Home » Blog » Houthok » Houthok, maak je helemaal zelf!

Houthok, maak je helemaal zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Houthok, we hebben hem de aankomende winter weer vast en zeker nodig. Maar moet je dan een houthok kopen of een houthok zelf maken? Natuurlijk gaan we niet voor de aanschaf van een houthok, want we gaan zelf aan de slag om een houthok te maken! Het is namelijk helemaal niet lastig om dit zelf te doen. Het grootste voordeel hiervan is dat jij een houthok kan maken dat perfect bij jouw wensen past. Je kunt dus zelf bepalen hoe groot het hok wordt, waardoor je dus zoveel hout kunt bewaren als je zou willen.

Om je een beter beeld te geven van de werkwijze bij het maken van een houthok, heb ik uitgelicht hoe jij dit zelf kunt doen. Want als jij een mooi hok voor je hout wilt hebben, maak je dit natuurlijk gewoon zelf.

Klaar om een houthok te maken? Lees dan snel verder!

Belangrijke tips voor een houthok

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je houthok moeten we eerst in het bezit komen van de juiste materialen, maar daar meer over bij het volgende kopje. Er zijn namelijk ook diverse aspecten waarop gelet moet worden. Want heb jij wel voldoende beschikbare ruimte voor een nieuw houthok?

Meet eerst uit hoeveel ruimte je hebt en vervolgens kan je kiezen uit verschillende bouwtekeningen. Er zijn bouwtekeningen voor houthokken in verschillende vormen en maten te vinden, wat dus betekent dat je voor iedere ruime een houthok kan maken.

De kosten van je houthok kunnen zo hoog of laag zijn als je zelf wilt. Als je gebruik maakt van goedkoop (en mogelijk gebruikt) hout, zijn de kosten logischerwijs lager dan wanneer je kiest voor nieuw hout. Omdat je houthok buiten komt te staan, doe je er veelal goed aan te kiezen voor sterk hout. Controleer daarom het hout dat je wilt kopen op robuustheid. In Nederland kan het nog wel eens koud en vochtig worden, dus is een sterk houthok altijd mooi meegenomen.

Afmetingen bepalen

Verder moet je goed inschatten hoeveel hout je wilt opslaan in je houthok. Het is zonde om een hok voor je hout te maken en er vervolgens achter te komen dat er nog een houthok nodig is. Maak daarom een ruime schatting zodat je niet nog een hok hoeft bij te bouwen. De hoeveelheid hout je die wilt opslaan bepaal je aan de hand van de hoeveelheid dit je stookt per jaar. De gemiddelde droogtijd van hout is tussen de 1 en 2 jaar. Voor droogtijd hout kijk dan even hier

Hou je rekening met een droogtijd van 2 jaar dan heb je een voorraad voor minimaal 3 jaar nodig. Hoe vaak stook je in je haard? Dagelijks of maar af en toe in de weekenden? Elke haard is weer anders de ene is zuiniger dan de andere. Dus mocht je nog een kacheltje of open haard nodig hebben laat je dan eerst goed informeren zodat je weet wat goed bij je past.

Locatie bepalen

Een belangrijke stap is het bepalen van de locatie. Het is belangrijk dat de open zijde van je houthok van de regen en windrichting af staat. Hierdoor voorkom je dat je hout telkens weer nat regent. Een keertje is het niet erg maar je wil niet dat je hout telkens opnieuw nat wordt. Door het open gedeelte de juiste kant op te zetten voorkom je dit.

Wat is de wind en regenkant in Nederland en België?

De wind en regenkant in Nederland en België is de westkant de wind en regenkant. Van het westen komt dus de meeste regen en wind. Wanneer je dit weet dat weet je ook gelijk dat je het houthok met de achterzijde (gesloten zijde) naar deze westkant wil hebben staan.

Een ander belangrijk iets waar je op wil letten is dat je een locatie kiest die je makkelijk kunt bereiken zonder dat je eerst allerlei bosjes en bloemen weg moet halen. Je hebt misschien in je tuin nog wel ergens een hoekje waar je echt niet veel mee doet dan is dat een ideaal plekje voor je houthok.

Je houthok maken

Op de bouwtekening zijn de materialen weergegeven die aangeschaft/gevonden moeten worden voordat je aan de slag kunt met de bouw van je houthok. Een complete lijst met materialen is te vinden aan de onderzijde van de bouwtekening. Zo zie je onder andere de hoeveelheid hout en de benodigde afmetingen staan. Ook is er bij enkele bouwtekeningen voor houthokken gekozen voor een dak van RVS Dakplaat. Je zou altijd nog kunnen kiezen om het dak van hout te maken indien je niet in het bezit kan (of wil) komen van RVS dakplaat.

Daarna is het vooral belangrijk dat je de stappen op de bouwtekening goed volgt. De volgorde is van waarde omdat je dan zeker weet dat je een stabiele constructie aan het bouwen bent. Indien je van de volgorde afwijkt, bestaat de kans dat je houthok er wat anders uit komt te zien dan dat jij verwacht had. Je doet er daarom goed aan zorgvuldig te werk te gaan.

