Home » Blog » Deuren » Deur maken? Dat kun je zelf (ook met twee linkerhanden!)

Deur maken? Dat kun je zelf (ook met twee linkerhanden!)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een deur maken lijkt ontzettend moeilijk, maar dat valt reuze mee.

Soms heb je gewoon weinig keus. Want wil je een deur vervangen in een bestaande woning, dan loop je tegen dit probleem aan: de deurgaten hebben andere maten dan standaard deuren.

Zulke afwijkende deuren zijn jammer genoeg niet te koop.

Daarom zit er niets anders op dan de deuren zelf te maken of te laten maken. Helaas kost op maat laten maken van een deur veel geld.

Hierdoor lopen je verbouwingskosten enorm uit de klauwen, vooral als je meerdere deuren nodig hebt. En verbouwen is al zo duur – je zit niet op extra kosten te wachten.

Maar wat dan?

Nou gewoon, zelf je deur maken. Iedereen kan het, ongeacht ervaring (echt waar!).

In dit artikel ontdek je van alles over bouwtekeningen, materiaal, afhangen en meer. Er komen diverse deuren voorbij, waaronder paneeldeuren, garagedeuren en dubbele boerendeuren.

De kosten van het zelf maken van een deur zullen je reuze meevallen. Helemaal als je mijn tips om geld te besparen volgt, bijvoorbeeld over materiaal. Je kunt daardoor zelfs bijna gratis een deur maken.

Hoe kan jij zelf een deur maken

Een deur maken oke maar hoe begin je? Om te beginnen meet je als eerste de kozijn maten op. Haal van deze gemeten breedte maat 1 cm af en van de hoogte maat 1,5 cm. Dit is nodig om jouw deur goed in je kozijn te laten draaien. Hou bij de hoogte van de deur rekening met een eventuele dorpel. Bepaal nu welke soort deur je wil gaan maken. Wil je een vlakke deur maken of bijvoorbeeld een paneeldeur maken? Dit bepaald namelijk hoeveel hout je nodig hebt en wat je moet kopen. Het is daarom handig dat je goede bouwtekeningen hebt. Om je te helpen heb ik bouwtekeningen voor je verzameld van o.a. verschillende deuren en nog heel veel meer. Lees eerst mijn stappenplan dat maakt het allemaal een stuk eenvoudiger

Hoe maak ik een deur? Volg dan eerst dit stappenplan

Wil je meer te weten komen over het bouwtekeningen van deuren? Kijk dan hier!

  1. Welke deur wil je maken?
  2. Wat zijn de gewenste afmetingen?
  3. Materiaalkeuze
  4. Zonder bouwtekening maken
  5. Met bouwtekening maken
  6. Afhangen

Stap 1: Welke deur wil je maken?

Het soort deur dat je wilt maken per situatie is afhankelijk. Soms heb je bijvoorbeeld te weinig plek voor een draaideur en is heb je wel plaats voor een schuifdeur. Een schuifdeur maken is niet moeilijker dan een stompedeur maken. Een belangrijk verschil is de manier van open doen. Een stompe deur en ook een opdekdeur hangt in scharnieren waardoor je minimaal 80cm vrije ruimte nodig hebt om de deur open te laten gaan. Bij een schuifdeur heb je dat probleem niet deze hangt aan een schuifsysteem. Bij een schuifdeur heb je weer te maken dat je voldoende ruimte langs je muur nodig hebt waar je het schuifsysteem aan vast kunt maken. Een ander voorbeeld mooi van een schuifdeur systeem is de kamer en suite.

Stap 2: Wat zijn de gewenste afmetingen?

De afmetingen van je deur is bij een stompe deur afhankelijk van de kozijn afmetingen waar je deze deur in wil maken. Voor deuren zijn er echter wel altijd standaard deur maten die aan worden gehouden het is ook zeker even de moeite om dit na te bekijken. Staar je er niet op blind want jouw situatie hoeft geen standaard situatie te zijn.

Meet daarom je kozijn goed op de sponningmaat is hiervoor een belangrijke maat. Hou aan beide zijkanten van de deur 5mm vrije ruimte en boven en onder bij elkaar opgeteld 15mm. Voor een schuifdeur is de buitenwerkse maat een bepalende factor.

