Home » Blog » Houthok » Een houthok maken doe je zo met dit stappenplan | video

Een houthok maken doe je zo met dit stappenplan | video

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een houthok maken, je ontkomt er niet aan met houtkachel of open haard. Ja, tenzij je er eentje hebt ‘geërfd’ van de vorige bewoners.

Nu kun je in de bouwmarkt een standaard houthok bouwpakket kopen. Maar zeg nou zelf: het is toch veel leuker om zelf from scratch een houthok te maken?

Het grote voordeel: dan ben je veel goedkoper uit voor een veel mooier exemplaar.

En vanzelfsprekend komt je hout kurkdroog uit je zelfgemaakte houthok.

Stel je voor: buiten vriest het, binnen brandt je kachel als een tierelier. Hoe bevredigend dát is, daarover hoeven we het als ‘pyromannen’ onder elkaar niet te hebben 😉

Je eigen houthok maken is niet moeilijk, maar vergeet niet om op een paar belangrijke punten te letten. Lees vooral tot het einde verder, want ik geef je ook een handig stappenplan.

Besparen op je energie door zelf te stoken.

Met de huidige gasprijzen is het tijd om zelf goed na te denken en aan de slag te gaan. Door zelf je eigen hout te stoken bespaar je enorm op je energie kosten. Hoe zou je het vinden om je hele huis te verwarmen met je eigen houtkachel. Op die manier ga je toch wat zorgelozer de winter tegemoet.  Hout kopen kost uiteraard ook geld maar dit is niet in verhouding met wat het gas doet.

Bij het aangaan van een nieuw energie contract ga je zien dat de kosten echt heel hoog worden. 700 tot 800 euro per maand betalen aan je energie is wel echt serieus veel geld.

Nog een voordeel van hout stoken is dat het een heel aangename warmte is.

Je houthok maken aan de hand van de juiste voorwaarden

Voor het maken van je houthok zijn er wel wat voorwaarden waaraan je houthok moet voldoen. In een houthok is het de bedoeling dat je hout droogd en droog ligt. Je hout kan alleen goed drogen wanneer je er voor zorgt dat de wind zijn invloed kan doen. Het is belangrijk dat je hout los ligt van de grond zodat je geen optrekkend vocht in je hout krijgt en het daardoor zou gaan rotten.

Nathout heeft vaak een droogtijd van minimaal 1 jaar voor zacht hout zoals berk en populier. Voor hardere houtsoorten zoals eik, kastanje en perenhout is een goede droogtijd minimaal 2 jaar. Voor hardere houtsoorten is het ook niet zo erg wanneer het direct na het zagen een paar maanden in weer en wind ligt. Het zorgt er juist voor dat de sappen sneller uit het hout verdwijnen. Dus uiteindelijk is het beter voor het drogen van je hout.

Droogtijd verschillende houtsoorten

De droogtijd van de verschillende houtsoorten is ook verschillend zie hieronder in de tabel de meest gebruikte bandhout soorten.

[table “” not found /]

Het beste is dat het vochtpercentage tussen de onder de 15% ligt omdat je anders heel veel energie verliest om eerst het vocht te verdampen.

Houthok maken hoe doe je het?

Een houthok maken doe je het liefste op een plek die je normaal niet zou benutten. Dus eigenlijk een loze plaats in je tuin. Bijvoorbeeld achter je tuinhuis. Vaak staat een tuinhuis of schuurtje niet helemaal op de scheiding van je erf maar is er nog een halve of zelfs een hele meter onbenutte ruimte. Omdat je hier normaal niks mee doet is dit ideaal om je houthok te bouwen.

De 2 voordelen zijn:

  1. De onbenutte ruimte wordt nu nuttig gebruikt.
  2. Je hebt minder last hebt van vocht. Normaalgesproken komt de zon op deze plaatsen nooit en daardoor zal het lang nat blijven. Dit zorgt er voor dat er mos of algen groeien.

Maak een afdak met goot op bijvoorbeeld 1,8 meter hoog. Zorg dat het afdak tot de scheiding van je erf loopt. Vaak staat daar een schutting dit is weer ideaal voor het doorwaaien van je houthok. Bestraat de grond zodat je houthok verhard is. Leg op deze tegels/stenen pallets zodat je hout los ligt van de grond. Het handigste is dat je de zijkanten maakt als een open schutting. Je kunt er ook voor kiezen om je houthok aan 2 kanten open te houden.

Denk vooraf na wat je precies wil. Het voordeel van je houthok open houden aan 2 kant is dat je later aan de ene kan het verse hout kan stapelen en vanaf de andere kant het droge hout kan pakken voor je houtkachel. Zo zit je nooit zonder droog hout. Een houthok maken is niet moeilijk.

Houthok bouwen stappenplan

Volg voor het bouwen van je houthok dit stappenplan.

