Home » Blog » Alles over Airco’s

Alles over Airco’s

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

De zomers worden steeds warmer en steeds vaker hebben we te maken met langdurige droogte en hitte. Ook in deze hitteperiodes gaat het leven gewoon door. Je moet werken, koken en het huishouden moet gebeuren. Alles wat je doet lijkt dan extra zwaar te zijn. Ventilatoren kunnen wat verkoeling geven, maar hiermee wordt niet meer dan warme lucht door de ruimte geventileerd. Veel meer heb je aan een airconditioning ( airco’s ), waarbij warme lucht ook daadwerkelijk afgevoerd wordt en je langdurig van een koele woning kunt genieten.

Hoe werken airconditioners?

Inhoudsopgave

De meeste mensen hebben het idee dat een air conditioner koelt. Dit is niet helemaal waar. Een airconditioner volgt hetzelfde principe als een koelkast en ook hier wordt veelal vanuit gegaan dat een koelkast koelt.

Ook dit is niet juist. Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenzijde en blaast de warmte weer uit aan de buitenzijde. Dit principe geldt ook voor de airconditioner. Warmte uit de ruimte wordt door de airco onttrokken.

Alleen bij een airco wordt de warmte niet in dezelfde ruimte weer uitgeblazen. De warmte wordt naar buiten afgevoerd en een gedeelte van de lucht wordt gekoeld en wel in de ruimte uitgeblazen.

Onderdelen van de airconditioner

Een airco heeft een viertal onderdelen die het hele proces van koelen reguleren: een compressor, condensor, ventilator en een verdamper.

Daarnaast bevat de airco een vloeibaar koelmiddel. De compressor is verantwoordelijk voor het voortdurend rondpompen van het koelmiddel. Tegelijkertijd wordt er warmte aan de ruimte onttrokken.

Het koelmiddel wat door verdamper stroomt wordt door de onttrokken warmte omgezet in gas. Dit gas wordt door de compressor uit de verdamper getrokken en onder hoge druk en temperatuur de condensator ingepompt.

De condensator is verantwoordelijk voor de omzetting van het gas in een vloeibaar koelmiddel. Dit doet de condensator door warme lucht af te stoten aan de buitenlucht. Het koelmiddel zal weer afkoelen en terugstromen naar de verdamper waar het proces opnieuw start.

De overgebleven gekoelde lucht wordt vervolgens door de ventilator de ruimte ingeblazen.

Het koelmiddel is essentieel voor een airconditioner. Het is namelijk het transportmiddel voor de warmte dat wordt onttrokken in de ruimte en uitgeblazen in de buitenlucht. Er zit ook een thermostaat in de airco. Het proces blijft doorgaan totdat de gewenste temperatuur is bereikt.

Condensor buitenunit
Condensor buitenunit

Luchtvochtigheid

De ventilator koelt een woning niet door alleen warmte aan de ruimte te onttrekken. Als tijdens het proces de lucht wordt gekoeld zal er ook condensatie ontstaan.

Condensatie heeft als voordeel dat het de luchtvochtigheid in de ruimte laat afnemen. Een verlaagde luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de ruimte niet alleen koel, maar behaaglijk aanvoelt. Wanneer je de temperatuur te laag zet, kan het soms ronduit kil aanvoelen.

De condensatie wordt in de airco opgevangen in een reservoir of via een leiding afgevoerd. Dit is afhankelijk van het type airco.

Soorten airconditioners

Je kent vast wel enkele soorten van airconditioners. Er zijn airco’s die aan het plafond hangen, aan de wand, in de vloer zelfs, maar ook de verrijdbare airco is veel gezien. Er zijn dus veel verschilleden soorten air conditioners die allen hetzelfde doel hebben. Het verschil kan zitten in vooral de mobiliteit, plaatsing en in sommige gevallen een net iets andere werking.

Airco's
Airco’s

Wat is een raamkoeler?

Een raamkoeler is de meest verkochte airco. Een raam koeler wordt veel gezien in hotelkamers. Het formaat van de raam koeler kan verschillen en is daarom op verschillende wijzes toepasbaar, zoals aan de muur, het plafond of boven een muur.

Het wordt ook een raam airco genoemd, omdat de airco ook vaak in een venster wordt geplaatst. In de meeste gevallen bestaat een raamkoeler uit een buitenunit en een binnenunit, dus een split airconditioning.

Er zijn ook monoblok uitvoeringen beschikbaar, dus zonder een buitenunit. Dan moeten er twee gaten in de muur of het plafond gemaakt worden, één voor de aanvoer van verse lucht en één voor afvoer van warme lucht.

Wat is het rendement/verbruik van een raamkoeler?

Het rendement en verbruik van de raamkoeler is afhankelijk van diverse factoren. Het is afhankelijk van welke ruimte er gekoeld moet worden en of er veel of weinig zon in de ruimte komt. Ook het soort beglazing is belangrijk.

Dubbele beglazing isoleert beter dan enkel glas en met zonwerend glas zal de airco minder vermogen nodig hebben. Gemiddeld genomen heeft een raam koeler een verbruik nodig van rond de 2.900 watt.

Wat zijn de voordelen van een raamkoeler?

De bediening is zeer eenvoudig, enkel de stekker in het stopcontact steken. Verder is de airco goedkoop en kan er één bepaalde ruimte goed mee gekoeld worden. Ook het installeren van een raamkoeler gaat vrij gemakkelijk.

Wat zijn de nadelen van een raamkoeler?

Het grote nadeel van een raam koeler is dat er maar één ruimte mee gekoeld kan worden. Het vermogen is te zwak om een gehele woning te verkoelen.

Uiteraard valt over smaak niet te twisten, maar het uiterlijk van een raamkoeler wordt meestal als minder fraai gezien. Verder kun je last hebben van geluidsoverlast. Vooral de buitenunit wil nogal eens veel lawaai maken.

Waar is een raamkoeler geschikt voor?

De raam koeler is specifiek geschikt voor één bepaalde ruimte en het liefst ook een niet al te grote ruimte. Je zult anders moet je een grotere airco kopen, maar dit neem weer de nodige extra ruimte in. Het is juist het compacte formaat waarom er vaak voor een raamkoeler gekozen wordt.

Wat is de levensduur van een raamkoeler?

De levensduur van een raamkoeler zal tussen de 10 en 15 jaar liggen, mits deze goed wordt onderhouden.

Onderhoud van een raamkoeler

Er wordt aangeraden om de raamkoeler jaarlijks een onderhoud te geven. Bij veel gebruik kun je wel meerder keren per jaar de filters reinigen of vervangen.

Bij een jaarlijkse onderhoudsbeurt worden zowel binnen- als buitenunit schoongemaakt, de koelvloeistof gecontroleerd en de condensor nagekeken.

Waar kun je een raamkoeler kopen?

Een raamkoeler kun je het beste hier kopen.

Wat is een split airco systeem?

Een split unit airco is een airconditioner die bestaat uit een airco met buitenunit en binnenunit. Het is een vaste airco waarbij je de binnenunit aan de muur of het plafond monteert.

De motor van de airco wordt aan de buitenmuur gemonteerd. Een split airco wordt als één van de luxere airco’s gezien. Doordat de motor aan de buitenzijde aanwezig is, kan de binnenunit in klein formaat worden uitgevoerd en daardoor is het ook een stille vaste airco.

Split-unit airco
Split-unit airco

Wat is het rendement/verbruik van een split airco systeem?

Het gemiddelde verbruik van een split unit airco hangt af van het type airco en zal rond de 500 tot 2.000 watt zijn. Maar doordat je wel optimaal profiteert van de motor aan de buitenzijde dat in de ruimte zelf geen energie verbruikt en warmte afgeeft, zul je veel rendement terugontvangen. Bij een wat duurder model is het verbruik lager en maar kun je van een rendement genieten die boven de 100% uitkomt.

Wat zijn de voordelen van een split airco systeem?

De minimale geluidsoverlast kan als het grootste voordeel gezien worden, aangezien de motor aan de buitenzijde hangt.

Dit heeft tevens tot gevolg dat de binnenunit van een split unit airco er veel fraaier en kleiner uitziet. Tevens is het mogelijk om de buitenunit te verbinden met meerdere binnenunits. Zo kun je meerdere kamers tegelijk verkoelen.

Wat zijn de nadelen van een split airco systeem?

Ga je een split airco kopen, dan is het installeren wat lastiger. Er moet aan de buitenzijde een unit aangebracht worden en moet verbonden worden met de binnenunit.

De airco laten plaatsen is dan ook aan te bevelen. Een buitenunit kan esthetisch ook als een nadeel gezien worden. Het is minder fraai voor de aanblik van de woning. Doorgaans zijn split airco’s ook duurder in aanschaf.

Waar is een split airco systeem geschikt voor?

