Home » gids » Een kapschuur bouwen voor loungen, klussen of veilige opslag

Een kapschuur bouwen voor loungen, klussen of veilige opslag

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Heb je in je tuin een hoekje over? Dan is een kapschuur bouwen een fantastisch idee.

Waarom? Omdat je dan in elk seizoen meer uit je tuin haalt. Je maakt zo’n kapschuur met halfopen constructie voor verschillende doelen:

  • Je kapschuur als klusruimte
    Hou je net als ik van klussen? Dan heb je er ineens serieuze meters droge(!) klusruimte bij. Stel je voor: met een vaste werkbank en alle plek om je zaagtafel neer te zetten. En wie weet zelfs een hoekje om na het klussen te chillen met een biertje…
  • Je kapschuur als opslagruimte
    Jullie bakfiets, motoren, stookhout, terraspotten, buitenspeelgoed, grasmaaier en tuinmeubels staan ook bij guur weer veilig en droog. En omdat het een halfopen kapschuur is, heb je toch alles bij de hand.
  • Je kapschuur als loungeruimte
    Zie je jezelf al zitten? Voortaan geniet je ook tijdens regenachtige zomers van lekker buiten eten en borrelen. Heb je een houtkacheltje, dan verleng je het buitenseizoen zelfs tot ver in de winter. Al je vrienden jaloers J

Er zijn natuurlijk wel meer toepassingen denkbaar. Waarvoor wil jij je kapschuur bouwen? Laat het me weten onderaan de pagina.

Over deze pagina gesproken, je vindt hier alles wat je moet weten om zelf je kapschuur te maken.

Je krijgt een uitgebreid 12-stappenplan voor een zelfgebouwde kapschuur. Ook ontdek je welke vergunningen je nodig hebt, wat de gemiddelde kosten zijn en hoe je aan een bouwtekening voor een kapschuur komt. Daarmee kan je direct aan de slag.

Nog even dit.

Ik krijg weleens de vraag waarom je een halfopen kapschuur zou bouwen en geen gesloten schuur.

Een open constructie neemt optisch minder ruimte in. Ook bespaar je tijd en geld. Een open kapschuur heeft simpelweg minder onderdelen. En kost je een derde minder tijd, puur omdat er geen hang- en sluitwerk is.

Twijfel je nog? Scrol dan snel verder.

"<yoastmark

Vereist beginniveau klusser

Klussers die bekend zijn met de bouwtekeningen van fredsbouwtekeningen.nl zullen deze sectie overslaan. Er is namelijk – net als bij ieder ander Fred project – geen vereist beginniveau voor het bouwen van een kapschuur.

Ik zal je niet verrassen als ik je vertel dat er altijd verschil per klusser zal zijn. Ervaren klussers zijn in de meeste gevallen sneller met een project klaar en weten beter hoe ze kosten kunnen besparen. Ook worden materialen in een keer goed gebruikt, waardoor het zelden nodig is materialen opnieuw aan te schaffen. Als je een minder ervaren klusser bent zal dit geen verrassing zijn.

Dus onervaren of ervaren, iedereen kan een kapschuur bouwen met Fred’s bouwtekeningen. Bij de een kost het net wat meer tijd en geld. Maar het eindresultaat zal in veel gevallen op elkaar lijken.

Bouwexperts kunnen dus net zo goed hun creativiteit uitleven op dit kapschuurproject als ieder andere klusser. Zolang de klusser gemotiveerd is, zal het bouwen van een kapschuur slagen.

Ga niet op een goedkope aanbieding in, jij bent zelf goedkoper uit

Voor ieder project zal de optie er liggen om het zelf te doen, of het te laten doen. De keuze om het te laten doen zal bij alle projecten die met Fred’s Bouwtekeningen mogelijk zijn altijd duurder uitkomen. Zolang je niet plotseling besluit om je eigen huis te bouwen, kan ik je verzekeren dat alle projecten eigenhandig goedkoper zijn uit te voeren dan wanneer je hier een aannemer voor inschakelt.

Een aanbieding voor een kapschuur is dan ook geen aanbieding. Vooral wanneer je bereidt bent om zelf de handen uit de mouwen te steken. Een kapschuur laten maken is ook een te makkelijke optie. Het gevoel van voldoening als het je lukt om zelf een kapschuur te bouwen is genoeg om dit project te rechtvaardigen.

Kant-en-klare kapschuren dan?

