Home » Balkon » Balkontafels en het inrichten van je balkon

Balkontafels en het inrichten van je balkon

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Niet iedere Nederlander heeft de luxe van een eigen tuin. Vooral in de grotere steden met veel flatgebouwen en duplexwoningen, moeten mensen het doen met een balkon. Maar dit houdt niet in dat je als balkoneigenaar minder comfortabel en met minder gezelligheid kunt buiten zitten. Of je nu een groot of klein balkon hebt, een balkon inrichten kan iedereen, zodat je met heel veel sfeer en gezelligheid toch buiten kunt zitten. Natuurlijk heb je op een balkon altijd minder ruimte dan in een tuin. De balkon inrichting moet dan niet altijd gezellig en comfortabel zijn, het moet vooral ook praktisch zijn. In dit artikel lees je alles over de inrichting van je balkon en bijpassende meubels zoals een balkontafel.

Hoe richt je een klein balkon in?

Wanneer een klein balkon hebt, dan kan de balkon inrichting lastig zijn. Met maar weinig ruimte tot je beschikking moet je het balkon functioneel inrichten. Op deze manier wordt de krappe ruimte toch optimaal gebruikt en merk je maar weinig van de beperkte ruimte.

Tevens kun je met een goede balkon inrichting het balkon optisch vergroten. Waar moet je allemaal aan denken bij het inrichten van een klein balkon?

Kijk wat je verticaal kunt doen in plaats van horizontaal

Met een klein balkon moet je zoveel mogelijk verticaal denken. Horizontaal denken is namelijk inrichten het oppervlakte van het balkon inrichten. Met verticaal denken, denk je juist in de hoogte. Daar heb je namelijk wel ruimte.

Denk bijvoorbeeld aan een smalle en hoge kast. Een smalle kast neem weinig balkonruimte in, maar door de hoogte van de kast kun je toch veel dingen opbergen. Je kunt meer dan voldoende accessoires gebruiken die geen balkonoppervlak innemen, zoals een hangende spiegel, muurvazen die je aan de gevel monteert of een mooie poster. Deze accessoires zijn zowel functioneel als decoratief.

De balkonvloer

De vloer van de balkon bestaat dikwijls uit kil beton. Dit brengt absoluut geen sfeer, het is dus van belang om de balkonvloer te beleggen met een mooie vloerbedekking die eventueel het balkon optisch groter maakt. Wil je het balkon een natuurlijke en warme uitstraling geven, dan kun je kiezen voor balkon vlonders.

Deze vlonders balkon zijn gemakkelijk te leggen en het voordeel is dat ze water doorlaten. Het hout zal dan niet aangetast worden door vocht. Kunstgras balkon is ook een idee als je de sfeer van een tuin op je balkon wilt brengen. Daarbij heb je het voordeel dat je kunstgras balkon nooit hoeft te onderhouden en het gras blijft altijd fris en groen.

Je kunt ook kiezen voor balkontegels. Balkontegels zorgen er ook voor dat water goed wordt afgevoerd en tevens heb je keuze in diverse soorten kleuren balkontegels.

Balkon afschermen

Een open balkon geeft wel het meest ruimte effect, maar open is niet altijd prettig als je veel op je balkon zit. Je wordt namelijk aangetast in je privacy als je buiten zit. Iedereen is in staat om mee te kijken en dat wil je eigenlijk niet. Helaas is een balkon afscherming dan nodig. Zorg bij een klein balkon dat de balkon afscherming niet te hoog wordt.

Heb je een open balustrade balkon met spiralen, kies er dan voor om enkel de balustrade met een scherm of doek af te dekken. Bij een groter balkon kun je kiezen voor hogere balkon afscherming, die boven de balustrade balkon uitsteken. Je bent dan verzekerd van volledige privacy. Populair is flexibele houten balkon afscherming, zodat je je balkon op een natuurlijke en warme wijze afschermt.

Klein balkon inrichten met bloemen

Het maakt niet uit of je een groot of klein balkon hebt, een balkon inrichten met planten en bloemen is een must voor ieder balkon. Een balkon plantenbak zal minder geschikt zijn op een klein balkon. Plantenbakken balkon kunnen wel beter op een groot balkon waar je ruimte hebt om bakken neer te zetten.