Een split unit airco is geschikt voor diverse type woningen en panden. Daarbij kan de buitenunit zowel aan de muur worden gemonteerd, maar ook op het dak worden gezet als je de binnenunit aan het plafond monteert. Met meerdere binnenunits is het mogelijk om de gehele woning goed koel te houden.

Wat is de levensduur van een split airco systeem?

Gemiddeld genomen zal de levensduur van een split unit airco rond de 12 tot 15 jaar zijn. Met goed onderhoud kan de levensduur zeker met enkele jaren worden verlengd.

Onderhoud van een split airco systeem

Het onderhoud van een split unit airco kan wat lastiger zijn. Dit heeft er vooral met de buitenunit te maken. Als deze op een lastig te bereiken plek hangt, dan zal onderhoud moeilijk zijn.

Toch is een jaarlijkse onderhoudsbeurt aan te bevelen, vooral ook om de levensduur te verlengen. Regelmatig de airco reinigen, filters verwisselen en airco vullen is nodig.

Onderhoud airco
Onderhoud airco filters

Wat is een wand airco systeem?

De naam is al duidelijk, een wand airco systeem is een air conditioner die aan de wand wordt gehangen. Het kan een airco monoblock zijn, een airco zonder afvoer naar buiten, maar ook een airco met buitenunit, een split airco systeem.

Er zijn moderne kleine en smalle wand airco systemen te koop, zodat je een echte design airco aan de wand hebt hangen. Je kunt ook kiezen voor een inbouw airco die in een valse wand ingebouwd wordt.

Wat is het rendement/verbruik van een wand airco systeem?

Het rendement van een wand airco systeem is vooral afhankelijk van welk type systeem je kiest. Een wand airco is een vaste airco en of het nu een monoblock of split airco is, het rendement en het verbruik zal ongeveer op hetzelfde neerkomen.

Wat zijn de voordelen van een wand airco systeem?

Het voordeel is dat je een wand airco systeem op vrijwel iedere plek kunt hangen. Meestal zijn ze ook in een compact formaat, zodat plaatsing gemakkelijk is en zonder al teveel moeite.

Wel zijn er erg veel wand airco systemen verkrijgbaar, waaronder klassieke grote en vooral lelijk modellen. Als de vraag ‘wat kosten een airco’ is, dan kan dit een alternatief zijn als een goedkope airco.

Wat zijn de nadelen van een wand airco systeem?

Een airco, ook al heb je een mooie design airco, blijft een airco aan de wand en niet iedereen zal dit even mooi vinden. Verder ben je voor een echte airco wandmodel gebonden aan een monoblock airco of een split unit airco. Een portable airco voor aan de wand is meestal te zwaar.

Waar is een wand airco systeem geschikt voor?

Logischerwijs zal een wand airco systeem geschikt zijn voor aan de wand. Welke wand maakt in principe niet uit, zodat je ook een airco in de slaapkamer of waar je ook maar een airco in huis wilt hebben, aan de wand kunt hangen.

Wat is de levensduur van een wand airco systeem?

Net zoals vrijwel alle vaste airco’s zal een wand airco systeem tussen de 10 en 15 jaar meegaan.

Onderhoud van een wand airco systeem?

Laat een wand airco systeem jaarlijks onderhouden en reinig of vervang desnoods wat vaker per jaar de filters. Bij een split airco wand systeem zul je ook de buitenunit moeten onderhouden.

Wat is een vloer airco systeem?

Een vloer airco kan vergeleken worden met de klassieke verwarmingsradiator en wordt laag tegen de muur gemonteerd maar ook op de vloer.

Veelal kunnen deze systemen in de winter ook verwarmen, dus het scheelt weer een extra radiator. Het uiterlijk van een vloer airco ziet er vaak strak en compact uit en zal zorgen voor een aangename luchtstroom in de woning op lage hoogte.

Wat is het rendement/verbruik van een vloer airco systeem?

Een vloer airco systeem is meestal een monoblock aircom, waarmee je geen unit aan de buitenkant hoeft te hangen. Het rendement is relatief hoog, ook als je de airco inzet als verwarming.

Wat zijn de voordelen van een vloer airco systeem?

Het voordeel van een vloer airco systeem is dat het meestal om een design airco gaat en dat deze airco’s ook extra stil zijn.

Tevens geniet je van een comfortabele luchtstroom die heel geleidelijk vanaf de vloer koelt. Een ander voordeel is dat een vloer airco systeem een goed alternatief is voor een radiator als deze ook kan verwarmen.

Wat zijn de nadelen van een vloer airco systeem?

De vloer airco hangt meestal wel in het zicht, dus het is belangrijk om een goede keuze voor het model te kiezen. Deze moet er enigszins trendy uitzien. Verder kan het lastig zijn met schoonmaken. Omdat de airco op de vloer staat kun je hieronder niet schoonmaken.

Waar is een vloer airco systeem geschikt voor?

Een vloer airco systeem is een vloermodel en kan dus op de vloer gezet worden en meestal ook tegen een wand. Dit is noodzakelijk omdat er wel een gat naar buiten gemaakt moet worden voor aanvoer van verse lucht en afvoer van warme lucht.

Wat is de levensduur van een vloer airco systeem?

Omdat een vloer airco systeem normaliter ook een monoblock airco is, heb je geen buitenunit. Dit komt de levensduur wel ten goede, je zult hier dan ook minimaal 15 jaar mee door kunnen gaan.

Onderhoud van een vloer airco systeem

Het onderhoud van een vloer airco systeem is niet lastig en goed zelf te doen. Vervang of reinig regelmatig de filters en zorg dat je het reservoir leegmaakt van condens vocht.

Wat is een plafond airco systeem?

Wil je een airco kopen die niet teveel in het zicht hangt, maar waar je toch goed van profiteert? Ga dan voor een plafond airco systeem. Zoals al wel duidelijk zal zijn, wordt deze airco aan het plafond gemonteerd. Er zijn zowel opbouwunits als inbouwunits. De gehele ruimte wordt vanaf het plafond aangenaam verkoeld.

Wat is het rendement/verbruik van een plafond airco systeem?

In de meeste gevallen is een plafond airco systeem een split unit airco. Dit houdt in dat de buitenunit op het dak geplaatst wordt. Hierdoor heb je een airco unit dat met een uitstekend rendement. Over het algemeen zijn plafond airco systemen erg energiezuinig.

Wat zijn de voordelen van een plafond airco systeem?

Een plafond airco, vooral als je een inbouw airco hebt is nagenoeg onzichtbaar en geen hinderlijke sta in de weg. Wanneer de airconditioning in het centrum van de kamer hangt, zorgt dit voor een luchtstroom die door de gehele ruimte wordt geblazen.

Daarnaast heb je het voordeel dat de plafondairco’s behoorlijk stil zijn. Het is daarom ook een ideale airco voor de slaapkamer. Meestal wordt een plafond airco systeem bediend met een afstandsbediening.

Afstandbediening
Afstandbediening

Wat zijn de nadelen van een plafond airco systeem?

Moet je filters reinigen of vervangen of moet er onderhoud gepleegd worden? Dan is het plafond niet de meest geschikte plek.

Er is lastig bij te komen, je moet er altijd voor op een trapje staan. Wanneer je de airconditioning in of aan een vals plafond hangt, moet je er wel voor zorgen dat het plafond stevig genoeg is om het gewicht te dragen.

Waar is een plafond airco systeem geschikt voor?

Een plafond airco systeem is uiteraard geschikt voor het plafond. Daarbij moet wel gezegd worden dat een plafond airco systeem vooral heel geschikt is als je een grote woonkamer hebt. De airconditioning komt juist in grote ruimte het beste tot zijn recht.

Wat is de levensduur van een plafond airco systeem?

Met een plafond airco systeem zul je toch zeker 12 tot 15 jaar kunnen genieten. Met goed onderhoud plak je hier zomaar wat extra jaren aan.

Onderhoud van een plafond airco systeem

Ook een plafond airco systeem moet onderhouden worden. Doe dit in ieder geval jaarlijks, maar filters zul je misschien tweemaal per jaar moeten onderhouden. Met het nodige onderhoud verleng je de tevens de levensduur van je airconditioner.

Wat is een mobiele airco?

Een airco mobiel is de tegenhanger van de vaste airco. In veel huishoudens is dit de ideale airco. Het is namelijk een verrijdbare airco, zodat je overal airco in huis hebt. Vrijwel altijd is een mobiele airco een monoblock airco.

Een klein beetje kun je een vergelijk maken met een mobiele split airco, omdat het wel nodig is dat je een slang vanaf de airco naar buiten brengt om de warme lucht af te voeren. Omdat de airco mobiel is, zal dit meestal gebeuren door een afvoerslang uit het raam te hangen.

Dit kan het rendement van de airco wel beïnvloeden. Er bestaat ook een zogenaamde mobiele airco zonder slang.

Vaak wordt deze airco zonder slang een ‘aircooler’ genoemd. Een airconditioning mobiel en zonder slang klinkt leuk, maar valt in de praktijk vaak tegen.

