Voor je begint met het bouwen van je kippenhok is het goed om kritisch te kijken naar wat je precies wil. Daarom hier enkele belangrijke tips om er voor te zorgen dat de kippen zich optimaal voelen.

Veel mensen letten niet op deze tips en daardoor hebben hun kippen minder eieren dan verwacht en niet op regelmatige basis. Dit kan frustrerend zijn. Dus daarom voor je begint met bouwen

Het is daarom van belang om goed de tijd te nemen voor het ontwerp van je kippenhok. Je bespaart hiermee niet alleen veel geld maar ook een hoop ergernis.

Kippenhok tips:

  1. Plan de locatie van de ramen in het kippenhok.
  2. Bedenk welke roofdieren er eventueel in de omgeving kunnen zijn.
  3. Overweeg een vast verlichting
  4. Ventilatie kippenhok

Tip 1: Plan de locatie van de ramen in het kippenhok

Het eerste wat dat je moet doen is nemen de tijd om te kijken waar je de ramen wil voorzien in je kippenhok. Ramen zijn van belang voor kippen wanneer ze op de juiste positie geplaatst worden. Kijk daarom waar de zon vandaan komt en zorg dat er minimaal 1 venster aan de zon zijde zit. Dit is nodig om de kip optimaal te laten functioneren.

Tip 2: Bedenk welke roofdieren er eventueel in de omgeving kunnen zijn.

Afhankelijk van waar je woont, kunnen er diverse roofdieren op je kippen uit zijn. Woon je aan de bosrand dan is de kans dat er een vos jouw kippen wil stelen aanwezig. Woon je in een open gebied dan kunnen grote roofvogels het voorzien hebben op je kippen. De hond of kat van de buurman is over het algemeen ook niet vies van kippen. Zo kun je nog wel even doorgaan. Maak daarom een lijst met mogelijke roofdieren die bij jullie in de buurt voorkomen. Hierdoor kun je er voor zorgen dat je jouw kippen optimaal kunt beschermen.

Tip 3: Overweeg een vast verlichting

Woon je toevallig op een locatie waar je niet veel zonlicht hebt dan is het verstandig om vaste verlichting aan te brengen. Natuurlijk is er niks beter dan zonlicht maar met gebrek aan beter is kunst licht een prima alternatief. Denk er daarom dus aan dat je voor je begint met bouwen elektrische kabels aanlegt naar je kippenhok. Neem hiervoor natuurlijk wel speciale geaarde buitenkabel. Leg deze kabel op minimaal 60cm diepte in de grond. Zodat je deze later niet per ongeluk tijdens het spitten van je tuin deze kabel stuk maakt.

Verlichting is belangrijk want kippen reageren niet goed wanneer ze onvoldoende licht krijgen.

Kippenhok tip 4: Denk aan ventilatie van je kippenhok.

Tot slot vergeet vooral niet voor voldoende ventilatie te zorgen. Hierdoor blijft de lucht in het kippenhok vers. Dit is niet alleen goed voor je kippen maar ook voor jezelf wanneer je het kippenhok gaat schoonmaken. De kippen voelen zich hierdoor ook fijner en dit zal het leven van de kip te goede komen.

Wanneer je aan deze vier bovenstaande tips denkt kan het niet misgaan. Hou je aan deze 4 tips en je zult zien dat je kippen het goed hebben bij jou. Om je te helpen hebben we bouwtekeningen samen gesteld met o.a. verschillende kippenhokken. Maar ook van allerlei andere doe het zelf klussen zoals: schuurtjes, banken, stoelen, konijnenhokken, tuintafels, krukken, schildersezels en nog veel en veel meer

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kippenhok tips

Kippenhok tips

Volg deze 4 tips om een kippenhok te bouwen op en hou je kippen gezonder dan ooit.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening