Home » Blog » Bed » Een bed maken met bouwtekening (ook van steigerhout)

Een bed maken met bouwtekening (ook van steigerhout)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Op deze pagina vind je alles over zelf een bed maken, inclusief instructies, een stappenplan en tips. We nemen door welke houtsoorten geschikt zijn voor het maken van een bed. En je ontdekt alle bed bouwtekeningen. Ook het steigerhout bed bespreek ik uitvoerig, omdat ik weet hoeveel steigerhout liefhebbers er op Fred’s Bouwtekeningen te vinden zijn.

Naast een bed van steigerhout staan in dit artikel nog veel andere bedmeubels om zelf te maken: van een bed met opbergruimte tot een hoogslaper van steigerhout.

Waarom zou je zelf een bed maken? Simpel: iedereen kan bij de eerste de beste woongigant wel een slaapmeubel kopen. Maar wil je minder doorsnee? Daar hangt een flinke prijskaart aan, terwijl een zelfgemaakt bed uniek is én betaalbaar.

Misschien ben je geen ervaren doe-het-zelver? Blijf dan ook lezen. Met een goede bouwtekening en instructies is zelf een bed maken ook voor jou prima te doen.

Deze bedden kun je maken:

  • Steigerhout bed (meerdere types)
  • Hoofdeinde/hoofdbord bed
  • Kinderbedden en wiegjes (ook van steigerhout)
  • Bed met opbergruimte
  • Hoogslaper (o.a. van steigerhout)
  • Tweepersoonsbed
  • Eenpersoonsbed

 

Bedstee zelf maken
Bedstee zelf maken

Bedenk voor je begint hoe je het wilt hebben en wat handig is. Wil je voor je kind een eenpersoonsbed maken, dan kun je er ook een hoogslaper van maken. Zo bespaar je ruimte. Eronder maak je dan een bureau, speelplek of opbergruimte. Of misschien wil je een baby bed maken, een stoer autobed of een boomhutbed? Zelfs een bedstee maken is mogelijk (ook in tweepersoonsbed).

Doorloop gewoon het stappenplan en kies een bouwtekening. Heb je aan het einde nog vragen? Stel ze onderaan de pagina. Ik help je graag om het bed van je dromen te maken.

Stappenplan bed maken van hout (steigerhout, vuren, grenen en eiken)

Inhoudsopgave

Het volledige stappenplan voor een bed bouwen is op veler verzoek samengevat zodat het gecombineerd kan worden met de bouwtekeningen. Opmerkingen zijn altijd welkom. Dit stelt mij namelijk in staat om nog betere stappenplannen te maken. Volg je de bed maken stappen goed, dan heb je binnen enkele dagen een bed gebouwd!

Zelf een bed maken? Klik dan hier voor de bouwtekeningen!

 

Stap 1: Beschikbare ruimte en locatie

We willen vaak te snel aan de slag als we met een nieuw project beginnen. Ik adviseer klussers altijd eerst goed te kijken naar de plek waar het bed zou moeten komen. Zou het bed, indien je de afmetingen volgt, goed passen op deze plek? Bouw je bijvoorbeeld een hoogslaper, dan zullen er altijd doe-het-zelvers zijn die rekening moeten houden met een schuin dak. Kan je nog wel normaal uit de hoogslaper stappen na een lange nacht slaap als je de hoogslaper in deze afmetingen maakt?

Er zijn honderden opties voor het maken van een bed. Komt de ene optie niet uit, dan kan je voor een andere optie kiezen waar er wel een passende combinatie met de beschikbare ruimte kan worden gemaakt.

Kinderkamers zijn doorgaans de lastigste plek om bedden voor te maken. Over een paar jaar willen ze misschien geen dubbele hoogslaper meer maar is er een bureau nodig. Is het dan niet direct slimmer een hoogslaper te maken waar ook een bureau onder past?

Deze vragen zijn belangrijk om mee te nemen vooraf je een bed gaat maken. De antwoorden kunnen verrassender uit de doos komen dan je denkt.

Stap 2: Welk type bed ga je maken?

In de meubelzaak kan je er al snel hoofdpijn van krijgen: het enorme aantal soorten bedden dat gekozen kan worden. Ook in het bouwtekeningenpakket is het aanbod groot. Je kunt als basis al meer dan 10 bedden kiezen. Aangezien je kiest om het bed te maken met een werktekening, is er meestal geen weg meer terug nadat er voor een bepaald bed gekozen is.

De tien belangrijkste types bedden waar uit gekozen kan worden zijn;

  • Eenpersoonsbed
  • Tweepersoonsbed
  • Familiebed
  • Twijfelaarbed
  • Wiegje
  • Kinderbed
  • Kajuitbed
  • Boomhutbed
  • Stapelbed (hoogslaper)
  • Opklapbed
  • Hoogslaper met bureau of opbergruimte
  • Onderschuifbed ofwel logeerbed
  • Boxspringombouw
  • Bedstee

Verderop deze pagina worden deze bedden separaat besproken. Het belangrijkste wat jij moet weten, is dat de keuze weloverwogen moet zijn. Op basis van de volgende drie vragen, kan jij bepalen welk type bed je het best kunt maken.

De drie vragen hoeven niet 100 procent leidend te zijn. Ze geven echter wel weer wat er nodig kan zijn om het type te bepalen. Makkelijker kan ik het niet voor je maken. Wel leuker.

Stap 2.1: Voor wie wordt het bed gemaakt? 

Een veel gemaakte fout is dat we te snel beginnen met het bouwen en te weinig nadenken over de daadwerkelijke toepassing. Als je een bed gaat maken kan er veel worden gewonnen door simpelweg na te denken over de mogelijke gebruikers van het bed.

