Home » Blog » Deuren » Industriële deuren

Industriële deuren

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Binnendeuren nemen in menig interieur een zeer belangrijke plek in. Met een binnendeur is het mogelijk om een interieur te maken of te breken. Binnendeuren moeten dan ook altijd bij de stijl van het interieur passen. Hoe beter de binnendeur aansluit, des te completer wordt het interieur. Juist een deur in een andere stijl zal opvallen en zal afbreuk doen aan het interieur. Naast de binnendeuren zelf kun je ook een statement maken met detaillering van de deur. Denk daarbij aan deurlijsten, scharnieren en het deurbeslag. Heb je een standaard deur die in vele interieurs past, dan kun je met deze details ervoor zorgen dat de deur toch de gewenste stijl krijgt. Dit blog gaat over Industriële deuren en alles wat je hierover moet weten.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een deur?

Het design van een deur is natuurlijk erg belangrijk als je de deur in je interieur wilt laten passen. Maar er zijn enkele standaard zaken waar je op moet letten bij aanschaf van een binnendeur. Dit zijn zaken die voor alle openslaande deuren gelden, ongeacht het design.

Stompe deur of opdekdeur?

De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden bij het kiezen van een nieuwe deur, is of de deur stomp is of opdek. Niet iedereen wat exact wat het verschil is tussen een opdekdeur en een stompe deur, maar dit kan wel degelijk een groot verschil maken.

Het belangrijkste verschil is dat een stompe deur volledig in het kozijn valt. Hierdoor zul je altijd een open gleufje zien tussen de deur en het kozijn. Een opdekdeur valt op het kozijn. De deur is namelijk voorzien van een opdekrand. Hierdoor wordt de gleuf tussen het kozijn en de deur afgedekt.

Het zal voor zichzelf spreken dat een opdekdeur mooier is om te zien. Hiermee wordt het lelijkste gedeelte van het kozijn afgedekt. Een stompe deur wordt ook als buitendeur gebruikt, dit is met een opdekdeur niet mogelijk. De deur is door de opdekrand veel te inbraakgevoelig. Een opdekdeur is daarom enkel te gebruiken als binnendeur.

Scharnieren

Meestal zul je bij het kopen van een deur niet nadenken over de scharnieren. Welk soort scharnier je gebruikt is ook belangrijk bij de keuze voor een opdekdeur op stompe deur. Grofweg kan er de keuze gemaakt worden uit bladscharnieren en paumelle scharnieren. Opdekdeuren moeten altijd opgehangen worden aan paumelle scharnieren.

Een paumelle scharnier bestaat uit uit twee delen. Het ene deel bestaat uit een stift en het andere gedeelte uit een gat waar de stift inpast. Hierdoor is de deur gemakkelijk af te hangen. Een paumelle scharnier wordt met een pin in de deur en het kozijn geslagen.

Dit in tegenstelling tot bladscharnieren. Een bladscharnier bestaat uit een twee bladen, waarvan er een op de deur moet worden gemonteerd en het andere gedeelte op het kozijn. Er zijn diverse varianten van bladscharnieren. Zo is er ook een paumelle variant, waardoor de deur door middel van een stift wordt opgehangen. Ook een scharnier met kogellagers komt veel voor.

Linksdraaiend of rechtsdraaiend?

Hoewel het iets simpels lijkt, zijn er nog veel mensen die thuiskomen met een verkeerd draaiende deur. Vooral omdat bij veel binnendeuren de gaten voor het slot en de plek waar de scharnieren komen zijn voorgeboord, is het belangrijk om goed op te letten of je een linksdraaiende of rechtsdraaiende deur nodig hebt.

Bij een stompe deur is de draairichting misschien wat minder van belang, omdat deze deuren gemakkelijker aan te passen zijn aan de juiste draairichting. In opdekdeuren zitten de gaten voorgeboord, waarin de paumelle scharnieren komen.

Het bepalen van de juiste draairichting doe je door voor de deur te staan aan de zijde waar je hem naar binnen opentrekt. Hangen de scharnieren links, dan heb je te maken met een linksdraaiende deur. Als de scharnieren aan de rechterkant zijn bevestigd, dan is dit een rechtsdraaiende deur.

Afgewerkte deur of nog te behandelen deur?

