Home » Blog » Alles over duiven en een duivenhokje bouwen

Alles over duiven en een duivenhokje bouwen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Er is waarschijnlijk geen vogelsoort waar zoveel tegenovergestelde meningen over zijn. Mensen die niets met duiven hebben, hebben ze liever niet in de tuin vanwege de vele duivenpoep, maar er zijn ook mensen die duiven houden als hobby. In dat geval is een duivenhokje bouwen ideaal.

Er is dus veel controverse rondom de duif. Natuurlijk is er wel een verschil tussen de wilde duif en de duif die door hobbyisten opgroeit en opgevoed wordt.  Duidelijk is wel dat de mens en de duif al eeuwen samenleven, al dan niet met veel plezier.  Lees hieronder alles over duiven.

Duivenhok maken
Duivenhok maken

De Duivenmelker

Er zullen mensen zijn die duivenmelker een vreemde benaming vinden. Maar het is inderdaad zo dat duiven melk geven. Nadat jonge duiven uit het ei zijn gekropen, produceert de duif in de krop een witachtige substantie, de zogenaamde duivenmelk.

Hiermee worden de jongen de eerste dagen gevoed. Het begrip duivenmelker staat symbool voor een duivenhouder die hobbymatig, voor de duivensport en soms professioneel duiven houdt. Het heeft dus niets te maken met het daadwerkelijk melken van duiven.

Er zijn dus verschillende soorten duivenmelkers. De een vind het leuk om enkele duiven te houden, terwijl een andere duivenmelker juist heel actief is in de duivensport. Dit houdt dan vooral het trainen van postduiven in en het meedoen aan wedstrijden.

Daarnaast zijn er professionele duivenmelkers die duiven fokken en in- en verkopen. Vooral in de duivensport kunnen soms grote bedragen rondgaan voor topklasse duiven die goede prestaties leveren.

De duivensport

Van de verschillende duif soorten, is de postduif, familie van de rotsduif, de meest populaire duif die door hobbyisten gehouden wordt. Deze duiven worden gebruikt in de duivensport. Van oudsher worden postduiven gebruikt voor het versturen van berichten.

Een klein dun papiertje werd aan de poot vastgebonden, waarna de duif werd losgelaten. De duif is altijd in staat om met het bericht naar  zijn thuishok te vliegen. Hierbij maakt de afstand in principe niet uit. Ook als een duif al jaren niet in zijn thuishok is geweest, is hij nog steeds in staat om zijn oude plek terug te vinden. Dit gaat natuurlijk niet zomaar.

Daarom is het belangrijkste onderdeel van de duivensport het kweken en trainen van postduiven. Wanneer de duif voldoende getraind is, kan hij meedoen aan de duivensport. Grofweg houdt de duivensport in dat de duif die de hoogst gemeten gemiddelde snelheid heeft afgelegd tussen de losplaats en zijn thuishok de winnaar is.

In landen als Nederland en België is de duivensport overigens op zijn retour vanwege de vergrijzing van het aantal duivenmelkers. In landen in Oost-Europa, Azië en het Midden-Oosten daarentegen, is de duivensport enorm in opkomst.

Hoe werkt de duivensport?

De wedstrijd bestaat uit het vervoer van de duiven in korven die voorzien zijn van voeder- en drinkmogelijkheden naar een plek in het zuiden van Nederland, België of Frankrijk, waarna de duiven gelost worden en die dan naar huis terug moeten vliegen. Hiervoor moeten de duiven geregistreerd worden.

Dit kan op de klassieke wijze, waarbij de duif geringd wordt met een gummiring. Bij aankomst thuis wordt de gummiring in de duivenklok gestopt, waarop de vertrek- en aankomsttijd vanaf te lezen is. Tegenwoordig wordt de elektronische methode veel gebruikt.

De duif krijgt een chipring om de poot die bij aankomst digitaal uitgelezen kan worden. De afstanden tussen losplaats en thuishok worden tegenwoordig bepaald door middel van Gps-coördinaten. Met behulp van de vliegafstand wordt ook de vliegsnelheid berekend, wat bepalend is voor het klassement.

Training van duiven

Voordat duiven meedoen aan wedstrijden, moeten zij getraind worden. Dit is het belangrijkste onderdeel wat een groot onderdeel is van de hobby. In eerste instantie zal de duif de nadere omgeving verkennen en vervolgens kan de duivenmelker de duif van steeds grotere afstand loslaten. Al snel zal de duif zijn weg naar huis terugvinden. Voor de duiven die aan wedstrijden meedoen heeft duivenmelker enkele methodes voorhanden om de prestaties te verbeteren.