Je moet met een klein balkon dus balkon inrichting voorbeelden bekijken, hoe je het beste bloemen en planten op een klein balkon gebruikt. De meest geschikte oplossing is met een plantenbak balkon reling. Balkon hangbakken hang je dan aan de balustrade. Met hangplanten in deze bloembakken balkon creëer je een natuurlijke balkon afscherming. Met muurvazen aan de gevel kun je ook de gevel voorzien van vrolijke bloemen en planten.

Plantenbak balkon
Plantenbak balkon

Voor kleine balkons zijn hangplanten het beste. Zo kun je met weinig balkon bloembakken toch voldoende kleur op je balkon aanbrengen. Met een Frans balkon heb je eigenlijk geen echt balkon, maar enkel een balustrade voor naar binnen openklappende deur. Met een balkon plantenbak aan de reling, krijg je toch een beetje het echte balkongevoel.

Balkon verlichting

Wil je op warme zomeravonden lang buiten zitten, dan kun je niet zonder balkon verlichting. Een balkon maken zonder balkon verlichting is zorg voor een donkere hoek. Enkel verlichting wat uit je woning schijnt zal het balkon verlichten. Je kunt het veel gezelliger maken met leuke balkon verlichting.

Je kunt hiervoor een wandlamp gebruiken of een staande lamp op een groter balkon, maar niet ieder balkon heeft elektriciteit voorhanden. Beter is het dan misschien om en  lichtslang te gebruiken. Je bent veel flexibeler en je kunt tijdelijk de slang met een stroompunt binnen gebruiken.

Een lichtslang kun je het gehele jaar door gebruiken en zal met kerst tevens de nodige kerstsfeer geven. Er zijn ook lampjes te koop met een ingebouwde zonnecel. Deze lampjes kun je in de balkon bloembakken steken. Overdag vangen ze het licht van de zon op en ’s avonds zullen ze automatisch aanspringen. Je hebt in het donker dus altijd licht op het balkon en het kost je helemaal niets.

Kleedjes en kussentjes

Een balkon, zowel groot als klein, maak je helemaal af met kleedjes en kussentjes. Heb je een leuk balkon bankje of zelfs een loungebank balkon, dan zijn dit de ideale meubels om te bedekken met kleedjes en kussentjes.

Je kunt kussentjes in vele kleuren en motieven kopen, zodat balkon er altijd vrolijk uitziet. Tevens zijn kleedjes en kussens heel gezellig en geven ze ’s avonds als het wat killer wordt, de nodige warmte.

Balkon accessoires

Naast balkon meubels en de nodige plantenbakken balkon, kun je het balkon vol zetten met balkon accessoires. Dit kan van alles zijn. Balkon accessoires bestaan vooral uit gezellige artikelen die sfeer aan het balkon geven. Denk hierbij aan kaarsen voor op tafel, maar ook voor op de grond.

Het nadeel van kaarsen is dat je op grote hoogte last van de wind kunt hebben. Alsnog zijn kaarsen dan mogelijk, want dan koop je een windlicht. Een windlicht is tevens weer een leuke balkon accessoire. Een leuke spiegel aan de gevel of een poster geven het balkon weer net die gezellige huiselijke sfeer.

Verder kun je ook veel doen met potjes met bijvoorbeeld kruiden. Je gebruikt het potje dan als accessoire, maar de kruiden zijn goed te gebruiken tijdens het koken. Houd bij alle balkon accessoires die je moet neerzetten wel rekening met de wind. Wanneer balkon artikelen te licht zijn, worden ze al snel omver geblazen door de wind.

De balkon tafel

Bij het inrichtingen van je balkon moet je uiteraard ook rekening houden met balkon meubels. Afhankelijk van de grootte van je balkon, zijn niet alle balkon meubels geschikt. Een balkon tafel is een onderdeel van tafel met balkon stoelen. Op grote balkons heb je misschien wel ruimte voor een grote tafel, maar op kleine balkons komt er toch de nodig balkon inspiratie bij kijken.

Een tafel neemt veel ruimte in op je balkon en je wilt ook goede stoelen om comfortabel te zitten. Het is dus soms een keuze uit of een grote en comfortabele stoel of een grote tafel. Welke soorten balkons tafels zijn er en waar moet je aan denken bij het kopen van een balkon tafel?

Vierkante balkon tafel

Een vierkant tafel kan op zowel een groot balkon als op een klein balkon. Het is ook afhankelijk van de vorm van je balkon. Heb je een vierkant balkon, dan kun je een vierkant tafel gemakkelijk in het midden van het balkon plaatsen. Hoe groot een vierkante tafel moet zijn, hangt af van de grootte van het balkon.