Kant-en-klare kapschuren zijn bij een enkele bouwmarkt of specialist verkrijgbaar. Deze kapschuren zijn meer een soort Douglas blokkendoos dan echt een project dat jij zelf kunt uitvoeren. De meeste kant-en-klare kapschuren zal je zelf in elkaar moeten zetten terwijl je er wel de hoofdprijs voor hebt moeten betalen. Waarom zou je het dan gewoon niet zelf bouwen?

Het verschil tussen wel en niet zelf een kapschuur bouwen is voor een gemotiveerde klusser een kwestie van tijd en geld. Als je echt geen tijd hebt en bakken met geld, dan is het laten bouwen een ander verhaal.

Als ras doe-het-zelver zie ik natuurlijk het liefst dat Fred gebruikers het project zelf aanpakken. Want als er iets is dat mij trots maakt, dan is dat het wel.

De kosten van een kant-en-klare kapschuur, of wanneer je deze zou laten maken, komen al snel uit op duizenden euro’s. Verder zal het formaat en de inrichting niet naar jouw eigen ideeën kunnen worden aangepast. Een echt gepersonaliseerde schuur zit er dus niet in als je deze route besluit te volgen.

Toepassingen van een kapschuur

Behalve de voldoening van een kapschuur bouwen, zal het je ook geluk brengen wanneer je de schuur eindelijk in gebruik kan nemen. Dit is namelijk een van de meest multifunctionele constructies die aan een huis toe te voegen is.

Open constructies bieden bij veel aanbouw- of soortgelijke projecten mogelijkheden voor diverse functies. De kapschuur past uitstekend in dit kader, aangezien het door de open structuur aan de voorzijde onderdak kan bieden aan tal van objecten.

Ik heb sinds het toevoegen van de kapschuur bouwtekening veel verschillende toepassingen gezien. De belangrijkste vijf, som ik los voor je op.

Kapschuur type B gesloten achter-linksewand
Kapschuur type B gesloten achter-linksewand

Kapschuur voor de caravan

In Europa is de caravan een veelgebruikt middel om tijdens de vakantieperiodes campings mee te veroveren. Maar waar gaat jouw caravan staan als de vakantie voorbij is? In een algemene hal waar nog honderden caravans gestald staan en de kans op schade altijd aanwezig is?

Een echte liefhebber maakt een kapschuur waar onder andere de caravan in opgeborgen kan worden. Dit is, logischerwijs, de grootste versie van de kapschuur die je kunt maken. En een vergunning zal hier negen van de tien keer nodig zijn.

Het scheelt je echter op jaarbasis wel honderden euro’s huur die je anders aan de opslag kwijt was geweest. En als je een logee hebt, is er altijd een slaapplek in de caravan!

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Kapschuur als carport/garage

De kapschuur is ondertussen in 25 procent van de gevallen deels als carport ofwel garage door klussers ingezet. En uit mijn eigen onderzoek onder 1000 Fred doe-het-zelvers is gebleken dat hier verschillende redenen voor zijn.

Een deel van de klussers wil graag zich op de auto hebben vanuit de woon- of slaapkamer. Dat betekent dat een afgesloten garage of het parkeren van de auto op de algemene parkeerplaats geen optie is. Een voor de hand liggende vervolgstap is dan het bouwen van een kapschuur wat een verkapte carport als functie heeft.

Garages zijn niet helemaal hetzelfde als het inzetten van de schuur als garage. Je kunt dit het best zien als het gebruiken van de kapschuur als opslag van bijvoorbeeld tuinbenodigdheden, gereedschappen of fietsen. Hier is buiten de zomermaanden om wel extra bescherming voor nodig, vooral als je niet wilt dat iedereen bij jouw kostbare spullen kan komen.

Kapschuur als terras/lounge-area

Favoriet van de meeste klussers is het inzetten van de beschikbare ruimte onder de afkapping als terras. Hier kan eenvoudig een loungegedeelte van worden gemaakt waar loungesets volledig tot hun recht zullen komen.

In het kapschuur stappenplan verderop deze pagina leg ik je in stap 11 uit hoe de bestrating het best verzorgd kan worden. Tijdens het aanleggen van de bestrating is het verstandig om een idee te hebben over het gebruik van de kapschuur. Op de onderstaande afbeelding is goed te zien hoe het soort tegel dat wordt gebruikt invloed heeft op de warmte van de ruimte. Gebruik je de kapschuur vooral als overkapping voor oude materialen, dan is het onnodig om veel geld in mooie tegels te investeren.

