Home » Blog » Tafel » Zelf een eettafel maken van hout (incl. stappenplan)

Zelf een eettafel maken van hout (incl. stappenplan)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Waarom zelf een eettafel maken een goed idee is? Nou, omdat je dan precies de eettafel krijgt die je wilt.

Want stel: misschien zit je vaak aan de eettafel te werken. Dan is een flinke tafel waar je laptop op kan blijven staan maar wát handig. Of je bent normaal met z’n tweetjes, maar in het weekend komen al jullie kinderen langs. Dan heb je meer aan een uitschuifbare tafel, waar iedereen plek heeft om lekker met elkaar te kletsen.

Voor mezelf maakte ik ooit een kleine eettafel voor in een erker. Het blad zaagde ik zeshoekig, zodat die aan een kant mooi gelijkliep met de lijnen van de ruimte.

Mijn boodschap: rond of vierkant, klein of groot – met de handleiding op deze pagina ontdek je van allerlei tafels hoe je ze bouwt. Je kan zelfs zelf een tafel maken van sloophout!

Ik neem je eerst mee door de voorbereidingen (zoals materiaalkeuze en afmetingen). Daarna leg ik stap voor stap uit hoe je je tafel in elkaar zet. En ten slotte krijg je tips voor afwerking en onderhoud.

O, en ik heb ook nog bouwtekeningen voor je. Kijk snel verder.

Inspiratie filmpje eettafel zelf maken..

Direct toegang tot de bouwtekeningen? kijk hier

Waar begin ik bij het zelf eettafel maken?

Als je begint met de bouw van je eettafel zal het zonder bouwtekening maar lastig zijn om erachter te komen waar je moet beginnen. Hier hoef jij niet bang voor te zijn, want aan het einde van dit artikel vertel ik je hoe je aan de juiste bouwtekeningen kunt komen. Voor nu moet jij je vooral richten op het verkrijgen van de juiste materialen voor het zelf maken van een eettafel. Een eettafel maken doe je namelijk niet alleen met een bouwtekening, hier heb je ook nog materialen als hout en schroeven voor nodig.

Verderop leg ik je een stuk beter uit hoe je aan het juiste hout kunt komen. Ook geef ik je natuurlijk de handigste tips om dit zo goedkoop mogelijk te doen. Want een goedkope tafel hoeft er niet goedkoop uit te zien!

Ten eerste dien je in het bezit te komen van het juiste hout. Je hebt voor het zelf maken van een eettafel de keuze uit behoorlijk wat verschillende houtsoorten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een eettafel van steigerhout of misschien ligt eikenhout jou toch iets beter. Het maakt niet uit, zolang jij maar een houtsoort vindt die past bij wat jij zoekt.

Een slimme tafelbouwer weet precies waar er tegen een goede prijs hout te verkrijgen is. Een steigerhouten eettafel zou bijvoorbeeld niet duur hoeven te zijn. Mits je bekend bent met de plekken waar betaalbaar hout beschikbaar is. Steigerhout is geen dure houtsoort. Een dure eettafel van hout is dan ook onnodig.

Op iedere bouwtekening is precies te vinden welke materialen er nodig zijn. Van de juiste schroeven tot de afmetingen per plank. Hierdoor is het bijna onmogelijk om fouten te maken. Je hoeft alleen maar de tafel bouwtekening zo goed mogelijk te volgen!

Betaalbaar tafel hout en materialen kopen

Bijna iedereen wil wel een goedkope tafel maken. Het liefst willen we dan dat de tafel er niet goedkoop uitziet. Een soort winstgevende trade-off waarbij wij altijd winnen. Is dit mogelijk?

Ja. Dit is zeker te doen. Je kunt zeer betaalbaar een tafel maken tegen een schappelijke prijs. Dit kan door slim je materialen in te kopen. En dan bedoel ik vooral het hout.

