Home » Blog » Steigerhout » Steigerhouten meubelen zelf maken

Steigerhouten meubelen zelf maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Steigerhouten meubelen zijn de laatste jaren enorm populair. Hierdoor zijn de prijzen van steigerhouten meubelen enorm gestegen en licht het prijs niveau schrikbarend hoog. Dit is een hele goede reden om zelf je eigen steigerhouten meubelen te maken. Het maken van je eigen steigerhouten meubelen heeft behoorlijk wat voordelen ten opzichte van het kopen van steigerhouten meubelen. Er zijn tal van voordelen om met steigerhout te beginnen voor het maken van je eigen meubels. Het is geen geheim dat het voor prachtige resultaten zorgt, zo ook te zien in de voorbeelden van veel andere klussers.

Wat heb je aan de bouwtekening

De afmetingen van de steigerhouten planken is mede bepalend voor jouw meubelen. Het is handig om daar rekening mee te houden. Hierdoor werk je sneller, effectiever en heb je minder afval.

De standaard afmetingen van steigerhouten planken zijn: 195 en 200 mm breed, 30 mm dik en de lengte is variërend van 2 meter tot 5 meter lang. Deze standaard afmetingen van steigerhoutenbalkjes zijn: 30x30mm en 30x60mm met lengtes tot 3 meter. Om het artikel een beetje leesbaar te houden zal ik niet nog dieper ingaan op de specificaties van de materialen voor het maken van steigerhouten meubelen. Daar kan je namelijk meer over lezen op de diverse bouwtekeningen.

Steigerhouten planken kun je bij een bouwmarkt in de buurt kopen. Maar wat handiger is dat je ze bij een bouwbedrijf in de buurt haalt of via een marktplaatsachtige site. Dit kan je heel wat geld schelen. Zeker wanneer je van plan bent om meerdere steigerhouten meubelen te maken kan dit heel lucratief zijn.

Enkele voordelen van het werken met steigerhout zijn;

  1. Je kunt je steigerhouten meubelen op elke gewenste maat maken
  2.  Het is een stuk goedkoper
  3. Je leert er ontzettend veel van en kunt zo steeds meer meubelen maken

Een nadeel is:

  1. Als beginner heb je een bouwtekening nodig maar hier hebben wij de oplossing. Want steigerhouten meubelen kan je helemaal zelf maken.

Nog meer meubels maken?

Ben je eenmaal begonnen met het maken van je steigerhouten meubelen zal je zien dat je het steeds leuker vindt worden en je steeds creatiever wordt. Goede bouwtekeningen zijn daarom erg belangrijk. Daarom heb ik hier voor een oplossing de steigerhouten meubelengids. Deze gids staat boordevol bouwtekeningen. Waardoor je snel en effectief kunt beginnen met het maken van jouw steigerhouten meubelen.

Ik ben van mening dat we als Nederlanders en Belgen veel meer zelf kunnen, waaronder de bouw van steigerhouten meubelen. Het is toch zonde om onnodig veel geld uit te geven aan meubels wanneer je ze zelf ook kunt bouwen? Dat dacht ik ook, waardoor jij dus tegenwoordig van al deze bouwtekeningen met een glimlach gebruik kunt maken. En je bespaart nog eens geld ook!

Naast deze steigerhouten meubelengids krijg je ook nog eens toegang tot meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en doe-het-zelf plannen. Hierin vind je letterlijk alles wat jij je maar kunt bedenken. Zoals: Tuinhuisjes, deuren, pergolas, schuurtjes, schildersezels, kasten, kippenhokken, trappen, banken en nog veel en veel meer.

 

Direct door naar de bouwtekeningen? Klik dan hier!

Voorbeelden van wat er straks mogelijk is

Steigerhouten meubelen
Steigerhouten meubelen
bedstee bouwtekening bar bouwtekening
Bank met bloembakken bouwtekening Hoekbank bouwtekening

Steigerhouten meubelen zelf maken goedkoop en een lust om te doen

Wil je zelf aan de slag dan is het verstandig om dit stappenplan te volgen.