De gemiddelde kosten van een kapschuur bouwen

Het zal geen geheim zijn dat de kosten voor het bouwen van een kapschuur sterk kunnen verschillen met jouw verwachtingen. Een kleine of grote kapschuur kan honderden euro’s in kosten schelen. Er is wel één zekerheid waar je van op aan kunt: de prijs van een kapschuur kopen zal altijd hoger zijn dan de bouw van dit doe-het-zelf project.

Je zult dus een balans moeten vinden tussen het beschikbare budget en jouw doelen. Een optie die ik regelmatig klussers aanbeveel die deze balans lastig kunnen vinden, is om ruimte open te laten voor een extra uitbouw. Denk hierbij aan een uitbouw ter grootte van een houthok tot aan een dubbele versie.

Een andere optie is om, indien je een motor hebt, de zijkant van de kapschuur als motorhok te maken. Hier heb je maar weinig ruimte voor nodig. Echter dat wat het oplevert, is enorm. Je kunt met een simpel bijhok voor een motor behoorlijk wat ruimte besparen. Vergeet alleen niet dat de kapschuur aan de zijkant net zo’n goed dak moet hebben als de schuur zelf. Omdat je op een later moment nog een zijkant kan bijbouwen, zal het verstandig zijn diverse materialen te bewaren.

Als je aan een van de zijkanten of achterkant ruimte vrijlaat, kan je in een later stadium een wand weghalen en de kapschuur uitbreiden. Kies vooral voor een formaat waarmee hetgeen mogelijk is dat je direct zou willen bereiken. Denk hierbij aan het creëren van een overkapping voor de auto, een klein terras of een simpel fietsenhok.

De kapschuur kosten blijven hierdoor beperkt en zijn eenvoudig onder controle te houden. Wanneer er extra kosten ontstaan, zoals bij een miskoop van materialen (slechtere kwaliteit) of grotere plannen, kan je hier altijd flexibel op reageren.

Kapschuur helemaal open
Kapschuur helemaal open
Kapschuur met afgesloten hok
Kapschuur met afgesloten hok

Kan je een kapschuur vergunningsvrij bouwen?

Zoals bij te veel doe-het-zelf projecten voor gebruik in de buitenlucht is er veel onduidelijke regelgeving. Helaas is de kapschuur in sommige gemeentes een voorbeeld van. De regelgeving kan per gemeente verschillen, waardoor we hier alleen de algemene regels bespreken.

In de tweede stap van het kapschuur-stappenplan lees je meer over de kapschuur vergunning.

Vergunningsvrij een kapschuur bouwen is, wanneer je goed op de hoogte bent van de regelgeving, uitstekend mogelijk. Voordat je hier te geïnteresseerd in raakt, is het raadzaam de verantwoordelijke binnen jouw eigen gemeente te bezoeken om jezelf te laten informeren met de huidige regelgeving.

Klussers die precies weten tot welke limieten ze mogen gaan zullen vergunningsvrij een kapschuur kunnen bouwen.

Vergunningsvrij bouwen komt overigens niet zonder gevaren. Je kunt online veel verhalen lezen van klussers die dachten vergunningsvrij te bouwen, maar al snel ontdekten dat er regels werden overtreden.

Alles wat je over de kapschuur tekening en het bouwtekeningenpakket moet weten!

Stap 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Dit prachtige gezegde heeft nog nooit iemand teleur kunnen stellen. Een goede voorbereiding zorgt er namelijk voor dat je een veel hogere kans van slagen hebt. Helemaal als je met een bouwtekening een kapschuur gaat bouwen.

Deze eerste stap van dit omvangrijke maar gedetailleerde stappenplan laat je beginnen waar je hoort te beginnen: bij de voorbereiding. Je bent klaargestoomd om na te denken over het beschikbare budget en de ruimte waar jij de kapschuur op wilt bouwen.

Kopen van de kapschuur is al geen optie meer nu je weet hoeveel goedkoper je uit zal zijn met de zelfbouw hiervan. Nu er geen weg meer terug is, gaan we kijken naar de ruimte waar de kapschuur gaat komen.

Stap 1.1 Waar wordt de kapschuur ‘geplaatst’?