Warmte moet immers afgevoerd worden. Ondanks wat rendementsverlies, is een goedkope mobiele airco vele malen beter dan een mobiele airco zonder afvoerslang.

Wat is het rendement/verbruik van een mobiele airco?

Iedereen die een portable air conditioner met of zonder airco slang koopt, weet dat het rendement vaak lager is dan een vaste airco. Ten zij je echt een mobiele split unit airco kunt kopen, maar dit is zeldzaam. Naast een rendement dat lager is, zal het verbruik juist hoger zijn. De mobiele airco is daarom vooral handig om als tijdelijke airco te gebruiken om een ruimte snel even af te koelen.

Wat zijn de voordelen van een mobiele airco?

Een groot voordeel van een mobiele airco is natuurlijk dat een airco installeren niet van toepassing is. Je rijdt de airco naar de ruimte die je wilt verkoelen en steekt de stekker in het stopcontact. Meer hoef je niet te doen. Je hebt ook een grote mate van flexibiliteit. Heb je met de airco de slaapkamer koeler gemaakt, dan rijdt je hem naar de volgende kamer. Daarnaast liggen de kosten van de airco veel lager dan een vaste airco.

Wat zijn de nadelen van een mobiele airco?

Een mobiele airco is minder rendabel dan een vaste airco. Normaliter moet je alle ramen en deuren sluiten wanneer je een airco aanzet. Bij een portable air conditioner is dit niet altijd mogelijk omdat je met een airco slang zit die vaak door een openstaand raam naar buiten wordt gelegd. Verder ligt het verbruik van een mobiele airco hoger.

Een gehele dag de airco aanzetten merk je duidelijk op je energierekening. Hoewel de airco mobiel is, kunnen sommige modellen ook vrij zwaar zijn. Een stille mobiele airco bestaat niet. Je zult altijd te maken krijgen met geluidsoverlast.

Waar is een mobiele airco geschikt voor?

De mobiele airco is geschikt voor alle ruimtes in huis. Omdat het een verrijdbare airco is, kan deze gemakkelijk naar iedere ruimte gereden worden zonder grote installatiewerkzaamheden.

De airco is vooral geschikt om een ruimte net iets koeler te maken, zodat het aangenaam toeven is. Voor langdurig gebruik is vanuit kostenoverweging een vaste airco aan te raden.

Wat is de levensduur van een mobiele airco?

Een mobiele airco wordt meestal niet langdurig ingezet. Enkel tijdens de hete dagen van het jaar. Hierdoor heeft een mobiele airco minder te lijden en kan deze ook lang mee. Dit kan oplopen naar 15 tot wel 20 jaar.

Onderhoud van een mobiele airco

Een mobiele airco heeft zeer weinig onderhoud nodig. Het is in principe niet nodig om een jaarlijkse onderhoudsbeurt uit te voeren. Wel moet je regelmatig het reservoir legen en de filters schoonmaken of vervangen.

Wat is een monoblock airco?

Een monoblock airco is een airco zonder buitenunit. Je hebt dan de keuze uit een vaste airco monoblock en ook de mobiele airco is een monoblock airco. Met een mobiele airco heb je wel een slang naar buiten nodig.

Een vaste monoblock airco is een airco zonder afvoer in de vorm van een slang. Wel zijn er aan de muur of het plafond waar de monoblock airco komt te hangen twee roosters nodig. Een voor de invoer van verse lucht en één voor het afvoeren van warme lucht. Daarnaast heb je te maken met de motor die niet aan de buitenzijde hangt maar aan de binnenzijde.

Wat is het rendement/verbruik van een monoblock airco?

Er zit veel verschil in het verbruik en rendement van een vaste monoblock airco en een mobiele monoblock airco. Wil je een hoog rendement en een laag verbruik, ga dan voor een vaste monoblock airco. Het rendement en verbruik is vergelijkbaar met een vaste split airco. Een mobiele airco monoblock verbruikt veel meer en het rendement is lager.

Wat zijn de voordelen van een monoblock airco?

Het voordeel van een monoblock airco is dat je geen ontsierende buitenunit aan de muur hoeft te hangen. Enkel een roosters in de muur is voldoende om voor de aanvoer en afvoer van lucht te zorgen. De installatie van een monoblock airco is ook gemakkelijker, omdat er geen buitenunit met een binneunit verbonden hoeft te worden. De mobiele monoblock airco is nog handiger, want een airco installeren is hier niet van toepassing.

Wat zijn de nadelen van een monoblock airco?

Een groot nadeel van een monoblock airco is dat er geen buitenunit aanwezig is en dat de motor dus binnenshuis aanwezig is. Dit zorgt voor de nodige geluidsoverlast. Gelukkig valt dit met de nieuwste generatie monoblock airco’s nog mee, maar je zult wel meer geluid ervaren dan met een split unit airco. Het geluidsoverlast speelt bij zowel een vaste als een mobiele monoblock airco. Bij het mobiele model is het nadeel ook dat je een airco slang uit het raam moet hangen. Hierdoor kun je niet de gehele ruimte goed afsluiten, wat wel nodig is.

Waar is een monoblock airco geschikt voor?

Een monoblock airco kan in iedere ruimte van de woning opgehangen worden, als er maar een mogelijkheid is om gaten te boren voor de aan- en afvoer van lucht.  Bij de mobiele monoblock airco is dit niet nodig en deze kan ook gemakkelijk naar iedere ruimte in de woning gereden worden.

Wat is de levensduur van een monoblock airco?

De vaste monoblock airco zal een gemiddelde levensduur van 12 tot 15 jaar hebben, terwijl een mobiele airco monoblock wat langer mee kan gaan. Deze modellen worden vaak minder intensief gebruikt en vergen minder onderhoud.

Onderhoud van een monoblock airco

Het is verstandig om een vaste monoblock airco jaarlijks te onderhouden, zoals koelvloeistof nakijken, reinigen van de airco en filters vervangen. Een mobiele airco is zelf gemakkelijk te onderhouden en dit kan meerdere keren per jaar. Hier is minder onderhoud nodig, enkel regelmatig het waterreservoir legen en de filters vervangen of reinigen.

Wat is een cassette airco?

Een cassette airco is een vorm van een plafond airco, maar dan geen plafondmodel die je aan het plafond monteert. Een cassette airco is een inbouw airco die in een verlaagd plafond wordt gebouwd. De cassette airco is één van de meest krachtige air conditioners en is in staat om ook grote ruimtes te verkoelen.

Wat is het rendement/verbruik van een cassette airco?

Een cassette airco is zeer krachtig in gebruik, hierdoor profiteer je van een zeer goed rendement en kun je een grote ruimte goed koel krijgen. Ondanks het hoge rendement valt het verbruik heel erg mee. De verhouding verbruik en rendement is hierbij uitstekend.

Wat zijn de voordelen van een cassette airco?

De cassette airco kan gemakkelijk in een verlaagd plafond worden ingebouwd. Hierdoor zal er nooit een aparte en lelijke binnenunit in de ruimte hangen. De airco is altijd netjes en strak in het plafond weggewerkt. Doordat de airco in het plafond hangt, wordt de koele luchtstroom gelijkmatig naar alle kanten van de kamer gecirculeerd. Dit is aangenamer dan een airco die koele lucht vanuit één richting blaast.

Wat zijn de nadelen van een cassette airco?

Doordat de cassette airco hoog in het plafond hangt, kan het lastiger zijn om erbij te komen voor het onderhoud. Een trapje is dan altijd nodig. Tevens moet een verlaagd plafond ook geschikt zijn om het gewicht van een cassette airco te kunnen dragen. Gebruik je de cassette airco voor thuis, kies dan een minder krachtig model. Hiermee bespaar je energie en kosten.

Waar is een cassette airco geschikt voor?

De cassette airco is zeer geschikt in grote ruimtes, zoals winkels, kantoren en een restaurant. De cassette airco is ook verkrijgbaar in een minder krachtige versie als een airco voor thuis.

Wat is de levensduur van een cassette airco?

Omdat de cassette airco een hoog vermogen heeft is de kans op slijtage wat meer aanwezig. Goed onderhoud is dan ook noodzakelijk om de levensduur te verlengen. Gemiddeld zal de airconditioner toch 10 tot 15 jaar meegaan.

Onderhoud van een cassette airco

Het is aan te raden om de cassette airco minimaal één keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Hierbij wordt de koelvloeistof gepeild en en filters gewisseld. De airco reinigen moet je wel regelmatig doen, zodat de cassettes niet vol stof komen te zitten.

Wat is een kanaal airco of Duct unit?

Een kanaal airco, ook wel Duct unit genoemd, is een vorm van een plafond airco. Het verschil is dat een kanaal airco volledig uit het zicht is weggewerkt.

De airco is volledig weggewerkt in een verlaagd plafond en loopt door middel van kanalen achter het plafond naar andere plekken waar een uitblaasrooster in het plafond is gemonteerd.