Voor kinderen is deze vraag het lastigst te beantwoorden. Bouw je een hoogslaper, een stapelbed of een onderschuifbed. Bij een hoogslaper kan je de onderliggende ruimte slim gebruiken voor een bureau of als opbergruimte. Twee kinderen op dezelfde kamer? Dan is een stapelbed weer een stuk interessanter. Het maken van een stapelbed heeft namelijk direct een tweede slaapplek als gevolg.

Hetzelfde geldt voor een onderschuifbed. Bij dit soort bed is er op het eerste gezicht een enkel bed aanwezig. Komt er iemand logeren, dan kan het bed worden uitgeschoven en ontstaat er een tweede slaapplek.

Stap 2.2: Wat is het gewicht en de lengte van de gebruiker?

Bij het bepalen van het formaat van het bed moet worden meegenomen wat de waarschijnlijke lengte en gewicht van de gebruiker zal zijn. Een kind kan binnen enkele jaren al uit het bed gegroeid zijn als je het te groot maakt. Kleinere bedden kunnen dan uitkomst bieden. Te kleine bedden maak je alleen ook niet zomaar, want het kind moet zich er nog wel thuis kunnen voelen.

Daarom is het raadzaam te overleggen met de eindgebruiker. Wat zijn precies de wensen van het bed? Welk formaat is geschikt en wat voor onderstel is nodig om het gewicht op te vangen?

Stap 2.3: Hoelang ben je van plan om het bed te gebruiken?

En dan is daar nog de vraag over de gebruiksduur van het bed. Natuurlijk zal je vaak zolang mogelijk van het bed gebruik willen maken. Er zijn veel situaties waarin deze gebruiksduur kan verschillen.

Je kunt een bed maken voor een kind dat slechts enkele jaren gebruikt kan worden. Dit omdat het kind uit het bed gegroeid kan zijn en er dus een groter bed nodig is.

Een andere mogelijkheid, is dat het bed van materialen gemaakt is met een te lage kwaliteit. Hierdoor is de levensduur van het bed te kort en zal het onvermijdelijk zijn om binnen afzienbare tijd een nieuw bed te moeten kopen.

Wil je eindigen met een bed dat lang meegaat? Dan is mijn absolute advies om een bed te maken dat uit materialen bestaat van goede kwaliteit. Het kost meestal enkele honderden euro’s extra. Daar krijg je wel een slaapplek voor terug waar je trots op mag zijn.

Stap 3: Voorbereidend werk

Het eerste waar jij op moet kijken als je begint met het maken van het bed, is de bouwtekening. Tijdens de vorige stap (ga naar stap 2) heb je het type bed gekozen dat gemaakt gaat worden.

Vervolgens zoek je op welk formaat bed je gaat bouwen. Bij de eerste stap is ingeschat welk formaat bed bij de beschikbare ruimte past. Met het type bed en het formaat, kan je de juiste bouwtekening erbij pakken.

Op deze bouwtekening zal je direct zien welke materialen er nodig zijn. Deze materialen zijn cruciaal voor het maken van het bed dat beschreven is. Heb je voldoende ervaring, dan mag je van deze materialen afwijken. Niet heel ervaren met het maken van (bed)meubels? Dan is het onverstandig om andere materialen te gebruiken dan aangegeven op de bouwtekening.

Zelf een bed maken? Klik dan hier voor de bouwtekeningen!

Zoals hier beschreven kan je het hout op diverse locaties kopen. Je kunt het via Marktplaats aanschaffen maar ook bij meerdere bouwmarkten. Zelfs op het internet zijn voldoende webshops te vinden met een ruime voorraad hout (bijv. steigerhout) en andere materialen.

De houtsoort die je kiest bepaalt ook welke bouwtekening er gebruikt gaat worden. Samengevat kies je de bouwtekening dus op basis van het formaat, houtsoort en het type bed dat je zou willen maken.

Velen van jullie zullen kiezen voor steigerhout. Simpelweg omdat het de hipste houtsoort van het moment is.  Douglas hout begint ook steeds populairder te worden, mede doordat het duurzamer is dan steigerhout.

Stap 4: Materiaal op maat (laten) maken en bewerken

Zelf je bed in elkaar zetten
Zelf je bed in elkaar zetten

Idealiter komen alle materialen perfect op maat bij jou binnen. Je zou ervan dromen om als je een hoofdeind van een bed maakt de planken met de juiste maten direct te ontvangen. Tot op zekere hoogte is dit mogelijk.

Stel je voor dat je precies de maten kunt gebruiken van de bouwtekening en de ruimte voldoende is om alles 1 op 1 te laten maken. De maten van de online shop of bouwmarkt komen overeen met dat waar jij naar op zoek bent. Het enige wat je dan nog hoeft te doen, is het in elkaar zetten van het bed.

Alleen deze situatie komt maar weinig voor.

De eerste optie die je hebt met de materialen is het op maat laten maken hiervan. Je schakelt zelf een specialist in (sommige bouwmarkten bieden dit ook aan) om alle materialen op maat te laten maken. Een bedstee heeft andere onderdelen nodig dan een hoogslaper, dus let goed op hoe je alles op maat laat maken.

Veel klussers kiezen toch het liefst om zelf alle materialen op maat te maken. Per type bed (hoogslaper, bedombouw, boxspring etc) kan de moeilijkheid hiervan verschillen.

Helpen om een bed in elkaar te zetten
Helpen om een bed in elkaar te zetten

Uiteindelijk zal dit goed in de kosten kunnen schelen. Het is daarom vaak interessant zelf de materialen voor het bed op maat te maken. Blijf bij ieder onderdeel nameten of de afmetingen kloppen. Ieder stuk moet precies op maat zijn welke weergegeven zijn op de tekeningen.