Een methode is ‘weduwschap’ de mannetjesduif (doffer) wordt een week voor vertrek gescheiden van de duivin. De prestatie van de doffer wordt verhoogd, omdat hij weet dat de duivin thuis op hem wacht. Een andere methode is ‘nestspel’. Doffer en duivin blijven samen en broeden hun jongen uit. De duivin kan op het moment van broeden of verzorgen van de jongen de beste prestaties leveren. Zij zal snel naar huis vliegen, omdat ze denkt dat haar jongen gevoerd moeten worden.

Wat eet een duif?

Wat eten duiven is geen lastige vraag. Een wilde duif besteedt zo’n 90% van de tijd aan het zoeken naar voedsel. Vooral de stadsduiven zullen in de stad meer dan voldoende voedsel geven en het voeren van wilde duiven is niet nodig. Voor diegenen die duiven houden, is de voeding niet het moeilijkste.

Het belangrijkste is dat er altijd vers water voorhanden is. Een duif heeft veel vocht nodig om voedsel te verteren en om het lichaam op temperatuur te houden. Zomers moet je extra veel water klaarzetten, vooral als ze jongen hebben.

De duif tweemaal per dag voeren is voldoende. Een combinatie tussen granen en peulvruchten is het beste voer wat je duiven kunt geven. Dit is in vrijwel elke dierenzaak te koop.

Wil je snel vanuit huis je duivenvoer kopen dan kun je dit het beste hier kopen

Duiven in de zomer

In de zomer is het verstandig om extra water te voorzien voor duiven. Duiven vinden het ook fijn om een waterbad te nemen. Zeker in zomers zoals afgelopen zomer met temperaturen van boven de 40 graden heeft je duif extra verkoeling nodig. Ook extra drinkwater zoals we eerder al aangaven

Duiven in de winter

In de winter kan het soms nog stevig vriezen. En hoewel duiven goed tegen de kauw kunnen kan het wel verstandig zijn om een stuk van de kooi af te schermen met plexiglas voor de tralies. Dus niet compleet maar wel zo dat je duif uit de wind kan zitten. Ook in de winter hebben ze water nodig ververs het water dan regelmatig.

Welke soorten duiven zijn er?

Wereldwijd zijn er ontzettend veel soorten duiven. Er zijn zelfs duif soorten waarvan je nooit gedacht had dat het een duif was. In Nederland en België zijn er ongeveer vijf veel voorkomende soorten duiven.

De houtduif is de meest geziene duif. Deze duif is te herkennen aan de witte vlek in de nek en een borst in grijs of roodachtige kleur. Ook de vleugels van de houtduif kent witte vlekken. Een ander kenmerk is de relatief grote afmetingen en zware gewicht van houtduiven.

De holenduif is een stuk kleiner dan de houtduif en heeft als kenmerk een donkergrijze kleur en een groen-paarse vlek in de nek. De holenduif wordt niet in drukbezocht steden gezien, maar in de buurt van parken en akkers.

De rotsduif heeft diverse benamingen, zoals stadsduif of postduif. Bij duiven houden zijn dit de meest geschikte duiven.

De Turkse tortel is een grijs- of bruinachtige duif die nog niet zo lang in Europa voorkomt. Het is een kleinere en lichte duif die voorzien is van een donkere en witte streep in de nek.

Tenslotte is er de tortelduif, ook wel zomerduif genoemd. Het is kleine bruine duif met een mooi schubbenpatroon op de vleugels en een zwartblauwe tekening in de nek. Deze duif verblijft enkel in de zomer in de noordelijke Europese landen.

Duiven houden
Duiven houden

Hoe oud wordt een duif?

De leeftijd van duiven kan verschillen. Wilde stadsduiven worden minder oud dan duiven die in ideale omstandigheden worden gehouden. Een wilde stadsduif bereikt gemiddeld een leeftijd tot ongeveer 6 jaar. Wanneer je duiven gaat houden, dan worden ze perfect verzorgd en dan kan een duif zomaar 18 tot 20 jaar worden. Soms heb je zelf uitschieters naar 30 jaar.

Hoe lang broed een duif?

Per keer legt een duif meestal twee eieren. Die wordt om de beurten door zowel de doffer als de duivin uitgebroed. De broedtijd duif is ongeveer 16 tot 20 dagen. Gemiddeld zal op de 17 of 18 broeddag het eerste ei uitkomen. Meestal komt een dag later het tweede ei uit.

Wanneer broeden duiven?

De broedtijd duif loopt van maart tot ongeveer augustus of september. Dit is een vrij lange broedtijd, maar het blijft in deze periode ook niet bij één. Gemiddeld zal een duif in deze periode ongeveer drie keer een legsel van twee eieren hebben.