Esthetisch gezien is een kanaal airco de beste airco die er te koop is en waarbij jezelf kunt bepalen waar frisse lucht uit het plafond moet komen.

Wat is het rendement/verbruik van een kanaal airco?

Een kanaal airco is zeer energiezuinig. Vooral omdat er maar één basisstation is van waaruit diverse kanalen lopen, kun je op een goede manier iedere plek verkoelen en hoef je geen meerdere airco’s of units aan te schaffen. Er is met een kanaal airco zelfs een rendement te behalen van 400%. Bovendien kan de airco in de winter ingezet worden als airco verwarming.

Wat zijn de voordelen van een kanaal airco?

De uitblaasroosters zijn op iedere plek in het plafond te plaatsen waar je maar wilt. Zo bepaal je zelf heel gemakkelijk de plekken waar je het meeste profijt van je airco hebt. En dit alles met maar één basisunit. De uitblaasroosters zijn ook de enige onderdelen van airco die zichtbaar aanwezig zijn, de  unit zelf is achter het plafond weggewerkt. Hierdoor is het ook een stille airco en ervaar je nauwelijks geluidsoverlast.

Wat zijn de nadelen van een kanaal airco?

De ruimte achter het verlaagde plafond moet voldoende zijn om de unit te bergen en er moet ruimte zijn om de slangen te verbergen naar de uitblaasroosters. Een ander nadeel is dat een kanaal airco nagenoeg niet te onderhouden is zonder dat het plafond opengebroken moet worden. Verder is de aanschafprijs hoger dan andere aircosystemen.

Waar is een kanaal airco geschikt voor?

Net zoals de cassette airco is de kanaal airco zeer geschikt voor het verkoelen van grote ruimtes. Alleen ben je met een kanaal airco veel flexibeler, want je bepaalt zelf waar je de uitblaasroosters plaatst. In kantoorruimte of een restaurant kun je altijd voorkomen dat mensen direct onder de airco zitten.

Wat is de levensduur van een kanaal airco?

De kanaal airco moet uiteraard ook onderhouden worden. In de praktijk zal dit lastig gaan, omdat de airco volledig in het plafond is verwerkt. Ga voor een gemiddelde levensduur uit van ongeveer 10 jaar.

Onderhoud van een kanaal airco

Het onderhoud van een kanaal airco is lastig omdat deze onzichtbaar achter het plafond is verwerkt.  Dit zou op te lossen zijn door in het plafond een luik te maken, zodat je de unit gemakkelijk kunt bereiken en onderhouden.

Wat is een multi split airco?

Een mulit split airco verschilt niet zoveel van een split airco systeem. Het is ook airco met buitenunit, maar verschil is dat je er meerdere binnenunits op kunt aansluiten.

Hierdoor is het mogelijk om meerdere ruimtes in huis te verkoelen. In de regel kun je tot wel vijf binnenunits op één buitenunit aansluiten. Dit is ook afhankelijk van het merk, want er zijn merken waar tot wel 8 of 9 binnenunits aangesloten kunnen worden.

Wat is het rendement/verbruik van een multi split airco?

Je kunt voor het gebruik en rendement de multisplit airco vergelijken met de multi airco, maar zal het rendement en het verbruik hoger liggen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de meerdere binnenunits. Het uiteindelijke rendement en verbruik hangt natuurlijk af van hoeveel binnenunits je aansluit.

Wat zijn de voordelen van een multi split airco?

Met een split airco kun je maar één ruimte verkoelen. Met een multisplit airco zijn er meerdere binnenunits te gebruiken en kun je dus meerdere ruimtes verkoelen. Je zult geen last hebben van geluidsoverlast, want de motor hangt buiten in de buitenunit.

Wat zijn de nadelen van een multi split airco?

Het nadeel is dat de installatie van een multisplit airco wat lastiger is. Er komt meer kabel- leidingwerk aan te pas, want de buitenunit moet aan diverse binnenunits verbonden worden. Ook zal een buitenunit een ontsierend element aan de buitenmuur zijn.

Waar is een multi split airco geschikt voor?

De multisplit airco is vooral geschikt als je thuis meerdere ruimtes tegelijkertijd wilt koelen. Ook voor een kantoor met diverse aparte ruimte is een multisplit airco zeer geschikt.

Wat is de levensduur van een multi split airco?

De levensduur van een multisplit airco is te vergelijken met die van een multi unit airco en dat is van 12 tot 15 jaar. Met het nodige onderhoud kun je er heus nog wel enkele jaartjes aan vastplakken.

Onderhoud van een multi split airco

De multisplit airco moet ook onderhouden worden. Vooral de buitenunit is belangrijk, want dit is de basis voor alle binnenunits. Het onderhoud aan de binnenunits zal per unit wat minder zijn, maar uiteindelijk wel meer werk als je veel binnenunits gebruikt. Voer in ieder geval jaarlijks een onderhoudsbeurt uit.

Wat is VRF airconditioning?

VRF staat voor Variable Refrigerant Flow en houdt in dat je hiermee kunt koelen, verwarmen en de luchtvochtigheid kunt reguleren. VRF airconditioning is een vorm van compleet klimaatbeheer in grote instellingen en warenhuizen. Dit systeem is dus ongeschikt en de duur voor thuisgebruik. Een VRF systeem zul je bijvoorbeeld veel in ziekenhuizen tegenkomen. Prijzen kunnen oplopen van € 5.000,- voor een simpel VRF systeem tot miljoenen euro’s in grote instellingen.

Wat is het rendement/verbruik van VRF airconditioning?

Met een VRF systeem profiteer je van een zeer goed rendement, vooral ook omdat je hiermee net zo gemakkelijk verwarmd als verkoeld. Je bereikt hiermee het meest perfecte klimaat voor verschillende ruimtes mee. Het verbruik daarentegen is relatie laag, maar daar staat wel een hoge kostprijs tegenover.

Wat zijn de voordelen van VRF airconditioning?

VRF systemen zijn zeer professioneel. Je kunt hiermee de temperatuur per kamer instellen. Het systeem bestaat uit een grote buitenunit en in elke kamer een binnenunit. Per binnenunit kan de koeling of verwarming ingesteld worden. Met een VRF systeem kun je dus het complete klimaatbeheer in een gebouw of instelling reguleren. Daarnaast kunnen binnenunits per kamer worden geplaatst aan het plafond of een muur, maar enkel een rooster is ook mogelijk.

Wat zijn de nadelen van VRF airconditioning?

Een VRF systeem is een modern en zeer efficiënt systeem, maar absoluut ongeschikt voor thuis. Dit systeem is alleen bedrijfsmatig te plaatsen en heeft een zeer hoge kostprijs. Hoewel de verbruikskosten minder hoog zijn, kost het onderhouden wel tijd en geld. De airco kopen en laten installeren is de enigste optie, want installatie vergt expertise.

Waar is VRF airconditioning geschikt voor?

VRF airconditioning is vooral de moeite waard om in grote gebouwen te laten installeren. Ziekenhuizen, zorginstellingen, grote kantoorgebouwen en winkelketens zijn de meest geschikte locaties voor VRF airconditioning.

Wat is de levensduur van VRF airconditioning?

Een volledige VRF installatie is een behoorlijke aanschaf, maar voor grote instellingen en bedrijven wel nodig. De levensduur is dan ook wel langer dan doorsnee airco’s. Ga uit van een minimale levensduur van 20 tot 25 jaar.

Onderhoud van VRF airconditioning

Een VRF systeem heeft voortdurend onderhoud nodig. Hiermee moet immers het volledige binnenklimaat in een gebouw geregeld worden. Jaarlijks of tweemaal per jaar een grondige onderhoudsbeurt is zeker aan te raden.

Diverse soorten merken airconditioners

Wil je een kleine airco, een grote airco, multi split airco of een monoblock airco? Er zijn ontzettend veel verschillende merken airco’s en ieder merk biedt wel één of meerdere type airco’s aan. Je hebt dus een zeer grote keuze uit verschillende merken airco’s. We geven hierbij een overzicht.

AEG airco

Van oorsprong is AEG een Duits elektronicabedrijf, maar de huishouddivisie is sinds 1994 in handen van het Zweedse Electrolux. Zoek je een draagbare airco? Dan heb je met een AEG de beste mobiele airco. AEG levert namelijk enkel mobiele airco’s, maar wel veel verschillende soorten modellen. Hoewel AEG tegenwoordig een Zweeds bedrijf is, is de kwaliteit nog steeds echte Duitse degelijkheid en dus perfect. In een mobiele airco test zal AEG altijd aan de top prijken met beste de beste kwaliteit.

Dit is dan ook het grootste voordeel, kwaliteit is gegarandeerd. Ben je op zoek naar een afvoer voor de mobiele airco of wil je een nette gevelafvoer maken? AEG heeft een uitgebreid assortiment met bijproducten. Nadeel van een AEG is dat de prijzen wat duurder zijn. Daarentegen denkt ook AEG aan het milieu en leveren zij zeer energiezuinige modellen met een hoog rendement. Met een mobiele AEG airco kies je ook voor één van de beste airco’s die er te koop zijn.