Veel binnendeuren zijn van hout. In dat geval moet je een keuze maken tussen een afgewerkte deur of een deur die jezelf nog moet behandelen. Een afgewerkt houten deur kan afgewerkt zijn met hout, maar er kan in de fabriek ook reeds een verflaag aangebracht zijn.

Bij een afgewerkte deur kun je direct in het kozijn hangen en je hoeft hier niets meer aan te doen. Diegenen die hun deur graag wat verpersoonlijken, kunnen een deur kopen die nog behandeld moet worden. Vaak zijn deze deuren in de fabriek wel voorzien van een grondlaag, maar als consument moet je de deur nog schilderen in je eigen favoriete kleur.

Waar komt een industrieel interieur vandaan?

Een van de meest populaire interieurtrends is een industrieel interieur. Het industriële interieur is geïnspireerd op de fabrieksarchitectuur uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dit waren klassiek gebouwde fabriekshallen vaak met grote schoorstenen en in deze hallen stonden stoommachines.

Mede door middel van deze ‘moderne’ machines is ook de industriële revolutie ontstaan. Het belangrijkste kenmerk van de klassieke industriële fabrieken was dat ze sober en vooral functioneel waren ingericht.

Er werd niet aan sfeerbeleving gedaan, de werknemers kwamen immers naar de fabriek om te werken? Toch kan deze industriële stijl vandaag de dag juist wel als sfeervol gezien worden, vooral als deze stijl in woonhuizen wordt doorgevoerd. Juist daarom zal een industrieel tegenwoordig de trend zijn.

Wat zijn de kenmerken van een industrieel interieur?

Soberheid en functioneel, zo kan het klassieke fabrieksinterieur omschreven worden. Dit typeert ook de huidige trend van een industriële inrichting. Een industrieel interieur kan met enkele steekwoorden al goed omschreven worden: stoer, robuust, rauw, strak, minimalistisch.

Bij een industrieel interieur kom je ruwe materialen tegen, zoals onbewerkt hout, beton, staal en leer. Een bakstenen muur bijvoorbeeld, mag in een industrieel interieur niet ontbreken. Meubels bestaan bij voorkeur uit onbewerkt hout, staal, een ander metaalsoort of een combinatie tussen deze materialen.

De basiskleuren zijn grijs, zwart en wit, eventueel met bruin afgewerkt. Eventueel kun je met één wand of met accessoires meer kleur aanbrengen. De vloer van een industrieel interieur bestaat meestal uit beton of houten planken.

Liggen er in de ruimte nog open leidingen of buizen? In een industrieel interieur hoeft dit niet weggewerkt te worden, dit mag allemaal gezien worden. Om het interieur helemaal af te maken, kom je niet onder bijpassende binnendeuren uit. In dit geval gaat het dan om Industriële deuren.

Wat zijn Industriële deuren?

Industriële deuren kenmerken zich net als de rest van een industrieel interieur, door een strakke vormgeving zonder al teveel poespas. Bij een Industriële deur is geen ruimte voor details of ornamenten. Wel komt in deze deuren de grote en open ruimte naar voren, wat ook de oude fabrieksgebouwen kenmerkten.

Niet altijd, maar in de meeste gevallen bevat een Industriële deur daarom veel glas. Dit glas wordt omspannen door slanke profielen, zowel horizontaal als verticaal. Industriële binnendeuren zijn in diverse uitvoeren verkrijgbaar, zoals een draaideur of een Industriële schuifdeur.

Naast het glas in de deur, wordt de Industriële deur gekenmerkt door de kleur zwart. Zwarte deuren kunnen in een industrieel interieur een mooi detail zijn, vooral in combinatie met andere detaillering en accessoires in het zwart.

Uit welke materialen bestaat een Industriële binnendeur?

Wil je echt een moderne binnendeur en die volop aansluit bij een industrieel interieur, kies dan voor stalen deuren. Niet om deuren die volledig uit staal bestaan, maar stalen deuren met glas. Dit is de nieuwste trend in industriële interieurs. Overigens staan deze stalen deuren ook schitterend in andere interieurstijlen.

Glas en staal is momenteel dus het belangrijkste kenmerk van Industriële binnendeuren. Een alternatief stalen deur wordt ook wel eens gekozen voor aluminium deuren. Aluminium deuren zijn lichter in gewicht, maar zal minder goed isoleren dan stalen of metalen deur.

Een ander alternatief stalen deur is de houten deur. Dit is ook de gemakkelijkste deur als je zelf een Industriële deur wat maken, want hout is gemakkelijk te bewerken. Hierbij kun je kiezen voor een volledig houten deur of een combinatie met glas. Je moet dan wel oppassen dat je de industriële stijl niet verliest en de houten deur een klassieke deur wordt.

Een volledig houten deur, bestaande uit onbehandelde houten planken heeft wel alle kenmerken van een Industriële deur. Een houten deur kun je ook een binnendeur staal look geven. De profielen bestaan wel uit hout, maar mede door ze zwart te schilderen, geef je de deuren de looks van een stalen deur.

Waarom zijn Industriële deuren vaak zwart?

Het is niet verplicht om zwarte stalen deuren als een Industriële deur te nemen. Toch zijn veel Industriële deuren die je kunt kopen zwart van kleur. Een zwarte deur met glas is momenteel de trend en daarom zijn deze deuren veelvuldig te zien in woonbladen en op interieurwebsites.

Zwart in het interieur was in het verleden ook nauwelijks een optie. Tegenwoordig is zwart herontdekt en wordt de kleur als stijlvol en tijdloos gezien. Vooral voor detailafwerking wordt vaak gekozen voor zwart. Een zwarte binnendeur past dan ook helemaal in de trend van zwart in het interieur en toevallig past een zwarte deur met glas zeer goed in een industrieel interieur.

Juist de combinatie met glas en slanke profielen, zorgt ervoor dat zwarte stalen deuren nooit zullen vervelen. Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor andere kleuren dan binnendeuren zwart. Bijzonder zijn ook de witte stalen deuren of grijze stalen deuren.

Welke soorten industriële deuren zijn er te koop?

De meeste Industriële deuren van staal zullen er betreffende het uiterlijk ongeveer hetzelfde uitzien. Wel kan vak indeling verschillende zijn, zodat er alsnog een geheel unieke binnendeur ontstaat.

Wat wel een groot verschil kan uitmaken, is de wijze van bediening van de deur. Zo kun je kiezen uit de draaideur, de schuifdeur, een roldeur of en suite deuren. Iedere wijze van openen en sluiten heeft weer zijn eigen voordelen en nadelen.

Draaideur

De draaideur is de klassieke deur die aan scharnieren in het kozijn hangt. Voorwaarde is dus dat er ook een kozijn aanwezig is. Wanneer je kiest voor een draaideur, vergewis je er dan van dat je hier ook voldoende ruimte voor hebt. Dit houdt dus in dat de deur de maximale ruimte heeft om volledig open te slaan, zonder dat de deur meubels of de muur raakt.

Uiteraard kan het zijn dat de draaideur wel tegen een muur aanslaat, maar daar zijn oplossingen voor. Hiervoor plaats je een deurstopper. Helemaal bij stalen deuren met glas is dit belangrijk, om te voorkomen dat je het glas beschadigd. Houdt ook rekening met lichtschakelaars. Je moet direct na het openen van de deur het licht aan kunnen doen en dit kan niet als de deur voor een lichtschakelaar valt.

Heb je een grote kamer waar draaideuren de ruimte hebben om te draaien, dan zijn draaideuren altijd een goede en klassieke keuze.

Voordelen draaideur

  • Zeer geschikt als je een nieuwe deur in een bestaande kozijn moet zetten.
  • Draaideuren zijn over het algemeen gemakkelijk te plaatsen.
  • Keuze uit een opdekdeur of een stompe deur.

Nadelen draaideur

  • Bij te weinig ruimte kan een draaideur in de weg zitten.
  • Niet iedereen heeft de discipline om na het openen van de draaideur deze weer te sluiten.
  • Een draaideur moet altijd goed worden ingehangen, anders gaat de deur klemmen.

Schuifdeur

Een Industriële schuifdeur heeft als voordeel dat deze erg praktisch in gebruik is, vooral in kleinere ruimtes. Een schuifdeur neemt namelijk helemaal geen ruimte in. Je schuift de schuifdeur gemakkelijk weg over de wand en je hebt toegang tot een andere ruimte.