De tekeningen geven verder weer waar de houtgaten moeten komen en welke onderdelen met elkaar verbonden moeten worden. Voldoende aandacht op deze stukken zorgen dat je in een keer alles goed weet te bewerken.

Op het gebied van bewerken zal je niet altijd even goed kunnen inschatten of dit beter vooraf of achteraf kan. Heb je grootse plannen, dan is het vooraf bewerken van het hout raadzaam. Ben je vooral van plan veel te doen met de hoofdwand van het bed mooi te maken? Dan heb je achteraf nog voldoende speling om de achterwand van het bed te bewerken.

Stap 5: Het bed in elkaar bouwen

De leukste stap van dit stappenplan om een bed te maken, en van deze gids, is het in elkaar zetten van het bed. Je hebt ondertussen de keuze gemaakt voor het bed (formaat, houtsoort en type) en de materialen zijn gehaaald. Nu kan je het bed echt gaan maken.

Bed in elkaar gezet
Bed in elkaar gezet

Indien je nog geen schroefgaten hebt geboord, kan dat nu alsnog worden gedaan. Deze gaten voorkomen dat er splijten in het hout kunnen komen. Doe dit met zorg zodat je geen schade aan de materialen veroorzaakt.

Als voorbeeld voor deze stap, neem ik het eenpersoonsbed dat met de bouwtekeningen te maken is.

Je begint logischerwijs met het maken van het bed hoofdeind. Omdat ik weet dat veel klussers op zoek zijn naar alleen dit onderdeel van het bed, kan je ook een hoofdeind maken zonder dat de rest van het bedmeubel hier uit voortkomt. In het onderdeel hoofdeind kan je hier meer over lezen.

Na het maken van het bed hoofdeind, ga je verder met het voeteneind. Beide delen dienen stevig te zijn zodat het niet voor ongemak kan zorgen. Test goed of de constructie robuust is en tegen een stoot kan. Is dit niet het geval, dan zal een krakend bed het onvermijdelijke gevolg zijn.

Als je zover bent, kan je de zijkanten van het bed gaan maken. Het is zeer belangrijk dat je blijft controleren of het geheel haaks op elkaar staat. Dit is eenvoudig te bepalen door het bed overhoeks te meten. Met overhoeks meten bedoelen we dat het bed diagonaal van hoek tot hoek gemeten wordt. De hoek moet gelijk zijn aan de andere hoek. De makkelijkste manier om dit te meten is door twee rolmaten te gebruiken. Het resultaat hiervan zou een perfecte X (kruis) moeten zijn met twee gelijke lengtes.

Voor iedereen die het idee heeft om meerdere bedden te maken zijn de onderstaande paragrafen interessant. Wil je namelijk dezelfde bedden maken, dan kan je diverse delen sneller op laten volgen. Maar wil je een uniek bed per kamer, dan kan je de basis hetzelfde houden maar de hoofdborden aanpassen. De hoofdborden bepalen min of meer het uiterlijk van het bed. Echter zal de basis het comfort bepalen. Door hier in te schuiven maak je eenvoudig een uniek bed per combinatie.

Zelf een bed maken? Klik dan hier voor de bouwtekeningen!

Stap 5.1: Hoofdbord bed maken

Hoofdbord, achterwand, hoofdeinde of bedwand, het zijn allemaal woorden voor hetzelfde onderdeel van het bed. We hebben er alleen andere benamingen aan gegeven. Mijn voorkeur zal altijd aan hoofdbord uitgaan.

Meestal kiezen we om een hoofdbord te maken om aan een bestaand bed toe te voegen. Voor dit project, zal de kans bestaan dat je een hoofdbord wilt toevoegen dat niet bij dezelfde bouwtekening inbegrepen is. Mogelijk heb je het bed hoofdbord op een andere tekening gezien. En gelukkig is het geen probleem als je het hoofdbord van een ander bed combineert met het bedframe van de respectievelijke bouwtekening!

Je hebt veel keuze wat betreft het hoofdeinde van het bed. Wil je een hoofdeinde waar jouw hoofd op kan rusten als je televisie kijkt? Of wil je er juist een plek van maken waar je spullen kunt opbergen? Er zijn tal van opties mogelijk als je de bouwtekeningen bekijkt waar de verschillende hoofdeindes op te zien zijn.

Zelf een bed maken is op te delen in meerdere stappen. En als je dus alleen een hoofdbord zou willen maken, is stap 5.1 de stap die gevolgd moet worden.

Stap 5.2: Voeteind met televisie

In de duurdere meubelzaken heb je ze mogelijk voorbij zien komen: de voeteindes aan het bed waar een televisie in verwerkt zit. Geen van mijn bouwtekeningen laten jou een bed maken waarmee dit direct gebouwd kan worden. Je zou wel zelf een voeteind kunnen maken waar deze mogelijkheid wel ingebouwd zit.

Kosten van zo’n extra onderdeel zullen hoger zijn dan menig bedframes. Daarom is het voor velen de vraag of een voeteind met televisie maken interessant genoeg is. Deze optie kan in een later stadium altijd worden geactiveerd. Dit omdat het voeteind eenvoudig te vervangen is bij de meeste soorten bedden.

Stap 6: Vrije ruimte voor matras behouden

Oorspronkelijk was stap 6 onderdeel van stap 5, echter merk ik dat dit onderdeel te vaak over het hoofd werd gezien.

Bij het maken van het bed wil je niet na afloop ontdekken dat er te weinig ruimte is overgehouden voor het matras. Wanneer je al een matras hebt, weet je dus al exact welk formaat matras moet passen in het bedframe. Een bedframe bouwen doe je al op een eerder moment, dus je moet dan al weten welk formaat matras hier in moet passen.

In principe houden we een vrije ruimte voor het matras aan van de matraslengte + tien millimeter voor de lengte, en de matrasbreedte + vijf millimeter in de breedte. Dit zou ervoor moeten zorgen dat je matras altijd past. Je wilt niet eindigen met een bed waar jouw matras niet in past.