Waar koop je een AEG airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een AEG airco kopen? kijk hier

Argoclima airco

Argoclima is een Italiaanse fabrikant van airco- en verwarmingssystemen. Het bedrijf is al ruim 90 jaar oud en heeft veel ervaring in het vervaardigen van hoge kwaliteit klimaatsystemen. Argoclima levert alles soorten airco’s. Je kunt bij Argoclima terecht voor een split airco, multi split airco, monoblock airco en mobiele airco.

Zoek je een kleine airco voor op tafel? Dan heeft Argoclima ook een mini airco. Dit zijn niet echte aircosystemen, maar meer coolers of ventilatoren. De kwaliteit van alle soorten Argoclima airco’s is uitstekend. Het grootste voordeel van Argoclima is dan ook dat het bedrijf helemaal gespecialiseerd is in airco’s. Argoclima levert aircosystemen voor zakelijk gebruik maar ook met een airco voor in huis heb je met Argoclima de beste airco. Argoclima maakt gebruik van de nieuwste technieken, dus een airconditioner van Argoclima kopen betekent ook een hoog rendement tegen een minimaal energieverbruik.

Waar koop je een Argoclima airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Argoclima airco kopen? kijk hier

Aspen airco

Aspen is een Britse onderneming dat zich heeft toegelegd op pompen die condensatiewater kunnen afvoeren. Het is vooral een onderneming dat pompen voor airco’s aan grote bedrijven en instellingen levert. Voor grote aircosystemen bieden de pompen van Aspen de beste kwaliteit.

Op de particuliere markt is Aspen minder groot, maar zijn er wel diverse mobiele airco’s van Aspen uitgebracht. Een voordeel van een Aspen airco is dat je te maken hebt met een gevestigde naam in de airconditioner markt en dus met een goede kwaliteit te maken hebt. Voor zaken als een airco bijvullen airco zonder buitenunit moet je bij Aspen zijn. Een nadeel is dat Aspen vooral bekend is op de zakelijke markt. Voor goede klantenservice kun je dan beter voor een gevestigd merk op de particuliere markt kiezen. Aspen levert wel de nieuwste technieken, dus je behaalt een hoog rendement met weinig verbruik.

Waar koop je een Aspen airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Aspen airco kopen? kijk hier

Atal airco

Atal is een Nederlandse fabrikant die zich eigenlijk helemaal niet op airconditioners heeft toegelegd. Atal is gespecialiseerd in meetapparatuur voor temperatuur- en klimaatbeheersing. Een echte airco van Atal zul je daarom niet vinden. Een airco kopen en laten installeren kun je wel goed door

Atal laten doen, waarbij vakwerk wordt geleverd. Met behulp van de Atal meetapparatuur en sensoren kun je wel een perfect binnenklimaat creëren. Atal is vooral gericht op het bedrijfsleven, dus het nadeel is dat je hier als particulier niet terecht kunt en er zijn geen aircosystemen van Atal te koop. Wanneer je in je bedrijf een goed binnenklimaat wilt hebben, dan is Atal zeker een aan te bevelen organisatie.

Waar koop je een Atal airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Atal airco kopen? kijk hier

Beko airco

Zoek je een mobiele airco aanbieding? Dan kun je een mobiele airco kopen van Beko. Beko staat namelijk bekend om haar goedkope, maar kwalitatief goede huishoudapparatuur. Hieronder heeft Beko ook een mobiele airco op de markt gebracht. Beko is een Turkse onderneming dat in 2004 het bekende Duitse elektronicabedrijf Grundig heeft overgenomen.

Daarom is de kwaliteit ook goed, want de Duitse degelijkheid is gebleven tegen een redelijke prijs. De mobiele airconditioning van Beko is nog aan de prijzige kant, maar dan heb je wel een goede airco voor ruimtes tot 40 m². De Beko airco ziet er stijlvol uit in zwart/wit en heeft energielabel A, wat dus een zeer zuinig energieverbruik inhoudt met een goed rendement.

Overal waar je maar wilt kun je de airco plaatsen. Nadeel is natuurlijk dat er een slang naar buiten aangesloten moet worden

Waar koop je een Beko airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Beko airco kopen? kijk hier

Boneco airco

Boneco is een Zwitserse fabrikant, niet van airco’s, maar van luchtkoelers of luchtbevochtigers. Boneco is specialist in luchtbevochtigers, waarmee de lucht in huis gereinigd wordt. Het is niet echt een airco, maar kan wel naast een airco dienst doen om te zorgen dat niet een te droge lucht krijgt. De Boneco luchtbevochtigers zijn klein en compact van formaat, verbruiken zeer weinig energie en zijn van hoge kwaliteit.

Carrier airco

Carrier is een Amerikaanse specialist in airco’s, warmtepompen en luchtbehandeling. Carrier levert topkwaliteit airco’s voor de zakelijke markt. Organisaties hebben daarbij de garantie op een perfecte installatie van diverse soorten airco’s, zoals een split airco, multi split airco of een monoblock airco. Nadeel is dus dat je als particulier niet terecht kunt voor een Carrier airconditioner. De airconditioners zijn gericht op bedrijven en instellen, waarbij veel koelvermogen nodig is met een laag energieverbruik.

Waar koop je een Carrier airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Carrier airco kopen? kijk hier

Climadiff airco

Climadiff is een opgericht in 1997 in Frankrijk. Climadiff heeft een paar modellen mobiele airco’s uitgebracht, maar is meer gespecialiseerd in een andere vorm van klimaatbeheersing: in wijnkasten. De kwaliteit van Climadiff mag als matig gezien worden. Voordeel is dan wel dat een Climadiff airco ook voorzien is van een luchtontvochtiger en dat de prijs laag is. Nadeel is dat Climadiff geen bekende aircofabrikant is en niet gespecialiseerd in airco’s. Het vermogen van een mobiele Climadiff airco ligt wat lager en het verbruik hoog. Climadiff is dus geen aanrader als je een airco gaat kopen voor de slaapkamer.

Comfort Line airco

Comfort Line is het kwaliteitsmerk van het Nederlandse installatiebedrijf en technische groothandel Wasco. Dit bedrijf is al lange tijd een marktleider als het gaat om Nederlandse aircosystemen. De kwaliteit van de Comfort Line airco’s is dan ook zeer goed. Met Comfort Line heb je een echt Nederlands merk in huis. Particulieren kopen vaak de mobiele airco van Comfort Line, maar het bedrijf heeft ook split airco’s en VRF systemen. Comfort Line werkt met de nieuwste technieken, waarbij de airco’s energiezuinig zijn en je van een hoog rendement profiteert. Een vaste airco van Comfort Line is ook compleet inclusief installatie door een vakman.

ComfortPlus airco

De ComfortPlus mobiele airco is uitgebracht door het Nederlandse installatiebedrijf Schilt. Schilt heeft een eigen mobiele airco ontworpen met de kennis die in 40 jaar is opgebouwd. Er is maar één type airco, maar wel van een degelijke Nederlandse kwaliteit. De ComfortPlus airco koelt en warmt op en is heel slank uitgevoerd, dus een plaatje om te zien in de ruimte waar deze staat. De airco heeft energieklasse A en is dus erg zuinig. Nadeel is dat de Comfort plus mobiele airco geschikt is in ruimtest tot 25 m². Wil je een goede koeling bereiken, dan is de ComfortPlus airco alleen in kleine ruimtest te gebruiken.

Waar koop je een Comfortplus airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een ComfortPlus airco kopen? kijk hier

Daikin airco

Daikin is een Japanse onderneming, gespecialiseerd in de Daikin airco en andere koelsystemen. De Daikin airco heeft een naam dat deze van goede kwaliteit is. Daikin is gespecialiseerd in de split airco systemen, dus een airco met buitenunit. Ook de multi split airco is van topkwaliteit. Met een Daikin airco heb je een professioneel airco die bovendien stijlvol is uitgevoerd. Nadeel is dat een Daikin airco aan de prijzige kant kan zijn. Daikin werkt met de nieuwste technieken, zodat je een airco hebt met een laag energieverbruik en hoog koelvermogen.

Airco’s van Lidl, Aldi, Action, Sligro, Makro en bouwmarkten

De diverse supermarkten en winkelketens, zoals Aldi, Lidl Action, Sligro en diverse bouwmarten hebben ook regelmatig een mobiele airco aanbieding. Vooral rond de tijd dat het heet weer is. Hoewel dit meestal een goedkope mobiele airco is, is de kwaliteit heel wisselend. Deze airco’s vergen vaak een hoog verbruik en geven een beperkt rendement. Voor thuisverbruik zijn deze mobiele airco’s voldoende, maar wil je voor langdurig een goede kwaliteit airco, ga dan voor een gerenommeerd merk.

