Home » Blog » Kattenhokken » Zelf een kattenhok maken? Dat is makkelijker dan je denkt!

Zelf een kattenhok maken? Dat is makkelijker dan je denkt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zelf een kattenhok maken? Je wilt natuurlijk het beste voor je kat. Of hij nu binnen of buiten leeft, hij moet wel lekker kunnen slapen. Een moderne oplossing om jouw kat een wat prettiger leven te geven is de creatie van een kattenhok. Een kattenhok maken voor je kat is geen slecht idee wanneer jij je kat wat meer comfort wilt geven, vooral tijdens de koude wintermaanden. Een kat kan het buiten al behoorlijk zwaar hebben, daarom is het soms fijn wanneer hij weet dat er een veilige rustplek voor hem speciaal gemaakt is. Daarom is een kattenhok maken een juiste stap richting een beter leven voor je kat. En met een kattenhok bouwtekening is het bouwen van een eigen kattenhok een fluitje van een cent!

Waar moet een kattenhok aan voldoen?

Om je kat zoveel mogelijk comfort in warme én koude tijden te geven is het belangrijk dat je weet waar een goed kattenhok aan moet voldoen. Ten eerste moet je kattenhoek goed geventileerd zijn. Boor daarom wat kleine gaatjes in de zijkanten vlak onder de overkapping van het dakje. Het is belangrijk dat je deze gaten vlak onder de overkapping van het dakje doet, zodat er geen regen binnen kan komen. Boor deze gaten daarom voordat je het dakje op het kattenhok monteert.

Je kunt de binnenkant van het kattenhok naar jouw eigen stijl inrichten. Maar om het comfort van de kat te optimaliseren is het toevoegen van kussentjes en een zachte wand erg handig. Je zou de wanden aan de binnenkant kunnen voorzien van kleine stukjes tapijt, zodat de kat ook nooit last kan krijgen van splinters en andere ongemakken. Bedenk ook goed hoeveel ruimte je de kat wilt geven, het hok moet niet te groot, maar natuurlijk ook niet te klein zijn. Als je uit ervaring weet dat je kat vaak met een kartonnen doos al tevreden is, dan weet je dus ook dat je kat met kleinere ruimtes akkoord gaat.

Kattenhok maken: Wat heb ik allemaal nodig om een eigen kattenhok te maken?

Je hebt voor het maken van je kattenhok vrij weinig materialen nodig. Afhankelijk van jouw wensen, kan dit dus erg verschillen. Als jij van plan bent de binnenkant zo comfortabel mogelijk te maken, raden wij je aan om wat kleine kussentjes bij IKEA te halen. Sommige van deze kussentjes kunnen een hok al snel opvullen, dus kijk daarom goed wat voor effect een kussentje op de bewegingsruimte van de kat heeft.

Verder heb je aan een simpele hamer met spijkers al genoeg. Natuurlijk is de bevestiging met schroeven beter, maar niet vereist. Het is wel belangrijk welk hout je koopt. Kies hout dat (vrijwel) niet rot, en de warmte zo goed mogelijk binnenhoudt. Om het kattenhok wat aangenamer te maken kan je ook nog wat isolatiemateriaal aanbrengen. Dit is voor enkele euro’s bij alle bouwmarkten te koop.

Ten slotte heb je nog een kattenhok bouwtekening nodig. Om geen onnodige fouten te maken, en in één keer alles goed te doen, is een bouwtekening van een kattenhok van groot belang.

Waar kan ik een kattenhok bouwtekening vinden?

Dat kan gewoon hier, bij Freds Bouwtekeningen! In ons bouwtekeningen pakket, welke meer dan tienduizend overzichtelijke bouwtekeningen bevat, kan je deze bouwtekening vinden. Je hoeft dus alleen nog maar de juiste bouwtekening te vinden. Als je met een bouwtekening werkt, ben je namelijk al binnen enkele uren klaar, dus je werkt nog efficiënter ook!

Wil je naast het bouwen van je eigen kattenhok, ook nog andere constructies bouwen? Een steigerhouten bank of een mooie boekenkast van dennenhout? Dan kan je dit met de bouwtekeningen van Fred ook doen!

Benieuwd welke bouwtekeningen er nog meer in het pakket zitten? Klik dan hier!

Kattenhok maken

Maken of kopen?

Twijfel je er aan of je een kattenhok wilt kopen of maken? Hieronder de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis.
 2. Makkelijk want je hoeft niets zelf te maken.
 3. Geen bouwtekeningen nodig.
 4. Gereedschappen heb je ook niet nodig.

Nadelen van kopen

 1. Kosten zijn best hoog.
 2. Geen invloed op de kwaliteit.
 3. Afmetingen zijn beperkt.

Wanneer je een kattenhok wilt kopen waar doe je dit dan?

Wil je een kattenhok kopen dan is het slim om op zoek te gaan naar een bedrijf die ook goede kwaliteit verkoopt. Daarnaast ook nog de juiste leveringsvoorwaarden heeft en ook een goede garantie bied. Oke maar waar moet je dan zijn? We hebben dit voor je uitgezocht en zijn hier terecht gekomen als beste webwinkel. Maar ook dan moeten we wel eerlijk opmerken dat dit niet de kwaliteit is die je hebt wanneer je zelf aan de slag gaat.

De voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit.
 2. Makkelijk te maken met behulp van onze bouwtekeningen.
 3. Goedkoop.
 4. Elke gewenste afmeting is mogelijk want dit bepaal je helemaal zelf.
 5. Gereedschappen heb je al in huis.
 6. Leuk om te maken.

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Het kost je wat klustijd.
 2. Je hebt een bouwtekening nodig maar zoals je hebt kunnen lezen hebben wij daar een goede oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

8 reacties

 1. Goeie tips. Ik wil een kattenhok gaan maken voor onze kat want die sliep tot nu toe in een doos meet een kussen, en ze is toe aan wat vernieuwing!

 2. Kan zelf niets maken vanuit mijn rolstoel. Maar heb hier vijf zwerfkatten lopen die ik graag een warme winter gun.ik ga echt met deze tekening iemand zoeken die me wil helpen. Maar eerst even kijken of de houthandel me ook wil helpen.

 3. Hallo Fred,

  Ik wil graag een kattenverblijf voor buiten voor mijn 4 katten gaan maken. Het liefst met 2 verdiepingen, waar een krabpaal in kan en waar ze alleen uitkunnen als ik een deur open doe. Ik heb een foto van een verblijf wat.ik graag zou maken maar ik heb geen idee hoe ik zoiets in elkaar moet zetten. Een bouwtekening zou handig zijn. Zou u mij daar mee willen/kunnen helpen?

  Groeten Heleen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.