Het is aan te raden om op een klein balkon geen hele grote tafel neer te zetten. Je moet er immer ook nog met vier personen aan kunnen zitten. Wel kun je een vierkante tafel gemakkelijk in een hoek van het balkon zetten, zodat de tafel minder in de weg staat.

Voordelen vierkante balkon tafel

 • Je kunt er gemakkelijk met vier personen omheen zitten.
 • Het is gemakkelijker om met elkaar te spreken want je kijkt elkaar aan.
 • Je hebt geen last van mensen die naast je zitten, zodat je elkaar aanstoot.
 • Je kunt gemakkelijk overal bij, als je aan de vierkante tafel eet.

Nadelen vierkante balkon tafel

 • Als de balkontafel groot is, kan de tafel een sta in de weg zijn.
 • De tafel heeft aan de hoeken punten. Niet kindvriendelijk en je kunt je makkelijk stoten.
 • Aan kleine vierkante balkontafels is het lastig om gezamenlijk te eten.
Vierkante balkontafel
Vierkante balkontafel


Ronde balkon tafel

Een ronde balkontafel past op ieder balkon. Soms is het misschien een beetje inschikken en afhankelijk van de grootte van het balkon kun je er met veel mensen omheen zitten. Een ronde balkontafel is één van de gezelligste tafels. Je zit allemaal aan de tafel en je kunt elkaar aankijken.

Wel is het lastiger om een ronde tafel weg te zetten. In een hoek van het balkon is lastiger, omdat de tafel niet aansluit met de hoek.

Voordelen ronde balkon tafel

 • Afhankelijk van de grootte van de tafel kun je er met meerdere personen aan zitten.
 • De ronde vorm van de tafel geeft het balkon een gezellige uitstraling.
 • Geen hoeken aan de tafel, dus het is ook een kindvriendelijke balkontafel.

Nadelen ronde balkon tafel

 • Vooral bij het opbergen van de tafel, is de ronde vorm niet praktisch.
 • Met een ronde tafel ben je eigenlijk verplicht deze in het midden van het balkon te plaatsen.
 • Met veel personen aan een ronde tafel, kun je beenruimte tekort komen.

Vouwtafel

Houd je van een praktische tafel op je balkon, dan kun je gaan voor een vouwtafel. De vouwtafel heeft als kenmerk dat de poten ingeklapt worden en die vallen dus weg onder het tafelblad. Dit is vooral handig als je in het winterseizoen geen tuinmeubels op je balkon wilt hebben staan.

De tafel is dan heel gemakkelijk weg te ruimen. Een vouwtafel is in vrijwel alle vormen te koop. Dit kan vierkant, rechthoekig of rond zijn. Het tafelblad is meestal van kunststof, terwijl het inklapbare onderstel van metaal of aluminium is.

Voordelen vouwtafel

 • Erg gemakkelijk om in te klappen en op te bergen als je het balkon leeg wilt hebben.
 • Vouwtafels die je in de winkel koopt zijn licht van gewicht.
 • Iedere vorm is te verkrijgen.

Nadelen vouwtafel

 • Hoewel de tafel licht in gewicht is, kan dit een nadeel zijn. De tafel is dan te onstabiel.
 • Weinig keuze in gebruikte materialen, meestal een kunststof tafelblad en metalen onderstel.
 • De tafel kan te licht zijn om bijvoorbeeld zware bloempotten op te zetten.

Balkon tafel hangen

Voor zeer kleine balkons is een tafeltje voor balkon die je aan de balustrade ophangt een echte uitkomst. De tafel neemt dan geen enkel oppervlakte van het balkon in. Tevens zijn dergelijke tafeltjes meestal ook vouwtafels. Je kunt het tafelblad inklappen, zodat deze verticaal aan de balustrade hangt. De balkon hangtafel neemt dan helemaal geen ruimte meer in.

Aan de tafel zitten haken die je aan de rand van de balustrade bevestigt. Is de balustrade te hoog, dan kan de tafel te hoog hangen om normale stoelen te gebruiken. Het is dan mogelijk om hier barkrukken bij aan te schuiven.

Voordelen balkon hangtafel

 • Neemt geen ruimte in van de balkonvloer.
 • Gebruik je de tafel niet, dan is deze gemakkelijk in te klappen. (niet bij iedere tafel)
 • Diverse vormen mogelijk, zoals rechthoekig, vierkant of halfrond/ovaal.