Bij een kleine tuin zal het niet lastig zijn om een plek te kiezen waar je de kapschuur wilt plaatsen. Weinig ruimte betekent weinig keuze (en een zekerheid dat je een bouwvergunning moet aanvragen, zie stap 2).

De beste plek voor een kapschuur is afhankelijk van de geplande functie. Wil je de schuur als terras/lounge area gebruiken? Dan is een plek waar veel zon snel gekozen. Gaat de kapschuur als opslag of carport gebruikt worden? Dan is een makkelijk toegankelijke plek voor de auto waar de schuur niet in de weg zal staan de ideale locatie.

Stap 1.2 Is deze locatie echt verstandig?

Het vinden van de juiste locatie is nooit eenvoudig. Op het eerste gezicht kan een bepaalde plek logisch zijn. Maar op een later moment kan je ontdekken dat er te weinig zon op het terrasgedeelte van de schuur komt of dat het juist een te winderige plek zou worden. Daarom is het raadzaam de locatie van de kapschuur vooraf met meerdere mensen te bespreken. Diverse doe-het-zelf fora zijn geschikt om de ideeën over een mogelijke locatie te delen. Als je twijfelt over een bepaalde plek, is het dan ook raadzaam hier eerst om advies te vragen.

Stap 2: Onderzoek of er een kapschuur vergunning nodig is

Idealiter kan jij beginnen met bouwen zonder dat je ook maar een seconde hoeft na te denken of een kapschuur vergunning nodig is. Ons land kent een complex vergunningsstelsel, wat betekent dat je altijd eerst zal moeten nakijken of er een vergunning aangevraagd moet worden.

In negentig procent van de gevallen zal een kapschuur gebouwd kunnen worden, mits er een vergunning aangevraagd wordt. In een klein deel van de gevallen zal de lokale gemeente bijzonder streng zijn of zijn jouw ideeën te omvangrijk om binnen de vergunning te vallen.

Een basisregel waar iedere gemeente mee werkt, is dat de bebouwde oppervlakte van je perceel niet meer dan 40 procent mag zijn. Je kan dus niet in een kleine tuin een enorme kapschuur bouwen. Hiervoor moet je rekening met de beschikbare ruimte houden.

Drie stappen kunnen gevolgd worden om zelf te checken of een kapschuur vergunning alvorens de bouw benodigd is.

Stap 2.1 – Via de website van het Omgevingsloket controleer je eenvoudig wat de mogelijkheden per gemeente zijn. Voor veel gemeentes zijn de belangrijkste regels hier weergegeven. Als je vragen hebt, kan je ook van het Omgevingsloket forum gebruik maken.

Stap 2.2 – Een tweede website die het raadplegen waard is, is de website van de Rijksoverheid. Hier zijn de algemene eisen wat betreft de kapschuur vergunning te vinden. Ook ontdek je of je zonder vergunning aan het werk kan.

Stap 2.3 – Zeker zijn van je zaak? Ga dan langs bij de lokale verantwoordelijke en ga in gesprek over de mogelijkheden. Dit is de enige manier om honderd procent zeker te zijn wat voor soort vergunning jij nodig hebt om de kapschuur te kunnen bouwen.

Hier ontvang je tevens diverse documenten waarmee je een vergunning zou kunnen aanvragen.

Ongeacht het wel of niet krijgen van een vergunning, moet dit proces dus altijd worden doorlopen. Ook als jouw vergunningsaanvraag wordt afgewezen, heb je nog evenveel kans de daaropvolgende keer wel een vergunning te krijgen.

Kapschuur bouwen
Kapschuur bouwen

Stap 3: Vergunning nodig? Informatie over de bouwtekening

Indien je te horen hebt gekregen dat voor jouw doe-het-zelf project een vergunning vereist is, zal jij diverse documenten aan moeten leveren. Het belangrijkste document hiervan is de bouwtekening. Zonder een duidelijke bouwtekening zal de vergunningsaanvraag niet in behandeling worden genomen.