Kies je om een steigerhout tafel te bouwen, dan zit je al meteen goed. Je kunt dan tegen echt scherpe prijzen hout inkopen. Vijf planken van 2.5 meter lang per stuk kosten bij elkaar maximaal drie tientjes. Als je goed zoekt, mogelijk zelfs goedkoper.

Nieuw steigerhout is goedkoper dan gebruikt steigerhout. Dus hier krijg je al meteen de eerste keuze voor je kiezen. Kies je voor het duurdere gebruikte steigerhout of ben je ook tevreden met nieuw?

Bij de volgende plekken kan je betaalbaar hout voor je tafel kopen.

Hornbach 

Hornbach heeft een enorm aanbod hout voor jouw eettafel. Een steigerhout plank van 32 x 200 x 2500 mm kost slechts 5,65 per stuk. Ook kan je voor diverse washes kiezen, waaronder vintage grijs en vintage wit. Dan hoef jij niet iedere plank opnieuw te bewerken. De planken zijn in de Hornbach shop in de breedte op maat te zagen, niet in de lengte.

Karwei en Gamma

Broertjes Karwei en Gamma hebben beide ook een ruim aanbod planken die je voor de tafel kunt gebruiken. De planken van Karwei zijn aanzienlijk duurder dan die van Hornbach. Reken op zo’n 9 euro per plank op zijn minst voor deze klus. De tafel maken van Hornbach hout is dus direct interessanter dan bij de andere bouwmarkten.

Praxis

Na Hornbach en Karwei zou mijn voorkeur persoonlijk wat betreft bouwmarkten eerder uitgaan naar Praxis. Hout voor je tafel kost daar nog meer dan bij Karwei en Gamma, maar is wel van uitstekende kwaliteit. Waar je bij Hornbach slechts 5 euro per plank moet betalen, kom je bij Praxis op een goede 13 euro voor een vergrijsde plank uit.

Kostentechnisch is er echter nog een betere optie.

Marktplaats

De goedkoopste steigerhouten planken ga je vinden via Marktplaats. Vooral als we kijken naar gebruikt steigerhout is te zien dat de tafel planken kan krijgen voor slechts enkele euro’s. Gebruikt steigerhout kost bij vrijwel iedere bouwmarkt meer dan tien euro. Als je via Marktplaats planken koopt hoef je niet op te kijken van dumpprijzen rond de twee tot drie euro.

Omdat je een tafel wil maken van steigerhout dat betrouwbaar is, raad ik je aan persoonlijk bij de verkoper langs te gaan. Controleer de kwaliteit van het hout en kijk vooral na of het overeenkomt met wat jij ervan verwacht. Houtrot en andere signalen moeten worden herkend om een mooie tafel te kunnen maken.

Een eettafel waarbij de plekken direct zichtbaar zijn zal zorgen dat je snel op de tafel uitgekeken bent.

tafel-maken

Stappenplan voor een (eet) tafel maken

Je hebt voor het lezen van dit artikel gekozen omdat je een eigen tafel wil maken. Mogelijk is het een eettafel waarvan je hoopt dagelijks te kunnen dineren. Het kan iedere soort tafel zijn, met dit stappenplan begrijp je wat er nodig is om jouw perfecte tafel te kunnen bouwen. Steigerhout, eiken, teak, het is allemaal mogelijk. Zelfs een massief eiken tafel kan gemaakt worden.

Gebruik het onderstaande stappenplan om een duidelijk beeld te krijgen van wat er nodig is om dit project uit te voeren. Heb je vragen over het stappenplan of een ander onderdeel uit dit artikel? Dan kan je aan het einde van dit artikel je reactie achterlaten!

Klaar om met de bouw van jouw nieuwe tafel te beginnen? Op naar het tafel stappenplan!

Salontafel
Salontafel

Stap 1: Wat voor soort tafel wil je gaan maken?