Nadeel balkon hangtafel

 • Meestal is de afmeting niet zo groot. Lastig om met meerder personen aan te zitten.
 • Je kunt er niet met het volle gewicht op de tafel hangen.
 • Op de plek waar de tafel hangt, kun je geen balkon bloembakken hangen.
Balkon hangtafel
Balkon hangtafel

Uitklaptafel

De uitklaptafel lijkt op de vouwtafel of de hangende balkontafel. Het verschil is dat bij een uitklaptafel niet het onderstel wordt ingeklapt, maar het tafelblad.

Het middenstuk van het tafelblad is een vaste tafel. Aan één of beide zijden zitten scharnieren met het andere gedeelte van het tafelblad. Wil je ruimte creëren, dan klap je deze gedeeltes in. Zo houd je toch een klein tafeltje over om iets op te zetten, maar de tafel staat niet meer in de weg. Op deze manier is de tafel in de winter ook gemakkelijk weg te zetten.

Voordelen klaptafel balkon

 • Gemakkelijk in te klappen als je ruimte nodig hebt.
 • Je kunt ook een gedeelte van de tafel gebruiken als een gedeelte ingeklapt is.
 • Uitklaptafels zijn in diverse vormen te koop, zoals vierkant, rechthoekig en rond.

Nadelen klaptafel balkon

 • Je komt al snel in de verleiding om een te grote tafel aan te schaffen.
 • De inklapdelen van het tafelblad kunnen minder stabiel zijn.
 • In vergelijking met een vouwtafel, blijft een gedeelte van de tafel staan.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Balkon bar

De balkon bar is een soort van balkontafel die je niet overal kunt kopen. Je komt dan al snel uit bij een balkon hangtafel. De balkon bar is ongeveer hetzelfde, maar dan veel steviger en meestal ook iets in groter formaat. De balkon bar is een ideale soort balkontafel die je zelf kunt maken van hout. De tafel krijgt dan een robuust uiterlijk.

Wel moet je er rekening mee houden dat een balkon bar net als een balkon hangtafel aan de balustrade hangt. Je moet de tafel dusdanig maken, dan hij stevig vastzit. De balkon bar kan de gehele lengte van het balkon beslaan en bestaat uit een smalle tafel. Bij een hoge balustrade zet je hier barkrukken voor en je kunt lekker met je armen op de bar leunen en van het uitzicht genieten.

Voordelen balkon bar

 • Is goed zelf te maken van hout.
 • De balkon bar is meestal steviger dan een balkon tafel, waardoor je er ook op kunt hangen.
 • Maakt van je balkon een buitenbar, maar je kunt er ook bloempotten opzetten.

Nadelen balkon bar

 • De balkon bar is meestal niet inklapbaar en dus permanent.
 • Denk bij het zelf maken goed na over de bevestigingsmogelijkheden aan de balustrade.
 • Bij het zelf maken is enig technisch inzicht nodig.

Materiaal voor balkon tafeltjes

Voor zowel een groot balkon als klein balkon meubels kunnen uit diverse materialen bestaan. Uit welk materiaal jouw tafel voor het balkon moet bestaan, is afhankelijk van je eigen smaak en welke eisen je stelt met betrekking tot het onderhoud. Een houten tafel zul je dus regelmatig moeten onderhouden en dit heb je niet met een kunststof tafel.

Hout

Hout is één van de populairste materialen om te gebruiken voor tuintafels. Voor de tuin is hout gemakkelijk in gebruik. Voor een balkon tafel is hout nog steeds populair, maar wordt er ook vaak voor andere materialen gekozen. Dit heeft ermee te maken dat een houten tafel er soms grof en robuust uitziet. Vooral op een klein balkon komt dit minder mooi over.

Al zijn er tegenwoordig ook mooie slanke houten tafel te koop, die minder robuust zijn. Hout moet wel regelmatig onderhouden worden. Vooral als de tafel voortdurend aan de weersinvloeden bloot staat, is het nodig om jaarlijks de tafel te schuren en te lakken of te oliën.

Balkon tafel
Balkon tafel

Dit hangt natuurlijk ook van welk soort balkon je hebt. Heb je een balkon met een afdak, een Frans balkon of inpandig balkon, dan zal de balkon tafel minder bloot gesteld worden aan de weersinvloeden. Hout geeft in ieder geval de garantie voor een warme, huiselijke en natuurlijke uitstraling.