  1. Kies de locatie van je houthok
  2. Bepaal de grote van je houthok
  3. Bouw je houthok
  4. Haardhout kopen of zelf zagen
  5. Vullen je houthok

Stap 1 kies de locatie van je houthok

De locatie van je houthok moet je met zorg kiezen. Zoals eerder besproken in dit artikel is het handig om een locatie te kiezen waar je eigenlijk toch niet veel mee kunt aanvangen. Maar waar je dan wel op moet letten is dat de opening van het houthok niet naar de regenkant staat. Hou daarom rekening met de meest voorkomende regen en windrichting. De westkant is de wind en regenkant in Nederland en België. Zou je hier geen rekening mee houden dan regent je hout steeds nat waardoor het nog niet droog is wanneer je het haardhout wil stoken in je haard. Door teveel vocht verlies je warmte en krijg je enorm veel rookontwikkeling. Het verbrandingsproces gaat daardoor niet goed.

Je denkt misschien: Is het dan erg dat je haardhout een keertje nat regent? Nee dat is niet erg maar dit wil je niet te vaak hebben. Je bouwt niet zomaar een houthok

Al met al is de locatie bepaling van enorme invloed op het stookgenot

Stap 2 Bepaal de grote van je houthok

De afmetingen van je houthok bepaal je aan de hand de hoeveelheid stookhout dat je voor 3 jaar nodig hebt. Deze hoeveelheid is weer afhankelijk van hoe vaak je stookt en welke soort haard je hebt. Het maakt een heel verschil of je elke dag je hele woning warm moet stoken of je stookt alleen in het weekend wat haardhout puur voor de gezelligheid en sfeer. Dit zijn zaken die je vooraf heel goed kunt bepalen. Het zou jammer zijn wanneer je net je houthok klaar hebt en het blijkt veel te klein te zijn. Het is beter om wat ruimer in te schatten dan te nauw.

Stap 3 bouw je houthok

Zorg tijdens het bouwen van het houthok dat de wind er aan zoveel mogelijk kanten door kan waaien. Hoe bedoel ik dat? Zou je jouw houthok in een schuur bouwen waar je dus geen wind hebt dan zal het hout snel gaan schimmelen en rot het snel. Het vocht moet ergens heen kunnen. Door de wind wordt het vocht uit het haardhout makkelijk afgevoerd en krijgen schimmels geen kans. Haardhout moet allereerst goed drogen voor je het kunt stoken. De verschillende houtsoorten en droog tijden bekijk dan nog even de tabel eerder in dit artikel.

Hoe bouw je dan je houthok? Maak gebruik van een van onze bouwtekeningen en volg de onderstaande 8 stappen.

  1. Boor de gaten voor de houtenpalen in de grond.
  2. Palen beschermen tegen houtrot.
  3. Zet de palen in de grond en zorg dat ze goed waterpas staan
  4. Schroef de planken er aan (om en om zoals bij een schutting)
  5. Breng het dak aan en voorzie dit van bitumen of golfplaten
  6. Leg eventueel stroom aan en verlichting
  7. Bestraat de vloer
  8. Leg daarop de pallets

Stap 1: Boor de gaten voor de houtenpalen in de grond

Bepaal de locatie van de palen. Sla op de juiste locaties even een piketpaaltje zodat je precies weet waar je moet boren. Daarna kies dan de juiste diameter grondboor. Deze bepaal je aan de hand van de paalafmetingen. Wanneer je de palen in de beton vast wil zetten moet je een grotere diameter kiezen.

Stap 2: Palen bescherming tegen houtrot

Voor je de palen in de gaten zet is het verstandig om een beschermende laag aan te brengen. Breng deze beschermende laag aan op het gedeelte van de palen die in de grond gaan tot net 5 cm boven het maaiveld (loodmenie bijvoorbeeld) Dit omdat de scheiding grond-lucht het grootste probleem geeft wat rotten betreft. Zo gaan je palen veel langer mee. Doe dit ook voor geïmpregneerd hout want de levensduur van de palen wordt er door verlengd.

Stap 3: Zet de palen in de grond en zorg dat ze goed waterpas staan

De palen moeten goed waterpas staan naar elke kant. Om dit goed te doen is het handig om gebruik te maken van tijdelijke hulp schoren. Sla op een meter afstand van de paal die je gaat zetten een paaltje in de grond. Dit doe je 2 kanten op haaks tenopzichte van elkaar. De tijdelijke hulp schoren laat je dan af steunen naar een paaltje dat je wat verderop in de grond hebt geslagen. Schroef deze hulp schoren vast aan het paaltje en aan de andere kant tegen de paal die je plaatst. Vul daarna het gat rond de paal.

Dit doe je met alle palen. Monteer het boven frame en breng wat schoren aan vanaf de palen naar het bovenframe hierdoor krijg je gelijk een stevig geheel. Je kunt daarna de hulp schoren verwijderen

Stap 4: Schroef de planken er aan (om en om zoals bij een schutting)

Schroef nu de planken tegen de palen aan. Dit doe je om en om zoals bij een schutting. De reden waarom je dit zo doet is om er voor te zorgen dat de wind altijd in je houthok kan komen. Zo blijft je hout goed droog en zal ook naast de sappen die nog uit het hout komen de eventuele condens ed ook verdampen. Zou je een afgesloten houthok maken is de kans groot dat het gaat rotten.