Dit artikel gaat niet alleen over de eettafel, maar over alle soorten tafels die jij met Fred’s Bouwtekeningen kunt maken. Je hebt nu nog de keus uit een enorm aantal tafels die je kunt bouwen. Zo zijn er tekeningen voor de volgende soorten tafels;

  • Barbecue tafel
  • Bartafel
  • Behangtafel
  • Eettafel
  • Kinder tafel
  • Kloostertafel
  • Koffie/Salontafel
  • Picknicktafel
  • Tuintafel

De meeste klussers zullen kiezen voor de eettafel. Waarom? Dit is simpelweg de tafel waar we dagelijks het meest gebruik van maken. Je kunt aan deze tafel niet alleen eten, maar ook lezen, werken en spelletjes spelen.

Het verbaasd mij dan ook niets dat bijna 90 procent van de gemaakte modellen eettafels zijn. Want mocht je in de toekomst een andere eettafel willen, dan kan je jouw oude tafel bijvoorbeeld als tuin- of studeertafel gebruiken.

Voor jou nu de vraag welke tafel jij van plan bent te gaan maken. Een eettafel maken lijkt prioriteit nummer 1 te zijn. Deze pagina richt zich vooral op het bouwen van dit type.

Wil je alleen een tafelblad maken? Dan kan veel van de informatie weergegeven op deze pagina jou helpen daar meer over te weten te komen.

Stap 2: Kies de bouwtekening en de bijbehorende afmetingen

Is het jou gelukt om een tafel te kiezen die je zou willen maken? Dan kunnen we nu met het echte werk beginnen. We moeten nu namelijk gaan kiezen welke bouwtekening bij jouw project past.

Doordat er per type tafel verschillende bouwtekeningen zijn, moet hier enige denkkracht van pas komen. Iedere tekening heeft namelijk andere afmetingen of is gebaseerd op een andere houtsoort.

We nemen om dit uit te leggen twee bouwtekeningen, beide van houten tafels. De ene tafel kan gebaseerd zijn op steigerhout en net een andere breedte hebben dan de tweede bouwtekening. Eikenhouten tafels zijn ook te maken met de tekeningen.

Om dit kort samen te vatten is belangrijk dat je;

  • Weet welke afmetingen jouw tafel moet krijgen. Hoeveel ruimte is er voor de tafel? Is er een bouwtekening die overeenkomt met deze afmetingen?
  • Welke houtsoort ga jij gebruiken? Is er een Fred’s Bouwtekening waar deze houtsoort als basis is genomen?
  • Klopt de hoogte van de tafel met wat jij van plan bent? Passen jouw stoelen straks goed onder de tafel? Meet dit goed na!

Stap 2.1: Geen bouwtekening voor jou afmetingen? Pas deze tactiek toe

Het kan voorkomen dat jij een tafel wil maken met afmetingen die niet overeenkomen met een van de bouwtekeningen. In dat geval hoef je niet uit te wijken naar een ander project. Je kunt namelijk met een simpele regel de bouwtekeningen alsnog gebruiken.

Stel je voor dat je een tafel wil maken met een afmeting van 100 cm x 200 cm x 77. Een vrij standaard maat voor een eettafel. Hier is natuurlijk een bouwtekening voor te vinden. Maar opeens bevalt je vrouw van een tweeling. Nog een grotere tafel nodig! Nu wil je een tafel laten maken van 100 x 275 x 77.

Dit is nog steeds mogelijk. Alleen nu moet je de delen waar een toename van het aantal centimeters is, ook verhoudingsgewijs laten toenemen. Alle balken aan de zijdes moeten proportioneel toenemen. En dat is het!

Stap 2.2: Zit jouw tafel er niet bij? Gebruik de technieken

Ook kan het zo zijn dat jouw tafel helemaal niet tussen de bouwtekeningen zit. Alhoewel deze kans zeer klein is, kan het altijd voorkomen. Mijn advies is om dan zeker mijn tips te gebruiken die je op deze pagina en de verschillende tekeningen kunt vinden. Let bijvoorbeeld op mijn advies betreft coating en werkwijze. Jouw steigerhouten tafel kan er dan alsnog stukken mooier uitzien.