Kunststof

Voor een balkon tafel wordt vaak gekozen voor kunststof. Het voordeel is dan ook dat een kunststof  tafel licht is in gewicht en dus gemakkelijk te verplaatsen is. Meestal zijn kunststof tafels ook inklapbaar of demontabel, zodat je de tafel in de winter gemakkelijk kunt opbergen.

Een ander groot voordeel van kunststof is dat het materiaal onderhoudsvrij is. Je hoeft de tafel alleen maar schoon te houden. Kunststof doorstaat alle weersomstandigheden, hooguit zal het kunststof door UV-licht wat verkleuren. Kunststof is zeer duurzaam, dus je kunt jarenlang met een kunststof balkon tafel vooruit.

Wel is het zo dat na verloop van jaren het tafelblad minder mooi wordt door bijvoorbeeld krassen. Bij een houten tafel is dit gemakkelijk weg te schuren, maar bij kunststof gaat dit niet. Bij een zwakke kwaliteit kunststof kunnen na verloop van tijd scheuren ontstaan. Let dus goed op de kwaliteit van je kunststof balkontafel.

Metaal

Bij een balkon idee die je wel eens in een interieurblad ziet, zie je bij een rustiek ingericht balkon wel eens een metalen balkontafel met bijpassende metalen stoel. Vaak is dit van gietijzer. Dit heeft een klassieke uitstraling. Dit staat inderdaad mooi op een balkon, maar het materiaal kan ook nadelen hebben.

Dit is vooral afhankelijk van het soort metaal dat er gebruikt is en of het metaal is behandeld. Metaal heeft van nature namelijk de eigenschap dat het kan roesten. Dit is helemaal het geval als de tafel voortdurend op het balkon staat. Let dus goed op bij een metalen tafel of deze een anti corrosie behandeling heeft ondergaan.

Een ander soort metaal is aluminium. Dit is een gemakkelijk materiaal dat geheel onderhoudsvrij is en niet roest. Er zijn tegenwoordig leuke balkontafeltjes die geheel uit aluminium bestaan. Aluminium is licht in gewicht en gemakkelijk schoon te houden.

Composiet

De balkon tafel van composiet is helemaal in opkomst. Composiet is een materiaal, zoals hout, waar kunststof doorheen zit verwerkt. Je krijgt dan een tafelblad met het uiterlijk van hout, maar met de eigenschappen van kunststof. Dit heeft grote voordelen. Je behoudt de warme en natuurlijke uitstraling van hout, maar het vergt je geen enkel onderhoud.

Composiet is namelijk geheel onderhoudsvrij. Enkel schoonmaken is voldoende. Naast composiet van hout, zijn er ook composiet tafels van bijvoorbeeld natuursteen te koop. Natuursteen is normaliter een zeer zware steen en eigenlijk te zwaar voor een tafel.

Natuursteen composiet is juist erg licht in gewicht, maar doet betreffende de uitstraling niet onder voor echt natuursteen. Een balkon tafel van composiet is een goed alternatief voor diverse materialen die in de regel onderhoud vergen.

Combinatie van materialen

Natuurlijk zijn er ook vele balkontafels te vinden die uit verschillende soorten materialen bestaan. Meestal gaat het om een een tafelblad en het onderstel die uit een ander materiaal bestaan. Zo kan een tafel een houten tafelblad hebben, maar metalen poten.

Een balkon klaptafel heeft vaak een tafelblad van kunststof en een metalen onderstel. Op deze manier kun je verschillende materialen met elkaar combineren.

Een balkontafel zelf maken of kopen?

Een balkon tafel kun je kopen in de winkel, maar wanneer je zelf een beetje handig bent, dan is het ook mogelijk om zelf een tafel te maken. Aan zowel het kopen als het maken van een balkontafel zitten voor- en nadelen, dus je moet voor jezelf beslissen wat het handigste voor jou is.

Voordelen balkontafel zelf maken

Iedereen die handig is kan gemakkelijk zelf een tafel voor het balkon in elkaar zetten. Je bent dan namelijk niet afhankelijk van de standaard afmetingen die je in de winkel kunt verkrijgen. Tevens ontwerp je je eigen unieke tafel die aan jouw wensen voldoet. Dit is vooral handig als je een klein balkon hebt en je kunt er geen bijpassende kleine tafel voor vinden.