Zorg ervoor dat je schuifdeur aan alle kanten goed voorbij deze buitenwerkse maat komt dus minimaal 50mm. Je vraagt je mogelijk af waarom moet ik deze schuifdeur zoveel groter maken dan een stompe deur bijvoorbeeld? Een schuifdeur komt door het ophangsysteem een klein stukje van de muur af te hangen. Mocht je voor je schuifdeur dan dezelfde afmetingen nemen als de stompe deur dan kun je langs de deur kijken en ontstaat er een tochtgat.

Stap 3: Materiaalkeuze

De materiaalkeuze van je deur maak je aan de hand van de rest van je interieur. Bij een landelijke en industrielesstijl past de wat robuustere uitstraling waardoor je al snel op een deur uitkomt die gemaakt is van houtenplanken. Bijvoorbeeld van steigerhout, douglas of vuren. Bij een andere stijl van meubels past bijvoorbeeld een hele glad afgewerkte deur of een paneeldeur beter. Neem de tijd om je daar in te verdiepen. Een deur maak je voor een langere tijd meestal blijft dezelfde deur zolang je in het zelfde huis woont ook hangen. Het is daardoor ook zeker de moeite waard om te weten wat je echt mooi vindt.

Stap 4: Zonder bouwtekening maken

Na stap 3 is het tijd om aan de deur zelf te beginnen. De deur zelf maken zonder bouwtekening is zeker wel mogelijk zeker wanneer je handig bent. Al is het wel van belang heel goed opletten hoe je de deur in elkaar zet. Het is sowieso raadzaam om zelf een schets te maken waar de gewenste afmetingen op staan. Verder het aantal planken en de locatie van de scharnieren en de deurkrik in het geval van een landelijke stompe deur. Vergeet ook niet om aan een schoor te denken zodat de deur niet gaat uitzakken (schelf wordt). Verder is het heel belangrijk dat de deur haaks is. Om dit goed te zien meet je de deur overhoeks op deze maten moeten aan elkaar gelijk zijn.

Deurframe overhoeks meten
Deurframe overhoeks meten

Stap 5: Met bouwtekening maken

Misschien denk je het lijkt mij toch handiger om een deur te maken aan de hand van een bouwtekening. Heel begrijpelijk zelfs zo weet je zeker dat je geen stappen over het hoofd ziet. Op de bouwtekening zie je precies wat je moet doen en op welke volgorde.

Met de juiste bouwtekening is het maken van een deur geen probleem. De poort naar jouw woonkamer of slaapkamer is iets dat jij straks helemaal zelf gemaakt hebt. Je kunt je eigen invloeden er in verwerken of juist één maken zoals je die al altijd voor ogen had.

Ik ben zelf een voorstander van het investeren van tijd in de afwerking. Je kunt je deur namelijk nog stukken mooier maken door alles netjes te verven en vooral goed op je huidige kleuren te letten. Zo kan je er één maken die naadloos in jouw huis past!

Stap 6: Afhangen

Nu de deur is gemaakt is het tijd om de deur af te hangen. Onder een deur afhangen wordt verstaan het aanbrengen van de deurkrik met eventueel het slot en de scharnieren. Bij het afhangen is altijd wel goed opletten dat de deur waterpas hangt. Het kan dan ook nodig zijn om de deur nog wat bij te schaven.

Hou er rekening mee dat de deur rondom voldoende ruimte heeft. Het afhangen vind ik persoonlijk niet heel leuk om te doen maar als timmerman hoort het er gewoon bij. Misschien denk je dat zie ik nu zelf echt niet zitten. Geen probleem je zou dit natuurlijk ook door een timmerman kunnen laten doen die je toevallig kent. Elke bouwbedrijf heeft wel een timmerman in dienst die dit voor je kan doen.

Schuifdeur maken inspiratie filmpje

Regelmatig krijg ik foto’s opgestuurd van klanten met wat ze gemaakt hebben aan de hand van onze bouwtekeningen. Dit is een voorbeeld hoe een klant deze schuifdeur heeft gemaakt. Waar je in dit geval echt heel erg op moet letten is dat je zorgt dat je op een vlakke ondergrond werkt. Waardoor de planken heel vlak liggen en het een stuk makkelijker is om de schuifdeur in elkaar te zetten.