De kapschuur bouwtekening voor deze aanvraag moet tenminste aan de volgende voorwaarden voldoen;

  1. De bouwtekening en plattegrond moet getekend zijn op een schaal van 1:100
  2. De diverse aanzichten moeten aanwezig zijn. Denk hierbij aan het voor-, zij- en achteraanzicht op een schaal van 1:100
  3. Komt er een verdiepingsvloer? Dan moet deze worden aangeven op een schaal van 1:100
  4. Een volledig balkenplan op een schaal van 1:100
  5. Diverse details betreffende fundering, goot, raam en deur op een schaal van 1:10
  6. Complete schets van de locatie, omringende kavels en aanwezige gebouwen op een schaal van 1:500

Het is zeer belangrijk dat de bouwtekening tenminste aan de zes bovenstaande voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor een kapschuur vergunning. Zoals eerder gemeld zijn er voldoende gevallen waar er geen vergunning nodig is om te bouwen. Dit moet echter wel gecontroleerd worden als beschreven in stap 2.

De benodigde formulieren voor het aanvragen van een vergunning zijn normaliter op de website van je gemeente te downloaden. Vergunningen, voorbeeldplattegronden en andere eisen zullen hier te vinden zijn.

Doorgaans neemt het behandelingsproces zes weken in beslag. Hierna ontvang je bericht of er gestart mag worden met de bouw. Mocht jouw aanvraag afgewezen worden, dan kan jouw ideeën en de bijbehorende documenten aanpassen om opnieuw een aanvraag in te dienen.

Stap 4: Begin met het uitgraven voor de vloer

Als alles omtrent de vergunning is afgehandeld, kunnen we met het zware werk beginnen. Het bouwen van de kapschuur gaat van start.

De eerste vraag die jij aan jezelf moet stellen is wat voor soort vloer je in de kapschuur zou willen. Kies je voor een betonvloer of geef je de voorkeur aan bestrating?

Meest voorkomend bij een open of half open kapschuur is sierbestrating. De palen van de kapschuur worden in dit geval separaat gefundeerd en iedere paal krijgt een eigen fundering.

Tijdens het uitgraven moet hier rekening mee worden gehouden. Daarom is het belangrijk dat er vooraf een keuze wordt gemaakt welk type bestrating er gaat worden gebruikt. Bedenkt goed met welke afmetingen jij de beschikbare ruimte wil afgraven. Een goed zandbed moet tenminste 20 tot 25 centimeter zand hebben. Dit is exclusief de breedte van de tegels. Met deze berekening weet je exact hoe diep er moet worden uitgegraven.

Tenslotte zet je de locatie van de palen uit om een beeld te krijgen waar de diepste gaten moeten worden gegraven.

Stap 5: Plaatsen van de poeren

Zijn alle gaten voor de poeren uitgegraven? Dan moet er in deze gaten folie worden gelegd zodat de betonpoeren tegen intrekkend vocht zijn beschermd. Dit zorgt ervoor dat de constructie aanzienlijk langer sterk blijft.

Daarna plaats je het betonijzer en zet je de draadanker vast op de desbetreffende locaties. Let op dat de onderlinge afstand van de draadankers ten opzichte van elkaar klopt. Je wilt namelijk zeker weten dat alles haaks ten opzichte van elkaar staat.

Het beton kan in de poeren worden gestort. Het uitharden van deze poeren neemt enkele dagen in beslag. Je hoeft niet te volledige uitharding af te wachten (28 dagen).

Wortelfolie (andere opties ook mogelijk) moet in de uitgraving gelegd worden in de gedeeltes tussen de betonpoeren. Je vraagt je mogelijk af waarom ik hiervoor gekozen heb. Een simpele reden: je wilt niet dat er tussen de tegels een jungle ontstaat. Je voorkomt kortom dat onkruid zijn weg kan vinden tussen de tegels. Met zand kan alvast een werkvloer kunnen gemaakt waar je in een later stadium de bestrating op zal aanleggen.

Niet meer wachten, gewoon beginnen. Ga verder naar de bouwtekening!

Stap 6: Plaatsen van de poten

Pas als alle betonpoeren voldoende uitgehard zijn kunnen we de staanders plaatsen. Vooraf moet er wel in iedere staander een gat worden geboord, waar later het draadanker in wordt verwerkt. Na het boren van dit gat in de onderkant van de staander wordt er een vierkante stalen of RVS plaat op vastgezet. Deze vierkante plaat moet tevens in het midden een gat krijgen waar bovenop een moer moet worden gelast.

In de vier hoeken moeten vier gaten worden geboord waarmee de plaat aan de onderkant van de staander kan worden vastgezet. Hierdoor ontstaat er een strakke en sterke constructie.

De staander kan nu op het draadanker worden gedraaid. Doe dit tot de gewenste hoogte wordt bereikt. Let hierbij wel op dat de staander bij het plaatsen net schoort met de tijdelijke schoren. Alles hoort op ieder moment waterpas te staan.

