Home » Blog » Verschillende soorten ankers en hun toepassingen

Verschillende soorten ankers en hun toepassingen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het begrip anker kan verschillende betekenissen hebben. Het bekendste soort anker heeft alles te maken met de scheepvaart. Het anker van een schip bestaat uit een gebogen ijzeren of stalen constructie die zich gemakkelijk zeebodem kan ingraven. Op deze wijze wordt een schip vastgelegd. Het begrip anker houdt ook stabiliteit of houvast in. Juist daarom wordt een anker ook in de bouwwereld gebruikt en heeft het alles te maken met stabiliteit van wanden en vloeren die aan elkaar gemonteerd moeten worden.

Een anker speelt hierbij een cruciale rol. Je wilt bijvoorbeeld een houten constructie op een betonnen fundering monteren. Hierbij heb je een anker nodig die zorgt voor een stabiele en onverwoestbare hechting tussen het beton en de houten constructie.

Hoe ziet een bouwanker eruit?

Een anker dat in de bouwwereld wordt gebruikt kan verschillende uiterlijke kenmerken hebben, dit hangt van de toepassing af. Vrijwel altijd bestaat een anker uit een stang of schroef van ijzer of staal, met aan één zijde, beide zijdes of geheel van schroefdraad.

Hiermee kunnen door middel van een moer verschillende materialen met elkaar verbonden worden, waardoor je een stevige constructie krijgt. Er zijn ook soorten ankers met afwijkende vormen, zoals een anker met een haakse bocht. Dit soort ankers kunnen goed de trekkrachten opvangen.

Onderdeel van een anker kan een ankerplaats zijn. Een ankerplaat wordt veelal ingezet bij vloeren, damwanden en andere grondkerende constructies en vormt een soort van contragewicht. Ondanks de tegenwerkende krachten op een anker, blijft mede door de ankerplaat de gehele constructie stabiel en stevig. Zonder een ankerplaat zal de ankerschroef al snel uit de constructie worden getrokken. Er zijn verschillende soorten ankers verkrijgbaar en iedere soort anker is weer voor bepaalde toepassingen geschikt.

Wat is een chemisch anker?

Chemische verankering kan zowel plaatsvinden aan zowel holle muren als volle muren, maar ook voor funderingen. In tegenstelling tot slagankers die in de muur of vloer worden geslagen, wordt er bij chemische verankering gebruik gemaakt van chemische middelen om het anker te bevestigen. Hoe werkt een chemisch anker? Eerst boor je een gat voor de schroef. Het is belangrijk dat het gat wel ontdaan wordt van vuil, anders werkt het chemisch anker niet optimaal.

Daarna kan het chemische product worden ingespoten, waarbij het gehele boorgat gevuld moet worden. Dit product bestaat uit twee componenten die samen een chemische reactie geven en uitermate hard wordt. De pasta voor een chemisch anker is dan ook in een capsule of tube met spuitmond verkrijgbaar.

Fischer chemisch anker is hier een voorbeeld van. Fischer levert allerlei soort kits en lijmen, waaronder Fischer chemisch anker. Omdat de pasta erg kleverig en hardnekkig is kun je met de spuitmond het product gemakkelijk in het gat aanbrengen. Daarna draai je het anker in het gat. Belangrijk is om de chemisch anker droogtijd in acht te nemen. De chemisch anker droogtijd staat altijd op de verpakking vermeld en kan uitlopen van 2 minuten tot 30 minuten.

Waar wordt een chemisch anker voor gebruikt?

Een chemische verankering kan voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Het kan gaan om zware constructietoepassingen, zoals een houtconstructie die je op een betonnen fundering wilt plaatsen of een zonneluifel aan de muur van je woning. Chemische verankering wordt alleen gebruikt in beton. Het voordeel van chemische verankering is dat de chemische substantie vaak nog harder wordt dan beton. Daarom is een chemisch anker geschikt voor alle soorten materialen die aan beton verbonden moeten worden.

Waar kun je het beste een chemisch anker kopen? Je een chemisch anker het beste hier kopen.

Wat is een hoekanker?