Wat is de temperatuur duiven?

De gemiddelde temperatuur van een duif is 41 tot 42° Celsius. Bij normale temperaturen lukt het de duiven goed om hun temperatuur op peil te houden of aan te passen aan de omstandigheden. Het is vooral oppassen als de temperatuur boven de 30° Celsius komt. Vooral jonge duiven lopen dan een verhoogt risico op oververhitting. Veel water is altijd een vereiste en bij een langdurige hitte is het verstandig om de duiven geen lang vluchten te laten maken.

Hoe snel vliegt een duif?

Een duif kan soms behoorlijke snelheden bereiken, maar dit is wel afhankelijk van de weersomstandigheden en de windsnelheid. Gemiddeld zal een duif ongeveer 75 km/u vliegen. Heeft de duif de wind mee, dan kunnen er snelheden bereikt worden tot wel 130 km/u.

Duivenhok kopen of zelf duivenhok maken

Ga je duiven houden, dan heb je hiervoor een duivenhok nodig. Dit kan een groot of klein duivenhok zijn en kan in allerlei soorten modellen. Je kunt een duivenhok kopen, maar je kunt ook zelf een duivenhok bouwen. Wat zijn de voordelen van een duivenhok kopen of een duivenhok zelf maken?

Voor- en nadelen duivenhok kopen

Een duivenhok kopen zul je vaak doen als je zelf niet handig bent. Je hebt dan online en bij dierenspeciaalzaken ruime keuze in grote en kleine duivenhokken. Dit zijn duivenhokken die altijd wel voldoen aan alle eisen en waarbij je een veilige woonruimte voor je duiven creëert.

Een nadeel van een duivenhok kopen is de prijs. De meeste duivenhokken in winkels zijn behoorlijk prijzig. Zelf duivenhok maken klinkt ineens aantrekkelijker als je de prijzen ziet. Daarnaast zijn de meeste duivenhokken standaard modellen. Je eigen unieke kenmerken zitten dus niet in een gekocht duivenhok verwerkt.

Waar kun je het beste een duiventil kopen? 

Mocht je graag een duiventil willen kopen dan kun je dit het beste hier doen via deze link

  1. Snelle levering
  2. Niet goed geld terug garantie
  3. Leuke prijs

Voor- en nadelen zelf een duivenhok maken

Het voordeel van een duivenhokje bouwen is dat je zelf alle vrijheid hebt om het model te bepalen. Uiteraard rekening houdend met de eisen van een duivenhok. Zo kun je met een duivenhokje bouwen je eigen unieke model creëren. ‘Hoe maak ik een duivenhok’ kan een vraag zijn als je niet heel handig bent. Toch kun je met een bouwtekening om een duivenhokje bouwen ver komen als je geen ervaring met zelfbouw hebt.

Een bouwtekening duivenhok kan gemakkelijk van het internet gedownload worden. Een nadeel is dat je beperkt wordt tot maar één materiaalkeuze en dat is hout. Dit is overigens wel het beste materiaal voor een duivenhok.

Duivenhokje bouwen
Duivenhokje bouwen

Vereisten duivenhok

Wil je een duivenhokje bouwen, dan moet het hok aan enkele vereisten voldoen. Het basisprincipe is dat een duivenhok droog, warm en tochtvrij is. Toch is temperatuurregulatie erg belangrijk in een duivenhok. In het hok mag het nooit veel warmer zijn dan buiten het hok.

Daarom is bijvoorbeeld een glazen dak ongeschikt. Houd ook rekening met een goede luchtvochtigheid. Een zadeldak is daarom zeer geschikt. Zo krijg je namelijk een goede ventilatie door het gehele hok. Een goed duivenhok is altijd voorzien van een verluchting duivenhok.

Uiteraard moet je met de afmetingen duivenhok rekening houden met het aantal duiven dat je gaat houden. Met een klein duivenhok kun je toch al een paar duiven houden. Zorg daarnaast voor een goede duivenhok inrichting met zit stokjes, zitdakjes en eventueel nestbakken als je gaat fokken.

Hoe maak je een duivenhok?

De afmetingen duivenhok kunnen van het aantal duiven dat je hebt. Met een klein duivenhok van 60 tot 80 centimeter kunnen de meeste mensen overweg en een klein duivenhok is geschikt voor het houden van enkele duiven.

Wil je een eenvoudig duivenhokje bouwen, dan is het gebruik van vurenhout dan voldoende zolang je het maar goed beschermt tegen weersinvloeden.

Stappenplan duivenhokje bouwen

Onderstaand stappenplan toont een eenvoudig duivenhok met zadeldak en met houten spijlen aan de voorzijde.