Aan het einde van deze stap monteer je verder nog de boven liggers. De buitenstructuur van de kapschuur is ingezet.

kapschuur bouwen
kapschuur bouwen

Stap 7: Dakbalken en schoren plaatsen

De kapschuur begint al enigszins vorm te krijgen als we de dakbalken gaan plaatsen. Deze dakbalken zetten we vast aan de liggers en op ieder punt met een extra schoorplaat. We plaatsen direct ook alle overige schoren, waardoor we de stabiliteit van de constructie versterken.

Je moet de hulpschoren pas weghalen als echt alle schoren zijn aangebracht. Daarvoor is het niet veilig om dit te doen.

Stap 8: Aanbrengen van dakbeschot en dakbedekking

Het dakbeschot aanbrengen zal een prettig moment van het kapschuur project zijn. Je kunt namelijk al beginnen met genieten van de kapschuur en de bijkomende voordelen.

Logischerwijs zal het dakbeschot vanaf de onderkant naar boven worden gestapeld en vast worden geschroefd. Pas hierna breng je de dakbedekking aan.

Voor de klussers die hebben gekozen voor een kapschuur met dakpannen moeten er bovenop het dakbeschot panlatten worden geplaatst. Afhankelijk van de gekozen dakpannen moet er rekening worden gehouden met een bepaalde onderlinge afstand. Let hier vooraf goed op. Vrij veel klussers gaan hier de fout in.

Hierna kan je kiezen om een overstek aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat ook de zijkanten er netjes afgewerkt uitzien.

Stap 9: Bouw en breng de wanden in de kapschuur aan

Wanneer je ervoor kiest om een gesloten achterwand en/of zijwand te hebben, kun je de balkjes op staanders voorzien waar je de rabatdelen aan vast kunt schroeven. Hierdoor kan je binnen no-time de wand aanbrengen en stiekem beginnen met het gebruiken van de kapschuur.

Stap 10: Voorzie de kapschuur van stroom

Je wilt naarmate de kapschuur een einde begint de naderen steeds meer doen. Je komt op nieuwe ideeën en voor een deel weet je nog niet zeker of dit verstandig is. Wat je wel weet, is dat er elektriciteit nodig is. Want of je nu wilt grasmaaien met de elektra vanuit de kapschuur of er een speaker wilt plaatsen, stroom zal ongetwijfeld aanwezig moeten zijn.

Het aanleggen van elektra is niet ingewikkeld voor de kapschuur. Graaf een sleuf vanaf een stroompunt elders op het terrein of huis. Let wel op dat er een beschikbare route voor een stroomkabel moet zijn.

Vervolgens, als er een verbinding is aangelegd, kan je de stopcontacten en verlichting plaatsen. Probeer vooraf goed in te schatten wat de beste plekken voor de stroompunten zullen zijn. Waar wil je bijvoorbeeld een elektrische terrasverwarmer plaatsen? Waar komt het licht het best tot haar recht?

Fundering
Fundering

Stap 11: Bij een goede kapschuur hoort nette bestrating

Eerder hadden we het al over de verschillende soorten bestrating. Je kunt kiezen voor zowel een betonvloer als voor sierbestrating. Dit is afhankelijk van jouw eigen voorkeur en budget.

Als er nog een zandbed ligt, dan dien je dit alvorens het aanleggen van de bestrating aan te trillen zodat er weinig kans op verzakking is. Hierna kan de kapschuur bestrating worden aangelegd om aan te komen bij de laatste stap van dit kapschuur project.

Stap 12: Deel de resultaten van je kapschuur project met Fred 

Dit is zeker niet de laatste stap van het project als jij iemand bent die graag verder gaat dan de status quo. Maar daar later meer over.

Is het bouwen van de kapschuur gelukt en ben je trots op het eindresultaat? Dan zou je mij en veel mede klussers echt gelukkig maken als jij foto’s of videos deelt van jouw nieuwe kapschuur. Op fredsbouwtekeningen.nl zijn al ontzettend veel foto’s van doe-het-zelf projecten te vinden. Deze foto’s motiveren weer andere klussers om ook aan de slag te gaan met het bouwen van hun eigen project, misschien zelfs wel een kapschuur.

Op deze pagina kan jij trouwens ook zelf inspiratie opdoen voor toekomstige projecten. Ontdek wat anderen al hebben gemaakt!