Stap 7: Maak de lattenbodem

Zelf een lattenbodem maken
Zelf een lattenbodem maken

De lattenbodem kan mogelijk afkomstig zijn van jouw oude bed of Marktplaats. Je kan de lattenbodem ook zelf maken, waardoor je weer geld kan besparen.

Een lattenbodem voor je bed maken is weliswaar eenvoudiger dan het bed zelf. Daarom zal je weinig tijd aan dit onderdeel kwijt zijn. Waar je vooral op moet letten, is dat de latten niet te strak zijn aangebracht op het hout. Ook zal je regelmatig voor een ander soort hout willen kiezen. Dit omdat bepaalde soorten hout niet comfortabel liggen.

Het is zeker niet raar als je jouw lattenbodem wel besluit te kopen. Een hoofdbord maken is wat anders dan een lattenbodem. Je zal af en toe tegen een hoofdbord aanleunen, echter is een lattenbodem iets waar je dagelijks op slaapt. Hier is het dan ook niet raadzaam om op te bezuinigen.

Want een goede lattenbodem is geld waard. Zelfs als je nog een keer het bed zou willen verkopen, zal de lattenbodem een waardevol onderdeel zijn. Waarom? Gewoon omdat een lekkere lattenbodem heerlijk kan liggen. Bij een bed maken wil ik je dan ook benadrukken hier niet op te smokkelen.

Stap 8: Welk matras ga je kopen?

Is er nog geen matras bij het bed gekocht? Dan staat je nog een flinke zoektocht te wachten. Het vinden van een matras dat bij jou past is namelijk geen eenvoudige opgave. Een bed maken zou zomaar makkelijker kunnen zijn dan het vinden van het juiste matras.

Het internet staat (gelukkig) boordevol tips en tricks om het perfecte matras te vinden. Zelfs de Consumentenbond heeft een overzichtelijke gids opgesteld voor iedereen die niet weet welk matras gekocht moet worden.

Eerder las je dat belangrijk is om vooraf al te weten welk matras er in het bed gaat komen. Anders is de kans aanwezig dat je een bedframe maakt waar jouw ideale matras niet inpast. Je kunt daarom beter een matras kopen voordat je begint met het maken van het bed. Het bed kan dan op maat worden gebouwd van het aangeschafte matras.

Factoren om te overwegen

De beschikbare ruimte is een belangrijke factor voor het bouwen van je bed. Meet deze ruimte eerst goed in zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Verder is het handig om van te voren de slaapkamer in te delen. Zodat je de andere meubelen zo als een kast of een bureau ook kwijt kunt.

Zoals je mogelijk al ergens hebt kunnen lezen zijn er van praktisch alle meubels meerdere bouwtekeningen in het pakket te vinden. Dit heeft als gevolg dat je niet gebonden bent aan 1 soort ontwerp of maat. Je kunt een bed maken in diverse soorten en maten, dus ook voor jouw beschikbare ruimte. Dit levert je minder problemen op en zorgt ervoor dat je eenvoudiger om de beperkte ruimte heen kan werken. Een bed maken kan dus voor iedere ruimte!

Wat is een logische materiaalkeuze?

De materiaalkeuze is ook een belangrijk item om je bed te maken. Wanneer je de meubelen in je kamer allemaal gemaakt zijn van steigerhout maak jij je bed natuurlijk ook van steigerhout. Dit geld natuurlijk ook voor elke willekeurige andere houtsoort.

Ik laat je verder natuurlijk helemaal vrij in de houtsoort, want je kunt ook prima voor een andere houtsoort kiezen. Echter blijft mijn advies om te kiezen voor een houtsoort als steigerhout voor een bed maken. Het mooiste resultaat kan namelijk hiermee worden bereikt.

Kies de materialen waar jij van houdt. De materialen waarvan jij weet dat je graag zou willen werken en op willen slapen. En dan kan jij het bed maken waar jij van gaat houden. Pure liefde voor het maken van een bed van hout.

En de bouwtekeningen? Daar lees je hieronder alles over.

Van idee tot realiteit – hoe tekeningen jou kunnen helpen

Voordat je nu kunt beginnen met het maken van je bed is het gemakkelijk om goede tekeningen te hebben. Je bed maken met goede bouwtekeningen is simpel en hoeft ook nog eens weinig tijd te kosten. Als je efficiënt en effectief te werk gaat, kan je een bed maken in een tijdsbestek dat meer dan redelijk is. Je bed maken met goede bouwtekeningen is simpel. Daarom hebben wij voor jouw een pakket met duizenden verschillende bouwtekeningen en bouwplannen samengesteld met onder andere tekeningen van bedden, banken, kasten, schuurtjes, kippenhokken, tuinhuisjes, schildersezels en nog veel meer.

Zelf een bed maken? Klik dan hier voor de bouwtekeningen!

Enkele voorbeelden van wat jij straks kunt maken (daadwerkelijke schetsen)

boxspring ombouw Onderschuifbed-300x300 tweepersoonsbed maken kajuitbed

Redenen om zelf een bed te maken

Kant-en-klare pakketten voor het maken van meubels zijn wel het laatste waar volgers van Fred’s Bouwtekeningen zin in hebben. Echt vakwerk is onze passie.

Dit project heeft de laatste jaren meerdere keren de top 3 van meest gebruikte bouwtekeningen gehaald. Klussers hebben bijzonder goede ervaringen met het project, waar doe-het-zelven pas echt tot uitdrukking kan komen. En het helpt ook mee dat er een enorme variatie aan bed bouwtekeningen mogelijk zijn.