Wil je gebruik maken van een van mijn deur bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Schuurdeur

Een schuurdeur is een deur die wel tegen een stootje moet kunnen. Wanneer je aan de slag gaat om deze zelf te maken. Heb je de keuze de schuurdeur met of zonder raam uit te voeren. Het is belangrijk om rekening te houden dat je voldoende ruimte hebt om met alles in je schuur te kunnen komen. Wat wil je in je schuur zetten? Fietsen, kruiwagen en misschien ook een karretje. Wanneer je een karretje kwijt wil kunnen in je schuur dan is het verstandig om een dubbeledeur te kiezen.

Schuurdeur
Schuurdeur

Garagedeur

Een garagedeur is altijd een dubbeledeur of een deur die naar boven open gaat zoals een sectionale garagedeur. De dubbeledeur is zelf wel goed te bouwen met de juiste bouwtekeningen. De dubbeledeuren heb je nodig om zo voldoende doorrij ruimte te hebben. Nog een voordeel van een dubbeledeur ten opzichte van een enkele deur is dat je niet heel je garagedeur hoeft open te doen wanneer je er alleen zelf door naar binnen wilt gaan.

Garagedeur
Garagedeur

Paneeldeur

Paneeldeuren zijn al heel lang behoorlijk populair. In oudere huizen zie je ze heel veel maar ook in nieuwbouw woningen wordt er nog steeds vaak gekozen voor een paneeldeur. Deze deuren passen ook in bij een landelijke steil meubelen. Persoonlijk vind ik paneeldeuren nog steeds heel mooi om te zien.

Paneeldeur
Paneeldeur

Duodeur of boerendeur

De duodeur of boerendeur is een deur die aan de boven en onderkant los van elkaar gesloten of open kan. Bij oude boerenschuren zie je nog van deze boerendeuren. Ook de bij boerderijwoning zelf zie je ze nog wel eens. Tegenwoordig zie je de duodeur ook wel terug komen in nieuwbouwwoningen. Het voordeel van een duodeur is dat je heel makkelijk in de zomer kan luchten zonder dat anderen gelijk naar binnen zullen lopen

Duo deur of boeren deur
Duodeur of boerendeur

Extra tips omtrent het maken van een deur

Natuurlijk wil je een deur tot stand brengen die je nog jaren kunt gebruiken. Ik raad je daarom aan om voor een deur die je vaak gaat gebruiken wat beter hout te kopen. Is het een tijdelijke deur of wil je een deur maken die vooral gebruikt gaat worden voor een plek waar je niet vaak komt, dan kan je nog best wel wat bezuinigen op hout. Zolang je de deur bouwtekening goed volgt kan ik je garanderen dat je een prachtige deur kunt maken!

Om tocht te voorkomen kun je onderaan de deur een tochtstrip voorzien dit scheelt jouw in de winter veel stookkosten. Zo’n tochtstrip kost je bijna niets. En het gaat je juist wel veel schelen aan stookkosten. En geloof mij als ik je vertel dat wij graag besparen. En ik geef die besparingen graag aan jou door als het even kan. Want samen zorgen we voor een slimmere wereld. Vooral als we het als doe-het-zelvers onder elkaar hebben.

Wil je dus een deur bouwen dan kan je kiezen om van gebruikte materialen gebruik te maken of van nieuwe. Bij gebruikte materialen kan je hier een omhulsel van maken. Bij nieuw kan je de buitenkant bewerken voor direct gebruik.

In een klap duizenden euro’s besparen

Als jij van plan bent in de toekomst vaker meubels of andere projecten te maken, heb ik goed nieuws voor je. Als jij gebruik gaat maken van Fred’s Bouwtekeningenpakket, hoef je nooit meer te veel te betalen voor meubels. Omdat jij ze nu zelf kunt maken, bespaar je per meubels aanzienlijke bedragen geld.

Naast tekeningen van deuren krijg je ook nog eens toegang tot meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en doe-het-zelf plannen en een steigerhouten meubelengids. Hierin vind je letterlijk alles wat jij je maar kunt bedenken. Zoals: Tuinhuisjes, steigerhouten meubelen, pergolas, schuurtjes, schildersezels, kasten, kippenhokken, trappen, banken en nog veel en veel meer.