Balkon hoektafel
Balkon hoektafel

Je maakt dan je eigen tafel op maat die wel goed op het balkon past. Het ontwerp is geheel vrij, dus betreffende het tafelblad en het onderstel bepaal jezelf hoe dit eruit ziet. Betreffende de kwaliteit zal een eigen gemaakte tafel in de regel veel robuuster en steviger zijn.

Nadelen balkontafel zelf maken

Een nadeel van zelf een balkontafel maken, is dat je zeer beperkt bent in het materiaal. Eigenlijk heb je maar één keuze en dat is het gebruik van hout. Hout is namelijk het enigste materiaal dat goedkoop aan te schaffen is en gemakkelijk te bewerken is.

Eventueel kun je nog kiezen voor metalen poten, maar dit zijn wel standaard metalen poten die je in de winkel koopt. Daarnaast gaat er in het maken van een balkontafel tijd zitten. Als je deze tijd niet hebt, dan is een tafel kopen een beter alternatief.

Voordelen balkontafel kopen

Wanneer je helemaal niet handig bent, dan is een balkontafel kopen eigenlijk de enigste optie. Dit hoeft geen ramp te zijn, want er is een enorme keuze in verschillende soorten balkontafels. De tafels kun je in een winkel kopen, maar ook het online-aanbod is erg groot. Je koopt een kant-en-klare tafel waar je eigenlijk niets meer aan hoeft te doen.

Wel kan het zijn dat sommige tafels nog in elkaar gezet moeten worden, maar daar is nagenoeg geen technische kennis voor nodig. Met het kopen van een tafel heb je snel een nieuwe tafel op je balkon staan.

Nadelen balkontafel kopen

Ondanks dat je veel keuze hebt uit verschillende soorten balkontafels, is het wel zo dat veel tafels op elkaar lijken en meestal ook standaard afmetingen hebben. Je tafel zal vrijwel nooit uniek zijn en dit kan wel als je zelf een tafel maakt.

De meeste kans op een unieke balkontafel vind je in de speciaalzaken. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat de tafel duurder is dan de standaard balkontafels. Let ook op de kwaliteit tussen de verschillende de tafels. De kwaliteit kan nogal uiteenlopend zijn.

Hoeveel kost een balkontafel?

Een exacte prijs van een balkon tafel is niet te geven. De prijs is afhankelijk van de kwaliteit, de grootte, het materiaal en de winkel waar je de tafel koopt. Er zijn al zeer goedkope balkontafels te koop van onder de € 50,-. Dit zijn vaak de kleinere tafeltjes of balkon hangtafels. Hiermee heb je een leuk klein tafeltje op het balkon staan voor weinig geld.

Wel moet je er rekening mee houden dat de kwaliteit van de zeer goedkopere tafels wat minder kan zijn. Zoek je toch wat betere kwaliteit of een grotere tafel? Dan zul je in de prijsklasse van € 100,- tot € 300,- terechtkomen. Je hebt dan een zeer degelijke balkon tafel van goede kwaliteit en waar je jarenlang plezier van kan hebben.

Uiteraard zijn er ook wel duurdere balkontafels te koop, maar dan ga je voor een meer exclusief model of een tafel die uit bijzondere materialen bestaat. Hoe duurder de tafel, des te beter de kwaliteit zal zijn en ook des te unieker de tafel is. Zoals je ziet is een balkon tafel in vrijwel iedere prijsklasse te koop. Wil je niet teveel geld uitgeven, dan vind je alsnog een leuke tafel en vind je het niet erg om wat meer uit te geven, dan heb je een tafel van zeer goede kwaliteit.

Aan een balkontafel zitten

Uiteraard is een balkontafel alleen niet voldoende. Je wilt ook lekker aan je balkontafel zitten en daarvoor heb je of balkon stoelen of een balkon bankje nodig. De keuze voor een stoel balkon of een bankje balkon, is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van je balkon.

Het is voor te stellen dat op een klein balkon geen balkon bankjes passen en dat je het hier met een balkon stoel moet doen.

De balkon stoel

Net zoals een balkontafel kan de balkon stoel ook uit verschillende materialen bestaan. Zo zijn er balkon stoelen te koop van hout, kunststof en metaal of uit verschillende soorten materialen. De keuze is smaakgebonden en ook afhankelijk uit welk materiaal de tafel bestaat. Het mooiste is natuurlijk als de stoelen en tafel mooi bij elkaar passen.

Grofweg heb je twee soorten balkon stoelen: de inklap stoel balkon en de niet inklapbare stoel balkon. Heb je een groot balkon waar de balkon meubels niet in de weg staan, dan kun je kiezen voor een tafel met niet inklapbare stoelen. Inklapbaar kan ook, maar dit is niet perse nodig.

Voor een klein balkon kom je haast niet onder inklapbare stoelen uit. Wanneer je ruimte op je balkon nodig hebt om bij de plantenbak balkon te komen, dan kun je gemakkelijk de stoelen inklappen en wegzetten. Kies je toch voor een niet inklapbare stoel op het balkon, dan kunnen er op een klein balkon meestal maar één of hooguit twee stoelen staan.

De balkon bank

Op zich kan een balkon bank zowel op een klein balkon als een groot balkon. Maar een bank zal altijd meer ruimte in beslag nemen dan een stoel. Op een klein balkon praat je dan ook letterlijk over een balkon bankje. De bank mag niet te groot en te log zijn, maar moet smal zijn. Je wilt immers niet dat de bank het gehele balkon inneemt en je geen ruimte meer hebt voor een plantenbak balkon.

Balkon bankjes zijn in verschillende afmetingen te koop. Zo zijn er de standaard rechte banken, maar je kunt ook kiezen voor een hoekbankje. Heb je echt een groot balkon, dan past hier eventueel ook een grote loungebank balkon op. Je balkon wordt zo een echte loungeplek.

Net als de stoelen en tafels, zijn ook balkon bankjes in verschillende materialen te koop. Meestal van hout, maar een gietijzeren bankje geeft weer een heel andere sfeer. Populair zijn ook de wicker balkon bankjes. Wicker lijkt op rotan, maar het vlechtwerk is niet van hout, maar van kunststof. Dit levert je een zeer duurzaam bankje balkon op die je in alle weersomstandigheden buiten kunt laten staan.

Waar koop je balkon tafels?

Wil je een balkontafel kopen, dan zijn er meer dan voldoende winkels, zowel fysiek als online te vinden. Je vindt er balkontafels in alle prijsklassen. Er is bijna geen winkel die meubels verkoopt die geen tafel voor je balkon in het assortiment heeft. Afhankelijk van je budget en eisen, is het vinden van een leuk balkon tafeltje helemaal niet zo moeilijk.

Wat zijn de meest gangbare winkels om een balkontafeltje te kopen?

Gamma

Als grootste bouwmarkt van Nederland vind je bij de Gamma vrijwel alles voor huis en tuin. Dit geldt ook voor balkontafels. In het assortiment is één balkon hangtafel opgenomen. Dit is overigens wel een klein formaat en zeer standaard in de kleur wit. Maar voor een prijs onder de € 15,- valt hier ook weinig op aan te merken.

De meeste tafeltjes voor op het balkon bij de Gamma heten ‘bijzettafel’ of ‘bistrotafel’. Al deze tafeltjes passen ook een klein balkon. Tevens heeft Gamma een assortiment van kleine bistrosets, dus inclusief twee kleine en bijpassende stoeltjes. Kun je een niet al te groot loungeset op je balkon kwijt, dan kun je ook bij de Gamma terecht.

Gamma heeft twee compacte houten loungsets te koop, inclusief bijpassende kussens en een loungetafel. Bij Gamma is het mogelijk om onder de € 100,- een leuk klein tafeltje voor je balkon te scoren. Het is mogelijk om bij Gamma ook online te bestellen.

Praxis

Net als Gamma heeft Praxis ook alle voor huis en tuin. Het aanbod aan losse kleine balkon tafeltjes is bij Praxis wat minder. Eigenlijk hebben ze maar twee bistrotafels in het assortiment. Een tafel is volledig van staal en een andere tafeltje is een klaptafel balkon van kunststof.

Verder heb je bij Praxis de keuze uit verschillende bistrosets. Dit zijn leuke tafeltjes met twee bijpassende stoeltjes. Deze bistrosets passen op vrijwel ieder balkon. Ook Praxis heeft een wat duurdere loungeset voor op het balkon te koop. De loungeset is beperkter in afmetingen dan een loungeset voor de tuin.

Zoek je een balkon hangtafel, dan heb je bij praxis meer keuze dan bij Gamma. Praxis heeft vier modellen halfronde hangtafels die inklapbaar zijn. Deze tafeltjes bestaan uit mozaïek terracotta. Van de vier modellen is er overigens maar één in de winkel te koop, de overige modellen kunnen alleen online gekocht worden.