De Longhi airco

De Longhi is een Italiaanse fabrikant van portable airco’s, verwarmingen en huishoudelijke artikelen. In Nederland is De Longhi vooral bekend om haar professionele koffiezetmachines. De Longhi heeft een drietal mobiele airco’s uitgebracht die normaliter van goede kwaliteit zijn. De airco’s zijn met energielabel A, dus weinig energieverbruik met een goed koelvermogen. Nadeel is dat De Longhi niet gespecialiseerd is in airco’s. Ondanks dat de kwaliteit goed is, heeft De Longhi geen naam op de aircomarkt.

Waar koop je een De Longhi airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een DeLonghi airco kopen? kijk hier

Domo airco

Domo is een Belgische leverancier van goedkope huishoudelijke producten. Domo heeft een tweetal mobiele airco’s uitgebracht, een grotere airco voor ruimte tot 80 m² en een kleinere tot 30 m². De airco’s zijn van goede kwaliteit en ook voorzien van een ventilator en een luchtontvochtiger. Tevens hebben de Domo airco’s een redelijke prijs. Het verbruik ligt wat hoger en afhankelijk van het oppervlakte van de ruime een goed rendement. Nadeel is dat Domo niet gespecialiseerd is in aircosystemen en dat je voor hetzelfde geld een betere kwaliteit kunt airco kunt kopen.

Waar koop je een Domo airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Domo airco kopen? kijk hier

Everglades airco

Everglades is een Nederlands huishoudmerk dat 20 jaar ervaring heeft met huishoudelijke apparatuur. Everglades heeft drie soorten goede kwaliteit mobiele airco’s. Een mobiele airco van 2100 watt, 2350 watt en 3000 watt. Deze airco’s leveren een goed rendement, mits er aan het maximaal genoemde oppervlak wordt voldaan. De airco’s hebben energielabel A, dus ze zijn energiezuinig. Toch is Everglades geen bekend merk en kan hierdoor minder betrouwbaar overkomen.

Waar koop je een Everlades airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Everlades airco kopen? kijk hier

Evolar airco

Evolar is een Nederlands merk met twee soorten mobiele airco’s. Ondanks dat Evolar een onbekend merk is, hebben de airco’s enkele verrassende eigenschappen. Zo zijn de airco’s maar 18 kilogram, veel lichter dan een doorsnee verrijdbare airco. Ook het geluidsniveau is met 50 dB een stuk lager dan andere airco’s.

Ze zijn van hoge kwaliteit en gemakkelijk te verplaatsen met 4 wieltjes. De beide airco’s hebben energielabel A en zijn zeer energiezuinig met een goed rendement. Het enigste nadeel is dat de airco’s ondanks het lichte gewicht er nogal log uitzien. De Evolar airco is een prima airco voor in huis.

Waar koop je een Evolar airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Evolar airco kopen? kijk hier

Fujitsu airco

Het Japanse bedrijf Fujitsu is wereldwijd een groot technologiebedrijf met uitstekende kwaliteit air conditioners voor thuis, maar ook voor diverse bedrijfstakken. Fujitsu levert vaste airco’s, zoals een split airco en monoblock airco. Fujitsu is een uitstekende fabrikant waarbij je de beste airco koopt. Met gebruik van de beste onderdelen bereik je een uitstekend rendement voor weinig energie.

Hexair Industries airco

Hexair Industries is een Franse leveranciers van airco’s met en zonder buitenunit. De kwaliteit is goed, maar voornamelijk bedoeld voor de industrie, instellingen en zakelijke markt. Het zijn professionele airconditioners voor ondernemers. Het nadeel is dus dat particulieren meestal niet voor dit merk kunnen kiezen. Ondernemers genieten van een laag verbruik en een hoog rendement.

LG airco

Het Zuid-Koreaanse LG is één van de bekendste en grootste elektronicabedrijven. LG heeft maar één soort airco, de split airco van uitstekende kwaliteit, waarmee tevens verwarmd kan worden. Wel  heeft LG van de split airco diverse modellen met verschillende vermogens. De meest luxe versie van de LG airco heeft zeer hoge energieprestaties, waarmee je op een zuinige wijze een zeer hoog rendement kunt halen. De LG airco’s zijn van dusdanige goede kwaliteit dat ze de beste airco’s voor thuis zijn. De LG airco is minder geschikt voor grote bedrijfsomgevingen.

MaxiCool airco

MaxiCool is een Nederlands bedrijf dat diverse soorten split airco’s op de markt brengt en ook een multi split airco. Omdat MaxiCool zich specialiseert in warmtepompen, airco’s en ontvochtigers, is er veel kennis aanwezig. Wanneer je een MaxiCool airco koopt, bestaat deze uit een compleet pakket met binnen- en buitenunit, benodigde kabels en afstandsbediening.

Ook installatie door MaxiCool is mogelijk en je krijgt 3 jaar garantie op je air conditioning. MaxiCool heeft ook enkele modellen met een fraai uitgevoerd binnenunit, wat echt een design airco is. Het verbruik en rendement is gemiddeld zoals de meeste split airco’s. Een nadeel kan de wat hogere prijs van de airco’s zijn.

Mitsubishi airco

Mitsubishi is een Japans merk dat vooral bekend staat als automerk. Maar Mitsubishi produceert ook airco’s. Mitsubishi is erg goed in de aircoproductie, want het assortiment is zeer breed. Kenmerk van de Mitsubishi airco’s is dat het split airco’s en multi split airco’s zijn. De binnenunits kunnen bestaan uit een airco wandmodel, vloermodel en plafondmodel.

Ook voor airco onderdelen kun je bij Mitsubishi terecht, voor als er onderdelen vervangen moeten worden. Afhankelijk van het type Mitsubishi airco kun je kiezen uit een zuiniger tot minder zuinige airco en van laag tot een hoog rendement. Een nadeel is dat de Mitsubishi airco’s wel wat duurder geprijsd zijn. De prijzen starten vanaf € 1.000,- en kunnen oplopen tot vele duizenden euro’s voor de meer professionele modellen.

Een van de beste Airco's: Mitsubischi split unit airco
Een van de beste Airco’s: Mitsubischi split unit airco

Mitsubishi split unit airco is heel stil in dit artikel lees je er alles over

Waar koop je een Mitsubishi airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Mitsubishi split unit airco kopen? kijk hier

Nedis airco

Nedis is een Belgische ondernemer die sinds 1982 gespecialiseerd is in consumentenelektronica. Nedis heeft haar eigen verrijdbare airco’s uitgebracht. Het om diverse modellen met diverse vermogens. Een Nedis mobiele airco is compleet, inclusief window adapter om de airco slang goed naar buiten te geleiden.

De verdampte lucht wordt hergebruikt, waardoor je met de Nedis airco’s een hoog rendement kunt behalen. Zoals altijd met een verrijdbare airco zal het verbruik wat hoger zijn. Het is wel een nadeel dat Nedis maar een kleine fabrikant is. Ondanks de goede kwaliteit airco’s zul je maar beperkte ondersteuning en klantenservice kunnen verwachten.

Waar koop je een Nedis airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Nedis airco kopen? kijk hier

Panasonic airco

Het Japanse Panasonic is wereldwijd een zeer grote consumentenelektronica onderneming. Panasonic is gespecialiseerd in split airco’s voor thuisgebruik en voor de zakelijke markt. Met een Panasonic airco ben je verzekerd van hoge kwaliteit, gebruik van de nieuwste innovaties en dus ook van de meest energiezuinige airco’s.

De service die Panasonic levert is erg goed, want wereldwijd heeft Panasonic vestigingen. Echte nadelen hebben de airco’s van Panasonic niet, misschien dat de luxere en uitgebreidere modellen nogal duur zijn in prijs.

Qlima airco

Qlima is een Nederlands bedrijf dat al 30 jaar zeer gespecialiseerd is in Split unit airco’s en mobiele airco’s. Qlima is in heel Europa een gevestigde naam en bekend om de hoge kwaliteit. Met een Qlima airco heb je thuis of in je bedrijf een airconditioning waarmee je zuinig koelt en geniet van een hoog rendement.

Voordeel is dat Qlima een bekende naam is, dus over de kwaliteit niet hoeft te twijfelen en de prijzen redelijk zijn. Echte nadelen hebben de Qlima airconditioners niet, alleen dat de mobiele airco’s wat duurder in gebruik zijn en je hier wat minder rendement behaalt.

Waar koop je een Qlima airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Qlima airco kopen? kijk hier

Samsung airco

Het Zuid-Koreaanse merk Samsung behoeft eigenlijk geen introductie. Samsung is ’s werelds grootste bedrijf op het gebied van consumentenelektronica. Samsung heeft ook een breed assortiment aan airco’s. Zoals met veel Samsung producten hoef je over de kwaliteit niet te twijfelen, die is altijd uitstekend. Je hebt veel keuze uit diverse soorten Samsung split en mulit split airco’s met daarbij diverse soorten binnenunits, zoals plafond- en wandmodellen. Samsung maakt gebruik van de laatste innovaties, zodat alle airco’s minimaal een A energielabel hebben en waarmee je dus een hoog rendement behaalt en een laag verbruik. Het enigste nadeel van de Samsung airco’s is dat de prijzen wat hoger liggen.

