Home » Blog » Bed » Hoe kun je zelf een bed maken

Hoe kun je zelf een bed maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een bed maken waarom zou je dat willen en hoe doe je het? Je bent vast wel eens in een beddenspeciaalzaak geweest de prijzen van een bed zijn schrikbarend hoog. Vaak is een bed dan nog niet helemaal wat je echt wil hebben. Een goede optie kan dan zijn zelf een bed maken.

Het lijkt erg moeilijk om zelf je bed te maken. Toch valt het best mee. Wanneer je de juiste stappen onderneemt dan lukt het jouw best. De voordelen van zelf een bed maken zijn dat het goedkoper is en je kunt je bed precies maken zo je het echt zelf wil hebben. Natuurlijk zijn er wel een paar stappen die je moet ondernemen.

Stappenplan

De stappen om zelf een bed te maken zodat je tot een goed resultaat te komt zijn:

 1. Inspiratie opdoen
 2. Ruimte bepalen
 3. Materiaalkeuze
 4. Bouwtekeningen
 5. Materialen bestellen
 6. Bouwen
 7. Afwerken

Stap 1: Zelf een bed maken Inspiratie opdoen:

Als eerste stap is het handig om inspiratie op te doen zeker wanneer je eigenlijk nog twijfelt wat je precies wilt hebben. Je kunt deze inspiratie opdoen door naar een bedden zaak te gaan maar dit kost je best veel tijd. Je kunt beter via google opzoek gaan naar websites van beddenzaken of je kijkt via google afbeeldingen. Tik in het zoekvenster bijvoorbeeld tweepersoonsbed steigerhout in dan krijg je talloos veel verschillende afbeeldingen te zien van tweepersoonsbedden gemaakt van steigerhout. Een idee dat je opdoet kan bijvoorbeeld zijn dat je opbergruimte wil hebben onder je steigerhouten bed. Dit heeft 2 voordelen je hebt geen last meer van stof onder je bed en je benut de loze ruimte.

zelf een bed maken
zelf een bed maken

Dit is maar 1 voorbeeld van inspiratie die je kunt opdoen. Voor iedereen zijn de behoeften weer verschillend.

Een andere manier van inspiratie op doen is door het ledengedeelte kijken en daar één van de vele bedden uit te zoeken.

Stap 2: De ruimte bepalen:

Vaak is de ruimte waar je jouw bed neer wil zetten beperkt. Het is daarom ook belangrijk om de ruimte goed in te meten zodat je zeker weet dat je later niet in de problemen komt. Bij het inmeten van je kamer moet je er op letten dat je ook ruimte nodig hebt voor een kledingkast en misschien wil je ook nog graag nachtkastjes hebben. Maak voor jezelf even een overzicht met wat je in je slaapkamer wil hebben.

Wees niet bang dat je de afmetingen voor zelf een bed maken moet gaan gokken, want op de bouwtekening kan je straks alle afmetingen vinden. Wat vooral van belang is, is dat je precies weet hoeveel ruimte er beschikbaar is voor jouw nieuwe bed. Het zou natuurlijk zonde zijn als jij besluit zelf een bed te maken en het bed uiteindelijk niet past. Daarom moet je voordat je begint met zelf een bed maken eerst de beschikbare ruimte volledig opmeten!

Stap 3: Welk materiaal gebruik je:

De materiaalkeuze van je bed kan afhankelijk zijn van de andere meubelen in je slaapkamer. Wanneer je echter alles gaat vernieuwen in je slaapkamer heb je de vrijheid van materiaalkeuze. Laat je daarom altijd goed inspireren. Mijn voorkeur gaat veelal uit naar steigerhout, maar je kunt ook zelf een bed maken van andere houtsoorten.

Op de bouwtekening heb ik wat tips gegeven welk materiaal jij voor zelf een bed maken kan gebruiken. Het voordeel van deze materialen is dat ze eenvoudig en goedkoop aan te schaffen zijn. Je wilt natuurlijk wel tegen een scherp bedrag een bed zelf maken, toch?

Stap 4: Zelf een bed maken en bouwtekeningen nodig?

Bouwtekeningen van een bed zijn erg handig wanneer je zelf je bed wil maken. Voor lang niet iedereen is het even gemakkelijk om zelf bouwtekeningen te maken. Dit kan best een probleem opleveren. Nu hebben wij daar aan gedacht en we hebben bouwtekeningen voor je verzameld zodat je daarmee direct aan de slag kunt gaan. Het voordeel van deze bed bouwtekeningen is dat je deze heel makkelijk kunt openen met de Adobe PDF reader. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst. Aan de hand van deze materialenlijst kun je de materialen bestellen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Een kleine selectie uit de tweepersoonsbedden die je kunt bouwen

Stap 5: Materialen bestellen

Wanneer je de tekening eenmaal hebt uitgekozen en afgedrukt kun je aan de hand van de materialenlijst de bestelling gaan doen. Je kunt dit op verschillende plaatsen doen. Bijvoorbeeld in een bouwmarkt, houthandel of online. Alles heeft zo zijn voor en nadelen.

