Een schakelaar aansluiten zonder hier iemand voor in te ‘schakelen’ ;-). Dat is helemaal geen probleem, want een schakelaar aansluiten is niet lastig. Ik heb een handige werkbeschrijving waarmee jij eenvoudig zelf schakelaars aan kunt sluiten. De kosten blijven zo lekker laag en je hoeft niet te wachten totdat er een monteur komt die dit voor je doet.

Online kan je tegenwoordig voor vrijwel alles duidelijke instructies vinden, zo ook voor een schakelaar aansluiten. Stapsgewijs gaan we aan de slag, dat betekent dus dat je ook in de juiste volgorde mijn stappen moet volgen. We willen natuurlijk niet onder stroom komen te staan. Een juiste voorbereiding is onmisbaar, dus beginnen we met het aansluiten van een schakelaar!

Hoe kan ik zelf een schakelaar aansluiten

schakelaar aansluiten

schakelaar aansluiten

We hebben vaak met verschillende schakelaars te maken, maar deze werkwijze is op meerdere schakelaars van toepassing. Want vrijwel alle schakelaars worden op twee draden gekoppeld, waardoor deze werkwijze voor het aansluiten ook voor jouw schakelaar te gebruiken is.

Als je achter de schakelaar kijkt, zie je waarschijnlijk een zwarte draad, ook wel de schakeldraad, en een bruine draad, fase ofwel stroomvoerende draad, zitten. De functie van de schakeldraad is logisch, het verbindt de lamp met de schakelaar. Zie je meerdere zwarte draden achter je schakelaar zitten? Dan heb je te maken met een ander soort schakelaar, bijvoorbeeld een kruisschakelaar of wisselschakelaar.

Pak de bruine draad van de schakelaar met alleen een bruine en zwarte draad. Bij een schakelaar moet de bruine draad aangesloten worden op de met P of L aangemerkte klem. De zwarte schakeldraad gaan we aan de andere zijde aansluiten. Dit zorgt ervoor dat de stroom via de juiste draden gaat lopen. Maak je een andere aansluiting? Dan zal je schakelaar het waarschijnlijk niet doen ;-).

Werk je met een twee-polige schakelaar? Dan moet je de bruine fasedraad en blauwe nuldraad onderbreken. Trek niet alleen de bruine en zwarte draad door naar de lamp maar trek ook de blauwe nuldraad door. Als je bij je schakelaar aansluiten met een twee-polige schakelaar te maken hebt moet de blauwe nuldraad naar de lamp via de schakelaar lopen. Als we het over een een-polige schakelaar hebben gaat deze draad direct naar de lamp.

En bij een wisselschakeling?

Een schakelaar aansluiten bij een wisselschakeling gaat weer net wat anders. We kunnen dan met twee schakelaars 1 specifiek lichtpunt aan en uit schakelen. Dit zien we vaak in huizen terug waarbij meerdere schakelaars voor 1 lamp bijvoorbeeld bij een trap gebruikt worden. (boven een schakelaar en onder een schakelaar). Als je met zo’n situatie bij een schakelaar aansluiten te maken hebt, heb je een wisselschakelaar nodig.

En andere schakelingen?

Natuurlijk hebben we met nog veel meer schakelingen te maken, waaronder de kruisschakeling en serieschakeling. Ook voor deze soort schakelingen is een uitgebreide werkinstructie beschikbaar waarmee het aansluiten van schakelaars zo gedaan is. Een schakelaar aansluiten moet zorgvuldig en veilig gebeuren waardoor het gebruik van een duidelijke beschrijving onmisbaar is. In het doe-het-zelf elektra boek lees je precies wat je moet doen om het aansluiten goed te laten verlopen. Ook ontdek je nog voor tal van andere elektra projecten werkbeschrijvingen zodat je vanaf vandaag alles zelf kan doen! Direct toegang tot het elekra boek vind je hier

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Succes met je schakelaar aansluiten!