Waarom Douglas perfect voor een kapschuur is

Douglas hout gebruiken voor je kapschuur? Goed idee! Deze houtsoort is niet alleen oogverblindend mooi, maar ook perfect om te gebruiken voor diverse doeleinden. Het kan zich uitstekend verweren tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor het ook in een gure herfst goed van pas komt.

Kostentechnisch zal Douglas hout jou niet blut maken. Deze houtsoort is gekenmerkt door een goede prijs-kwaliteitverhouding. Je kunt het overal verkrijgen en de lokale houthandel zal je gegarandeerd een goede prijs geven in het geval van een grote order.

overkapping maken kapschuur bouwen
overkapping maken kapschuur bouwen

Alles wat je over de kapschuur tekening en het bouwtekeningenpakket moet weten

Kapschuur met berging of zolder

Deze hele pagina staat de meest voorkomende vorm van de kapschuur centraal: de kapschuur zonder berging of zolder met schuin dak. Deze variant is niet voor iedereen even geschikt. Mogelijk heb je de behoefte aan een extra berging of juist een complete zolder. Voor deze groep is er de optie om een kapschuur met berging of zolder te bouwen.

Op de uitgebreide en gedetailleerde kapschuur bouwtekening is de informatie te vinden waarmee dit voor jou mogelijk is. Het is, net zoals bij de normale variant, een kwestie van het stapsgewijs opvolgen van de handleiding.

Dit is geen hogere wiskunde. Al ben je een beetje handig, dan zal dit project volledig uit te voeren zijn.

En voor iedereen die twijfelt of er wel een berging of zolder in de kapschuur nodig is, kan ik je vertellen dat het in balans moet zijn met het budget. Als jij het de extra investering waard vindt, dan is het bijbouwen van een zolder of berging een eenvoudige keuze. Dan kan je dit namelijk doen. In totaal kost het zo’n 5 tot 7 arbeidsuren extra om de zolder in te bouwen. De extra kosten zullen rond de 200 tot 300 euro liggen.

Vergeet niet de kapschuur mooi in te richten

Er komt een moment en dan zal je moeten concluderen dat de algehele bouw van de kapschuur de afrondende fase inkomt. Op dat moment, zal jij je kunnen gaan bezighouden met de inrichting van de kapschuur. Wat ga je bijvoorbeeld met de binnenwanden doen? Wil je deze wanden gaan verven of met allemaal decoratieve materialen opfleuren? Of zie je liever dat er een rustige wand overblijft zonder al deze objecten?

Je kunt alle kanten op met een kapschuur. Datzelfde geldt voor de uiteindelijke functie.

Alles staat namelijk open wat betreft de schuur. Je zou het kunnen gaan gebruiken als loungeplek waar jij en je gasten volledig tot rust kunnen komen. Ook zou je kunnen kiezen voor een functie als berging. Als je veel grote materialen in de tuin hebt staan is de kapschuur hier ideaal voor.

Voor een deel van de inrichting heb je waarschijnlijk vooraf al keuzes gemaakt. Het resterende deel zal op een later moment kunnen worden ingericht, bijvoorbeeld als je alles af hebt.

Al met al heb je een kapschuur gebouwd waar je trots op kunt zijn. Je mag dan ook best trots zijn op jezelf.

Kapschuur type B hok rechts
Kapschuur type B hok rechts

Je kunt de kapschuur op een later moment uitbreiden

Budget kan bepalen hoe groot jij de kapschuur besluit te bouwen. Je hoeft niet altijd meteen te kiezen voor de grootste afmetingen. Als er meer budget is, zou je namelijk ook de kapschuur kunnen uitbreiden. Weliswaar zal het er niet zo gelikt uitzien als een kapschuur die direct in het juiste formaat wordt gebouwd.

Meerdere manieren zijn mogelijk om de kapschuur uit te breiden. Denk als eerst aan het bijbouwen van een overkapping aan een van de zijkanten. Deze overkapping zou gebruikt kunnen worden als een carport of extra zitplek.

Een tweede optie is om een complete kapschuur, met dezelfde kenmerken, aan de originele kapschuur vast te bouwen. Je zou vervolgens de zijwand kunnen weghalen en de schuur doortrekken. Hierdoor krijg je alsnog een grote kapschuur waar je in eerste instantie al naar aan het bouwen was.