Stap 3: Hout kopen, schuren en licht bewerken

Deze stap kan afhankelijk van jouw voorkeur verschillen. Mogelijk bewerk jij het hout liever compleet aan het einde. Als het aan mij ligt, is het verstandiger dit vooraf te doen.

Eerder op deze pagina kon je lezen waar je betaalbaar hout kunt kopen. Ook gaf ik je daar tips om slim je hout in te kopen. Voor meer informatie over dat onderwerp is een scroll terug voldoende om er meer over te leren.

Heb je het hout binnen? Dan gaan we het eerst flink schuren totdat het de vorm heeft waar jij tevreden mee bent. Een tafel maken gaat makkelijker als het hout al in de juiste staat bevestigd kan worden. Dit is tevens het moment dat je kiest of je een gladde tafel wilt, of een wat ruwere tafel. Een combinatie van beiden kan ook als je iets minder intensief schuurt.

Het liefst zie ik dat klussers vooral dat doen met het hout dat ze willen. Nu kan je het hout nog bewerken in de ideale vorm. Als de tafel eenmaal af is, is het ingewikkeld om het hout zo te krijgen als dat je initieel had gehoopt.

Voor de steigerhouten tafel wil je waarschijnlijk jouw hout bewerken. Een steigerhouten vintage wash is bijvoorbeeld prachtig om in het hout te verwerken. Alleen de kans is ook aannemelijk dat je de kans hebt gehad om direct het hout met deze wash te kopen.

Als je een vintage wash wilt die ook in de directe vorm te koop zou zijn, adviseer ik je dit te doen. Steigerhout is namelijk veelal te koop in diverse washes. Scheelt jou tijd en geld!

Ga jij de tafel voor buiten maken? Tuintafels kunnen met een nano-coating uitstekend buiten worden geplaatst. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij stap 7!

Stap 4: Tafelblad maken 

Er zijn diverse mogelijkheden om het tafelblad te maken. Dit is logischerwijs een van de belangrijkste stappen van het maken van de tafel. Daarom is dit ook een stap waar veel aandacht aan moet worden besteed.

Voor het tafelblad zijn meerdere opties om het zo te maken dat het bij jouw wensen past. Je kunt kiezen om planken naast elkaar te leggen of om een groot tafelblad te maken van bijvoorbeeld een oude deur. Aangezien de meeste klussers zullen kiezen voor de optie met diverse planken pakken we deze optie als basis.

Om nog een reden te geven waarom aparte planken beter werken dan een stuk hout, is dat je met aparte planken makkelijker kunt bepalen hoe het resultaat eruitziet. Een groot stuk hout is bijna niet perfect te krijgen. Met losse planken is dat een kwestie van bewerken.

De losse planken zijn voor de tafel naast elkaar te leggen en te bevestigen als ze strak gelijk gezaagd zijn. Ook kan het zo zijn dat je planken hebt gekocht met een messing-en-groef stuk. In dat geval kan je ze eenvoudig aan elkaar bevestigen voordat je ze op de onderplaat boort.

Onder het tafelblad moeten aan de zijkanten balkjes worden geplaatst om de tafel meer niveau te geven. Deze balkjes mogen van steigerhout zijn maar kunnen ook van een houtsoort van een soortgelijke kleur zijn. Omdat steigerhout toch een van de goedkoopste houtsoorten is, kan je voor de tafel het best voor steigerhouten balkjes kiezen.

De tafel krijgt niveau door aan de onderzijde van het tafelblad balkjes te bevestigen. Zou je dit niet doen, dan krijgt de tafel een minder aantrekkelijke laag. Bouwtekeningen gaan hier straks verder op in. Blijf daarom vooral doorlezen om te ontdekken hoe je de tekeningen kunt downloaden.