Je hoeft in tegenstelling tot een draaideur geen rekening te houden met meubelstukken die niet in de draaicirkel mogen staan. Ook al gaat het maar om een paar centimeter meer ruimte voor je meubels, dit kan al heel veel uitmaken bij de inrichting van je interieur.

Een schuifdeur is ook een ideale deur om open ruimtes tijdelijk van privacy te voorzien. Daarnaast staan schuifdeuren zeer stijlvol, vooral als je twee schuifdeuren gebruikt. Heb je bijvoorbeeld stalen buitendeuren als schuifdeuren, dan is het mooi als je deze stijl ook met de binnendeuren kunt voortzetten. Betreffende de afmetingen kan een schuifdeur in de regel groter zijn dan een draaideur. Een draaideur voldoet aan standaard afmetingen en dit is bij schuifdeuren niet van toepassing.

Schuifdeur
Schuifdeur

Voordelen schuifdeur

  • Een schuifdeur neemt geen draaicirkel in, dus je bespaart veel ruimte.
  • Keuze uit verschillende railsystemen om schuifdeuren aan de wand te bevestigen.
  • Schuifdeuren zijn een goede manier om minder mooie ruimtes af te dekken.

Nadelen schuifdeur

  • Zorg wel voor een soepel lopende railsysteem, anders loopt de schuifdeur snel vast.
  • Een schuifdeur neemt ruimte aan de wand in. Hier kun je bijvoorbeeld niets ophangen.
  • Bij intensief gebruik, is een schuifdeur minder efficiënt in gebruik dan een draaideur.

Roldeur

Een roldeur zal je niet direct doen denken aan een stijlvolle Industriële deur denken, maar aan een soort van rolluiken die je veel als garagedeur zit of als bescherming voor de ramen. Bij Industriële roldeuren gaat het om een schuifdeur die met een speciaal rolsysteem bediend wordt.

Bij een schuifdeursysteem zit de schuifdeur aan de bovenzijde en onderzijde in een rail. Een roldeur hangt alleen aan de bovenzijde vast aan een rolsysteem. Dit systeem is bij uitstek geschikt voor een Industriële deur, want een rolsysteem benadrukt het industriële karakter.

Het systeem bestaat uit twee wielen en een rails waarover de wielen rollen. De wielen worden aan de bovenzijde van de deur gemonteerd, alsmede de rail. Er kunnen diverse soorten wielen gebruikt worden, zoals katrolwielen of spaakwielen.

Voordelen roldeur

  • Niet alleen de deur is industrieel, ook het rolsysteem is geheel in industriële stijl.
  • Je hoeft geen railsysteem op de grond aan te brengen en beschadig je geen mooie vloer.
  • Rolsystemen zijn in diverse lengtes verkrijgbaar.

Nadelen roldeur

  • Let op het gewicht wat een rolsysteem kan dragen. De deur mag niet te zwaar zijn.
  • Dit systeem is vooral geschikt voor volledig houten Industriële deuren.
  • Een stalen schuifdeur kan voor dit systeem te zwaar zijn.

En suite deuren

Industriële binnendeuren hoeven niet alleen geplaatst te worden bij de overgang van de ene naar de andere kamer. Klassieke woningen zijn vaak voorzien van een voorkamer en achterkamer. Deze ruimtes worden vaak geschieden door mooie en suite deuren.

En suite deuren bestaan altijd uit twee deuren en zijn dus geschikt voor brede openingen. Heb je je woonkamer industrieel ingericht, dan kun je om een ruimte te scheiden, industriële en suite deuren plaatsen. In principe wijken en suite deuren niet af van industriële draaideuren of schuifdeuren.

Afhankelijk van de mogelijkheden zijn zowel draaideuren als schuifdeuren mogelijk bij en suite deuren. Met Industriële en suite deuren behoud je de klassieke stijl van je woning, maar pas je toch de stijlvolle en trendy industriestijl toe.

Voordelen en suite deuren

  • Geschikt voor het afsluiten van grotere openingen om dat er twee deuren gebruikt worden.
  • Met en suite deuren kun je ook zelf afgescheiden ruimtes creëren.
  • Zowel een klassieke als stijlvolle uitstraling.

