Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Hoe kan ik elektriciteit aanleggen?

Hoe kan ik elektriciteit aanleggen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

We willen steeds meer zelf doen en zelf elektriciteit aanleggen is daar een uitstekend voorbeeld van. Vroeger wilden we alleen door experts elektriciteit laten aanleggen, nu doen we dit zelf. Door de komst van het internet is het mogelijk om alle informatie te vinden die je nodig hebt om zelf meer te leren over het zelf aanleggen van elektriciteit. Hierdoor is het mogelijk om zelf je elektriciteit aan te leggen en dus geld te besparen. Ik ben van mening dat jij ook je eigen elektriciteit zou kunnen aanleggen, zolang je maar de aanwijzingen volgt die onder andere te lezen zijn in dit artikel.

Als jij zelf wilt beginnen met het aanleggen van elektriciteit, raad ik je aan om eerst kennis te nemen van diverse basisregels die jij moet kennen. Als je deze basisregels kent, is de kans op problemen al vele malen kleiner. Ga aan de slag met elektriciteit aanleggen als een expert door een goede voorbereiding te doen, want ook bij dit project is de voorbereiding het belangrijkst. Klaar om te starten met het elektriciteit aanleggen? Ga dan snel verder!

Verdeel de apparaten gelijkmatig bij elektriciteit aanleggen

Elektriciteit aanleggen
Elektriciteit aanleggen

Een veel gemaakte beginnersfout is dat de apparaten niet gelijkmatig verdeeld worden. Bij elektriciteit aanleggen is het belangrijk dat alle apparaten netjes gelijkmatig over de beschikbare ruimte verdeeld worden. De gehele stroomaanvoer vanuit de groepenkast moet vanaf het beginpunt netjes uitmonden in een centraaldoos. Vanaf dat punt lopen vervolgens weer de leidingen naar de verschillende stopcontacten, schakelaars en licht punten.

Waarschijnlijk maak je in de keuken gebruik van diverse apparaten die veel stroom opeisen. Dit betekent dat je daar zeker twee groepen voor moet reserveren. Je kunt de apparaten netjes gelijk verdelen door op basis van stroomverbruik de apparaten over de groepen te verdelen. Als het goed is kan je aardig het stroomverbruik inschatten, anders kan je hier altijd online nog meer informatie over vinden. Voor het elektriciteit aanleggen blijft een goede verdeling ontzettend belangrijk, want dan weet je zeker dat je geen kortsluiting veroorzaakt.

Je moet bij het elektriciteit aanleggen bijvoorbeeld opletten dat apparaten met elektrische verwarmingselementen ontzettend veel stroom verbruiken. Denk hierbij aan een koffiezetapparaat dat met gemak meer dan 900 Watt kan verbruiken. Op de onder- of achterzijde van een apparaat kan je altijd het stroomverbruik zien. Gebruik deze gegevens ook echt als je bezig met elektriciteit aanleggen bent.

Let op de kleurcodes

De kleurcodes van de electradraden zijn bij elektriciteit aanleggen ook van uiterst belang. Ik raad je aan om alleen gebruik te maken van de moderne electradraden en niet te kiezen voor ouderwetse draden. Zorg ervoor dat je altijd de kleurcodes volgt en hier niet van afwijkt. Voor de stroomaanvoer bij elektriciteit aanleggen gebruiken we de bruine draad, ook wel de fase-draad. Voor de stroomafvoer gebruiken we daarentegen weer de blauwe draad, ook wel de nul-draad genoemd. De zwarte draad gebruiken we voor de stroomaanvoer naar een lichtpunt vanaf een schakelaar. Deze draad zien ook wel als de schakeldraad. Ten slotte hebben we dan nog de gele/groene draad, dit is de aardedraad.

Klaar om elektriciteit aan te leggen? Dan is het tijd om in het bezit te komen van het E-book dat jou gaat helpen bij het aanleggen van elektriciteit. Lees er hier alles over!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Ook nog met bouwtekeningen aan de slag?

Na het elektriciteit aanleggen aan de slag met het maken van je eigen meubels om nog meer te besparen? Goed plan! Dan kan ik je namelijk helpen met mijn bouwtekeningenpakket. Dit pakket bevat maar liefst tienduizend bouwtekeningen waardoor jij nog wel even bezig bent. Van het maken van een prachtig bureau tot een handige hoogslaper voor je kinderen. Met dit bouwtekeningenpakket kan je eindeloos blijven klussen en zelf al je meubels maken. Handig toch?

Meer ontdekken over het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten? Lees er dan hier alles over klik hier!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Succes met het elektriciteit aanleggen!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.