Vakmensen hoeft niet worden uitgelegd hoe winstgevend het is om zelf een bed te maken. Je maakt minder kosten, bepaalt zelf het uiterlijk van het bed en je kunt je eigen tempo kiezen. Ook mag niet vergeten worden dat je met een bed maken je eigen klus vaardigheden blijft onderhouden.

Het verschil qua kosten tussen de koop en zelfbouw van een bed kunnen ver van elkaar vandaan komen wanneer er met houtsoorten wordt gewisseld. Steigerhouten bedden zijn de hoofdprijs, terwijl bij doe-het-zelfbouw de kosten hier een fractie van zijn.

Houten bed? Gaat dat niet ontzettend kraken als ik het zelf maak?

De meeste klussers zullen zich geen zorgen maken dat een houten bed kan kraken. Allereerst kraakt vrijwel ieder bed (behalve boxsprings). Echter zal het bed bij vakwerk aanzienlijk minder kraken dan bij de klusser die het project in een (te) hoog tempo probeert te realiseren.

Twijfel je of jouw bed straks een krakende nachtmerrie wordt? Dan is het des te verstandiger de bed bouwtekening nauwkeurig te volgen. Je kunt dan eenvoudig een bed maken dat precies doet wat jij ervan verwacht, namelijk het leveren van een heerlijke slaapplek!

Keuzes voor houtsoorten 

Een steigerhout bed is voor de meerderheid van mijn volgers momenteel de eerste keus. In de volgende sectie lees je waarom steigerhout zo interessant is als houtsoort voor een zelfgemaakt bed. Alleen voor nu, mag niet vergeten worden dat er meerdere houtsoorten gebruikt kunnen worden voor een bed maken.

Eiken is zo’n houtsoort waar je bedden in high-end meubelzaken van tegenkomt. Je kunt snel verliefd worden op een bed van eiken. Hoge kwaliteit hout en, hopelijk, met een mooie afwerking. Als je zelf eiken besluit te gebruiken voor het bed, is de afwerking een belangrijk onderdeel.

Grenen en hardhout zijn twee totaal verschillende maar net zo mooie houtsoorten voor dit project. Deze houtsoorten worden minder vaak gebruikt doordat ze wat prijziger zijn dan steigerhout en vuren. Afhankelijk van het soort steigerhout dat je gebruikt, kunnen de prijzen echter nog gelijk uitkomen. Klussers kunnen dus best wat vaker kiezen voor de houtsoorten grenen en hardhout om een bed te maken.

Tenslotte is naar nog vuren, een betaalbare houtsoort dat voor de meeste types bedden als materiaal in te zetten is. Vuren is bij de meeste bouwmarkten tegen bijzonder goede prijzen verkrijgbaar. Een aanrader als houtsoort!

Douglas of steigerhout bed beter?

Dat Douglas de laatste tijd steeds meer terugkomt heeft te maken met de simpele reden dat het een nog duurzamere houtsoort is dan steigerhout. Laten we vooropstellen dat ook steigerhout duurzaam is en een goede kwaliteit tijd (mits goed behandeld).

Douglas scoort op meerdere vlakken beter dan steigerhout, waardoor een bed van Douglas helemaal niet meer een onwaarschijnlijke optie is.

Relatief weinig klussers van Fred’s Bouwtekeningen kozen tot dusver voor Douglas. Dit lijkt echter toe te nemen naarmate er meer vraag komt naar duurzame meubels, zoals eettafels en bedden van hout.

Bouwtekeningen voor de desbetreffende meubels van Douglas zijn in veelvoud aanwezig. Je kunt dus op een later moment nog switchen naar een Douglas bed van steigerhout.

Waarom een steigerhouten bed zo mooi staat

Steigerhout is van de meeste mensen de absolute favoriet om te gebruiken als houtsoort voor het bed. Ik kan het ze lastig kwalijk nemen, want een steigerhout bed ziet er dan ook prachtig uit. Net zoals andere steigerhout meubels kan zo’n bed een kamer optillen naar een hoger niveau.

En wil je alleen een bed hoofdbord maken? Dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Want veel bedden die we tegenwoordig kopen komen zonder een hoofdeinde of achterwand. Ik heb de tekening bijgevoegd waarmee zelfs dit onderdeel los te maken is.

Terug naar steigerhout: hoe kan je betaalbaar deze houtsoort gebruiken? Een steigerhout bed zou namelijk niet duurder mogen zijn dan de catalogusprijs van een meubelwinkel.

Dat doe je door slim te zoeken naar goede materialen. Speur Marktplaats af, bel wat houtboeren en informeer bij de lokale doe-het-zelf zaak. Of nog slimmer, gebruik oude steigers van een bouwplaats! Er zijn kortom veel mogelijkheden om goedkoper een bed te kunnen maken. Ook als steigerhout jouw to-go houtsoort is.

Wil je gebruik maken van een van mijn bed bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Waar kan je welke houtsoorten voor het bed kopen?

Van steigerhout tot vuren voor jouw bedombouw, hoofdeind of bed met lades. Al het hout dat nodig is om het bed te kunnen maken, is te koop bij de grote bouwmarkten. Omdat de prijzen en kwaliteit nog wel eens willen verschillen, heb ik de voorkeur voor de lokale doe-het-zelf markt. Mocht je daar niet de juiste houtsoort kunnen vinden, zullen bouwmarkten als Karwei en Hornback je verder kunnen helpen.

Bedombouw maken van steigerhout

Het hoofdbord of bedombouw maken van steigerhout? Dan zijn de lessen en tekeningen te verkrijgen op deze pagina voldoende om dit te realiseren. Een industrieel bed is natuurlijk hartstikke hip. Alleen hier hangt wel een prijskaartje aan. Als je zelf een bedombouw maakt van steigerhout, voorkom je dat je dit hoge prijskaartje moet afrekenen.