Ikea

Ikea heeft met haar eigen ontwerpen altijd unieke tafeltjes voor het balkon te koop. Ze worden dan iet altijd balkontafeltjes genoemd, het zijn veelzijdige tafels die je ook in de tuin of als bijzettafel binnen kunt gebruiken.

Ikea heeft een breed assortiment van verschillende soorten tafels. Dit kan een vaste tafel zijn, maar veel balkontafels van Ikea zijn ook klaptafels. Je hebt dan een volwaardige tafel die je kleiner kunt maken door een gedeelte van het tafelblad in te klappen. Er zijn verschillende designs, maar de meeste tafels zijn van hout.

Naast separate tafeltjes, kun je ook bij Ikea ook complete sets kopen. Deze sets zijn niet alleen geschikt voor het balkon, ook in de tuin zal een dergelijke Ikea set fraai staan. Wanneer je een balkon hangtafel zoekt die je aan de balustrade kunt hangen, dan moet je niet bij Ikea zijn, die zul je hier niet vinden.

Woonspeciaalzaken

Er zijn tal van woonspeciaalzaken te vinden, waar je terecht kunt voor meubels van goede kwaliteit en die zich meer in het hogere segment van de meubelmarkt bevinden. Ook hier zul je ongetwijfeld een leuk tafeltje vinden voor op je balkon. Daarnaast hoef je bij een speciaalzaak niet te vrezen dat je met standaardmodellen te maken hebt.

Bij sommige zaken wordt een dergelijke tafeltje zelfs op maat voor je gemaakt en ook nog eens thuisgebracht. Maar uiteraard moet je er wel rekening mee houden dat je voor deze balkon tafels veel meer betaalt dan bij bijvoorbeeld een bouwmarkt.

Bol.com

Bol.com is de grootste Nederlandse online warenwinkel. Wat je ook zoekt voor je huis, tuin of balkon, bij Bol.com zul je het vinden. Een balkontafel online bestellen bij Bol.com is dan ook heel gemakkelijk. De tafel wordt één of twee dagen later bezorgd. Bol.com heeft een zeer groot assortiment aan verschillende balkontafels.

Dit kan ook gelijk een nadeel zijn, want de keuze is zo groot, dat het wel heel moeilijk wordt om de juiste tafel te vinden. Maak daarom ook gebruik van de handige filters in de webshop. Zo krijg je in een mum van tijd de tafels op het scherm die aan jouw ingevoerde filters voldoen.

Bol.com heeft een zeer groot aanbod van balkon hangtafels in allerlei verschillende materialen en afmetingen. Zelfs een mooie houten balkonbar voor aan de reling is bij Bol.com te vinden. Ook de zogenaamde bistrotafels, met of zonder stoelen zijn te vinden. Met Bol.com hoef je helemaal de deur niet meer uit om toch de perfect balkon tafel te vinden. Klik hier voor het aanbod

Balkon opknappen

Een balkon moet altijd goed onderhouden worden. Omdat een balkon soms op grote hoogte hangt, heb je veel last van de wind. Hierdoor krijg je gemakkelijk vuil op je balkon dat met de wind wordt meegevoerd.

Voor het balkon inrichten is je balkon opknappen een vereiste. Ga bijvoorbeeld eerst goed na wat de kwaliteit van het balkon is. Er kan bijvoorbeeld betonrot aanwezig zijn. Dit hoeft in eerste instantie nog niet ernstig te zijn, maar als er niets aan wordt gedaan, kan het gevaarlijk zijn. Bovendien is het geen fraai aanblik.

Aan het inrichten van een balkon moet je voldoende tijd besteden. Het balkon vormt namelijk wel een onderdeel van je woning. Vanuit je woning heb je voortdurend uitzicht op je balkon. Heb je nog geen idee hoe je je balkon het beste kunt inrichten? Met hulp van een binnenhuisarchitect zul je voldoende balkon inspiratie opdoen, zodat je balkon altijd goed bij je woning aansluit.

Zelf je balkontafel maken met behulp van een bouwtekening

Wil je toch zelf je balkontafel maken? Zoek dan hier tussen duizenden bouwtekeningen een bouwtekening van een balkon tafel. Hier doe je voldoende balkon inspiratie op voor het maken van een tafel, maar ook voor leuke stoelen voor bij je tafel of een balkon bar. Wanneer je nog even verder zoekt, zul je ongetwijfeld meer ideeën opdoen voor zelfgemaakt meubel voor zowel je balkon als je woning.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.