Nadelen en suite deuren

  • En suite deuren kunnen ruimte ook te klein maken.
  • Bij draai en suite deuren moet je voldoende ruimte voor de draaicirkel.
  • De klassieke uitstraling wordt benadrukt. En suite deuren zijn minder geschikt in een modern interieur.

Het voordeel van stalen binnendeuren

Kies je voor stalen binnendeuren als Industriële deuren, dan profiteer je van diverse voordelen. Ten eerste natuurlijk de uitstraling van staal. Vooral een stalen deur met glas past helemaal in een industrieel interieur, ziet er stijlvol uit en oogt exclusief.

Hoewel veel stalen Industriële deuren zijn afgewerkt met slanke profielen, heb je ook de keuze uit dikkere profielen. Het is een kwestie van smaak waar je voor kiest, beide stijlen zien er luxe uit. Een groot voordeel ten opzichte van houten binnendeuren is dat staal onderhoudsvrij is.

In sommige gevallen kan dit nadelig zijn, als je van plan bent om van kleur te veranderen, dit gaat met zwarte stalen deur natuurlijk niet. Wel moet je bij het schoonmaken schuursponsjes en chemische middelen vermijden.

Staal heeft een zeer lange levensduur, dus in principe hoef je nooit meer een andere deur te kopen. Doe je de stalen deuren toch weg, dan kan staal prima gerecycled worden.

Vakverdeling van stalen deuren met glas

Binnendeuren met glas bestaan in de regel niet uit één grote glasplaat. Meestal is er een vakverdeling toegepast en iedere vakverdeling kan de deur weer een andere uitstraling geven. De meest gebruikte vakverdeling is 4, 6 of 8 vakken. Bij een goede kwaliteit stalen deur met glas krijg je geen deur waarbij de vakverdeling door middel van siliconen beplakte glaslatten tot stand komt.

Hierdoor bestaat de deur niet uit één grote glasplaat, maar ieder vak heeft zijn eigen glasplaat. De glaslatten zijn ook van staal en gelast aan de buitenste profielen. Als er dus één glasplaat sneuvelt hoef je niet alle glas in de deur te vervangen.

Houten of stalen kozijnen?

In vrijwel alle woningen zijn de kozijnen voor binnendeuren van hout. Hang jij mooie stalen Industriële deuren in een houten kozijn, dan kan dit natuurlijk. Maar nog mooier, stijlvoller en luxer wordt het als je de kozijnen laat aanpassen aan de deur, dus stalen kozijnen.

Voor zeer zware kwaliteit stalen deuren zijn stalen kozijnen ook aan te raden, want die kunnen het zware gewicht gemakkelijk dragen. Met stalen kozijnen creëer je net dat beetje extra industriële sfeer dat je nodig hebt. De combinatie met stalen deuren is prachtig.

Uiteraard moet je wel rekening houden met enkele zaken. Net zoals met industriële stalen deuren het geval is, mag je stalen kozijnen niet schoonmaken met een schuursponsje of bijtende schoonmaakmiddelen. Ook het plaatsen van stalen kozijnen kan lastig zijn, vooral als je ze zelf wilt plaatsen.

Beter is het om de stalen kozijnen door een professional te laten installeren. Uiteindelijk krijg je met een stalen deur met kozijn een stoer geheel, dat toch zeer elegant oogt.

Deurbeslagen voor Industriële deuren

Een Industriële deur moet natuurlijk uitgevoerd worden met een fraai bijpassende deurbeslag. Voor het deurbeslag heb je veel keuze. Ten eerste in het design. Omdat het gaat om Industriële deuren, kun je natuurlijk niet aankomen met deurbeslag in romantische of landelijke stijl.

Het design moet net zo robuust ogen als de deur zelf. Eigenlijk zijn ronde en sierlijke vormen als deurbeslag voor Industriële deuren ‘not done’. Strakke en vierkant vormen als design voor het deurbeslag zijn de beste keuze. Wel kun je onderscheid maken in materiaalgebruik.

Bij een houten Industriële deur kun je ook een houten deurbeslag monteren. Voor een stalen zwarte deur met glas, kies je ook voor een stalen deurbeslag en het liefst deurbeslag zwart. Verder heb je natuurlijk keuze uit een deurklink, deurknoppen of een deurgreep.