Bedombouw onderdeel van een doe-het-zelf project zal, bij welke houtsoort dan ook, lagere kosten met zich meebrengen. En je kan precies de bedombouw maken zoals je ze bij al die hippe winkels ziet!

Pallets gebruiken als materiaal voor het bed

Wil je een zo’n uniek (en betaalbaar) bed maken? Pallets kan je zelf gebruiken als basismateriaal voor dit project! Deze vernieuwende manier van bouwen is op het moment hartstikke in en kan daarom ook bij Fred’s Bouwtekeningen toegepast worden.

Pallets zijn gemaakt van duurzaam hout dat voor een stuiver op te pikken is. Als je een beetje handig bent, lukt het je gratis aan het benodigde hout te kopen. Een pallet bed maken is dan zelf een kwestie van het stappenplan volgen.

Hoofdbord maken van het bed

Bed hoofeind met schapjes
Bed hoofeind met schapjes

Wil je geen complete bedombouw maken maar juist alleen een hoofdbord? En wil je dat dit hoofdbord goed bij jouw bed past en sterk is? Dan kan je tevens van de informatie op deze pagina gebruik maken om zelf een hoofdbord te maken.

Je hebt hierbij de keuze om een hoofdbord te maken van ;

  • Steigerhout (gebruikt en nieuw)
  • Douglas (duurzaam)
  • Vuren (lage prijs)
  • Eiken (niet aan te raden, duur)

Deze houtsoorten kunnen ieder dienen als de basis van jouw hoofdbord. Dit hoofdbord kan vervolgens worden gebruikt voor een bestaand of nieuw bedframe. De bedombouw hoeft dus niet op maat te worden gemaakt om bij jouw hoofdbord te passen. Het hoofdbord moet wel in verhouding tot het huidige bedframe gemaakt worden.

Zelf een bed maken? Klik dan hier voor de bouwtekeningen!

Vereist niveau voor dit project

Iedereen, maar dan ook echt iedereen die ook maar enigszins beide handen kan gebruiken, kan een bed maken. De kans op een snelle en succesvolle afronding is natuurlijk hoger voor ervaren klussers. Zij zullen makkelijker het project uitvoeren.

Er is een niveau dat het dus makkelijker maakt. Alleen uiteindelijk kan iedereen, ervaren en onervaren, dit project uitvoeren. Het is de bed bouwtekening die je gaat helpen om het bed te maken.

Ben je bang dat bepaalde houtsoorten, zoals een steigerhout bed, lastiger zijn te maken dan van vuren? Zelfs dan hoef je niet je klusvaardigheden onder te waarderen.

Bouwen van het bed

We bouwen omdat we van het proces houden. Alles wat we doen als doe-het-zelver, heeft uiteindelijk te maken met het eindresultaat. Of het nu geld besparen is of hobbymatig, klussen is waar we van kunnen genieten. Dit project is zo’n gelukzalig project waar je van gaat houden.

Alles aan dit project is compact in de zin van praktisch werk terwijl het op het eerste gezicht veel werk lijkt. Daarom is het des te meer interessant het houten bed te maken. Kopen van een bedmeubel kost je alleen maar geld. Plezier gaat het je niet zo makkelijk brengen als dat het bouwen doet.

En als je nog een samenvatting zoekt van alle bedden die je kunt maken, is hieronder per bed een beknopt overzicht weergeven.

Deze bedden kan je maken met mijn bouwtekeningen

In totaal zijn er meer dan tien modellen bedden te bouwen met de tekeningen. De belangrijkste tien bespreek ik hieronder kort met je. Voor ieder model zijn diverse formaten en houtsoorten beschikbaar. Je hoeft dus niet met de beschikbare ruimte te schuiven om een bepaald soort bed of bedombouw te kunnen maken. Ook zijn van diverse modellen onderdelen te combineren, waardoor je het bed kunt bouwen dat het best bij jouw droombed past!

Eenpersoonsbed als echte klassieker

Kan er een meubel zijn dat we vaker gebruiken dan het bed? Het eenpersoonsbed is een van de meest gebruikte bedmeubels ter wereld. In het Westen van Europa is het gebruikelijker om tweepersoonsbedden te hebben wanneer de gelegenheid hiervoor geschikt is. Maar in landen als China en Japan blijven stellen apart slapen – zolang ze leven.

Genoeg over de geschiedenis van het eenpersoonsbed. Maken van dit bed kan voor een groot aantal verschillende maten. Ook kan er gekozen worden voor een eenpersoonsbed met laden, uitschuifbed en extra opbergruimtes.

Tweepersoonsbed voor een koppel of brede slaper

Tweepersoonsbed zelf maken
Tweepersoonsbed zelf maken

Voor het tweepersoonsbed zijn er net zoveel opties mogelijk als voor de enkele versie. Denk hierbij aan de vakken die gebruikt kunnen worden om alle overbodige spullen in op te bergen. Schoon beddengoed kan hier ook uitstekend in worden opgeborgen. Een tweepersoonsbed maken is verrassend genoeg bijna evenveel werk als het eenpersoonsbed.

Belangrijkste verschil tussen beide bedden zijn de kosten. Meer materiaal dus meer kosten.

De meeste tweepersoonsbedden zijn 180cm breed. Maar je hebt ook tweepersoonsbedden van 160cm voor mensen die een minder ruime kamer hebben. Wil je echt extra ruimte dan kies je voor een bed van 200cm of zelfs 220cm breed.

Wil je goedkoop een tweepersoonsbed hebben dan kun je deze het beste zelf maken

Familiebed

Steeds populairder in Nederland en België wordt het familiebed om met heel de familie in een bed te liggen. Een familie bed begint met een breedte van 240cm en kan wel tot 300cm breed zijn. Een familiebed kan gemaakt worden van 3 tot wel 5 personen en wanneer je wil nog meer. Om een familiebed te kopen is bijna onbetaalbaar de prijzen zijn nog enorm hoog. Zelf een familie bed maken is de beste optie die je kunt kiezen met behulp van onze bouwtekeningen maak je ook zelf je familiebed.