Tectro airco

Tectro is een merk dat onderdeel is van de Nederlandse PVG groep, een internationaal handelshuis in klimaatproducten. Hieronder mobiele airco’s en split unit airco’s. De kwaliteit van de airco’s is goed, van hoogwaardige materialen en geïnstalleerd door expert. Hierdoor kan er een hoog rendement worden behaald, alleen de verrijdbare airco’s zijn minder energiezuinig dan de split airco’s van Tectro. Omdat Tectro een handelshuis is, zal dit merk niet snel gevonden worden door particulieren, al wordt er sporadisch op online websites wel eens een tectro mobiele airco aangeboden. Vooral de split airco’s van Tectro worden vooral op de zakelijke markt aangeboden.

Tekno Point airco

Tekno Point is een Hongaars merk dat zich gespecialiseerd heeft in airconditioners. Tekno Point biedt split airco’s aan voor zowel de particuliere en zakelijke markt. Daarnaast levert Tekno Point ook professionele VRF systemen. Hoewel Tekno Point in Nederland niet zoveel bekendheid heeft, zijn de producten van hoge kwaliteit. Je kunt een Tekno Point split unit thuis installeren, op kantoor of een VRF systeem voor zeer grote instellingen. Over het verbruik en rendement is niet zoveel bekend, maar zal ongetwijfeld meevallen, want Tekno Point airco’s zijn van hoogwaardige materialen gemaakt. Als particulier kom je meestal niet direct met Tekno Point in contact, hiervoor zul je op zoek moeten naar een tussenleverancier.

Tristar airco

Tristar is een in Nederland bekend merk voor huishoudelijke apparatuur. Dit komt omdat Tristar een Nederlands merk is en de Tristar airco’s door veel elektronicawinkels worden verkocht. Tristar staat vooral bekend om haar lage prijzen, daarentegen is de kwaliteit vaak wat minder. Toch is Tristar een  populair merk in Nederlandse huishoudens.

Wil je een flexibele airco voor in huis? Ga dan voor een verrijdbare airco. Hiervan heeft Tristan enkele modellen van in het assortiment. Het verbruik is wel wat hoger. Een split airco van Tristar kan ook. Deze Split airco is zeer gemakkelijk voor particulieren te installeren, al zal de kwaliteit wat minder zijn.

Waar koop je een Tristar airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Tristar airco kopen? kijk hier

Western airco

Western is een Nederlands bedrijf dat geheel gespecialiseerd is in airconditioning, koeling en klimaatbeheersing voor vooral de zakelijke markt. Het aanbod aan airco’s is groot. Er is keuze uit mobiele airco’s, split systemen, monoblock systemen, multi split systemen en VRF systemen.

De systemen worden aangelegd door vakkundige monteurs, waardoor een zeer hoge kwaliteit wordt bereikt. Uiteraard houdt Western zich bezig met energiebesparing, zodat je met de aircosystemen van Western goed en energiezuinig koelt. Nadeel is dat Western airco’s minder goed bereikbaar zijn voor de particuliere markt.

Whirlpool airco

Het van oorsprong Amerikaanse Whirlpool is in Nederland goed bekend. Vooral ook omdat het de witgoedtak van Philips heeft overgenomen. Whirlpool heeft mobiele airco’s, maar ook split airco’s in het assortiment die vooral geschikt zijn voor particulieren. Ook een Whirlpool split airco is gemakkelijk zelf te installeren.

De kwaliteit is op zich goed, maar Whirlpool behoort niet tot de topmerken die airco’s verkopen. Wel zijn de meeste Whirlpool airco’s voorzien met energielabel A. Zo heb je toch een goed en goedkoop producten waarmee je energiezuinig kunt koelen.

Waar koop je een Whirlpool airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Whirlpool airco kopen? kijk hier

Zibro airco

Zibro is van oorsprong Japans, maar de producten worden op de Nederlandse markt aangeboden door het Nederlandse bedrijf PVG. Zibro biedt voor de consumentenmarkt mobiele airco’s en split unit airco’s. Overigens zijn de airco’s ook voor de zakelijke markt geschikt. De kwaliteit is goed en ook voor airco onderdelen kun je bij PVG terecht voor het merk Zibro. Een groot voordeel is dat je een professionele Zibro airco aankoopt tegen zeer schappelijke prijzen en waarmee je een goed rendement kunt behalen.

Blueair airco

Het Britse Blueair produceert eigenlijk geen aircosystemen, maar luchtreinigers. Luchtreinigers zijn een heel ander product, maar kunnen wel zinvol zijn naast een airconditioner. Omdat een airco lucht uit de ruimte onttrekt kan de lucht droog worden. Een luchtreiniger zorgt voor bevochtigen en het reinigen van de lucht. Geen airco dus van Blueair, maar een luchtreiniger is een goede aanvulling op een airco.

CIAT airco

CIAT is onderdeel van het Amerikaanse United Technologies Corp, een fabrikant in luchtbehandelingssystemen. Het is niet zo dat je een CIAT airco in de winkel kunt kopen. CIAT richt zich vooral op grote ondernemingen en complexe luchtbehandelingssystemen en vaak wordt er maatwerk geleverd. De klassieke airco’s zijn niet te koop bi CIAT. CIAT is al een stap verder en bouwt koelsystemen door midden van warmtepompen. Hiermee ontstaat een uiterst duurzaam koelsysteem met een hoog rendement en vrijwel geen verbruik omdat natuurlijke bronnen worden aangeboord. Een CIAT systeem is uiterst functioneel en van uitstekende kwaliteit, maar enkel interessant voor aannemers en ondernemers.

Climaveneta airco

Climaveneta is een Italiaans bedrijf dat gedeeltelijk onderdeel is van Mitsubishi. Climaveneta is vooral gespecialiseerd in commerciële koeling en bouwt grote koelkast voor professionele bedrijven. Climaveneta heeft een beperkt assortiment aan split aircosystemen, maar dit is niet de core business van het bedrijf. Het is dan niet aan te raden om als particulier een airco van Climaveneta aan te schaffen, hoewel de kwaliteit vast goed zal zijn.

Coolspace airco

Coolspace is een Amerikaans bedrijf en levert geen airco’s, maar luchtkoelers voor industrieel en commercieel gebruik. De luchtkoeler zijn een soort van enorm grote ventilatoren die zeer grote oppervlakken van meer dan 300 m² kunnen koelen. Het systeem werkt anders dan een airconditioning en is niet geschikt voor de particuliere markt. Voor ondernemers is een luchtkoeler van Coolspace geschikt om te plaatsen in bijvoorbeeld een fabriekshal of magazijn.

Envix airco

Het Zweedse Envix is een producent van vooral meetapparatuur en luchtbevochtigers. Met Envix meetapparatuur kun je wel als je een airco hebt de luchtkwaliteit in huis meten en met een luchtbevochtiger aanpassen.

Extech airco

Extech Instruments is een Amerikaanse onderneming dat gespecialiseerd is in allerlei soorten meetappartuur, zoals vochtmeters, thermometers, luchtvochtigheidsmeters, CO²-meters en dataloggers om de luchtkwaliteit vast te stellen. Voor een airco kun je dus niet bij Extech terecht, maar wel als je naast een airco de luchtkwaliteit in huis wilt meten met professioneel meetapparatuur.

Fischer airco

Fischer is een Duitse producent van materialen die vooral in de bouwwereld gebruikt worden. Fischer is dan wel geen aircoproducent, het levert wel handige airco onderdelen, zoals hangbeugels om een binnenunit netje en stevig aan de muur te monteren. Met Fischer bevestigingsbeugels weet je zeker dat je aircosysteem goed aan de muur is bevestigd.

Fral airco

Fral is een merknaam van het Belgische Airsain, een bedrijf dat zich bezighoudt met luchtontvochtigers voor de zakelijke markt. Er wordt nog wel een zogenaamde ‘water cooled airco’ aangeboden, maar dit is een airco met waterkoeling. Dit is overigens een mobiele airco, maar wederom industrieel ingezet kan worden, de kwaliteit en luchtkoeling is uitstekend, maar voor een prijs van meer dan € 5.000,- niet bereikbaar voor de particuliere markt.

General airco

General is een merknaam van de Belgische onderneming Thercon, een bedrijf dat zich bezighoudt lucht- en klimaatsystemen voor vooral het bedrijfsleven. De klassieke airconditioners zijn niet bij General te koop, maar General zet zet zich helemaal in voor duurzame systemen, zoals warmtepompen. Hiermee is een woning of pand zowel te verwarmen als te verkoelen tegen een hoog rendement en gebruik van schone energie, zoals lucht.