Bouwmarkt

Bij een bouwmarkt vind je alle materialen die je nodig hebt. Het nadeel is echter wel dat je goed op moet letten of het hout wel goed recht is. Een ander nadeel is dat je beperkt bent in de verschillende lengtes van de materialen. De kosten zijn vaak redelijk hoog. Je kunt het thuis laten bezorgen maar dan betaal je best veel. Je hebt dus eigenlijk een kar nodig om alles thuis te krijgen.

Houthandel

De houthandel heeft alles wel in huis wat je nodig hebt aan hout. Ook wat het assortiment qua verschillende lengtes betreft kunnen ze wel alles leveren. De kosten kunnen gunstig zijn maar dit is lang niet altijd het geval. Ook hier geldt als bij een bouwmarkt dat je zelf je hout het goedkoopste op kunt halen. De kosten van bezorgen zijn echt vaak heel hoog.

Online

Verreweg de beste optie is online bestellen. Je hebt altijd de beste kwaliteit tegen de laagste prijs omdat je heel makkelijk alles zelf kunt vergelijken. De webwinkels zijn wat leveringskosten betreft vaak verrassend goedkoop. Alles wat je nodig hebt kun je vinden. Netjes thuis bezorgt vaak de andere dag al.

Stap 6: Bouwen

 1. Leg de bouwtekening in de buurt waar je gaat bouwen.
 2. Zorg dat de materialen en gereedschappen makkelijk zijn te vinden zodat je niet steeds opzoek moet gaan.
 3. Laad de accuboormachine op.
 4. Zaag de materialen op maat.
 5. Werk zoveel mogelijk op een vlakke vloer zo werk je het fijnste.
 6. Hou de werkplaats schoon zodat je niet struikelt.
 7. Gebruik gehoor en oogbescherming.
 8. Zo nauwkeurig mogelijk werken dit geeft het beste en mooiste resultaat.
 9. Maak af waar je mee bezig bent en ga daarna pas verder met de rest.
 10. Volg de tekeningen stap voor stap.

Stap 7: Afwerking

Tenslotte ga je alles afwerken. Dit doe je door het hout glad te schuren. Daarna voorzie je het hout van een beschermende laag in de kleur die jij het mooiste vindt. Je kunt hier verf of beits voor gebruiken.

kinderbed bouwtekeningen
Een kleine selectie uit de kinderbed bouwtekeningen

Zelf een bed maken of kopen?

Ga je zelf aan de slag of ga je toch liever kopen? Hier onder de voor en de nadelen op een rij gezet zodat je zelf kunt kiezen wat jou het beste uitkomt.

Voordelen van kopen

 1. Makkelijk je hoeft zelf niets meer te doen.
 2. Bij een standaard bed dat op voorraad staat kun je het snel in huis hebben.
 3. Geen bouwtekening nodig.
 4. Gereedschappen heb je ook niet nodig.

Nadelen van kopen

 1. Kosten zijn erg hoog.
 2. Kwaliteit heb je geen enkele invloed op.
 3. Soms hele lange levertijden van ca 6 tot wel 12 weken.

Wanneer je een bed wilt kopen waar doe je dit dan?

Wil je een bed kopen doe het dan daar waar je nog redelijk normale prijzen betaalt. Waar de levertijden niet te lang zijn en waar ze een niet goed geld terug garantie hebben die ze ook daadwerkelijk nakomen. Je vraagt je waarschijnlijk af waar vind ik die webwinkel. Deze vind je hier

De voordelen van zelf een bed maken

 1. Heel goedkoop.
 2. Snel gemaakt met goede bouwtekeningen uit ons pakket.
 3. Onbeperkt wat afmetingen betreft.
 4. Beste kwaliteit want je maakt het zelf.
 5. Gereedschappen heb je al in huis.
 6. Super gaaf om te doen en het geeft veel voldoening.

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat klustijd kwijt maar dat valt wel mee.
 2. Bouwtekeningen zijn onmisbaar. We hebben hiervoor echter een goede oplossing gevonden zoals je al hebt kunnen lezen waardoor dit bezwaar niet echt een heel groot nadeel is.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Laat het onder dit bericht weten. Aanvullingen zijn natuurlijk ook altijd heel erg welkom.

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.