Volg het onderstaande stappenplan en de tekeningen dan komt het altijd goed

  1. Benodigde hout verzamelen
  2. Gereedschappen
  3. Palen plaatsen
  4. Dak frame en wanden voorzien
  5. Vloer
  6. houthok vullen

Stap 1: Benodigde hout verzamelen

Aan de hand van de bouwtekening ga je nu de benodigde materialen verzamelen. Op de bouwtekening vind je de materialenlijst terug. Deze kun je via een bouwmarkt in de buurt of houthandel bestellen. Wanneer je alles hebt verzameld zaag je alles op de juiste maat volgens de tekening.

Stap 2 Gereedschappen

De benodigde gereedschappen zijn.

  • Accuboormachine (hiermee kun je boren en schroeven)
  • Afkortzaag of handzaag
  • Boortje om voor te boren
  • Grondboor of spade om gaten te maken voor de palen
  • Keukentrapje (zorg er voor dat deze stabiel staat)
  • Kwast
  • Potlood
  • Rolmaat
  • Rubberhamer (alleen wanneer het nodig is om nog bestrating te voorzien)
  • Schroevendraaier
  • Waterpas

De meeste gereedschappen zul je vast hebben maar mocht je iets missen zoals een grondboor bijvoorbeeld dan kun je die vast wel van iemand lenen bij jou in de buurt.

Stap 3: Palen plaatsen

Boor de gaten voor de palen die je wilt gaan plaatsen op de juiste plaats. De grote van het gat dat je minimaal moet boren bepaal je door de kopse kant van de paal te meten van hoek naar hoek zoals in het plaatje hieronder

Minimale boordiameter voor het boren van een gat is de grond
Minimale boor diameter voor het boren van een gat is de grond

Natuurlijk zul je nooit een grondboor met 100% dezelfde boor diameter kunnen vinden. Kies dan een grondboor die er dicht bij in de buurt komt.

De palen plaats je goed waterpas in alle richtingen. Gebruik indien gewenste hulp schoren.

Stap 4: Dak frame en wanden voorzien

Nu de palen staan is het tijd om het dak frame te monteren. Plaats waar nodig wat schoren om zo een stabiel geheel te krijgen. Maak daarna de wanden door planken tegen de palen te schroeven. Het meest voor de hand liggende is om dit om en om te doen zoals je ook wel bij een schutting ziet zie onderstaand plaatje

Planken voor houthok schroeven
Planken voor houthok schroeven

Je kiest ervoor om de wanden zo te doen zodat de wind goed door je houthok kan waaien en je hout daardoor goed droog blijft of zelfs droogt.

Stap 5: Vloer

Voor de vloer is het ook heel belangrijk dat je hout langs onderen ook zijn vocht kwijt kan. Zorg er daarom altijd voor dat je hout los ligt van de vloer en dat er lucht bij kan komen. Dit kun je eenvoudig doen daar pallets op de bodem te leggen en daarop je hout te stapelen. Is je houthok niet breed genoeg kun je zelf ook een soort rooster maken waarop je hout komt te liggen. Onder dat rooster of onder de pallets is het, het beste om bestrating te voorzien. Hierdoor heb je veel minder last van optrekkend vocht. Laat de bestrating eventueel een klein beetje aflopen mocht er dan al water op komen dan loopt het direct weer weg.

Moet je nog bestrating voorzien dan begin je met het uitgraven van de grond tussen de palen. Dit doe je ongeveer 15 tot 20 cm diep. Deze diepte is afhankelijk van wat je als bestrating doet. Betontegels hebben vaak een dikte tussen de 4 en 5 cm. Klinkers kunnen wel 10 cm dik zijn.

Hou als richtlijn ongeveer 10 cm zand onder je bestrating aan. Voor je het zand stort leg je worteldoek in het gat. Dit doe je om te voorkomen dat je veel onkruid tussen je bestrating krijgt. Stort daana het zand op de worteldoek en laat het goed inklinken en vul het indien nodig aan. Maak het waterpas en glad en ga daarna de bestrating aanleggen.

Stap 6: houthok vullen

De kroon op je werk is het vullen van je houthok. Stapel de houtblokken netjes op elkaar dan kun je meer kwijt. Dit is ook gelijk een tip je wanneer je hout gaat kopen. Let er dan op hoe het wordt aangeboden? Een kuub gestort hout is altijd minder dan een gestapelde kuub hout. Wanneer hout netjes is gestapeld is er niet veel loze ruimte.

Bouwtekening nodig?

Middels de houthok bouwtekening kan jij aan de slag om een mooie opbergplek te maken voor al je hout. Er zijn verschillende bouwtekeningen voor houthokken beschikbaar en al deze bouwtekeningen zijn te vinden in Freds Bouwtekeningenpakket. Maar niet alleen deze bouwtekeningen zijn te vinden, want nog duizenden andere zijn ook in dit pakket inbegrepen. Dat stelt jou in staat om eindeloos te blijven klussen en je eigen meubels te maken waardoor een bezoek aan een woonmall verleden tijd is.

Klaar om aan de slag te gaan met je nieuwe houthok?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Houthok
Dit hout is lekker gedroogd in ons houthok

Zelf een houthok maken doe je met goede bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.