Een hoekanker kennen veel mensen die met houten constructies werken wel. Een hoekanker is meestal een verzinkt stalen hoekverbinding voor het maken van haakse houtverbindingen. Er zijn talloze verschillende soorten hoekankers te koop in allerlei afmetingen.

Een hoekanker kan voor hoekconstructies van zowel brede houten balken gebruikt worden als voor smallere balken. In het hoekanker zitten voorgeboorde gaten, zodat je enkel op de juiste plek in het hout nog een gat moet voorboren en je het hoekanker gemakkelijk aan het hout schroeft. Er zijn ook hoekankers met ril. Dit is aan de binnenzijde van het hoekanker een verhoging. Wanneer je het hoekanker aan het hout boort, zal de ril zit in het hout vastgrijpen en zo verkrijg je extra stevigheid.

Waar wordt een hoekanker voor gebruikt?

Er zijn diverse soorten houten constructies te bedenken waar je een hoekanker voor kunt gebruikten. Je wilt bijvoorbeeld een uitbouw aan je woning maken, een veranda of een schuur. Hiervoor is een houtskeletbouw constructie nodig. Om alle haakse hoeken met elkaar te verbinden, is een hoekanker onmisbaar en eigenlijk de enigste oplossing om stevige verbindingen te maken. Een hoekanker zal het meest gebruikte anker zijn voor diegene die veel houten constructies maakt.

Waar kun je het beste een hoekanker kopen? Je een hoekanker het beste hier kopen.

Wat is een hollewandanker?

De naam zegt het al, een hollewandanker is speciaal voor holle wanden. Holle wanden, ook wel valse wanden genoemd zijn wanden die niet uit metselwerk bestaan, maar bijvoorbeeld uit gipsplaat of een voorzetwand. Je boort eerst een gat in de muur, waarna je de hollewandanker inbrengt.

De huidige modellen bestaan vaak uit een kunststof plaatje dat horizontaal in het boorgat wordt ingebracht. Eenmaal achter de holle wand trek je het kunststof plaatje aan, waardoor hij tegen de achterzijde van de holle wand wordt gedrukt. Aan de voorzijde van het gat komt dan een kunstof omhulsel. Nu kun je de schroefbout in het gat draaien en kun je hier je object met een moer aan monteren.

Waar wordt een hollewandanker voor gebruikt?

De hollewandplug kent iedereen wel. Dit is een kunststof plug met twee zijvleugeltjes die zich in de wand vastzetten. Een hollewandanker is een alternatief voor deze plug en wordt gebruikt voor zeer zware objecten die je aan de wand wilt monteren.

Een plug zal ongeveer maximaal 80 kilogram kunnen dragen. Voor gewichten hoger dan 80 kilogram gebruik je een hollewandanker. Toepassingen voor een hollewandanker zijn bijvoorbeeld keukenkastjes, televisiestandaard voor aan de wand, trapleuning of een wand- of plafondlamp.

Waar kun je het beste een hollewandanker kopen? Je een hollewandanker het beste hier kopen.

Wat is een lijmanker?

Lijmankers zijn een vorm van chemische verankering, maar er wordt dan geen gebruik gemaakt van een chemisch twee componentenproduct. Lijmankers zijn een soort van injectiemortels en dus ook alleen te gebruiken in beton. Ook nu boor je een gat en spuit je het gat vol met injectiemortel met behulp van een kitspuit. Vervolgens draai je in het gat een draadeinde die uit het beton zal steken om de constructie mee te verbinden.

Uiteraard moet je hier ook rekening houden met een bepaalde droogtijd. Ook injectiemortels als lijmankers worden zeer hard en vormen een zeer sterke verbinding. Niet altijd, maar een verschil met een chemisch anker is dat chemische ankers vaak in glazen ampullen worden aangeboden en lijmankers altijd in de vorm van een kitspuit te koop is.

Waar worden lijmankers voor gebruikt?

Lijmankers zijn iets gebruiksvriendelijker om aan te brengen dan chemische verankering, omdat je niet van doen hebt met chemische middelen. Toch kunnen ze voor dezelfde toepassingen worden gebruikt en dan voornamelijk in beton dat voorzien moet worden van een verankering voor de opbouw van een constructie.

