Een funderingsplaat met vorstrand is de beste oplossing bij een klein bouwwerk, vooral op slappe grond.

Is een gebouw erg klein – zoals bij een schuurtje of aanbouw – dan zouden de gebruikelijke stroken van een strokenfundering te dicht op elkaar zitten. De tussenruimte is dan te klein en de fundering wordt verre van stevig. Je loopt dan het risico dat je bouwwerk inzakt, scheurt of zelfs instort.

Dat wil je natuurlijk niet. Nog afgezien van de veiligheid: zonde van je geld en al je harde werk.

Bij zo’n compact bouwwerk kies je daarom beter voor een funderingsplaat met vorstrand. Als je kiest voor een gewapende funderingsplaat met vorstrand, dan krijg je een betere stijfheid van je fundering.

In dit artikel laat ik je zien hoe je dat zelf doet. Ik heb zelfs een bouwtekening van een funderingsplaat met vorstrand voor je. Daarover later meer.

Nog even dit: wil je de stijfheid van je fundering verder verbeteren, pas dan verstevigingribben toe. De keuze voor zulke verstevigingribben wordt doorgaans gemaakt door de constructeur. Die volgt uit zijn of haar berekeningen.

Wat is een fundering met vorstrand?

Toepassingsgebied funderingsplaat met vorstrand

Een funderingsplaat met vorstrand wordt toegepast wanneer men een licht gebouw (schuurtje of aanbouw) wil plaatsen op slappe grond. Deze funderingsplaat met vorstrand geeft aan het geheel veel stijfheid en voorkomt het verzakken van het gebouw.

Funderingsplaat met vorstrand maken

Hoe maak je een funderingsplaat met vorstrand? Voor het maken van deze funderingsplaat zijn wel wat voorbereidingen nodig. Om te beginnen moet de grond worden weggegraven (uitkisten) zodat er voldoende ruimte ontstaat om zand, isolatie en funderingsplaat aan te brengen.

De vorstgrens ligt op ongeveer 600 tot 700mm diepte. Het is belangrijk dat het diepste punt van de vorstrand fundering onder deze 700mm diepte ligt. Hou hiervoor minimaal 800mm aan. Tel daarbij de dikte van de isolatie op. Dan is het voldoende wanneer je in zand graaft.

In klei daarentegen is het belangrijk om nog eens 100mm dieper te graven. Deze 100mm gebruik je om aan te vullen met fijn zand. Dit zand is nodig om een stevige vlakke ondergrond te verkrijgen. Zorg dat het zand zowel onder de fundatieplaat als onder de fundatie zelf komt.

Breng alle benodigde leidingwerk aan zodat alles goed en stevig zit.

Maak alles goed vlak en laat het zand goed inklinken. Dit kun je doen door er water op te sproeien of door het aan te trillen.

Breng nu in de uitgegraven ruimte 1 laag PE-folie van 0,2mm aan. Deze folie voorkomt optrekkend vocht. Breng op deze folie de isolatie aan. Dan is het nu de tijd om de wapening aan te brengen de hoeveelheid en de manier waarop je het aan moet brengen krijg je door van de constructeur.

Timmer een houtenframe rondom zodat de vorstrand ontstaat. Daarna is het tijd om de beton te storten. Tijdens het storten gebruik je een trilnaald die er voor zorgt dat de beton voldoende verdicht.

Hou de beton nat (vochtig) in de komende uren zodat de beton niet te snel uitdroogt. Hoe langer de droogtijd hoe harder de beton is.

Bouwtekeningen van een fundering met vorstrand

Bouwtekeningen nodig van een fundering met vorstrand? In ons bouwtekeningen pakket vind je meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen met onder andere details van fundering met vorstrand. Daarnaast vind je allerlei bouwtekeningen van meubelen, kasten, tafels, stoelen, schuurtjes, steigerhouten meubelen en nog veel meer. Klik hier voor direct toegang. Bouwtekening op maat nodig? Neem contact op via het contactformulier.

Funderingsplaat met vorstrand

Funderingsplaat met vorstrand

Funderingsplaat met vorstrand maak je zelf