Stap 5: Breng het dak aan en voorzie dit van bitumen of golfplaten

Om het dak waterdicht te maken breng je op het dakframe houtenplaten aan en daarop plak je bitumen of je legt direct op het dakframe golfplaatjes. Ligt er aan wat je zelf mooi vindt.

Stap 6: Leg eventueel stroom aan en verlichting

Hout haal je meestal in de winter uit je houthok om te stoken. Daarom is het aan te raden om verlichting aan te brengen zodat je ziet wat je in je haardhout mand stapelt. Daarnaast is het ook handig om een stopcontact aan te leggen. Zodat je heel makkelijk nog wat zaagwerk kan doen.

Stap 7: Bestraat de vloer

Hout op de grond leggen is geen goed idee. Optrekkend vocht is funest voor je hout. Het hout zal hierdoor heel snel gaan schimmelen en wegrotten. Dit wil je echt voorkomen. Begin daarom eerst met het bestraten van de vloer van je houthok. Hierdoor heb je al veel minderlast van vocht uit de grond.

Stap 8: Leg daarop de pallets

Wil je het echt goed doen dan moet je er voor zorgen dat je een luchtstroom onder je houthok hebt. Dit kun je creëren door pallets op de bestrating te leggen. Op deze pallets stapel je dan het hout.

Dus over het algemeen geldt: 

Overal waar je wanden maakt bouw je het als een schutting op. Leg tegels of klinkers onderin je houthok als bodem en daarop leg je dan pallets. Deze pallets zorgen er weer voor dat het haardhout ook langs de onderkant voldoende lucht toevoer heeft.

Stap 4 Haardhout kopen of zelf zagen

Haardhout kopen

Hoe kom je aan haardhout? Je kunt haardhout kant en klaar kopen. Het wordt per kuub verkocht. 1 kuub hout is 1 meter breed bij 1 meter diep en 1 meter hoog. Mocht je het haardhout gaan kopen let dan goed op tijdens het kopen dat de hoeveelheid kuub kloppen. Er is namelijk een groot verschil tussen een gestapelde kuub hout of een los gestorte kuub hout in het laatste geval krijg je vaak veel minder. Vraag dit altijd even na zodat je weet waar je voor betaalt. Bij het kopen is het ook handig om te weten of het gedroogd hout is wat je koopt en je er dus gelijk mee kunt gaan stoken of dat het nat hout is. Bij nat hout heb je rekening te houden met de droogtijd. Haardhout prijzen variëren enorm maar dat heeft alles te maken met hoe droog het hout is en wel houtsoort. Laat je goed informeren.

Waar koop je haardhout?

Haardhout koop je zo dicht mogelijk bij je in de buurt. Dit kan via marktplaats zijn. Internet is ideaal om te zien waar wat wordt aangeboden.

Haardhout zelf zagen

Haardhout zelf zagen kan een het goed alternatief zijn voor de dure prijzen die gerekend worden. Natuurlijk heb je daar wel een goede kettingzaag voor nodig. Een goede kettingzaag kost aardig wat maar dit haal je er goed Je kunt met een beetje geluk het hout gratis krijgen wanneer je bijvoorbeeld een boomgaard in de buurt mag rooien. Soms mag je een houtwal omzagen of uitdunnen. In een houtwal heb je veel variatie qua houtsoorten dat is wel een voordeel. Het beste hout is fruitbomen hout. Dit is ideaal hout het duurt een hele tijd voor het is opgestookt. Dus wanneer je enigszins lukt ga voor fruithout. Denk bij het zagen van je hout goed aan je veiligheid en gebruik een zaagbok zie onderstaande plaatje. Deze hebben we ook in ons bouwtekeningenpakket zitten.

Zaagbok maken
Zaagbok maken

Stap 5 vullen van je houthok

Bij het vullen van je houthok is het handig om op te letten hoe je dit doet. Leg het natte hout aan 1 kant en het droge hout aan de andere kan zodat je weet wat droog en wat nat hout is. Wanneer je pas begint met hout stoken is dit nog niet relevant maar dit komt naarmate je een paar jaar verder bent. Stapel het hout goed op elkaar dan kun je het meeste kwijt. Je hoeft niet bang te zijn dat er geen wind tussen het hout door kan gekloofd hout heeft meer dan voldoende ruimte onderling.

Houthok maken met bouwtekeningen

Het kan zijn dat je denkt een houthok maken oke maar ik kom daar zelf niet aan uit. Dat is geen enkel probleem daarom hebben wij in ons bouwtekeningen pakket met meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen ook bouwtekeningen van houthokken opgenomen. Hierdoor is een houthok maken gemakkelijk.

Je hoeft geen ervaren klusser te zijn om een houthok te bouwen met enkele eenvoudige tips en een goede bouwtekening is het heel gemakkelijk.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Mocht je nog aanvullingen hebben zet ze dan onder deze mail

Houthok maken
Houthok maken

Een houthok maken doe je met deze bovenstaande tips en met goede bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.