Wat is een slaganker?

Een slaganker, wordt zoals de naam al zegt, gedeeltelijk in de muur geslagen. Een slaganker lijkt op de bekende plug, maar een slaganker is een holle cilinder van ijzer of staal. De holle zijde bestaat uit schroefdraad, zodat er gemakkelijk een draadeinde in gedraaid kan worden.

Je moet eerst een gat in de muur boren met de afmeting van het cilinder en het cilinder sla je dan in het boorgat. Zo maak je in feite een boorgat met schroefdraad en je draait heel gemakkelijk het draadeinde erin. Met behulp van een moer zijn objecten hiermee aan te verbinden.

Waar wordt een slaganker voor gebruikt?

Een slaganker is zeer geschikt om te gebruiken in gemetselde of betonnen muren, waarvoor een gewone plug eigenlijk te zwak is. Het is het ideale ankersysteem voor het aanbrengen van luchtkanalen, pijpleidingen en andere ophangsystemen die direct met een draadeinde verbonden kunnen worden.

Wat is een haakanker?

Haakankers zijn ankers uit staal die voorzien van een haakse kromming. Een haakanker wordt veel gebruikt in gemetselde muren, waarbij de haakse kromming aan de achterzijde voor extra stevigheid zorgt. Dit is nodig, want veelal worden er grote dragende constructies aan een haakanker verbonden.

Er zijn ook andere vormen van haakankers verkrijgbaar, die op de muur gemonteerd worden. Aan de haak kan dan gemakkelijk en stevig een houten constructie worden gemonteerd. Een haakanker is ook een ander woord voor een blindanker. Deze ankers worden in oudere woningen en gebouwen gebruikt om onzichtbaar de verdiepingsbalklaag aan de gevel te verbinden.

Waar wordt een haakanker voor gebruikt?

Een haakanker zal meestal alleen gebruikt worden om daken met de muur te verbinden of een verdiepingsvloer aan de muur. Door de haakse kromming kan een verdiepingsvloer stevig met de muur worden verbonden en kan het anker de diverse krachten gemakkelijk opvangen.

Wat is een ankerbout?

Een ankerbout wordt vaak vergeleken met een keilbout en eigenlijk zijn beide ankermethodes hetzelfde. Een ankerbout is misschien wel de meest basale wijze van een anker plaatsen. Eerst wordt er een gat geboord, waarna de ankerbout er met een hamer ingeslagen wordt.

De achterzijde van de ankerbout bevat een zogenaamde conuspen. Wanneer je het anker nu met een moer of schroef vastdraait, zal de conuspen zich stevig aan de wand van het boorgat spannen. Hierdoor ontstaat en zeer sterke verbinding. Een ankerbout wordt veel gebruik om buitentoepassingen met elkaar te verbinden en bestaat meestal uit verzinkt staal.

Waar wordt een ankerbout voor gebruikt?

Het monteren van een ankerbout is relatief gemakkelijk en is zeer geschikt voor in allerlei soorten beton en eventueel metselwerk. Vooral voor buitentoepassingen worden vaak ankerbouten gebruikt, om een object aan een buitenmuur te bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan stalen hekwerken, een balustrade of andere zware buitentoepassingen.

Waar kun je het beste een ankerbout kopen? Je een ankerbout het beste hier kopen.

Wat is een doorsteekanker?

Een doorsteekanker lijkt erg op een ankerbout en heeft dezelfde werking. Een doorsteekanker bestaat uit een soort van schroef met aan de bovenzijde schroefdraad en een moer. Aan de achterzijde is de doorsteekanker glad met op het uiteinde een verdikking. Tussen deze verdikking en het schroefdraad zit een kunststof omhulsel. Je boort eerst een gat en die maak je goed schoon en stofvrij. Daarna sla je met een hamer de doorsteekanker in het boorgat.

Wanneer je een object aan het schroefdraad bevestigd en vervolgens de moer aandraait, zal het kunststof omhulsel naar achteren verschuiven over de verdikking heen. Hiermee wordt de doorsteekanker heel stevig aan de wand van het boorgat bevestigd en ontstaat er een ijzersterke verbinding. Ook doorsteekankers zijn heel geschikt voor buitentoepassingen.