Maar hoe maak je deze rand dan? Dat gaat bijzonder eenvoudig.

Je pakt een rolmaat en je meet vanaf de zijdes van de tafel naar de binnenzijde. Doe dit zo’n maximaal tien centimeter. Hoe breder jouw tafel is, hoe breder je de latten kunt plaatsen. Iedere hoek dient te eindigen met een lat om het geheel netjes af te sluiten.

Zaag voor iedere zijkant een lat zodat de zijkanten afgedekt kunnen worden met ieder een eigen lat. Je kunt deze stukken bevestigen met een korte schroef of lijn. Ik adviseer te kiezen voor lijm omdat dit voor een minder zichtbaar resultaat zorgt. Laat het geheel tenminste 24 uur drogen en controleer uitvoerig of de balken juist geplaatst zijn. Na een half uur zijn de planken namelijk al niet meer te bewegen en zal het vrijwel onmogelijk zijn nog een aanpassing te doen. Vergeet tevens niet gebruik te maken van lijmklemmen om de latten extra goed aan te drukken.

Stap 5: Tijd voor het maken van de tafelpoten!

Geen een eettafel is af zonder een mooie set tafelpoten. Omdat we hier meerdere tafels bespreken, van steigerhout, eiken en teak, kan de keuze voor de tafelpoten per model verschillen. Voor veel steigerhouten tafels maken kiezen mensen graag voor industriële stalen poten. De bouwtekening zal jou hier niet bij kunnen helpen. Deze poten zijn online los verkrijgbaar.

De poten die ik wel met je bespreek, zijn poten die je zelf kunt zagen.

Het is natuurlijk van groot belang dat de poten straks allemaal dezelfde lengte krijgen. Eerst is het echter alleen nodig de poten op ongeveer dezelfde lengte te zagen.

Daarna gaan we pas kijken hoe we de poten echt even lang kunnen zagen. Dat doen we door middels een klem de vier poten tegen elkaar te bevestigen. Je kunt nu precies zien welke poten welke lengte hebben. De poten die nog te lang zijn kan je eenvoudig de juiste lengte zagen door vanuit de klem te zagen.

Controleer zeer precies of de poten echt allemaal dezelfde lengte hebben. Kijk ook na of de poten gelijk zijn gezaagd door hier simpelweg een waterpas op de poten te leggen. Is dit het geval? Dan kunnen we de poten gaan schuren.

Niets is zo onprettig dan met je eigen benen tegen een ruwe tafelpoot aan te schuren. Dus wat doe je dan? Je zorgt er vooraf al voor dat je tijdens het maken van de tafel gladgeschuurde poten hebt klaarliggen!

Nadat de poten gelijk zijn gezaagd gaan we met een schuurmachine de poten uitvoerig schuren. Probeer meerdere keren na te kijken of de poten echt vlak zijn voordat we verdergaan.

Stap 6: De poten bevestigen 

Hier kan je alle kanten op, puur omdat de tafelpoten op diverse manieren te bevestigen zijn. Je zou de poten kunnen bevestigen aan de latjes. Ook zou je een beugel kunnen kopen, deze in extra latjes onder het tafel blad kunnen bevestigen en hier de poot in plaatsen. Op de bouwtekening ontdek je welke manier mijn voorkeur krijgt. Ik kan natuurlijk niet alles verklappen in dit gratis artikel.

Waar je vooral op moet letten is dat de tafel stabiel staat. Blijf telkens waterpassen om na te kijken hoe stabiel de tafel is. Merk je dat dit niet het geval is, dan kan je altijd nog de hoogtes aanpassen. Je hebt er geen zin in om achteraf het zelf maken van de tafel alles aan te moeten passen. Ben je er tijdig bij, dan kan je zonder problemen aanpassingen blijven doen.

Het gebruik van beugels is overigens alleen aan te raden als je een laag extra hebt om de beugel in vast te kunnen boren. De eerder besproken latten kunnen hier een voorbeeld van zijn.

