Home » Blog » Bed » Bedombouw maken? Daar help ik je mee!

Bedombouw maken? Daar help ik je mee!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Enkele maanden geleden heb ik de bedombouw bouwtekening aan mijn bouwtekeningenpakket toegevoegd waar ondertussen al veel mede-klussers gebruik van hebben gemaakt. Een bedombouw maken bleek voor veel (beginnende) doe-het-zelvers een project te zijn dat zij al langer hadden willen uitvoeren, echter was er nog geen bouwtekening voor te vinden. Daar is dus verandering in gekomen, waardoor je nu een bedombouw kan maken voor je eigen huis. Zelf een bedombouw maken is dus heel goed mogelijk en daar lees je in dit artikel meer over.

Ik vertel je namelijk alles over het maken van een bedombouw, zoals de spullen die jij daarvoor nodig hebt, waarom je een bouwtekening moet gebruiken en waar je allemaal op moet letten bij een bedombouw maken. Omdat er mensen zullen slapen op het slaapgedeelte van de bedombouw, is het belangrijk dat je weet hoe jij ervoor kunt zorgen dat er lekker en veilig op geslapen kan worden. Als je echt kosten wil besparen, maak je gewoon je eigen bedmeubel.

Benieuwd hoe een bedombouw maken in zijn werking gaat? Lees dan nu verder!

Belangrijke punten bedombouw maken

Als jij van plan bent zelf een bedombouw te maken, zijn er diverse punten waar je op moet letten. Ten eerste is de veiligheid van je bedombouw belangrijk, aangezien we te werk gaan met hout kunnen splinters nog wel eens voorkomen.

Om zoveel mogelijk alle splinters weg te halen is het van belang dat we al het hout grondig schuren. Dat betekent dat we gaan proberen ieder hoekje te bereiken en we de grote oppervlaktes ook grondig schuren. De kleine hoekjes kunnen in principe alleen bereikt worden met schuurpapier waardoor handmatig schuren de voorkeur krijgt. Grotere oppervlaktes kunnen natuurlijk met een schuurmachine worden geschuurd, zolang je maar goed controleert of het netjes geschuurd is. Je kunt alleen dan een bedombouw maken waar je splintervrij op kan liggen.

Een ander aandachtspunt bij een bedombouw maken is de stabiliteit van het bed. Controleer meerdere keren of je constructie waterpas is, want een onstabiele constructie zal al snel mankementen vertonen en het hout zal binnen enkele weken al gaan kraken. Een houten bed zal altijd meer geluid maken dan een bed van bijvoorbeeld ijzer, echter is een onstabiel bed vaak de oorzaak van veel meer geluid dan een stabiel bed.

Voordat jij de bedombouw gaat maken, moet je ook nog controleren of de afmetingen weergegeven op de bouwtekening overeenkomen met de beschikbare ruimte. Indien dit het geval is, kan je aan de slag. Is dit niet het geval? Dan kan je op zoek gaan naar een bouwtekening in het pakket met andere afmetingen of je kan de afmetingen zelf proportioneel af laten nemen. Hetzelfde geldt voor wanneer jij een grotere bedombouw wil maken. Ook dan kan je proportioneel de afmetingen aanpassen. Een bedombouw maken is daardoor voor iedere slaapkamer mogelijk!

Stappenplan

Om op de juiste manier aan de slag te gaan is het slim om dit stappenplan te volgen. Het stappenplan bestaat uit de volgende stappen:

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn belangrijk. Hiermee kun je veel tijd en ook geld besparen.

 1. Gewenste afmetingen bepalen.
 2. Tekening zoeken.
 3. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Gewenste afmetingen bepalen.

Welke afmetingen heeft het bed waar je de ombouw voor wilt gaan maken? Meet de breedte en lengte goed op. Zorg er voor dat er nog wel wat ruimte vrij is voor de matras. Denk er gelijk ook over na hoe je graag wilt hebben dat deze er uit ziet.

Stap 1.2: Tekening zoeken.

Na het bepalen van de gewenste afmetingen is het tijd om de tekeningen erbij te zoeken. De tekeningen kun je in het ledengedeelte vinden van onze website. Mocht je nog geen lid zijn dan kun je hier lid worden. Alle tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand en kunnen dan ook makkelijk gelezen worden met de gratis PDF reader van Adobe. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst.

Stap 1.3: Materialen bestellen.

Aan de hand van de materialenlijst kun je nu de bestelling plaatsen. Het is slim om offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Je kunt daar al snel geld mee uitsparen.

Stap 2: Bouwen

 1. Wacht tot alles binnen is qua hout.
 2. Druk de bouwtekening af en hang hem op een handige plek.
 3. Laad de accu’s van het gereedschap op.
 4. Maak alle onderdelen stap voor stap volg de bouwtekening.
 5. Werkt altijd veilig dus maak gebruik van oog en oor bescherming.
 6. Hou de werkplaats schoon en voorkom dat je struikelt over kabels.
 7. Maak de losse onderdelen in je werkplaats
 8. Zet de ombouw in je slaapkamer in elkaar zodat je niet moeilijk moet doen

Stap 3: Afwerken

Werk het hout van de ombouw goed af. Dus schuur het hout glad. Breng een goede beschermende laag aan. Wil je echt optimale bescherming dan moet je beginnen met schuren. Daarna een grondlaag en weer schuren. Vervolgens breng je weer een grondlaag aan en deze schuur je voorzichtig op. Dan twee keer een laklaag met tussendoor een keer voorzichtig schuren. Let er op dat je er wel voor zorgt dat de verf eerst goed droog is voor je gaat schuren.

Met een bouwtekening aan de slag

Je bedombouw maken doe je middels een bouwtekening. Deze bouwtekening is het cruciale middel dat jou gaat helpen om je bedombouw te maken. De bouwtekening geeft namelijk precies de informatie weer die jij nodig hebt om je bedombouw te maken. Ten eerste vertelt het je welke houtsoort jij het best kunt gebruiken. Vervolgens lees je hoeveel hout je nodig hebt en in welke afmetingen. Ten slotte ontdek je in welke volgorde al het hout in elkaar moet worden gezet om uiteindelijk een bedombouw te kunnen maken.

De bedombouw bouwtekening

Bedombouw maken met een bouwtekening, dat is de reden dat je op dit artikel bent uitgekomen en daar kan ik je bij helpen. De bedombouw maken is namelijk mogelijk met de bouwtekening uit mijn bouwtekeningenpakket.

Freds Bouwtekeningenpakket bestaat uit ruim 10.000 bouwtekeningen waarmee jij je eigen meubels kunt maken, waaronder de bedombouw. Voor de slaapkamer zijn bijvoorbeeld ook nachtkastjes en een tv-kast te bouwen.

Maar de woonkamer staat natuurlijk ook vol met meubels die jij helemaal zelf kunt maken. Een nieuwe bank van hout maken of een tafel bouwen waar jij met tien mensen aan kunt eten. Goed idee toch?

Klaar om een bedombouw te maken? Lees dan hier alles over het bouwtekeningenpakket van Fred klik hier!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bedombouw maken
Bedombouw maken

Zelf een bedombouw maken is makkelijk met goede bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.