Home » Blog » Bureau » Een steigerhout bureau maken, hoe doe ik dat?

Een steigerhout bureau maken, hoe doe ik dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een steigerhout bureau maken om kosten te besparen of om gewoon een prachtig meubel aan je huis toe te voegen, met de juiste bouwtekening kan het. Het voordeel van het zelf maken van een steigerhout bureau is dat jij niet meer zoveel geld hoeft te betalen voor een bureau van een meubelzaak. Ook voor de inrichting van je kantoor is namelijk het maken van een steigerhout bureau een uitstekend plan. Natuurlijk kost dit tijd, maar de besparing qua kosten zal deze tijdsinvestering uiteindelijk waard zijn.

Ik heb zelf ook ooit een bureau moeten bouwen om dit op de vakschool in 1985 te moeten leren. Dit was één van de vele bouwprojecten die mij hebben geholpen bij het beter worden in klussen. Doe-het-zelver kan iedereen worden, maar de volgende stap moet jij zelf nemen door te willen leren en bouwen. Een houten bureau is hier een uitstekend voorbeeld van omdat je niet alleen leert te werken met houtsoorten maar je leert ook een stevige constructie te herkennen en te bouwen. Je leest in dit artikel hoe jij een steigerhout bureau kunt bouwen waar jij heerlijk je administratie op kunt doen of gewoon even lekker wat websites op kunt bezoeken. Beginnen met het werken aan je steigerhout bureau? Ontdek dan nu hoe jij dat kunt doen!

Hoe gaat het maken van een steigerhout bureau in zijn werk?

De belangrijkste stap heb jij al gezet, je bent van plan om zelf een steigerhout bureau te maken en je hebt actie ondernomen door op zoek te gaan naar een bouwtekening. Waar jij deze bouwtekening kunt vinden lees je in het laatste gedeelte van dit artikel. Ik vertel je eerst waar je op moet letten bij het maken van een steigerhout bureau.

Gelukkig heb je een houtsoort gekozen waar je goed mee kunt werken, steigerhout is namelijk een goed bewerkbare houtsoort. Je hoeft niet bang te zijn dat je binnen de kortste tijd een plank doorbreekt, steigerhout kan namelijk wel tegen een stootje.

De bouwtekening zal je de belangrijkste informatie geven met betrekking tot de bouw van je steigerhout bureau. Zo zal jij erachter komen welke afmetingen alle planken en platen moeten zijn en hoe jij je planken op elkaar moet bevestigen en in welke volgorde zodat jij een stabiel steigerhout bureau kunt maken.

Terwijl jij je steigerhout bureau maakt, is het belangrijk om verschillende keren de stabiliteit en stevigheid van het steigerhout bureau te testen. Door het wat heen en weer te schuiven en licht te belasten kan jij eenvoudig ontdekken of je steigerhout bureau stabiel genoeg gaat worden. Is dit niet het geval, dan kan je met simpele kruisconstructies je steigerhout bureau stabieler maken. Maak je gebruik van een van onze tekeningen dan zul je merken dat ze je bureau altijd stabiel is.

Stappenplan

Wanneer je aan de slag gaat met het bouwen van een bureau zijn de volgende stappen van belang.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

De voorbereidingen kun je weer onderverdelen in de volgende stappen.

 1. Locatie en soort
 2. Gewenste afmetingen
 3. Bouwtekening
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie en soort

Waar ga je de plaatsen? In een kinderslaapkamer of op een aparte kamer? Wat is de ruimte van waar je het bureau wilt zetten. Welk soort bureau wil je zetten? Een recht bureau of een hoekbureau? Deze keuze moet je vooraf even doen zodat je door kan gaan naar de volgende stap. Wordt het een bureau voor een volwassen persoon of voor een kind?

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

Nu je de locatie en het soort bureau weet is het belangrijk om de gewenste afmetingen te bepalen. De afmetingen zijn helemaal afhankelijk van wat je gekozen hebt als soort bureau om te maken. Daarnaast is het stukje comfort natuurlijk ook heel belangrijk. Een groter bureau is net wat fijner om je spullen kwijt te kunnen.

Stap 1.3: Bouwtekening

Aan de hand van de gewenst afmetingen ga je opzoek naar de bouwtekening die je het beste vind passen bij je wensen. Druk deze tekening af. Op elke tekening staat een materialenlijst. Deze kun je gebruiken voor het plaatsen van de bestelling. Hier kom ik later in dit artikel nog op terug.

Stap 1.4: Materialen bestellen

Als je eenmaal de juiste keuze hebt gemaakt kun je gaan bestellen. Waar kun je het beste je bestelling doen? Je hebt drie mogelijkheden.

 1. Bouwmarkt
 2. Houthandel
 3. Online
Bouwmarkt

In de bouwmarkt kun je alle gewenste materialen vinden. De kosten zijn meestal wel redelijk hoog. Verder is het aanbod wat lengtes betreft heel beperkt. Wil je een breder aanbod dan kom je al snel bij een houthandel uit.

