorbeeld de tuinbeits. Hiervan heb je ook weer aardig wat soorten en kleuren. Voor elke gewenste situatie kun je wel wat vinden.

Wil jij de houten hekwerk bouwtekening vinden? (Die is hier)

Een houten hekwerk kan binnen korte tijd gemaakt worden met een duidelijke en bruikbare bouwtekening. Omdat deze bouwtekening in mijn bouwtekeningenpakket te vinden is, kan jij hier nu ook gebruik van maken. In mijn bouwtekeningenpakket zijn duizenden bouwtekeningen te vinden die jij kunt gebruiken om je eigen houten hekwerk te maken. Hierdoor is het mogelijk om je tuin te omheinen met prachtig hout en je te onderscheiden van je buren. In dit tekeningenpakket vind je ook nog veel andere bouwtekeningen terug waarmee je nog duizenden andere meubels en constructies kunt maken. Je bent dus nog wel even zoet met dit gigantische bouwtekeningenpakket!

Wil je weten hoe jij aan dit pakket kunt komen of wat je hier eigenlijk allemaal mee kunt doen? Klik dan nu hier!

Enkele voorbeelden van hekken die je kunt maken het bouwtekeningenpakket

landhek maken groot hek maken hekje maken hekje maken hout Houten hekwerk maken

Zelf een houten hekwerk maken is makkelijk met de juiste bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Fred, ik wil een “white picket fence” maken.

    heb jij een tekening en evt. tips hier voor ?

    Groet

    Guust

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.