Een tijdje geleden kregen we de vraag om een familiebed te tekenen daarom hebben wij deze tekening in ons pakket erbij gedaan.

Je vraagt zelf misschien af waar haal ik een matras van die breedte? Met een beetje zoekwerk op Google vind je die wel maar ze zijn enorm duur. Een goedkopere oplossing is 3 matrassen van 80cm wanneer je een bed van 240cm breedt hebt. Bij een bed breedte van 270cm kies je matrassen van 90cm. Heb je een bedbreedte van 260cm dan kom kun je kiezen van 2 matrassen van 90cm breed en 1 van 80cm breed. Op die manier houd je een matras alles goed betaalbaar.

Familiebed zelf maken
Familiebed zelf maken

Twijfelaarbed

Een twijfelaarbed is een bed dat tussen de 120 en 140 cm breed is. Een twijfelaarbed is een eenpersoonsbed voor mensen die graag lekker ruim slapen. Ideaal voor wat bredere mensen om zo toch nog comfortabel te liggen. Een twijfelaarbed maken is net als een gewoon eenpersoonsbed maken helemaal niet moeilijk met behulp van onze twijfelaarbed bouwtekeningen doe je dit eenvoudig.

Wiegje voor de kleine

Zelf een wiegje maken
Zelf een wiegje maken

Een wiegje bouwen voor de kleine die op komst is? Dan zal jij je helemaal kunnen uitleven met de tekening voor dit project. Hier is een universele maat voor gebruikt waardoor het wiegje voor baby’s van alle soorten en maten geschikt is.

Gemiddeld ben je een dag kwijt aan de bouw van de wieg. Dit zal afhankelijk zijn van hoeveel tijd jij in het kleine bedmeubel wil stoppen. De afwerking kan namelijk het meeste tijd kosten als jij een uniek wiegje gaat maken.

Kinderbed voor het snel groeiende kind

Kinderbed bouwtekening
Kinderbed bouwtekening

Kinderen kunnen soms groeien als kool. Daar weet ik zelf genoeg van, want mijn kinderen zijn ondertussen alweer jaren het huis uit. Toen ik ooit kinderbedden maakte kon ik al na een paar jaar de bedden vervangen. Ze groeiden zo hard dat de bedden al snel te klein waren geworden.

Het is zonde om een bed te kopen als jouw kind hier over twee tot drietal jaren al niet meer in past. Omdat de kosten van een kinderbed maken aanzienlijk lager zijn, ook een steigerhout kinderbed, ben je slim bezig als je zelf gaat bouwen.

Mijn favoriet is het steigerhout kinderbed, in meer dan tien afmetingen te maken. Bekijk de bouwtekeningen om te ontdekken welke maten er allemaal beschikbaar zijn!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kajuitbed om makkelijk op te bergen

Kajuitbed zelf maken
Kajuitbed zelf maken

Kajuitbedden zijn voor veel mensen een favoriet als het om een snel doe-het-zelf project gaat met een geweldig eindresultaat. Het kajuitbed is ontworpen om behalve op te slapen, ook te dienen als opbergruimte. Onder het slaapoppervlak zijn drie grote vakken (met lades) te vinden waarin veel spullen kunnen worden opgeborgen.

Kamers worden hierdoor schoner en je hoeft minder kasten te gebruiken om spullen een plek te geven. De spullen blijven altijd binnen handbereik.

Een kajuitbed kan gemaakt worden voor kinderen, maar ook volwassenen. Het is het perfecte unisex bed dat in de bouwtekeningen te vinden is!

Boomhutbed als avonturier

Kinderen zijn verliefd op boomhutbedden. Maar wat zijn ze duur! Je betaalt al snel duizend euro om je kind een boomhutbed te geven. Je bent bijna gek om dit te doen, zelfs als je zielsveel van je kind houdt.

Waarom besluit je niet een boomhutbed te bouwen?

Het boomhutbed van Fred’s Bouwtekeningen is in vijf houtsoorten te bouwen, namelijk steigerhout, vuren, eiken, grenen en hardhout. De afmetingen zijn gelijk aan een breedte van 90 cm en een lengte van 2 meter. Voldoende ruimte dus om meerdere jaren op te kunnen slapen.

En je kind zal dolbij zijn als wordt ontdekt dat je een boomhutbed aan het maken bent!

Stapelbed is gezelliger met twee!

De perfecte manier om slim om te gaan met weinig ruimte is het stapelbed. Net als de hoogslaper bouw je in de hoogte, waardoor een extra bed kan worden toegevoegd. Twee personen op de plek voor 1, hoe handig is dat?

Stapelbedden zijn ideaal om in te zetten als logees aanwezig zijn. Je geeft ze graag een fijne slaapplek. En hoe stoer is het om ze deze slaapplek aan te bieden in een stapelbed van steigerhout?

Het stapelbed is in meer dan tien afmetingen te bouwen. Zelfs voor de krapste ruimtes zijn er dus afmetingen die geschikt zijn om een stapelbed mee te bouwen.

Hoogslaper met bureau of opbergruimte, lekker makkelijk!

Hoogslaper met opbergruimte
Hoogslaper met opbergruimte

Net zo handig als het stapelbed, is de hoogslaper met bureau of opbergruimte. Als je maar weinig ruimte om mee te werken hebt, is een hoogslaper voor je kind een ideale oplossing. Je hoeft niet bij te leggen op de ruimte en toch is er ruimte voor een bureau én hoogslaper.

