Home » Blog » Houtbescherming en houtrot » Houtrot repareren en voorkomen

Houtrot repareren en voorkomen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Houtrot is erg vervelend en niemand zit te wachten op rotte plekken in het hout. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je houtrot kun voorkomen en wat je moet doen om het tegen te gaan. Ik ben al jarenlang actief als expert op het gebied van alles wat met hout te maken heeft. Houtrot is dus ook een probleem wat ik dagelijks tegenkom en waar ik diverse oplossingen voor heb. Om jou te helpen bij het voorkomen van houtrot, heb ik diverse tips en trucs op een rijtje gezet.

Wat is houtrot en wat is de oorzaak?

Door de groei van schimmels wordt het hout aangetast. Deze schimmels groeien bij een vochtpercentage van meer dan 20%. Wanneer deze omstandigheid zich langere tijd voor doet wordt het hout zacht en poreus. Dit wordt houtrot genoemd. Zachte houtsoorten zoals grenen en vuren zijn hier gevoeliger voor dan hardhout soorten. Maar ook hardhout zal bij een vochtpercentage van 20% of meer uiteindelijk ook gaan rotten. Dat betekent dat je echt op het onderhoud van je hout moet zitten wil je houtrot voorkomen. Want ook bij houtrot zit gevaar in een klein hoekje.

Houtrot ontstaat vaak in naden en kieren. Deze naden en kieren ontstaan meestal door achterstallig of slecht onderhoud. Het begin kan een kleine beschadiging zijn in de lak. Het duurt na een regenbui lang eer ook alle naden en kieren droog zijn. In de wintermaanden kunnen de naden en kieren maandenlang nat zijn.

In drogere gebieden zal dit niet echt een probleem zijn. In Nederland en België heb je er wel last van. Daarom is het belangrijk om je hout zoveel mogelijk te beschermen. Houtrot kan nl de bouwconstructie ernstig aantasten.

En het is niets voor niets dat houtrot de waarde van een constructie binnen enkele seconden kan minimaliseren tot nul. Daarom moet jij er alles aan doen om houtrot te vermijden. Om dat te kunnen doen, moet je echter wel eerst in staat zijn om houtrot te herkennen. En daarvoor heb ik weer wat tips die je hierbij kunnen helpen.

Stappenplan van herkennen tot voorkomen

Wanneer je een huis hebt waar je veel onderhout aan hebt omdat je overal houten kozijnen hebt is het belangrijk om de onderstaande stappen aan te houden. Hierdoor voorkom je veel problemen.

De onderstaande 3 stappen zijn belangrijk

 1. Herkennen
 2. Aanpakken en verwijderen
 3. Voorkomen

Stap 1: Houtrot herkennen

Als jij in staat wilt zijn om houtrot te voorkomen, dan moet je wel wat meer afweten van de gevaren die houtrot met zich meebrengt. Als jij voortijdig houtrot herkent, valt er mogelijk wat aan de houtrot te doen. Wanneer jij geen stappen onderneemt om dit tegen te gaan, zal binnen korte tijd het hout onbruikbaar zijn. Vervanging hiervan kan hoog in de kosten lopen en dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Maar waar kan je houtrot eigenlijk aan herkennen?

 1. Zacht hout
 2. Bruin-zwarte kleur
 3. Vochtverzadiging
 4. Zwel en krimpeffecten
 5. Vervorming in de verf.
 6. Inklinken en deuken in de verf.
 7. Uiteenvallen van de aangetaste delen.

Wanneer je een van de bovenstaande kenmerken zie dan is het tijd om grondig aan te pakken.

Stap 2: Aanpakken en verwijderen.

Er zijn verschillende stadia’s zit de houtrot in een beginstadium dan is het aanpakken is eenvoudig. Verwijder al het rotte hout uit je hout en rondom nog ca 2 cm extra. Zorg dat er echt niks meer zit. Laat het hout daarna goed drogen en zorg dat het hout stof en vetvrij is. Breng daarna Alabastine Impregneer aan. Deze impregneer moet ca 6 uur drogen. Vul het daarna met Alabastine Houtrotvuller. De droogtijd van de houtrotvuller is ca 6 uur. Lees altijd de aanwijzingen op de verpakking.

Zit je in een verder gevorderd stadium dat de rotte plekken echt te groot zijn dan moet je het anders aanpakken. Het kan voldoende zijn om een stuk hout te verwijderen en een nieuw stuk hout aan te brengen. Dit doe je door het rotte hout te verwijderen en een nieuw stuk hout er in te lijmen. Zorg er wel voor dat de constructie sterk genoeg blijft. Bij twijfel is het beter om te vervangen.

Zit je in een heel vergevorderd stadium dus wanneer het hout over een te groot deel is aangetast ontkom je er niet aan om het hout compleet te vervangen voor nieuw hout. Dit is vervelend maar wel de beste oplossing. Je wil tenslotte dat je huis weer helemaal in prima staat is.

Stap 3: Voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen zeggen ze wel eens. Zeker in dit geval is dat waar de belangrijkste stap om is het te voorkomen. Maar hoe doe je dit?

Door goed en regelmatig onderhoudt en controle kun je houtrot voorkomen. Een veel voorkomend probleem zijn scheurtjes in de verflaag. Hierdoor kan het water in het hout dringen. Wanneer dit lang zo blijft zonder dat er wat aan wordt gedaan dan zal je hout uiteindelijk wegrotten. Het is daarom belangrijk om tijdig je hout opschuren en schilderen.

Alle kitnaden rond raam en deur kozijnen goed nalopen en tijdig vervangen. Door goed te letten op de bovenstaande kenmerken, kan je mogelijk in een vroegtijdig stadium houtrot herkennen en actie ondernemen. Wees daarom op je hoede en zorg ervoor dat jouw hout lang meegaat!

Bouwtekeningen nodig?

Ben je op zoek naar bouwtekeningen van meubels, schuurtjes, bijenkorven ed? Laat je dan verrassen door het enorme aanbod wat wij hebben. Klik hier

Houtrot
Houtrot herkennen

Houtrot is vervelend maar je kunt het wel voorkomen door voldoende onderhoudt.

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

 1. Ik woon alleen in huis dochter . Overdekte terras steunen vertonen hout rot nu weet ik hoe het moet hersteld worden bedankt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.