Is het van belang dat de deur ook op slot kan of in ieder geval van een slot is voorzien, dan wordt het een deurklink of een deurknop.

Voor Industriële deuren die geen slot nodig hebben kun je een mooie deurgreep op de deur plaatsen. Hiermee trek je de deur gemakkelijk open. Een deurgreep is ook beter om te installeren op een stalen schuifdeur. Hier is een deurklink weer niet geschikt voor. De deurklink past vooral op draaideuren.

Deurbeslag kun je het beste hier kopen.

Industriële deur zelf maken op kopen?

Wanneer je zelf handig bent, zal ongetwijfeld de vraag opkomen of het mogelijk is om zelf je Industriële deur te maken. Het antwoord kan hierop zowel ja als nee zijn. Voor het maken van een houten Industriële deur, is het geen enkel probleem.

Iedereen die een beetje handig is, kan dit maken, desnoods met behulp van een goede bouwtekening. Anders wordt het met een Industriële stalen deur. Zelf stalen deur maken gaat niet zo gemakkelijk om de reden dat staal zich niet zo gemakkelijk laat bewerken als hout.

Er is dan nog de optie om een Industriële deur te kopen. Wat zijn de voordelen en nadelen van een Industriële deur maken of kopen?

Industriele Schuifdeur
Industriele Schuifdeur

Voordelen Industriële deur zelf maken

Het grote voordeel van zelf een Industriële deur maken, is dat je zelf vrij bent in het ontwerpen van de deur. Industriële interieurs hebben een enorme vlucht genomen en zijn een ware trend. Hierbij horen natuurlijk ook de Industriële deuren.

Vooral stalen glazen deuren zijn momenteel erg populair, je ziet ze in ieder interieurblad terugkomen. Deze Industriële deuren zijn niet zo uniek meer en zijn in vele huishoudens terug te vinden. Je eigen persoonlijke en unieke deur is dan ook het grootste voordeel van een eigen Industriële deur maken.

Ook betreffende de afmetingen heb je met een zelfgemaakte deur meer mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld een deurgat met afwijkende afmetingen, dan zal hier nooit een standaard gekochte deur inpassen, tenzij je het deurgat aanpast. Met een eigen gemaakte deur, hoef je je niet aan de standaard afmetingen te houden.

Nadelen Industriële deur zelf maken

Als je niet handig bent, dan is zelf een Industriële deur maken waarschijnlijk geen optie. Dan is een deur kopen inderdaad het beste alternatief. Een ander nadeel is het gebruik van staal in Industriële deuren. Hierdoor valt een groot gedeelte van de doe-het-zelvers al af.

Niet iedereen kan zelf een stalen deur maken. Staal laat zich niet bewerken en je hebt er ook speciale slijpapparatuur voor nodig. Tevens moet je ook verstand hebben van lassen. Een Industriële deur maken gaat voor veel mensen wel, als het maar bij hout blijft.

Een ander nadeel is dat het maken van een deur veel tijd kan vergen, niet iedereen heeft deze tijd. Vooral omdat een deur jarenlang moet meegaan, is hoge kwaliteit nodig.

Voordelen Industriële deur kopen

Wanneer je zelf niet handig genoeg bent om een Industriële deur te maken, dan is een deur kopen de enige mogelijkheid. Hierbij heb je de keuze uit een groot aanbod van zowel houten als stalen deuren. Een gekochte deur is kant en klaar, dus je hoeft hier niets meer aan te doen, dan alleen het deurbeslag aan te brengen.

Ook hier heb je een grote keuze uit verschillende soorten deurbeslagen. Vooral een stalen deur zelf maken is voor veel mensen niet te doen en dan is het fijn als je toch een industriële stalen deur van goede kwaliteit kunt kopen.

Bij het kopen van een Industriële deur krijg je ook altijd garantie. Mocht er iets niet in orde zijn, dan kun je altijd van de garantie gebruikmaken. Afhankelijk waar je de deur koopt, kan een leverancier soms aanbieden om de deur bij je te installeren. Je hebt dan helemaal geen omkijken meer naar je deur.