Waar wordt een doorsteekanker voor gebruikt?

Een doorsteekanker is ideaal om te gebruiken in betonnen muren. Daarom worden doorsteekankers ook veel voor buitentoepassingen gebruikt. Er kan bijvoorbeeld een balustrade of een balkonscherm mee aan de muur gemonteerd worden. Ook andere toepassingen, zoals een buitenlamp of een vlaggenstok aan een betonnen muur bevestigen kan met een doorsteekanker.

Wat is een inslaganker?

Een inslaganker is te vergelijken met een slaganker. Ook een inslaganker bestaat uit een metalen of stalen cilinder die in een boorgat geslagen moet worden met een hamer. Aan de achterzijde van het cilinder zijn over de lengte openingen aangebracht. Je moet met een mechanisch hulpstuk de huls van het inslaganker inboren, waarna de achterste zijden van het inslaganker omhoog komen en zich vastzetten in de wand van het boorgat.

Je hebt nu een perfect boorgat met ankerverbinding gemaakt waar je gemakkelijk een schroefdraad in kunt boren. Er zijn inslagankers met of zonder een rand aan de voorzijde. Een inslaganker met rand zorgt ervoor dat de huls niet verder in het boorgat schiet.

Waar wordt een inslaganker voor gebruikt?

Een inslaganker is heel geschikt voor bijvoorbeeld plafondtoepassingen. Moet er een ventilatiesysteem van buizen aan het plafond opgehangen worden, dan worden hier vaak inslagankers voor gebruikt. Inslagankers zijn geschikt voor allerlei soorten installatietoepassingen aan het plafond, zoals sprinklersystemen of kabelgoten. Toepassingen voor inslagankers kunnen zowel binnen als buiten gemonteerd worden.

Waar kun je het beste een inslagbout kopen? Je een inslagbout het beste hier kopen

Wat is een betonanker?

De naam zegt het al, een betonanker is geschikt om beton mee te verankeren. De betonanker lijkt ook op andere soorten ankers, zoals de slaganker of doorsteekanker. Ook deze soorten ankers zijn als een betonanker verkrijgbaar. In de regel bestaat een betonanker uit een schroef met aan de bovenzijde een schroefdraad met moer en ring.

Aan de achterzijde loopt het ankers iets naar de zijkanten uit. Hierachter zit een metalen omhulsel. Eerst wordt er een gat in het beton geboord. De betonanker wordt vervolgens in het boorgat geslagen met een hamer. Bij het aandraaien van de moer zal het metalen omhulsel naar achteren schuiven.

Omdat de achterzijde iets uitlopen, zet het omhulsel zich vast in het beton. Een betonanker is ook verkrijgbaar zonder schroefdraad, maar als een soort van metalen of gietijzeren plug. De werking is ongeveer hetzelfde, maar hier zitten geribbelde delen aan de achterzijde. Wanneer hier een schroefdraad in het anker wordt gedraaid zullen de geribbelde delen zich in het beton vasthechten.

Waar wordt een betonanker voor gebruikt?

Een betonanker wordt erg veel gebruikt voor het maken van funderingen. Er kan bijvoorbeeld een bekisting mee aan een betonnen wand gemonteerd worden. Een bekisting wordt na verloop van tijd weer verwijderd. Daarom zijn betonankers zeer ideaal om voor tijdelijke betonnen toepassingen te gebruiken.

Wat is een keilbout?

Een keilbout lijkt zeer sterk op een ankerbout. Het belangrijkste verschil tussen een keilbout en een ankerbout is dat bij een keilbout iets grotere delen uitgeklapt worden die zich in het beton hechten. Deze delen zijn bij een ankerbout wat kleiner.

3d plaatje Keilbout
3d plaatje Keilbout

De toepassingen kunnen bij beide ankermethodes dan ook verschillend zijn. Een keilbout is bij uitstek geschikt voor ongescheurd beton en een ankerbout voor gescheurd beton. De werking is in principe identiek aan een ankerbout. Er moet een gat geboord worden waar de keilbout ingeslagen wordt. Bij het aandraaien van de moer zullen metalen plaatjes in de binnenzijde van de keilbout uitzetten en zich vastgrijpen in het beton. Er ontstaat zodoende een sterke verbinding voor zware toepassingen.