Houthandel

Bij elke houthandel bij jou in de buurt kun je het hout dat je nodig hebt wel vinden. De prijzen verschillen wel heel erg wees kritisch voor je de aankoop doet. Je kunt veel geld besparen door te vergelijken. Een nadeel is wel dat je zelf met je hout moet gaan zeulen. Dit hoef je bij een online bestelling niet te doen.

Online

Het meeste voordeel heb je toch nog steeds wanneer je de bestelling online doet. Je kunt heel makkelijk bij verschillende bedrijven de materialen vergelijken. Zo weet je al heel snel waar je voor de scherpste prijs kunt kopen.

Stap 2: Bouwen

Heb je de materialen eenmaal in huis dan kun je aan de hand van de bouwtekening alles heel makkelijk stap voor stap bouwen. Boor alles zo goed mogelijk voor. Hierdoor voorkom je dat het hout zal splijten. Werk altijd op een vlakke vloer zo krijg je het beste resultaat.

Stap 3: Afwerking

Uiteindelijk kun je na het bouwen je bureau afwerken. Schuur alles eerst goed glad zodat je geen splinters in je vinger krijgt wanneer je achter je bureau zit. Breng daarna een grondlaag aan. Laat dit goed drogen. Schuur alles lichtjes op en breng de eerste laklaag aan. Laat dit weer goed drogen en lak daarna alles goed af. De kleur kies je afhankelijk van de andere meubelen.

Nog meer meubels van steigerhout maken

Je steigerhout bureau is pas echt af wanneer jij je bureau voorziet van enkele andere steigerhouten ‘accessoires’. Ik noem het even accessoires omdat het belangrijk is dat jij de bouw van je steigerhout bureau als hoofddoel blijft zien.

Kies er bijvoorbeeld voor om een steigerhout stoel te maken of een bijzettafeltje van steigerhout. Zo kan je een compleet steigerhout project uitvoeren om op deze manier je huis van een prachtige set meubels te voorzien.

Benieuwd waar jij de bouwtekeningen voor deze meubels kunt vinden? Ga dan snel door naar de laatste alinea!

Bouwtekening voor het maken van een steigerhout bureau

Een bouwtekening voor je steigerhout bureau, dat is waar je waarschijnlijk naar opzoek bent. Deze bouwtekening en nog eens tienduizend andere vind je in mijn bouwtekeningenpakket. Dus ook de bouwtekeningen voor het maken van andere steigerhouten meubels zijn verzameld in dit ongekend grote bouwtekeningenpakket. Wil je bijvoorbeeld ook een grote eettafel van steigerhout maken? Dan kan dat ook met de bouwtekeningen uit Freds bouwtekeningenpakket!

Wil je nu beginnen met het maken van je eigen steigerhout bureau? Of meer te weten komen over dit bouwtekeningenpakket? Lees dan hier meer!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Steigerhout Bureau
Steigerhout Bureau zelf maken bekijk onze bouwtekeningen

Een steigerhout bureau is makkelijk te maken met goede bouwtekeningen

Twijfel je nog steeds of je zelf wilt gaan maken of toch liever kopen?

Kopen of maken?

Beide opties hebben hun voor en nadelen

Voordelen van kopen

 1. Je hebt het snel in huis de andere dag kun je al aan je bureau werken mits je een standaard bureau kiest
 2. Geen bouwtekeningen nodig
 3. Gereedschappen heb je ook niet nodig

Nadelen van kopen

 1. Erg duur
 2. Beperkte mogelijkheden qua afmetingen

Wanneer je wilt kopen waar doe je dat dan?

Wanneer je bureau wilt kopen is het belangrijk om goed op te letten wat je koopt. De kwaliteit kan erg variëren. Niet elk bedrijf is even betrouwbaar. Je kunt in een fysieke winkel kopen bij jou in de omgeving. Het nadeel is echter vaak dat je veel te veel betaald. Een betere optie is het kopen via internet. Maar waar ga je dan zoeken? De mogelijkheden zijn zo groot. Kijk daarom altijd naar de garantie voorwaarden en leveringsvoorwaarden. Deze beiden moeten goed zijn. We hebben daar een mooie winkel voor gevonden kijk hier

Ook voor bureauaccessoires ben je hier op het juiste adres

De voordelen van zelf maken

 1. Goedkoop doordat je het zelf maakt
 2. Gereedschappen heb je al in huis
 3. Onbeperkt in afmetingen
 4. Beste kwaliteit

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Je hebt een bouwtekening nodig maar daar hebben wij een mooie oplossing voor zoals je hebt kunnen lezen.
 2. Het kost je wat klustijd

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Laat onder dit bericht even een reactie achter wat jouw keuze wordt

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.