Deze laatste optie brengt meer kosten en complexiteit met zich mee. Ook zal je budget vrijwel gelijk moeten zijn als bij het eerste project. Een overkapping zal bij veel projecten voldoende zijn om de kapschuur uit te breiden.

Hoe zien onze bouwtekeningen er uit? Vraag een gratis schuur bouwtekening aan gratis bouwtekening

Wat kan je allemaal nog meer bouwen?

Vaak zie ik dat klussers na het bouwen van een groot project, zoals een kapschuur, carport of garage, veel materialen over hebben. Deze materialen moeten ergens voor gebruikt worden. Het liefst voor iets dat te combineren is met de kapschuur. Als je hebt opgelet, zijn er op eerder op deze pagina over het bouwen van de kapschuur al meerdere keren projecten besproken die met de bouwtekeningen te maken zijn.

De belangrijkste projecten die je kunt uitvoeren, bespreek ik kort met je.

Loungeset van steigerhout

Als je de kapschuur gaat gebruiken als overkapt terras of lounge area, dan is een lounge set een onvermijdelijke keuze. Kopen van zo’n loungeset kost je al snel duizend euro. Daar heb je waarschijnlijk geen zin in. Maken doe je voor een fractie van dit bedrag. Daar heb je zonder twijfel zin in.

Kies je voor het maken van een lounge set voor in de schuur, dan zal je diverse materialen kunnen gebruiken die over zijn gebleven. Planken die niet zijn gebruikt, balken of schroeven. Ook bestaat de kans dat jouw gereedschappen gehuurd zijn. Dus als je toch bezig bent, kan je deze gereedschappen ook nog gebruiken voor het maken van de lounge set.

Het bouwen van een complete lounge set neemt niet al te veel tijd in beslag. De meeste tijd zit in de afwerking van dit zitmeubel. Met de bouwtekeningen kan je deze loungeset bouwen binnen korte tijd tegen lage kosten.

Banken, stoelen, opbergruimtes en andere meubels

Je zal niet gelegen liggen om de andere opties die na dit project te kiezen zijn als doe-het-zelf project. Zo kan je kiezen voor het bouwen van banken, stoelen, opbergrekken en nog vele andere objecten voor in de kapschuur. Er is kortom veel mogelijk als je echt de handen uit de mouwen wilt halen. De bouwkosten van al deze projecten zijn bijzonder laag, dus waarom zou je niet een extra kilometer willen gaan voor een nog completere kapschuur?

Foto kapschuur
Foto kapschuur in aanbouw

Bouwtekeningen van de kapschuur

De gehele kapschuur constructie, compleet met schuin dak, is te bouwen met de bouwtekeningen van deze website. Alle stappen die in dit artikel staan helpen je een eind op weg. Alleen het daadwerkelijk maken van de kapschuur frame en constructie, is alleen mogelijk met een praktische bouwtekening. Of je nu de kapschuur als overkapping of als een plek voor comfort en rust wilt gebruiken, je bouwt de schuur compleet van A tot Z met de bouwtekening.

Deze bouwtekening is onderdeel van Fred’s Bouwtekeningenpakket. Voor veel klussers is dit pakket niet meer weg te denken. Duizenden tekeningen hebben jouw collega’s namelijk al geholpen bij het bouwen van indrukwekkende projecten.

We kunnen er dieper op ingaan, maar we laten het je liever zien wat er allemaal mogelijk is met Fred’s Bouwtekeningen. Kijk je mee

Je wilt gewoon beginnen. Dat begrijp ik. En hier ga je beginnen

Laat onder dit artikel even weten hoe je dit artikel vind en of je vaker dit soort artikelen wil zien

Meer van dit soort artikelen

3 reacties

  1. Super Fred, zo volledig, helder en enthousiast jij het altijd brengt. Mijn complimenten. Dankzij jouw stapsgewijze voorbereiding kan elke (met een beetje hulp zelfs de beginnende) klussen jouw project succesvol uitvoeren?

    1. De kapschuur tekeningen kun je vinden in het ledengedeelte onder de categorie: Schuren

      Alle tekeningen zijn in het Nederlands

      Onder jouw mailadres kom ik echter geen aankoop tegen. Had je tijdens de aankoop een ander mailadres gebruikt? Stuur ons dan even een bericht waarin je dit mailadres zet en een printscreen van de betaling zodat ik je account kan terug vinden en resetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.