Nadelen Industriële deur kopen

Omdat Industriële deuren tegenwoordig ontzettend populair zijn, is er ook een grote vraag naar deze deuren. Veel deuren worden dan ook in massaproductie geproduceerd. Dit houdt in dat je nooit een echt unieke deur hebt. De meeste deuren hebben een standaard model die je eventueel ook bij iemand anders in huis tegen kunt komen.

Een houten deur is eventueel nog aan te passen door deze in een andere kleur te verven. Wil je een unieke stalen deur, dan zijn er bedrijven waar je stalen deuren op maat kunt bestellen. Houd er dan wel rekening mee dat dit behoorlijk prijzig kan zijn.

Heb je een afwijkende maat deur nodig, dan loop je met een deur kopen ook tegen een probleem op. De meeste deuren zijn uitgevoerd volgens standaard maten.

Railsystemen

Kies je voor een schuifdeur staal, dan zijn er diverse railsystemen beschikbaar. Wil je het echt industrieel hebben, dan kom je automatisch uit bij de roldeur. Bij dit systeem rol de schuifdeur op grote wielen over een rail. Om het zo industrieel mogelijk te laten lijken, hangt de deur aan de bovenzijde vast aan het railsysteem.

Let bij aankoop van een dergelijke railsysteem wel op dat niet alle stalen deuren hiervoor geschikt zijn. Bij sommige railsystemen zijn de wielen gemonteerd aan een metalen blad die op de deur gemonteerd wordt. Omdat industriële stalen deuren meestal gecombineerd zijn met glas, is het onmogelijk om deze bladen aan de deur te monteren.

Voor houten deuren zijn dit soort systemen wel zeer geschikt. Voor een stalen deur moet je dus op zoek naar een rolsysteem dat voor dit type deur geschikt is. Uiteraard kun je ook voor een schuifdeur op de klassieke wijze kiezen. Hierbij wordt een rail op zowel de vloer als op het plafond of aan de wand.

Het nadeel van dit soort railsystemen is, dat de deur soms stroef over de rails loopt. Een goede installatie van de deur in het railsysteem is dan ook essentieel om te voorkomen dat de deur uit de rails loopt.

Wat zijn de kosten voor Industriële deuren?

Een exacte prijs voor Industriële deuren is niet te geven. De prijs is namelijk van verschillende factoren afhankelijk, zoals het gebruikte materiaal (hout of staal), het type deur (schuifdeur of draaideur) en of je een deur zelf maakt of koopt.

Je mag er van uitgaan dat wanneer je een houten deur koopt, deze goedkoper is dan een stalen deur. Gemiddeld genomen beginnen de prijzen voor een goede kwaliteit houten deur bij € 300,- en je kunt het dan zo duur maken als jezelf wilt.

Stalen deuren met glas zijn duurder in aanschaf. Reken dan toch op een startprijs vanaf € 500,-. De prijs voor stalen deuren kunnen zo oplopen tot soms wel enkele duizenden euro’s. Laat je stalen deuren op maat maken, dan lopen de prijzen nog meer op. Een voordeel is dan wel dat je een volstrekt unieke deur hebt die door professionals is gemaakt.

Zelf een houten Industriële deur maken

Wil je zelf je deur maken, dan is een houten deur het meest voor de hand liggend. Hout is een gemakkelijk te bewerken materiaal, je hebt de keuze uit verschillende houtsoorten en je krijgt met een eigen ontworpen en gemaakte houten deur een zeer robuuste deur.

Deze deur zal uitstekend in je industriële interieur passen. Het hout wat je voor de deur gebruikt hoef je in principe niet te behandelen, maar het mag wel. Als je onbehandeld hout gebruikt, schuur het hout dan wel, want je wilt tijdens het gebruik geen splinter in je hand krijgen.

Een houten deur in industriële stijl bestaat vooral uit planken die je in iedere bouwmarkt goedkoop kunt kopen. Een houten deur in industriële stijl is dus budgetvriendelijk en erg gemakkelijk te maken.

Laat een achttal planken op de juiste lengte zagen. Dit is de basis van de deur. Om de planken met elkaar te verbinden gebruik je ook planken voor de randen en die schroef je op de basis.

Voor extra stevigheid is het verstandig om ook diagonaal een plank aan te brengen over de lengte van de deur. Je kunt dan kiezen om de deur onbehandeld te laten, maar het is ook mogelijk om de deur af te laken of van een verflaag te voorzien. Een hangsysteem om de deur aan de muur of het plafond te hangen is ook relatief te koop en vaak verkrijgbaar als een kant en klaar set.

