Hoe maak jij een bed van hout zonder een bouwpakket van de IKEA te moeten kopen? Bouwpakket? Dat is natuurlijk helemaal niet wat je bij een meubelzaak krijgt, het is een kant-en-klare methode om iets in elkaar te zetten. Dan kan je net zo goed zelf een bed maken. Hoe maak je een bed kan dan voor jou zelf ook uitgevoerd worden. Een heerlijke plek om op te slapen maak je dus naar mijn mening zelf

Een handige uitleg voor bij het maken van een bed, dat zou voldoende moeten zijn om dit allemaal te realiseren. Deze handige uitleg is te vinden op een bouwtekening, waar ik jou straks weer aan kan helpen. Daar is de info voor ‘hoe maak je een bed’ te vinden, precies wat jij nodig hebt voor dit project. Er is een houtsoort die ik het liefst voor bij deze bouwtekening gebruik, namelijk het prachtige steigerhout. Hoe je daar voordelig aan kunt komen vertel ik je ook!

Stappenplan

Als het ergens bij een bed maken fout kan gaan, dan is het wel op het begin. Laat allereerst duidelijk zijn dat je zonder al te veel problemen een bed kunt maken zolang je iedere stap goed leest en uitvoert. De bouwtekeningen voor bedden zijn al door tal van klussers gebruikt, dus dat de tekeningen werken is zonder twijfel een feit. Hoe maak je een bed zal daarom ook de bouwtekening voor je beantwoorden.

Op diezelfde bouwtekening is alle informatie te vinden over de afmetingen. Hier is het al van groot belang dat je deze afmetingen naleeft. Indien je ze aanpast, dan is er natuurlijk niets aan de hand. Echter moeten ze bij het aanpassen wel in relatie blijven tot de verhoudingen. Dus je kan de lengte wel langer maken, maar dan zal het voor de stabiliteit belangrijk zijn dat de breedte ook naar verhouding toeneemt.

Hou bij het bouwen van je bed rekening met de volgende stappen.

 1. Voorbereidingen.
 2. Bouwen.
 3. Afwerking.

Stap 1: Voorbereidingen.

Om je bed te bouwen zijn goede voorbereidingen belangrijk. Enkele stappen die je moet nemen zijn.

 1. Locatie bepalen.
 2. Gewenste afmetingen.
 3. Houtsoort bepalen
 4. Bouwtekening zoeken en materialen bestellen.

Stap 1.1: Locatie bepalen.

Waar wil je het bed gaan zetten? Op een slaapkamer of op je zolder? Hoeveel plek heb je daar? Maak even een schetsje van je kamer. Wat wil je nog meer in deze kamer hebben? Een bureau en een kast bijvoorbeeld? Dit zijn enkele vragen waar je wel even antwoord op wil geven.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen.

Wat zijn de gewenste afmetingen? Voor wie is het bed? Moet het een eenpersoonsbed zijn of een tweepersoonsbed? Wordt het een kinderbed? Een ander belangrijk punt is de beschikbare ruimte van de kamer.

Stap 1.3: Houtsoort bepalen.

De keuze van het houtsoort maak je aan de hand van de wensen die je zelf hebt. Daarnaast maak je de keuze aan de hand van wat je voor de rest hebt aan meubels. Wat past er het beste bij?

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken en materialen bestellen.

Nu je de gewenste afmetingen weet en het soort bed wat je wilt maken dan kun je op zoek gaan naar de bouwtekening. In het ledengedeelte kun je deze vinden. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Druk de tekening daarom af. Aan de hand van de materialenlijst kun je de bestelling plaatsen. Dit kan bij een bouwmarkt, houthandel of online. Het is slim om wel altijd even goed te vergelijken. Zodat je de beste prijs betaald.

Stap 2: Bouwen.

 1. Hou de bouwtekening in de buurt.
 2. Laad je accu op.
 3. Zorg dat eerst alle materialen binnen zijn voor je begint.
 4. Maak zoveel mogelijk onderdelen in je werkplaats.
 5. Werk op een vlakke ondergrond.
 6. Maak alles zo nauwkeurig mogelijk dan heb je het beste resultaat.
 7. Werk veilig en gebruik gehoorbescherming en oog bescherming. Hou de vloer van de werkplaats schoon zodat je niet struikelt.

Stap 3: Afwerking.

Schuur het hout zo glad mogelijk zo voorkom je splinters. Je kunt je bed daarna voorzien van een laklaag in de kleur die je zelf het mooiste vindt en het beste bij de andere meubelen past. Breng eerst twee keer een grondlaag aan voor je de laklaag aanbrengt. Schuur tussen de verfbeurten alles voorzichtig op.

De materialen voor het ‘hoe maak je een bed’ project

Alle materialen zijn weergegeven op de bouwtekening, maar worden niet meegeleverd. Deze moet je dus zelf aanschaffen bij een bouwmarkt of doe-het-zelf vestiging. Op de ‘hoe maak je een bed’ bouwtekening zie je staan welke materialen er nodig zijn plus de bijbehorende afmetingen. Deze afmetingen kan je direct doorgegeven aan de persoon die het hout voor jou opzoekt. Ook kan je het steigerhout dat je mogelijk wilt gaan gebruiken tweedehands verkrijgen, bijvoorbeeld via Marktplaats.

Er is natuurlijk meer dan een bouwtekening voor het maken van een bed. Je kunt behalve een simpel bed namelijk ook een bedstee, hoogslaper, stapelbed, groot tweepersoonsbed en nog meer soorten bedden maken. Je hoeft je dus niet te beperken tot een enkel bed, je kan jezelf helemaal los laten met dit hoe maak je een bed project!

Zoals ik al zei kan je de kosten zelf beïnvloeden door nieuw of juist tweedehands hout te kopen. Kijk even op Marktplaats of er nog iemand steigerhout in de aanbieding heeft. Voor een bed is nieuw steigerhout vaak wel handig, echter kan sterk tweedehands steigerhout ook prima van pas komen!

Bouwtekeningen voor bedden downloaden

Zelf een bed of bedden maken? Een hoogslaper, bedstee, hoogslaper met bureau of gewoon een fijn bed van steigerhout bouwen? Dan is dat mogelijk met de bouwtekeningen uit het pakket dat ook wel beter bekend is als Freds Bouwtekeningenpakket. Alle bouwtekeningen zijn ontzettend handig bij het bouwen van meubels, ze zijn zelfs onmisbaar!

Ook voor allerlei andere projecten zijn de bouwtekeningen namelijk te gebruiken. Een stoel of bank maken? Of juist een tuinhuis of veranda? Dat kan alleen met de bouwtekeningen van Fred!

Wil je meer ontdekken over het bouwtekeningenpakket van timmerexpert Fred Schouten? Dan kan dat hier!

Hoe maak je een bed? Dat doe je met een bouwtekening!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

hoe maak je een bed

hoe maak je een bed?

Hoe maak je een bed? Met de juiste bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!