Waar wordt een keilbout voor gebruikt?

Een keilbout kan voor zowel binnen- als buitentoepassingen gebruikt worden. Er zijn ook keilbouten te koop die voor extra zware toepassingen gebruikt worden, dit moet je zelf even inschatten. Zo kun je bijvoorbeeld een trap met keilbouten bevestigen of een kast. Er zijn ook keilbouten die tegen grote spanningen bestand zijn. Hiermee kunnen machines en apparatuur bevestigd worden.

Waar kun je het beste een keilbout kopen? Je een keilbout het beste hier kopen

Wat is een balk anker?

Een balk anker is verkrijgbaar in diverse soorten uitvoeringen. De bedoeling van een balk anker is om houten balken te bevestigen aan een gemetselde of betonnen muur of aan een stalen constructie. Er zijn bepaalde vormen van balk ankers die in de regel een andere benaming hebben, zoals een balkdrager of een balkschoen.

In deze gevallen lijkt een balk anker soms op een hoekanker. Soms bestaat een balk anker uit een metalen pin in een haakse hoek met een metalen plaatje met voorgeboorde gaten. De houten balken worden tegen het metalen plaatje geboord en de metalen pin komt in het beton of metselwerk. De keuze voor een bepaald soort balk anker is volledig afhankelijk van de constructie die je maakt.

Een balk anker waarmee houten balken aan een stalen constructie worden verbonden, bestaan uit een stalen plaat met een inkeping van een bepaalde afmeting. De stalen constructiebalken vallen in deze inkeping en de houten balken worden gemonteerd aan de voorgeboorde gaten in de metalen plaat.

Waar wordt een balk anker voor gebruikt?

Een balk anker is zoals de naam al aangeeft, enkel geschikt om houten balken te bevestigen aan een gevel. Een balk anker komt dan ook voor bij kapconstructies die met de gevel worden verbonden of bij houten verdiepingsvloeren die met een binnenmuur worden verbonden.

Afhankelijk van het soort constructie kies je ook het soort balk anker die voor je toepassing past. Een balk anker geeft de garantie voor een stevige verbinding tussen een houten constructie en een muur.

Wat is een instortanker?

Voor een klus in de tuin waar je een constructie moet maken, zoals een schuur of een schutting, is de instortanker heel geschikt om te gebruiken. Met een instortanker voorkom je dat je diep moet graven om een volledige fundering aan te leggen.

In veel gevallen is een fundering helemaal niet nodig. Een betonpoer wordt ook vaak gebruikt. Een instortanker is in feite een betonpoer, maar dan zonder het beton. De bedoeling is dat aan een instortanker houten palen worden gemonteerd voor een constructie. Een instortanker bestaat uit een lange geribbelde stalen pen van ongeveer 40 centimeter.

Op deze pen is een stalen plaatje gemonteerd en hierop een kleiner pen die in de houten balk valt. Je graaft op de plek waar de instortankers moeten komen een gat en vult deze met snelbeton. Hierin plaats je een instortanker, met de geribbelde pen in het snelbeton.

Het stalen plaatje komt hierop te liggen. Als het snelbeton is uitgehard hebt je een fundering waarop je de houten balken monteert. Er zijn soorten instortankers die in hoogte verstelbaar zijn. Soms zijn ze zelfs in de breedte verstelbaar. De bovenste pin valt dan niet in de houten balk, maar bestaat uit een verstelbare stalen schoen.

Waar wordt een instortanker voor gebruikt?

Een instortanker wordt gebruikt voor allerhande buitentoepassingen en waar een houten constructie op een fundering moet komen. Vooral als je niet veel ruimte hebt om een complete fundering uit te graven is het gebruik van instortankers ideaal. Je kunt hiermee een veranda plaatsen, een schuurtje, tuinhuis, schutting of een prieeltje.

Wat is een hulsanker?