Schuifdeur
Schuifdeur

Een stalen deur met glas maken

Wil je een stalen deur maken, dan is de vraag ‘hoe maak ik een stalen binnendeur?’. Hoe een stalen deur maken, is vooral afhankelijk of je de mogelijkheden hebt om een stalen deur te maken. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in de metaal, dan heb je misschien geschikte apparaten om staal te snijden en je moet je stalen deur zelf lassen.

Met een tekening stalen deur, ontwerp je dan zelf je eigen stalen deur met glas. Echt zelf stalen deur maken is dus vooral weggelegd voor professionals die ervaring hebben om met staal te werken. Ben je niet ervaren en heb je geen kennis met het werken van staal, maar je wilt wel je eigen stalen deur zelf maken? Dan is er eventueel een tussenoplossing.

Dit is niet helemaal zelf een stalen deur maken, maar een gedeelte van het werk besteed je uit.Zo zijn er constructiebedrijven die voor jouw het geraamte van de deur in elkaar kunnen zetten. Met een tekening stalen deur van hoe het geraamte eruit moet zien en de afmetingen, lassen zij de stalen onderdelen aan elkaar. Dit voorkomt dat jezelf staal moet gaan snijden en de stukken aan elkaar moet lassen.

Een dergelijk bedrijf kan het geraamte ook in zwart poedercoaten. Je krijgt dus het geraamte van de deur aangeleverd, waarna jezelf het glas in de deur moet plaatsen. Vanwege de zwaarte van de deur, is het aan te raden om de deur eerst goed in de deuropening te hangen. Vervolgens kun je de verschillende glasplaten in de deur zetten.

Glasplaten kun je bij een glasbedrijf op de juiste maten laten snijden. Omdat de stalen profielen al netjes voor je zijn gelast, is het plaatsen van het glas niet zo moeilijk. Gebruik hiervoor zwarte kit, zodat de ramen mooi in de deur wegvallen.

Industriële stalen deur
Industriële stalen deur

Onderhoud van stalen deuren

Het grote voordeel van stalen deuren is natuurlijk dat ze onderhoudsvrij zijn. Hoewel een houten binnendeur ook veel minder onderhoud nodig heeft dan een houten buitendeur, moet hout toch om de zoveel jaar geschuurd en behandeld worden. Bij stalen deuren is dit niet nodig.

Het enige onderhoud bestaat uit het schoonmaken van de deur. Maar dit moet je natuurlijk wel goed aanpakken. Het staal komt normaliter alleen in aanraking met stof. Regelmatig het staal afnemen met een zachte doek is voldoende. Gebruik bij voorkeur een zachte vezeldoek, die je zowel droog als vochtig kunt gebruiken.

Gebruik op staal nooit krassende hulpmiddelen, zoals een schuursponsje. Ook chemische schoonmaakmiddelen zijn schadelijk voor staal en is ook helemaal niet nodig om te gebruiken. Ook het glas kun je met een vezeldoekje gemakkelijk schoonmaken.

Omdat het om stalen binnendeuren gaat, komt het glas niet in aanraking met de weersomstandigheden en dus is het glas alleen met water al goed schoon te maken.

Zelf een Industriële deur maken?

Heb jij een industrieel interieur of wil je overschakelen naar een industrieel interieur? Dan kun je net zonder bijpassende Industriële deuren. Om zelf je deuren te maken, kun je hier op de website voldoende inspiratie halen. Download hier één duizenden bouwtekeningen en je kunt aan de slag.

Ongetwijfeld zul je hier ook een bouwtekening vinden van een Industriële deur. Overigens zal een industrieel interieur ook de nodige inspiratie geven om zelf robuuste industriële meubels te maken.

Ook hiervan vind je hier vele bouwtekeningen, van een leuke industriële bank tot tafel of kast. Op deze wijze geef je jouw industriële inrichting een persoonlijke tint.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

  1. Bedankt voor het delen van deze informatie over industriële deuren. Wij zouden ze ook graag willen verwerken in een grote hal. Ik ga mij verder verdiepen in de veiligheidsaspecten en de materiaalopties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.