Home » Blog » Bloembakken » Je eigen bloembak maken!

Je eigen bloembak maken!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

De afgelopen twee jaar merk ik dat steeds meer mensen besluiten om hun eigen meubels te maken. Waarom? We zijn het gewoon zat om keer op keer te veel te betalen voor iets dat we ook gewoon zelf kunnen maken. Zo kan je ook gewoon helemaal zelf een bloembak maken zonder dat je hiervoor naar een bouwmarkt hoeft te gaan. Een bloembak maken is iets wat iedereen kan doen voor lage kosten, en daar zeggen we natuurlijk geen nee tegen. De wat ouderwetse kunststoffen bloembakken zijn verleden tijd, want wij gaan een hippe bloembak maken van hout. Een bloembak waarmee we ons balkon of terras een enorme boost kunnen geven.

Ik vertel je in dit artikel over hoe jij dit kunt maken met een bouwtekening, waarmee jij jezelf in staat stelt om tegen een goede prijs een bloembak te maken. Ook is het mogelijk om meerdere bloembakken te maken om je balkon nog mooier in te richten. Kortom, je kan zoveel doen als je wilt wanneer jij aan de slag gaat het met maken van je eigen bloembak!

Wil jij alles weten over het zelf maken van een bloembak? Lees dan snel verder?

Hoe kan ik een bloembak maken?

Bloembak zelf maken
Bloembak zelf maken

Een bloembak maken is eenvoudig en kan door praktisch iedereen die ook maar een beetje handig is uitgevoerd worden. De bouwtekening helpt je bij de belangrijkste onderdelen om je het bloembak te bouwen, verder wordt er van jou gevraagd dat jij in het bezit komt van de materialen. Op de bouwtekening vind je onder andere informatie over welke materialen er nodig zijn en in welke hoeveelheden.

Voor de bouw van de bloembak zou je gebruik kunnen maken van steigerhout, dat je op verschillende plekken kunt vinden. Een bloembak maken van nieuw steigerhout zou bijvoorbeeld gekocht kunnen worden bij de lokale bouwmarkt. Wil je gebruik maken van gebruikt steigerhout? Dan kan ik je aanraden om eens op Marktplaats op zoek te gaan naar gebruikt steigerhout. Dit kan een goedkope vervanger zijn van nieuw steigerhout en kan ervoor zorgen dat je een bloembak kunt maken tegen een enorm lage prijs. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

Je bloembak maken is natuurlijk leuk, maar het is nog leuker als je de bloembak verf! Doordat je kiest voor een bloembak van steigerhout is het mogelijk het hout een vintage wash te geven. Er zijn veel verftechnieken die jij kunt gebruiken, maar een whitewash of verniswas zorgt toch voor het leukste resultaat. Dus ga eens op zoek naar de mogelijkheden om je bloembak er uniek uit te laten zien. Zo kan je pas echt een bloembak maken die er uitspringt!

Plantenbak maken
Plantenbak maken

Welke mogelijkheden heb je inspiratie filmpje over verschillende bloembakken

Download bloembakken inspiratie

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bloembak maken stappenplan

In 5 stappen bouw je zelf een bloembak en creëer je een prachtige tuin

  1. Locatie bepalen
  2. afmetingen
  3. Materiaalkeuze
  4. Bouwen
  5. Beschermen
  6. Inrichten

Stap 1: Locatie bepalen

De locatie van je bloembak of bloembakken is helemaal afhankelijk van jou smaak. Ook de grote van je tuin speelt een belangrijke rol. Het is een heel verschil of je een balkon hebt van 6×2 meter of een tuin van 800 m2. Verder is het handig om alvast na te denken over hoeveel plantenbakken je wil hebben in je tuin. Werk je symmetrisch dus wat je links zet dat zet je ook rechts of vind je het juist leuk om alles speels op te stellen. Wat past er het beste in jou tuin? Maak even een schetsje dan zie je al snel wat het mooiste is. Staat je plantenbak op je terras of maak je hem zo dat hij deel uit maakt van je bloementuin zelf. Wees creatief in het bedenken van de locatie van je bloembak. Combineer het bijvoorbeeld samen met een bank.