  1. Afmetingen bepalen
  2. Gewenste bouwtekening erbij zoeken
  3. Materialen bestellen
  4. Zijkant en bodem
  5. Voorbereidingen dak
  6. Voorkant
  7. Dak
  8. Afwerking

Stap 1: Afmetingen bepalen

De afmetingen bepaal je natuurlijk zelf, maar houd ongeveer 60 tot 100 centimeter aan. Het gemakkelijkste is om alle compartimenten, zoals de zijkanten en voor- en achterzijde eerst in elkaar te zetten.

Neem bijvoorbeeld twee houten balkjes met een lengte van 60 centimeter en twee balkjes van 40 centimeter en monteer dit als een raamwerk aan elkaar, zodat je een voorzijde en achterzijde hebt.

De zijkanten zullen wat minder breed zijn, houd hier 40×40 centimeter aan. Vervolgens kun je alle zijkanten aan elkaar schroeven.

Stap 2: Gewenste bouwtekening erbij zoeken

Wanneer je de gewenste afmetingen weet kun je de gewenste bouwtekening erbij zoeken. Deze kun je vinden in het ledengedeelte van de website. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden.

Op de tekening vind je een overzicht met materialen.

Stap 3: Materialen bestellen

Aan de hand van de tekening kun je aan de slag om de materialen te bestellen. Deze kun je bestellen door eerst offertes op te vragen bij verschillende bedrijven. Hiermee kun je veel geld besparen. Dus zeker even doen.

Stap 4: Bodem en zijkanten

Aan één zijde monteer je nu de bodem van het duivenhok. Dit kan met plaatmateriaal, maar dit moet dan wel een dik plaatmateriaal zijn. Beter zal het zijn om houten planken te gebruiken. Monteer hieronder aan de zijkanten twee houden latjes over de breedte van het duivenhok, zodat het hok iets op een verhoging staat. Vervolgens kun je ook de achterzijde en de zijkanten betimmeren met plaatmateriaal of houtenplanken.

Stap 5: Voorbereidingen dak

De voorzijde en bovenzijde is nog open. Voor de bovenzijde moet je nu plankjes in verstek zagen, zodat je een zadeldak krijg. Hoe stijl je het dak wilt laten lopen, bepaalt in hoeveel graden je verstek moet zagen. Ook nu kun je twee raamwerken maken die je als een zadeldak op de zijkanten van het duivenhok monteert.

Stap 6: Voorkant

De voorzijde is nog open, maar hierin gaan we een nieuw raamwerk plaatsen met houten spijlen, met in het midden een deurtje met spijlen.

Meet hiervoor af hoe groot het deurtje moet worden en teken dit af op de balkjes, zodat het deurtje netjes in het midden wordt geplaatst. Aan de beide zijkanten van de balkjes aan zowel de onder- als bovenzijde boor je met een gatenboor gaten met afmetingen van de houten spijlen.

Plaats de spijlen en monteer ook de zijbalkjes van raamwerk. Je hebt nu een raamwerk met in het midden een open gat en aan de zijkanten houten spijlen.

Op dezelfde manier maak je ook een deurtje met spijlen die je met scharnieren in het middelste gat plaatst. Vervolgens plaats je het gehele raamwerk aan de voorzijde van het duivenhok.

Stap 7: Dak

Nu heb je alleen nog een open ruimte onder het hellende dak, aan zowel de voor- als achterzijde. De achterzijde kun je net zoals de achter- en zijkanten betimmeren met plaatwerk of planken. Voor de voorzijde maak je net als in stap 4 een nieuwe raamwerk, uiteraard ook in verstek gezaagd met spijlen die die plaats je in het duivenhok.

Bekleed nu het dak met plaatwerk. Laat het dak enkele centimeter aan de voorzijde doorlopen, zodat je een afdakje creëert.

Stap 8: afwerking

Je kunt nu naar wens het duivenhok afwerken door het duivenhok te schilderen in een kleur naar keuze. Op die manier bescherm je het hout tegen weersinvloeden. 

Download je bouwtekening duivenhok

Natuurlijk kun je ieder soort duivenhok maken dat je wilt en helemaal naar je eigen ideeën. Wanneer je inspiratie te kort komt of je hebt hulp nodig bij een duivenhokje bouwen, download dan op deze website een bouwtekening duivenhokje bouwen. Hier vind je een bouwtekening van een duivenhok.

Ook als je andere vogels hebt een volière wilt maken, kun je hier een bouwtekening vinden. En dan hebben we het nog niet eens over de duizenden andere bouwtekeningen van meubels en andere bouwwerken. Doe hier je voordeel mee en download een kant en klare bouwtekening en ga je eigen duivenhokje bouwen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.