Ik kan wel blijven doorpraten over hoe goed Fred’s Bouwtekeningen wel niet is. Het liefst zie ik dat jij het gewoon eens uitprobeert. Ben je niet tevreden met Fred’s Bouwtekeningenpakket? Dan nodig ik je uit om je geld terug te vragen. Ik ben er zeker van dat jij een positieve ervaring gaat krijgen van dit pakket.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zelf maken? Dit kun je zelf goedkoop en op de juiste maat

Wil je meer weten over hoe je een deur maakt? Dan kan je op Fredsbouwtekeningen.nl/blog van alles lezen over andere projecten. En natuurlijk zal ook de deur meerdere keren terugkomen. Het is namelijk een van die projecten waarvan ik weet dat mensen er echt van kunnen genieten. Kies daarom ook zelf eens een eigengemaakte deur. Je zal er geen spijt van krijgen.

Kopen of maken?

Zoals eerder omschreven is het een dure investering. Hieronder even de voor en de nadelen van kopen en maken op een rij gezet.

Voordelen kopen

  1. Deur komt kant en klaar binnen dus is het in elkaar zetten en plaatsen
  2. Weinig werk
  3. Niet veel gereedschap nodig je hoeft hem alleen maar af te hangen

Nadelen van kopen

  1. Erg duur
  2. Totaal geen invloed op de kwaliteit soms lijkt het mooi maar valt het in werkelijkheid erg tegen
  3. Beperkte keuze in afmetingen

Wil je er één kopen zoek dan even via Google

Voordelen van maken

  1. Goedkoop je hebt de kosten goed in eigen hand
  2. De kwaliteit bepaal je helemaal zelf
  3. Afmetingen je kunt kiezen welke afmetingen het beste passen ook dit heb je helemaal in eigen hand
  4. Leuk om te doen. Ben je eenmaal klaar dan geeft het heel veel voldoening

Nadelen van maken

  1. Gereedschap nodig (al is dit niet echt een groot nadeel want het meeste gereedschap heeft elke doe-het-zelver)
  2. Kost tijd
  3. Bouwtekeningen nodig maar zoals je eerder al hebt gelezen is dat geen probleem met behulp van ons bouwtekeningenpakket komt dit altijd goed.

Wanneer je de voor en nadelen op een rij ziet is het aan jou de keuze wat je gaat doen. Kopen of maken? Ik ben benieuwd zet het even in de reactie zetten onderaan deze pagina

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

7 reacties

  1. Hoi Fred,

    Bedankt voor de mooie bouwtekeningen hiermee heb ik een mooie paneeldeur kunnen maken

    Groeten Frank

    1. Hoi Frank,

      Dankjewel voor je reactie
      Ben benieuwd naar de foto van de paneeldeur
      Wij vinden het leuk wanneer je deze zou willen delen

      Groeten Fred

  2. Beste Fred, gave informatie, maar ik wil meer. ik wil een moderne ensuite maken in een flat van mijn zoon; twee schuifdeuren en aan beide zijden kasten (aan zowel eetkamer als woonkamer kant). Heb jij ook daarvoor bouwtekeningen? Ik zoek naar een vrij strakke variant, niet allerlei freesrandjes.

    Ben benieuwd,

    groet, Mark Boerman

    1. Beste Mark,

      Ja deze kun je vinden in ons pakket onder de cetegorie kasten: en dan de tekening van de kamer en suite

      Groeten Fred

  3. Hoi Fred. Goede site met veel kloppende info. Ik ga een deur met kozijn maken. Daarvoor wil ik pijnboom-hout gebruiken. Mooie noesten die blijven zitten. Als alles klaar is stuur ik een plaatje. Bedankt voor de duidelijke info.
    Amicalement, Nicolas.

  4. Beste,

    Ik zou graag een kozijn maken met drie deuren,
    De rechtse gaat naar buiten open, die twee linkse ook, maar vouwen daarbij dubbel.
    (van af buiten gezien)
    Zit dit ook in het pakket?

  5. Beste Fred,

    Bedankt voor de uitgebreide uitleg en de bouwtekeningen! Hier heb ik een hoop aan gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.