Zijn de poten met succes geplaatst? Dan kunnen we verder naar een volgende belangrijke stap in het avontuur om een tafel te maken!

Stap 7: De tafel bewerken met een coating

Wil je dat jouw tafel langer meegaat dan een paar jaar? En dat het tegen een glas wijn of water kan? Dan moet je absoluut jouw tafel bewerken met een goede coating. Op dit gebied zijn er zeer veel mogelijkheden. Je kunt een tafel maken waarvan je denkt ‘het ziet er prachtig uit’. Maar pas als er een coating op zit, weet je pas zeker dat het steigerhout tot zijn recht gaat komen.

Het tafelblad moet er optimaal uitblijven zien. Ook als het intensief gebruikt wordt als eettafel, bureau of werktafel. Daarom kan je niet anders dan de tafel te lakken met een hoge kwaliteit coating.

Ik heb hier ook een favoriet, namelijk nano-coating. Deze coating is niet alleen perfect voor een tuintafel, maar ook voor de klassieke eettafel. Je hebt uren gestopt in het maken van een tafel. Dan wil je natuurlijk wel dat de tafel er zo blijft uitzien. Met een nano coating hoef je niet bang te zijn dat snel de pracht verdwijnt. De steigerhouten tafel blijft presteren zoals jij dat gewend bent. Mits er een nano-coating wordt aangebracht.

Zo’n nano coating hoeft niet veel geld te kosten als je het zelf doet. Je moet ongeveer rekenen op een 20-30 euro voor een grote fles nano-coating. Deze fles dekt circa 8 vierkante meter. Oftewel ruim genoeg voor jouw eettafel.

Ben je van plan in de toekomst vaker met steigerhout te werken? Dan kan het interessant zijn om grotere hoeveelheden nano-coating te kopen. Hoe meer nano-coating je namelijk voor je tafel koopt, hoe goedkoper het per liter zal zijn.

Verder is het belangrijk om te weten dat nano-coating zo goed als transparant is en water als druppels op de tafel zal laten liggen. Valt er een glas water om, dan kan dit dus niet in de tafel trekken. Ook verandert de kleur van de tafel niet als je besluit nano-coating aan te brengen.

Simpele houtlak is ook een optie. Goedkoper dan nano-coating maar wel iets minder goed. Het is dus een afweging die je moet maken tussen een bepaalde kwaliteit en de prijs.

Ook hier zal de kleur van het hout niet veranderen als je de houtlak aanbrengt. Je kunt de tafel maken in de kleur zoals je het hout koopt. Er ontstaan geen kleurverschillen als gevolg van de coating.

Stap 8: Blijf de tafel actief onderhouden!

Is de tafel helemaal klaar voor gebruik en voorzien van goede bescherming? Dan kunnen we het gaan hebben over de toekomst van de tafel. Want de tafel moet er over drie en vijf jaar hetzelfde uit kunnen zien als de tafel waar je nu naar kijkt.

Een goede eettafel mag daarom zeker niet in kwaliteit verminderen. En actief onderhoud hoort daar absoluut bij.

Dit doe je door ieder jaar de volledige tafel opnieuw te lakken. Of je nu de eettafel voor buiten of binnen maakt. Zelfs een tuintafel moet actief onderhouden worden. Anders maak je namelijk een tafel waar je na verloop van tijd niets meer aan hebt.

Mocht je een steigerhout tafel hebben gemaakt, dan zal jouw tafel mogelijk want scheurtjes gaan vertonen. Ook kan het voorkomen dat de tafel licht uit elkaar zet. Dit is puur een gevolg van hout dat ‘leeft’. Hier is vrijwel niets tegen te doen behalve de tafel, indien het om een tuintafel gaat, goed vochtig te houden wanneer de tafel langere tijd droog is geweest.