Wat ook leuk is om je bloembakken te combineren met een speelhuisje voor de kinderen. Je speelhuisje ziet er hierdoor gelijk wat huislijker uit. De kinderen zelf vinden het helemaal geweldig dat ze elke dag even voor de plantjes mogen zorgen.

Bank met bloembakken
Bank met bloembakken

Stap 2: Afmetingen van de bloembak

Welke afmetingen wil je dat je bloembak wordt? De afmetingen van je bloembak zijn helemaal afhankelijk van het soort tuin dat je hebt. In een kleine tuin kan het mooi zijn om een smalle lange bloembak te maken. Hierdoor is wordt er niet veel ruimte ingenomen door de bloembak maar heb je wel een mooie fleurige tuin. In een grote tuin kun je er voor kiezen om een grote bloembak te maken. Doordat je zelf een bloembak maakt heb je ook alle vrijheid om te bouwen wat je zelf het mooiste vindt. De hoogte van de bloembak is ook weer helemaal afhankelijk van je eigen wensen. Nog niet zo heel lang geleden kwam ik iemand tegen die op zijn houthok een plantenbak had gemaakt. Dit zag er heel gaaf uit. Zo kun je dus heel creatief omgaan met je bloembak.

Stap 3: Materiaalkeuze

Van welk materiaal wil je jouw plantenbak maken? Je hebt enorm veel keuze. De keuze die je maakt is helemaal afhankelijk van je eisen en ook smaak. Verder word je keuze bepaald door wat het beste je jouw tuin past. Je kunt voor een kunststof plantenbak kiezen, voor een cortenstalen plantenbak kiezen of een houten plantenbak maken. Bij het maken van een plantenbak heb je enorm veel keuze wat materialen betreft. Enkele wil ik uitlichten omdat die het populairste zijn.

Kunststof plantenbak

Niet heel veel doe-het-zelvers maken zelf een plantenbak van kunststof. Het grote nadeel van kunststof is dat het enorm uitzet en afhankelijk van het soort kunststof snel verkleurd. Sommige kunststoffen zijn enorm zwaar waardoor je de bak amper kunt verplaatsen. De kosten lopen bij de betere kunststoffen ook erg op.

Cortenstalen plantenbak

Een cortenstalen plantenbak wordt over het algemeen ook niet zelf gemaakt door de doorsnee doe-het-zelver. Dit omdat de meeste klussers geen eigen lasapparaat hebben. Cortenstaal heeft wel een hele mooie uitstraling maar moet ook echt bij je passen. Lang niet iedereen vind dit mooi. Wil je er meer over weten zoek dan even via Google

Cortenstalen plantenbak kun je hier kopen

Geïmpregneerde bloembakken

Geïmpregneerde bloembakken worden veel verkocht. Ze zijn goed bestand tegen weersinvloeden. Dat is zeker een pluspunt.

Steigerhouten bloembak

Nog steeds wordt er enorm veel gebouwd in steigerhout heel mooi maar niet iedereen zijn of haar smaak. Het is redelijk goedkoop en makkelijk te bewerken. Het is wel verstandig om het hout te beschermen tegen weersinvloeden door het te beitsen.

Douglas bloembak

Douglas is heel erg in opkomst en geeft je bloembak een heel eigen aanzien. Douglas is duurder dan steigerhout maar zeker nog wel goed betaalbaar.  Douglas is ook beter bestand tegen de weersinvloeden dan steigerhout.

Hardhouten bloembak

Een bloembak gemaakt van hardhout is heel duurzaam maar ook gelijk het duurste in aanschaf. Het geeft wel een hele mooie uitstraling aan je tuin. Een plantenbak van hardhout gaat enorm lang mee.

Stap 4: Bloembak zelf bouwen

Nu je de locatie, de afmetingen en het houtsoort weet is het tijd om je bloembak zelf te bouwen. Maak een schetsje van de gewenste afmetingen zodat je precies weet wat je nodig hebt aan hout of download even de gewenste bouwtekening. Begin met het bouwen van de zijkanten. Monteer daarna de bodem in je plantenbak en breng plastic aan. Zodat je grond voldoende vochtig blijft en niet tussen de naden door uit je bloembak zou stromen. Wel is het raadzaam onderin op de bodem wat gaten te maken in het plastic. Deze gaten maak je zodat de bloemen niet verdrinken bij een grote regenbui .  Moet de plantenbak op je terras staan? Dan kan het de moeite waard zijn om er wielen onder te monteren. Hierdoor is het verplaatsen heel makkelijk.