Een tweede optie is, als je twijfelt of een stapelbed of hoogslaper handiger is, een hoogslaper te maken als bed aan de bovenzijde en onderzijde. Het bed op de onderzijde wordt los in het frame gemaakt, zodat het bed aan de onderzijde op een later moment losgekoppeld kan worden. Hier kan je dan, indien dat over een paar jaar gewenst is, alsnog een bureau plaatsen.

Onderschuifbed ofwel logeerbed – compact en stijlvol

Onderschuifbed of gastenbed maken
Onderschuifbed of gastenbed maken

In kleine appartementen in het buitenland zijn ze compleet normaal: het uitschuifbed. Je hebt bij een uitschuifbed een eenpersoonsbed waar een tweede eenpersoonsbed in verwerkt zit. Onder het bovenste bed is nog een bed gebouwd dat naar eigen gelegenheid uit te schuiven is.

Komt er een gast langs of iemand spelen, dan kan het bed worden uitgeschoven om plaats te maken voor een extra slaapplek.

Ook is dit model te combineren als het eenpersoonsbed met opbergruimte. Je kunt kortom alle kanten op, aangezien je op een later moment het bed nog zou kunnen verwijderen om extra opbergruimte te creëren. Het bed dat normaal als uitschuiver functioneerde, kan dan los geplaatst worden.

Bouwtekeningen van Fred maken al deze projecten mogelijk

Ik heb op deze pagina tientallen doe-het-zelf projecten met je besproken waarmee je een bed kunt maken. Hoe je ook besluit het project in te vullen, je gaat een bed maken waarmee je in een klap honderden euro’s kunt besparen. En dat klinkt altijd als muziek in de oren.

Wil je meer te weten komen over het pakket waarmee dit alles mogelijk is? Bekijk dan www.fredsbouwtekeningen.nl en begin met het maken van jouw nieuwe bed!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kopen of zelf bouwen?

Ben je ondanks dat je dit hele artikel heb gelezen nog niet over uit of je wilt kopen of zelf bouwen? Dan hieronder de voor en de nadelen op een rij gezet

Voordelen kopen

  1. Je bent geen tijd kwijt met bouwen en kunt gelijk nadat het binnen is gaan slapen
  2. Geen gereedschappen nodig
  3. Je hebt ook geen bouwtekening nodig buitenom die wordt meegeleverd

Nadelen kopen

  1. De prijs is een groot nadeel de kosten kunnen enorm oplopen zeker wanneer je de mooiere bedden kiest
  2. Kwaliteit is meestal matig voor een betaalbare oplossing
  3. Lange levertijden van soms wel 6 weken voor de mooiere bedden
  4. Garanties op de kwaliteit zijn meestal wel erg matig bij de meeste leveranciers

Waar kun je goede bedden kopen?

Zoals je hebt gezien zijn lang niet alle partijen betrouwbaar en is de lange levertijd een enorm probleem. Nu is er een bedrijf dat wel enorme goede garanties bied en een heel goed retourbeleid heeft. Hier vind je ook een redelijk assortiment van verschillende bedden:

  1. Eenpersoonsbed
  2. Tweepersoonsbed
  3. Familiebed
  4. Twijfelaarbed
  5. Wiegje
  6. Kinderbed
  7. Kajuitbed
  8. Boomhutbed
  9. Stapelbed (hoogslaper)
  10. Opklapbed
  11. Hoogslaper met bureau of opbergruimte
  12. Onderschuifbed ofwel logeerbed
  13. Boxspringombouw
  14. Bedstee
  15. enz

Daarnaast kun je daar ook je beddengoed en matrassen kopen dus eigenlijk de ideale winkel kijk hier

Voordelen van zelf bouwen

  1. Beste kwaliteit
  2. Elke gewenste afmeting die je maar kunt bedenken
  3. Snel gemaakt
  4. Geen wachttijden of levertijden
  5. Heel goedkoop. Goedkoper kun je het nergens vinden
  6. Gereedschappen heb je al in huis

Nadelen van zelf bouwen

  1. Kost een beetje van je tijd
  2. Bouwtekening nodig maar zoals je al hebt kunnen lezen is dit niet echt een probleem want wij hebben deze voor je beschikbaar

Persoonlijk zou ik het wel weten en zou ik lekker zelf aan de slag gaan

Voor meer informatie kijk op deze pagina en laat je verrassen door het aanbod!

Meer van dit soort artikelen

8 reacties

  1. Hebben jullie een tekening voor een laag simpel dubbelbed met een onderschuiflade aan de voorkant ( voeteneinde!)
    Graag jullie suggesties.
    Alvast veel dank voor de moeite,
    Rudi

  2. Hoi Fred,

    Hebben jullie ook een hoogslaperbed dat op een boomhut lijkt?
    Dus eigenlijk een hoogslaper met rond het bed bovenaan wandjes van rechtopstaande planken en een puntdakje?

    Ben benieuwd want dan wil ik je pakket graag kopen

    Groeten Lars en Laura

    1. Hoi Lars en Laura,

      Ja van een boomhutbed hebben we zeker een bouwtekening van
      Precies zoals je het omschrijft

      Mocht je nog andere vragen hebben laat het me weten

      Groeten Fred

  3. Omdat wij wat ouder worden, willen we graag een deelbaar bed: gemakkelijk opmaken en, indien noodzakelijk, er twee eenpersoons bedden van maken.

    We hebben in beddenzaken gekeken om ideeën op te doen. Het is mogelijk 2 losse zijplanken bij te kopen om er aparte bedden van te maken.

    Maar bij alle deelbare bedden houd je, na het scheiden van de bedden, twee asymmetrische bedden over.

    Mijn man wil het bed zelf maken; wij begrijpen niet hoe je twee symmetrische bedden overhoudt.

    Weet u een oplossing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.