Andere tafels maken kan ook. En wel met deze tips

Eettafel bouwtekeningen
Verschillende tafel bouwtekeningen

Een eettafel voor buiten maken? Of alleen een tafelblad of massief eiken model? Dan is dit net zo’n goede pagina om na te slaan als voor een standaard eettafel. Dit is waarschijnlijk niet de eerste keer dat jij als doe-het-zelver een artikel van mij tegen het lijf bent gelopen. Over het algemeen is de standaard steigerhouten tafel nog steeds een vrij zeldzaam object in ons land. Alhoewel dit aan het veranderen is, is de tuintafel, salontafel en koffietafel nog zeldzamer.

Het zou daarom hartstikke vet zijn als jij een van de andere Fred’s Bouwtekeningen modellen probeert te maken. Er zijn honderden types tafels te maken, van steigerhout tot eiken en teak. De meest logische houtsoorten kunnen voor het bouwen van de tafels gebruikt worden.

Omdat het een ellenlang artikel zou worden als ik iedere tafel zou beschrijven die jij kunt maken, bespreek ik slechts de belangrijkste modellen. Je hebt al een complete uitleg over de belangrijkste tafel maken gehad: de eettafel.

Tuintafel van steigerhout – ideaal voor het hele jaar!

Met de juiste coating kan je een tuintafel van steigerhout maken die tegen weer en wind kan. Want een houten tafel met goede bescherming weet regen af te weren als een schild. Door de scherpe prijs van steigerhout betekent dit dat je betaalbaar je eigen tuintafel kunt maken.

Bij zo’n eettafel horen stoelen. Deze stoelen kan je net zo makkelijk maken met de tekeningen!

Picknicktafels zijn toch supergezellig?

Dit is een doe-het-zelf project waar klussers vaak niet meteen aan denken als ze een tafel willen maken. Direct een tafel-bank combinatie bouwen, is dat wel goed te doen?

Een Picknicktafel maken is een uitstekend te doen project. Er is een duidelijke focus op het creëren van een stabiele en gebruiksvriendelijke tafel waar je ook aan kunt zitten. De picknicktafel ziet er kortom hetzelfde uit als dat je ergens anders zou zien.

Grote picknicktafel
Grote picknicktafel

Salon- of koffietafel

Naast een prachtige eettafel hoort een koffietafel waar je koffie aan kunt drinken met je vrienden. Deze tafel is ook te maken met Fred’s Bouwtekeningen. Net zo makkelijk en ook met steigerhout. En als je liever een andere houtsoort gebruikt is daar voldoende ruimte voor.

Wil je genieten van je koffie aan zo’n mooie tafel? Dan is dit project binnen handbereik voor de gemotiveerde klusser. Je kunt kortom alle kanten op met dit project.

Uitschuifbare tafel maken

Je hebt mogelijk met enige regelmaat grote groepen langs. Dan zou het fijn zijn als daar ook een tafel voor is waar je met iedereen aan kunt plaatsnemen. Maar als alle genodigden weer weg zijn, heb je natuurlijk niets meer aan zo’n grote tafel. Een uitschuifbare tafel maken biedt hierin oplossing. Je hoeft niet meer een enorme eettafel in de woonkamer te hebben staan om tien gasten te kunnen ontvangen. Je schuift de tafel uit, en iedereen kan plaatsnemen! Dat noemen we slim omgaan met de beschikbare ruimte.

Eettafel maken
Verschillende tafels

Kan je een tafel niet beter op maat laten maken?

Altijd zullen er klussers zijn die hun twijfels bij dit project hebben. Gaat het mij wel lukken om een mooie tafel te maken die ook echt stabiel is? Zal ik niet na een jaar op deze tafel uitgekeken zijn?

Mocht je echt veel twijfels hebben, dan kan een tafel op maat laten maken interessant zijn. Je bent ongeveer drie tot vier keer zoveel geld kwijt als je dit zou doen. Echter kan het wel prettiger zijn wanneer je twijfelt aan jouw vaardigheden om een goede tafel te maken.