Een hulsanker lijkt op een keilbout of een ankerbout. Het verschil is dat een hulsanker een pin met schroefdraad en moer is dat in een huls zit. De pin met schroefdraad is eventueel uit de huls te draaien om voorwerpen te bevestigen. De hulsanker kan in zijn geheel in een betonnen of stenen muur geslagen worden met een hamer.

Het schroefdraad draai je uit de huls als je iets wilt monteren. Wanneer je de pin er vervolgens weer indraait, zullen plaatjes in de huls gaan uitzetten en zich in het beton vastzetten.

Waar wordt een hulsanker voor gebruikt?

Een hulsanker wordt gebruikt om zware toepassingen aan de muur te monteren. Dit kan een trap zijn, keukenkastjes of een ventilatiesysteem. Door de dubbele uitvoering van een huls en een pin met schroefdraad, zal een hulsanker voor een zeer sterke verankering zorgen.

Waar kun je het beste een hulsanker kopen? Je een hulsanker het beste Hier kopen.

Wat is een spreidanker?

Een spreidanker dankt zijn naam aan het spreiden van het omhulsel in het beton en waardoor deze zich goed hecht. Een spreidanker heeft dezelfde eigenschappen als een hulsanker. Nadat je het gat hebt geboord sla je de spreidanker in de muur of vloer. In de spreidanker past een schroef of een draadstang. Wanneer je deze aandraait, zal de huls open spreiden en zich vasthaken in het beton. Ook hiermee wordt een sterke verankering bereikt.

Waar wordt een spreidanker voor gebruikt?

Een spreidanker kan gebruikt worden voor allerlei voorwerpen die aan een betonnen muur of vloer bevestigd moeten worden. Omdat de binnenhuls zich in het beton vastzet kan een spreidanker een hoge belasting aan. Spreidankers worden ook veel gebruikt in betonnen vloeren om fietsenrekken of straatmeubilair te verankeren.

Wat is een cellenbetonanker?

Voor het monteren van voorwerpen of constructies aan cellenbetonblokken, kun je gebruik maken van een cellenbetonanker. Het bestaat uit een huls met schroefdraad aan de voorzijde. De achterzijde bestaat uit schroefdraad en het uiteinde is verdikt.

Om het schroefdraad zit een kunststof omhulsel. In het cellenbeton boor je een gat. Vervolgens sla je de cellenbetonanker in het boorgat. Met een speciaal hulpmiddel, een soort van inbussleutel schroef je nu in de huls. Het schroefdraad komt naar voren en dus ook de verdikking aan het uiteinde. Deze verdikking duwt aan vier zijden het kunststof omhulsel omhoog in het cellenbeton. De cellenbetonanker zit nu goed verankert in het cellenbeton en hieraan kun je allerlei toepassingen monteren.

Waar wordt een cellenbetonanker voor gebruikt?

Wil je een leidingensysteem aan een cellenbetonmuur of plafond monteren? Daarvoor zijn cellenbetonankers zeer geschikt. Er kunnen ook schroefdraden met een haak aan gemonteerd worden, zodat er bijvoorbeeld een lamp aangehangen kan worden. Ook keukenkasten, airconditioners of ventilatiesystemen zijn gemakkelijk met een cellenbetonanker aan een cellenbetonmuur- of plafond te monteren.

Wat is een metsel anker?

Metsel ankers zijn er in diverse soorten en maten. Een metsel anker wordt zoals de naam al aangeeft in metselwerk aangebracht om gemetselde muren van stevigheid te voorzien. De meest bekende vorm van metsel ankers zijn spouwankers.

Een spouwmuur bestaat uit een evenwijdige binnenmuur en buitenmuur met hier tussenin een spouw. Om de spouwmuur te verstevigen worden metsel ankers in zowel de binnenmuur als buitenmuur gemetseld. Een spouwanker vormt dan een verbinding tussen beide muren, zodat er een stevige verankering van de spouwmuur ontstaat. Stabiliteit van de spouwmuur is daarmee gegarandeerd.

Waar wordt een metsel anker voor gebruikt?

