Home » Blog » Doe het zelf elektriciteit » Stopcontact aansluiten, eenvoudig zelf doen

Stopcontact aansluiten, eenvoudig zelf doen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Hoe kunnen we jaarlijks honderden euro’s besparen? Inderdaad, door meer zelf te doen. Want we kunnen zoveel maar we doen zelf zo weinig. Daarom gaan we vandaag aan de slag met een stopcontact aansluiten, iets wat jij makkelijk zelf kan. Wat ik belangrijk vind, is dat je veilig aan de slag gaat. Daarom zal ik je later in dit artikel artikel ook vertellen waar jij vooraf een stopcontact aansluiten op moet letten. De voorbereiding is van groot belang, want het is niet de bedoeling dat jij zelf schade ondervindt van een simpel klusje. Hoe een stopcontact aansluiten werkt en wat je precies moet doen, vertel ik je allemaal verderop in dit artikel. Zo kan jij zelf zonder hulp van een klusjesman snel een stopcontact aansluiten.

De voorbereiding

Voordat jij gaat beginnen met een stopcontact aansluiten, wil ik je wijzen op een paar belangrijke voorzorgsmaatregelen. We gaan namelijk eerst de spanning van het stopcontact afsluiten. Je hoeft in principe alleen de spanning van dit stopcontact af te halen, dit kan je doen door een voor een de groepen af te sluiten. Per circuit kan je maximaal acht keer een stopcontact aansluiten. Bij dit aantal horen ook de lichtpunten waar je mogelijk al gebruik van maakt. Als er reeds acht stopcontacten aangesloten zijn, moet je een vertakking maken uit een andere contactdoos. Heb je de wandcontactdoos gekozen waaruit de vertakking gaat komen? Dan kunnen we beginnen met een stopcontact aansluiten!

De stopcontact aansluiten

Bestaat uit drie stappen.

  1. Locatie kiezen
  2. Draden trekken.
  3. Testen
Stopcontact aansluiten
Stopcontact aansluiten door Willen

Stap 1: Locatie kiezen

We gaan eerst de plek kiezen waar we het nieuwe stopcontact gaan aansluiten. Maak een diepe gleuf in de muur zodat er ruimte is om je stopcontact te plaatsen. Vervolgens halen we het stopconact waarvan de gaan vertakken los. Een stopcontact aansluiten kan alleen wanneer de juiste draden aanwezig zijn. Daarom gaan we nu eerst de drie draden, blauw, bruin en geel/groen, in de benodigde lengte knippen. Kies draad van tenminste 2.5 millimeter. De uiteinden van de kabels gaan we middels een striptang strippen zodat we de draden op het stopcontact kunnen aansluiten. We plaatsen de randaarddraden netjes in het midden en we kunnen we twee overige draden, fase en nuldraad, naar voorkeur aan de buitenkanten aansluiten. Stopcontact aansluiten is tot dusver bijzonder eenvoudig toch?

Stap 2: Draden trekken

We trekken de draden vanaf het stopcontact dat we gaan aansluiten op exact dezelfde manier waarop ze in het oude stopcontact zaten of zoals we dat gewend zijn. Om het gehele proces af te ronden gaan we nu namelijk het stopcontact aansluiten op de muur. Bij het aandraaien gaat het vaak bij klussers mis, soms zitten er namelijk nog draadjes tussen de kast van het stopcontact en de muur. Indien dit het geval is, zou je zomaar het stopcontact blijvend kunnen beschadigen en deze zelfs kunnen kapot maken. Zorg er daarom voor dat alle draadjes netjes binnen de kast blijven zodat het stopcontact aansluiten met succes kan worden afgerond.

Wat heel slim is dat je het draden trekken met zijn tweeën doet. Zo kan de ene aan de trekveer trekken terwijl de andere de draden stuurt. Hierdoor werk je sneller en voorkom je problemen zo als beschadigingen aan de draden. Dus ken je iemand die kan helpen vraag dit dan ook zeker even.

Stap 3: Testen

De laatste stap is het testen van het nieuwe stopcontact. Je kunt de groepen die je had uitgezet weer inschakelen om te ontdekken of het stopcontact aansluiten is gelukt.

Werkt je nieuwe stopcontact nog niet? Dan kan je het best even controleren of alle draden wel goed verbonden zijn en of de randaarddraad wel degelijk in het midden zit (gele/groene draad). Werkt je stopcontact wel? Dan heb je het met succes aan kunnen aansluiten!

Veiligheid.

Wees altijd erg op je hoede voor de veiligheid. Een stroomschok kan gevaarlijk zijn. Werk daarom altijd met veilige gereedschappen die ook onbeschadigd zijn. Zet altijd de spanning af voor je begint. Bij het strippen van draden moet je er goed op letten dat je de draad niet beschadigd. Mocht deze wel beschadigd zijn kort deze dan even een stukje in. Dit voorkomt veel problemen.

Meer zelf in huis doen?

Ben je in de flow gekomen en wil je behalve een stopcontact aansluiten nog meer klusjes thuis zelf doen? Dan kan je bijvoorbeeld de doe-het-zelf elektra cursus ontdekken waardoor je thuis nog veel meer zelf kunt doen. Van een complete groepenkast vervangen tot je tuinverlichting aanleggen, het is met deze elektra doe-het-zelf cursus allemaal mogelijk!

Alles leren over elektra aansluiten?

Lees hier alles over deze doe-het-zelf elektracursus!

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Onderdelen kopen waar doe je dit?

Om goed aan de slag te gaan met je elektra heb je heel wat spullen nodig. Het is daarom verstandig om dit bij een bedrijf te kopen waar je deze spullen ook betrouwbaar aan kunt schaffen. Dus dat alles voldoet aan de nieuwste CE markeringsnormen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je onveilig bezig bent.

Wil je goedkoop en professionele kwaliteit elektra materialen kopen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.