Je hoeft in dat geval dan ook niet bang te zijn dat de tafel instabiel is. Zou dat zo zijn, dan is de maker verantwoordelijk voor het verhelpen van de oneffenheden.

Als extra gevolg ben je ook niet bij iedere stap van het proces. Een van de voordelen van een eettafel maken is dat jij zelf alles kunt bepalen. Jij kiest wel hout er wordt gebruikt, hoe ieder onderdeel eruitziet, de stoelpoten, schroeven en ga maar door. Nu laat je een deel van deze invloed verdwijnen door het uit handen te geven.

Dit hoeft geen probleem te zijn als jij deze invloed niet mist. Anders kan het overwegen voor het zelf maken van een tafel toch de gedachte waard zijn.

Dit is hoe je het best te werk kan gaan

Veel twijfels bij dit project? Dan ga ik er nog kort alles aan doen om jouw twijfels proberen weg te nemen. Want het zou ongelofelijk zonde zijn als jij niet de kans krijgt om te ervaren hoe het is je eigen meubels te maken.

De mogelijkheden lopen zeer uiteen, met als resultaat dat er van alles gebouwd kan worden. Van de meeste projecten is een tafel maken een project dat door alle niveaus kan worden gekozen. Er zal altijd een verschil zichtbaar zijn tussen ervaren klussers en beginners. Dit zal vooral zichtbaar zijn bij de afwerking.

Maar dit mag niet betekenen dat jij niet de trekker durft over te halen om ook eens te ontdekken hoe het is om een tafel te maken. Of een ander project.

Neem eens de gok als je twijfelt. En ga gewoon je eigen tafel bouwen!

Ben je bang dat dit project te groot is om mee te beginnen? Dan is een koffie- of tuintafel een prima beginpunt. Daarna kan je door met andere modellen.

Wat je ook doet, volg de bouwtekening stap voor stap. Dan ga je namelijk langs het pad dat er vrijwel gegarandeerd voor zorgt dat dit project een succes gaat worden.

Het belang van een eettafel bouwtekening.

Verder is het vooral belangrijk dat je netjes de bouwtekening volgt. Maak jij gebruik van een bouwtekening voor een grote tafel, maar wil jij een nóg grotere eettafel maken. Dan is dat geen probleem want je kunt de verschillende afmetingen dan naar proportie laten toenemen. Is de lengtemaat van het tafelblad weergegeven op de bouwtekening 240 centimeter en de breedte 100 centimeter maar heb jij liever een tafelblad van tenminste 3 meter lang? Dan is het slim om de breedte met 25 centimeter proportioneel te laten toenemen. Natuurlijk is dit niet verplicht, want jij kan altijd zelf een eettafel maken van welke lengte dan ook. Dan is de bouwtekening vooral handig bij het opvolgen van de juiste stappen en het ontdekken van de kritieke punten voor bijvoorbeeld schroeven.

Hoe ga ik verder met het zelf maken van een eettafel maken?

Zelf een eettafel maken is leuk maar dan dien je nog wel even in het bezit te komen van de juiste bouwtekening. Je hebt waarschijnlijk al even op Google rond gezocht, maar je bent nu op het juiste adres uitgekomen. Ik kan jou namelijk voorzien van een eettafel bouwtekening die jou helpt bij het zelf maken van een eettafel.

Ook andere bouwtekeningen zoals de bouwtekening voor bijpassende stoelen of bank zijn in dit bouwtekeningenpakket te vinden. Met maar liefst tienduizend bouwtekeningen kan ik je verzekeren dat jij verder kunt bouwen aan een prachtig huis voorzien van zelfgemaakte meubels met de bouwtekeningen uit dit bouwtekeningenpakket.

Meer weten over mijn bouwtekeningen? Hier leg ik je er alles over uit!

Zelf een eettafel maken
Zelf een eettafel maken

Zelf een eettafel maken doe je met goede bouwtekeningen.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis tafel bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.