Alle gemetselde muren die met elkaar verbonden moeten worden of waar extra stabiliteit voor nodig is kunnen worden voorzien van een metsel anker. Een muuranker bevestigen gaat door het metsel anker in te metselen en is in tegenstelling tot andere verankeringssoorten een iets andere vorm van verankering zonder schroefdraden.

Wat is een smeltanker?

Een speciale soort van verankering zijn smeltankers. Smeltankers worden gebruikt om brandmuren aan een stalen constructie te verbinden. Een brandmuur wordt toegepast in gebouwen die bestaan uit compartimenten.

Het is de bedoeling dat bij brand niet direct het gehele gebouw uitbrand, maar dat de brand zich per compartiment verplaatst. Dit veroorzaakt minder schade.

Een smeltanker is voorzien van kunststof en het is de bedoeling dat dit kunststof bij brand gaat smelten, waarna ook het stalen gedeelte van het anker zal vervormen. Dit is bewust gedaan om de muren aan de brandzijde te laten instorten om het andere compartiment te beschermen. De brand zou kunnen stoppen of wordt zeker vertraagd. De constructie van de brandmuur blijft op deze manier behouden en is er minder kans op instorten.

Waar wordt een smeltanker voor gebruikt?

Smeltankers worden dus specifiek toegepast in een brandmuur en om te verbinden met een stalen constructie. Als de brand dusdanig heet is, zullen smeltankers smelten en juist hierdoor de constructie van de brandmuur aan de andere zijde beschermen. De normale doe-het-zelver zal smeltankers niet zo snel gebruiken, dit is een zeer specifiek verankeringssysteem.

Wat is een booranker?

Een booranker is niet een heel specifieke ankersoort, maar een verzamelnaam voor alle soorten ankers die in de muur geboord moeten worden. Dit gaat om vele soorten ankers en zelfs chemische ankers kunnen boorankers zijn, want er wordt een gat geboord voor de chemische producten. Vele van de hier genoemde ankers zijn dan ook boorankers.

Waar wordt een booranker voor gebruikt?

Boorankers worden vooral gebruikt in betonnen en stenen muren. Hiervoor is het nodig om een boorgat te maken waar het uiteindelijk anker in geplaatst wordt. Welk soort booranker je nodig hebt, hangt helemaal af van de toepassing.

Wat is een boutanker?

De naam zegt het al een beetje, een boutanker is een anker waar aan het uiteinde een bout gemonteerd zit en schroefdraad. Het achterste gedeelte van de boutanker bestaat uit een verdikking en een schuifbaar omhulsel. Wanneer de boutanker in de muur wordt geslagen en de bout wordt aangedraaid, dan zal het omhulsel over de verdikking worden geduwd. Hiermee wordt de boutanker stevig in het beton vastgezet. Aan de schroefdraad kunnen vervolgens zware tot minder zware objecten of constructies gemonteerd worden.

Waar wordt een boutanker voor gebruikt?

Boutankers worden meestal gebruikt voor zware constructies die zwaar belast worden. Denk daarbij aan prefab wandelementen, brugleuningen en straatmeubilair. Wanneer je dus op zoek bent naar een zeer sterke ankersoort, dan maak je met een boutanker een goede keuze.

Waar kun je het beste een hulsanker kopen? Je een hulsanker het beste hier kopen

Bout anker
Bout anker

Gebruik goede ankers in je constructies

Wil jij een schuur of veranda maken en is een verbinding met je woning nodig? Gebruik dan de juiste ankers. Een muuranker bevestigen kan op diverse wijzen en is afhankelijk van de constructie en de gekozen ankers. Heb je nog geen idee hoe je bouwwerk eruit moet komen te zien of hoe je moet starten?

Kijk dan hier eens tussen de duizenden bouwtekeningen en je vindt altijd wel een bouwtekening van een constructie die bij jou in de smaak valt. Je maakt het jezelf ook gemakkelijker, want je hoeft enkel maar de stappen op de bouwtekening te volgen. Dit is ideaal als je eens wat minder inspiratie hebt.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Dank voor deze heldere uitleg. Soms zie je door de bomen het bos niet meer met alle mogelijkheden tegenwoordig. Maar dit is super duidelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.