Gree airco

Gree is de grootste fabrikant van airconditioners ter wereld en de hoofdvestiging staat in China. Ook in Nederland heeft Gree een verkooppunt. Hier worden voor split en mulit split airco’s verkocht. Gree is een bekende naam en de airco’s zijn van goede kwaliteit. Het voordeel is dat Gree zeer groot is je hierdoor relatief goedkoop een professionele airco kunt aanschaffen voor thuis. Je kunt kiezen voor een wand of vloermodel, maar ook een cassette airco voor in het plafond. De airco’s zijn zeer uitgebreid, zelfs met wifi voor besturing via een smartphone.

Hale airco

Hale is een Amerikaans merk van airco’s, maar geen bekend merk in Europa. Het is vooral een producent die actief is op de Amerikaanse markt. Er zijn dan ook weinig specificaties bekend over de airco’s van Hale en het is verstandig om te kiezen voor een in Europa meer gebruikelijk aircomerk.

Honeywell airco

Het Amerikaanse Honeywell is zeer bekend in de wereld van elektronica voor in huis, zoals beveiligingssystemen en koelsystemen. Honeywell heeft alleen de mobiele monoblock airco’s in het assortiment, uitstekend dus voor thuis. Honeywell heeft veel ervaring met thuisproducten, dus ook de kwaliteit van de Honeywell airco’s is hoog, zoals met alle Honeywell producten het geval is.

Honeywell werkt met de nieuwste innovaties, zodat je uit mag gaan van een hoog rendement en de airco’s zijn voorzien van energielabel A, dus een laag verbruik.

Waar koop je een Honeywell airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Honeywell airco kopen? kijk hier

Mio Star airco

Mio Star is een Zwitserse organisatie voor consumentenelektronica. Mio Star heeft wel een mobiele airco, maar dat mag gezien worden als een B-merk. Ga uit van een matige kwaliteit. Voor thuisgebruik zal de airco vast voldoen, maar zoals met de meeste mobiele airco’s is het verbruik relatief hoog en de ruimte moet niet al te groot zijn. Daarnaast is het merk niet heel bekend, zodat je voor klantenservice niet overal terecht kunt.

Olimpia & Splendid airco

Olimpia en Splendid zijn twee Italiaanse merknamen van dezelfde fabrikant. Wel worden onder beide merknamen airco’s uitgebracht. Het bedrijf is sinds 1956 gespecialiseerd in het produceren van airco’s en heeft wereldwijd een goede naam op het gebied van kwaliteit.

Olimpia en Splendid leveren Split airco’s met binnenunits voor aan de wand en monoblock airco’s. Ook voor een portable airco kun je kiezen voor een Splendid of Olimpia airco. Het assortiment aan airco’s is behoorlijke groot, zodat je voor iedere situatie de juiste airco kunt vinden. Olimpia en Splendid innoveren voortdurend, dus dat hun airco’s energiezuinig zijn met een hoog rendement is vanzelfsprekend. Door de hoge kwaliteit en ruimte keuze zijn er nagenoeg geen echte nadelen te noemen. Olimpia en Splendid airco’s kom je in Europa erg veel tegen.

Waar koop je een Olimpia en Splendid airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Olimpia en Splendid airco kopen? kijk hier

Rhoss airco

Rhoss is een Italiaans bedrijf dat al jaren aan de weg timmert met lucht- en koelsystemen voor commerciële doeleinden. Het gaat veelal om grote aircosystemen voor bedrijven. Voor particulieren is een Rhoss airco dan ook niet interessant. Rhoss levert grote ventilatie- en aircokasten in de vorm van split en multi split airco’s. Rhoss is specialist, dus je mag uitgaan van een uitstekende kwaliteit. Kantoren, winkels en andere bedrijven hebben met een Rhoss air conditioner een goed systeem waarbij gelet wordt op energiebesparing.

Portacool airco

Het Duitse Portacool is vooral gespecialiseerd in adiabatische koeling, dus warme lucht wordt opgenomen en door een gekoelde pad weer uitgeblazen. Dit is eigenlijk niet echt een airco. Wel heeft Portacool een mobiele split airco uitgebracht.

Het systeem bestaat  uit een binnen- en buitenunit, waarbij het binnenunit verrijdbaar is. Deze goede kwaliteit airco heeft een zeer groot koelvermogen en is niet bedoeld voor de particuliere markt. In kantoren, ziekenhuizen, scholen en horeca voldoet deze airco prima.

Nadeel is dat Portacool niet echt in airco’s is gespecialiseerd. Als je als ondernemer toch een Portacool airco aanschaft, dan moet je ook kijken waar je terechtkunt als er iets mankeert met de airco.

Sharp airco

De meesten kennen Sharp wel als een producent van consumenten- en kantoorelektronica van hoge kwaliteit. Het is een Japans merk dat ook een portable airco heeft uitgebracht. Ook de Sharp airco voldoet kwalitatief aan alle verwachtingen, maar het vermogen van de airco is vooral geschikt voor kleinere ruimtes.

Naast koeling is de airco ook voorzien van een luchtontvochtiger en luchtreiniger. Dit zijn enkele extra positieve eigenschappen. Hierdoor ligt de prijs wel wat hoger, maar heb je met deze Sharp airco wel één van de betere mobiele aircosystemen.

Waar koop je een Sharp airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Sharp airco kopen? kijk hier

SenseAir airco

SenseAir is een Zweeds onderneming dat zich vooral bezighoudt met meetapparatuur en onderdelen van airco’s. Het is dus niet dat je een compleet aircosysteem van SenseAir kunt aanschaffen. Wel is het zo dat als je op zoek bent naar airco onderdelen of meetapparatuur voor het meten van de luchtkwaliteit, je bij SensAir terecht kunt.

TechnoLine airco

Het Duitse TechnoLine heeft in een ver verleden wel eens een mobiele airco uitgebracht, maar dit is momenteel niet meer het geval TechnoLine heeft zich nu helemaal gespecialiseerd in meetapparatuur en weerstations. Je kunt dus voor een airco niet meer bij TechnoLine terecht. Het wil nog wel eens voorkomen dat je een gebruikt model tegenkomt op de tweedehandsmarkt. De vraag is alleen in hoeverre er nog airco onderdelen van TechnoLine verkrijgbaar zijn.

TFA airco

TFA is een Duits bedrijf dat zich heeft toegelegd op weerstations, thermometer en hygrometers. Een TFA airco zul je dus niet vinden. Wel kunnen de weerstations een goede aanvulling zijn voor de airco die jij gebruikt. Zo kun je de temperatuur en de luchtkwaliteit in huis meten. De TFA weerstations zijn namelijk van uitstekende kwaliteit.

Venta airco

Het hoofdkantoor van Venta staat in Duitsland, maar het bedrijf maakt geen airconditioners. Venta is vooral gespecialiseerd in zogenaamde airwashers, luchtreinigers en luchtontvochtigers op basis van water dat als filter dient. Venta heeft diverse modellen van luchtreinigers en luchtontvochtigers, waarmee de lucht fris en schoon te krijgen is. Het zijn vooral systemen die zeer geschikt zijn voor mensen die last hebben van allergieën. Wil je een airconditioning kopen, dan kun je hiervoor niet bij Venta terecht.

Eurom airco

Eurom is een onderdeel van het bedrijf Eurocom dat zich heeft gespecialiseerd in huis- en tuinproducten. Onderdeel hiervan zijn mobiele en verrijdbare airco’s. Een Eurom airco is een prima Nederlands product dat voldoet aan alle eisen die je nodig hebt voor een airco in huis. Ben je op zoek naar een airco aanbieding, dan zul je vast ergens een Eurom airco tegenkomen. De mobiele Eurom airco is iets minder zuinig in verbruik, maar met het juiste oppervlak ruimte bereik je een goed rendement.

Waar koop je een Eurom airco?

Via deze link kom je op de website uit waar je het goedkoopste de airco kunt vinden die bij jouw situatie het beste past. In de specificaties op die website vind je zelf waar voor welke ruimte oppervlakte de airco geschikt is.

Direct een Eurom airco kopen? kijk hier

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen

Andere handige bouwkundige benamingen en begrippen vind je hier

Bouwtekeningen nodig?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Mijn vrouw en ik zijn op leeftijd. Onze gezondheidssituatie geeft alle aanleiding om een airco te installeren in ons appartement. Montage van de condensor aan de gevel is (esthetisch) geen optie. Ook montage op het dak kan niet (technisch). De enige optie is plaatsing op een buitenbordes dat toegang geeft tot een (vlucht)trap. Om de benodigde vrije doorgang te waarborgen zou de unit tegen het plafond bevestigd moeten worden. Zijn deze units te koop? Kunt u ons adviseren of in contact brengen met leveranciers? Bij voorbaat hartelijk dank.
    Sander Roelofs, Eindhoven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.