Tip: Plaats wielen onder je plantenbak

Je kunt ook de keuze maken om je bloembak te bouwen als een geheel van je bloementuin. Hierdoor bespaar je geld want je hoeft geen bodem te maken. Je maakt alleen de zijkanten. Sla om de 40 cm een paaltje in de grond. Daaraan zet je dan de planken voor de zijwanden en dan is je plantenbak klaar.

Stap 5: Beschermen

Ongeacht voor welk houtsoort je kiest. Het is altijd verstandig om een buitenbeits te voorzien. Daardoor gaat je bloembak langer mee. Je hebt kleur verdiepende beitsen hierdoor blijft het er uitzien zoals het was toen je de bak bouwde. Doe je niets dan zal het hout gaan vergrijzen. Een voordeel van het aanbrengen van buitenbeits is dat het kan ademen naar buiten toe en vocht tegen houdt. Je vocht kan wel weg uit je hout maar het kan er niet in trekken. het is de moeite waard om jezelf in te verdiepen.

Stap 6: Inrichten

Vul eerst de bak met potgrond. Heb je een hele grote bloembak dan kun je er voor kiezen om Brabantse grond te nemen.

Nu komt het leukste van alles het inrichten van je plantenbak. Wanneer je gezellig een middagje samen met je vrouw naar de Intratuin gaat kom je echt van alles tegen je kunt het zo gek niet bedenken ideaal om ideeën op te doen. Neem niet teveel mee. De eerste keer gewoon even gaan om inspiratie op te doen. Dan kun je daarna gericht gaan kopen.  Zelf maak ik vooraf even een lijstje van bloemen en planten wat ik echt zou willen hebben zodat je niet met veel te veel thuis komt.

Bloembak maken met een bouwtekening

Ben je klaar om je eigen bloembak te maken en heb je geen zin om nog langer te wachten? Dan kan je met het bouwtekeningenpakket van Fred aan de slag met het maken van je eigen bloembak. Zoals je al kon lezen helpt de bloembak bouwtekening je bij iedere stap van dit eenvoudige doe-het-zelf project. Je leest welke materialen je nodig hebt en welke afmetingen het hout moet zijn om een bloembak te kunnen maken. Ook lees je natuurlijk welke stappen gezet moeten worden om het bloembak maken succesvol te kunnen afronden.

In dit bouwtekeningenpakket zijn echter nog veel meer bouwtekeningen te vinden behalve de bouwtekening om een bloembak mee te maken. Want nog eens ruim tienduizend bouwtekeningen zijn verzameld in dit bijzondere bouwtekeningenpakket. Met deze tienduizend bouwtekeningen kan jij vrijwel alles maken dat je ooit zou willen. Van meubels voor in de woonkamer tot meubels voor in de achtertuin. Een groot bed of een kleine salontafel. Van een tv-kast tot een schuurtje, je kunt het helemaal zelf maken wanneer je in het bezit bent van dit bouwtekeningenpakket!

Meer leren over het bouwtekeningenpakket van Fred?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bloembak maken
Een paar voorbeelden van wat klanten hebben gemaakt. Op deze manier kun jij ook je bloembak maken

Je eigen bloembak maken of kopen?

Twijfel je nog steeds om zelf te gaan maken of te kopen?

Voordelen kopen

  1. Snel binnen dus kun je het gelijk inplanten
  2. Geen gereedschap nodig

Nadelen kopen

  1. Invloed op de kwaliteit heb je niet
  2. Duur
  3. Beperkt in de afmetingen

Waar kun je ze het beste kopen? Kijk eens hier

Voordelen maken

  1. Goedkoop
  2. Makkelijk te maken
  3. Veel invloed op de afmetingen
  4. Kwaliteit bepaal je zelf

Nadelen maken

  1. Je bent wat tijd kwijt om het zelf te maken
  2. Je hebt wat gereedschappen nodig. Dit nadeel is heel klein want je zult zien dat je eigenlijk alles al in huis hebt.

Maak nu gebruik van mijn bouwtekeningen!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.