Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Stekker monteren, hoe werkt dat?

Stekker monteren, hoe werkt dat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Stekker monteren? Dat kan jij eenvoudig zelf doen met de instructies verderop in dit artikel. Een stekker monteren is een makkelijk klusje dat zelf thuis kan worden gedaan. Het kan zijn dat je een stekker moet monteren omdat je de stekker van een bestaand apparaat wil verwisselen of dat je met een kapotte stekker zit. Wordt je stekker erg heet wanneer je het apparaat aanzet? Is de kabel beschadigd? Dan is het ook verstandig om je stekker te vervangen.

Controleer wel eerst of het niet aan de draden van de kabel ligt, anders ben je onnodig werk aan het verrichten. Dan is het tijd om je stekker te vervangen. Een stekker monteren kan eenvoudig zelf worden gedaan, dus het inschakelen van een klusjesman is niet nodig. Hoe kan je een stekker monteren? Dat lees je verderop in dit artikel!

Voordat je begint met een stekker monteren..

Stekker monteren
Stekker monteren let op de veiligheid

Moet je wel de juiste voorbereiding treffen, want met elektriciteit werken brengt zekere gevaren met zich mee. Daarom moet je eerst controleren of er geen spanning staat op datgene wat je van plan bent aan te raken. De materialen die gekocht moeten worden zijn een stekker met randaarde en een huishoudkabel (drie-aderig) waarop je de stekker wilt monteren. Voor een stekker monteren heb je natuurlijk het gebruikelijke gereedschap nodig en een striptang voor de draden.

Gebruik altijd gereedschap dat ook veilig is. Werk zo nauwkeurig mogelijk. Laat je niet verleiden door slordig te werken.

Soorten stekkers

We kunnen bij het monteren met verschillende soorten stekkers te maken krijgen. Het overgrote gedeelte hiervan is makkelijk open te schroeven. De makkelijkste stekker is de stekker met randaarde. Het schroefje losdraaien is voldoende om de stekker open te krijgen.

Aan de onderkant van je stekker zie je als het goed is twee schroefje samen met een klem zitten. Dit noemen we de trekontlasting die als taak heeft de adertjes te beschermen van dat zij uit het contact worden getrokken. De elektrische contacten zijn aan de bovenkant van de stekker te vinden. Je vindt in het midden de aansluiting voor aardige en aan de zijdes de fase en nul aansluitingen. Je hoeft niet te gokken welke kant de juiste is, want aan beide kanten zijn beide draden mogelijk. Op naar de volgende stap van je stekker monteren!

Kabels strippen

We gaan namelijk de kabel strippen, zodat de drie draden die we nodig hebben vrijkomen. De isolatie halen we weg middels een striptang zodat een stekker monteren nu echt kan beginnen. Pak ongeveer een centimeter of 4 zodat we voldoende ruimte hebben. Met een scherp mesje kan je in de kabelmantel een inkeping maken zodat je de isolatie er gemakkelijk af kan halen. Makkelijk he, een stekker monteren!

De aders strippen we zoals ik je al vertelde met een striptang. Hier moet je ongeveer een centimeter per ader voor rekenen. Let er wel op dat er geen koperstukjes worden geknipt. De doorsnede van de aders worden dan namelijk kleiner.

Monteren

We kunnen de stekker monteren door de aders op de nieuwe stekker aan te sluiten. Let er goed op dat er geen losse draadjes ergens uitsteken. De aardedraad gaat de middelste aansluiting in zodat er contact kan worden gemaakt. Dit doen we ook met de overige twee aders, fase en nul, zodat we het stekker monteren kunnen afronden.

Het enige wat we nu nog hoeven te doen is de trekontlasting vast te trekken waardoor het gedeelte kabelmantel netjes onder het klemmetje zit. Controleer of de kabel stevig zit door hier zacht aan te trekken. De stekker mag nu weer dicht en we gaan kijken of het monteren van de stekker gelukt is! Schroef alles netjes dicht en controleer nogmaals of alle adertjes binnen de doos zijn gebleven.

Meer zelf doen op het gebied van elektriciteit?

Wil je nog veel meer doen op het gebied van elektriciteit? Zoals het aansluiten van je tuinverlichting of andere elektra? Dan kan je daarover meer te weten komen met het elektra doe-het-zelf e-book. Meer over lezen? Dat kan hier!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.