  1. Voorbereidingen
  2. Steigerhouten tuinmeubelen bouwen
  3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn het halve werk zeggen ze wel eens. Dit geldt ook zeker voor het maken van tuinmeubelen.  Goede voorbereidingen bestaan uit het volgende:

  1. Wat wil je gaan maken?
  2. Locatie bepalen.
  3. Afmetingen bepalen.
  4. Gewenste bouwtekeningen erbij zoeken.
  5. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Wat wil je gaan maken?

De belangrijkste vraag is wat wil je precies allemaal gaan maken? Wil je een bank maken of een tafel. Zou je graag een buitenkeuken willen hebben of een bar? Maak dus een verlanglijstje van alles wat je wil hebben. Wanneer je dit lijstje compleet hebt is het tijd om de locatie te bepalen en na te gaan hoeveel plaats alles inneemt.

Stap 1.2: Locatie bepalen.

Het bepalen van de gewenste locatie in je tuin of in je huis is een hele belangrijke stap.

In je tuin:

Wat is een mooie plaats? Onder een overkapping bijvoorbeeld? Mogelijk wil je later nog een overkapping maken dan kun je er gelijk rekening mee houden. Op een terras kan ook een goed optie zijn. Maak een schetsje van de beschikbare ruimte dan kun je later de tuinmeubelen erin tekenen.

In je huis:

Waar wil je dat bed zetten? Wat is daar de beschikbare ruimte? Deze vragen moet je echt even beantwoorden zodat je gericht op zoek kan gaan. Dit geldt ook voor alle andere meubelen in je huis.

Stap 1.3: Afmetingen bepalen.

Nu je de keuze hebt gemaakt welke meubelen je graag wil hebben is het belangrijk om de gewenste afmetingen te bepalen. De gewenste afmetingen zijn afhankelijk van de gekozen locatie en de beschikbare ruimte op die locatie. Wanneer je dit alles weet kun je het op de tekening erbij zetten. Als alles duidelijk is dan is het tijd om de gewenste tekening erbij te zoeken.

Stap 1.4: Gewenste bouwtekeningen erbij zoeken.

In het ledengedeelte kun je heel veel verschillende bouwtekeningen vinden tuinmeubelen je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er wel in.

Stap 1.5: Materialen bestellen.

Wanneer je een keuze hebt kunnen maken uit de verschillende meubelen is het goed om te kijken waar je het beste kunt bestellen. Je hebt meerdere opties. Zo kun je bij een bouwmarkt of houthandel bestellen. De kwaliteit van een bouwmarkt valt soms best tegen. Het is daarom belangrijk om goed op te letten tijdens het aankoopproces. Verder valt het assortiment van een bouwmarkt wat afmetingen betreft vaak tegen.

Bij een houthandel is het assortiment vaak veel groter. Maar voor beiden geldt dat de prijzen best hoog liggen. Daarnaast moet je zelf je materialen halen. Je hebt dus een kar nodig. Thuis laten bezorgen kan vaak wel maar dan tegen hoge prijzen.

Beter kun je online bestellen via internet. Het voordeel is dat je heel makkelijk kunt vergelijken en daardoor nooit teveel betaald.

Stap 2: Steigerhouten meubelen bouwen

  1. Druk de bouwtekening af.
  2. Zaag de materialen op maat.
  3. Werk zo nauwkeurig mogelijk.
  4. Leg de gereedschappen in de buurt zodat je heel makkelijk en snel werkt.
  5. Volg de tekeningen stap voor stap.
  6. Maak eerst af waar je mee bezig bent en ga daarna pas verder met de rest. Zodat je het compleet afwerkt.
  7. Hou de werkplaats veilig door alles opgeruimd te houden. Hierdoor struikel je niet over losliggende materialen en gereedschappen.
  8. Veilig werken doe je ook door gebruik te maken van oog en oorbescherming.
  9. Werk op een vlakke vloer die liefst ook waterpas is daardoor werk je heel makkelijk.

Stap 3: Afwerken

Tenslotte ga je alles goed afwerken. Schuur het hout goed glad zodat je geen splinters in je handen krijgt. Daarna kun je het hout van een beits of verf voorzien. Zijn het meubelen voor buiten dan kun je het beste tuinbeits gebruiken. Dit omdat beits heel goed vocht werend is. Dit omdat het van binnenuit wordt beschermt.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.