Een kippenhok zelf maken!

Een kippenhok zelf maken lijkt een goed plan, en dat is het ook! Spreek jezelf niet tegen dat je niet zelf een kippenhok moet maken, want het is een beter idee dan je denkt. Ik ben zelf ook ooit aan de slag gegaan met een kippenhok zelf maken. En tien jaar later maken mijn kippen nog steeds gebruik van hetzelfde hok. Het hok dat ik destijds maakte is nu ook door jou te maken middels de kippenhok bouwtekening. Met een kippenhok bouwtekening kan jij namelijk zelf een kippen nachthok maken. En dat is een stuk makkelijker dan dat velen denken.

Je kunt natuurlijk een kippenhok kopen in de hoop dat de maat goed genoeg is terwijl je wel behoorlijk wat zal betalen voor een dergelijk hok. Echter zal je bij een kippenhok zelf maken zelf invloed hebben op de maat. Je kunt namelijk de grootte naar eigen wens aanpassen. Hierdoor zal het mogelijk zijn om voor meerdere kippen onderdak te verzorgen.

Een kippenhok maken gaat gepaard met een goede voorbereiding met in acht neming van de veiligheid. Want er zullen meerdere kippen in een kippenhok leven die dit wel veilig moeten kunnen doen. En daarom vertel ik je diverse aspecten waar je goed op moet letten bij de bouw van je kippenhok.

Kopen of maken?

Beide opties hebben hun voor en nadelen. Hieronder een overzicht zodat je zelf een goede keuze kunt maken.

Voordelen kopen

  1. Direct geleverd dus kost bijna geen tijd. Je kunt het gelijk inrichten
  2. Geen gereedschappen nodig
  3. Niet achter materialen aan

Nadelen kopen

  1. Erg duur
  2. Matige kwaliteit
  3. Beperkte keuze

Wil je gaan kopen kies dan voor een bedrijf dat ook kwaliteit levert. Daarnaast ook zorgt voor een goede garantie. Beiden vind je hier

Voordelen maken

  1. Goedkoop
  2. Veel invloed op de kwaliteit en afmetingen
  3. Veel voldoening

Nadelen maken

  1. Bouwtekening nodig (voor dit nadeel hebben we een hele goede oplossing dit lees je verderop
  2. Gereedschap nodig. Heb je echter vaker klussen gedaan dan heb je alles in huis dus dit is voor de meesten geen nadeel.

Wat mij betreft wegen de voordelen van het zelf maken veel zwaarder dan de nadelen. Hoe je dat doet lees je hieronder

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoe kan ik een kippenhok zelf maken?

Voor je kunt gaan bouwen moet je weten aan welke voorwaarden je moet voldoen. Volg daarom dit stappenplan.

  1. Voorbereiding
  2. Bouwen
  3. Afwerking
  4. Inrichten

Stap 1 Voorbereiding

De belangrijkste voorbereiding die je moet doen is de regels checken daarom heb ik ze hieronder aangegeven.

  1. Regels
  2. Locatie bepalen

Stap 1.1 Regels

Zelf een kippenhok maken zal op het eerste gezicht lastig lijken maar dit is niet het geval. Je moet je in Nederland wel aan diverse regels houden om te voldoen aan de vergunning om een kippenhok zelf te maken. Je kunt ook een kippenhok zelf maken door bepaalde regels niet te overschrijden. Het is niet lastig om onder deze regels uit te komen, zolang je maar goed controleert of jou regels niet de volgende regels overschrijdt.

  1. Maximaal één kippenhok per perceel
  2. Je kippenhok mag niet in de voortuin worden geplaatst
  3. Kippenhok moet gemaakt zijn van hout
  4. Je moet je kippenhok tenminste 1 meter vanaf de perceelgrens plaatsen
  5. Je mag de nok van het kippenhok niet hoger dan 3 meter laten worden
  6. Je kippenhok moet binnen 25 meter van de bebouwing van je kavel staan
  7. De maximale grootte van een kippenhok mag tien kubieke meter zijn

Als jij deze regels niet breekt, kan je zonder een kippenhok vergunning een kippenhok zelf maken. Let dus goed op de afmetingen en maak niet een te groot kippenhok. Voor de meeste kippenhouders zal het niet moeilijk zijn om binnen deze regels te blijven.

Stap 1.2 locatie bepalen

Wat is de beste locatie van je kippenhok wat je wil gaan bouwen? Let op verschillende punten. Het is belangrijk dat je hok in de schaduw staat. In de zomer zorgt de schaduw er voor dat je hok niet smoor heet wordt en je kippen daardoor oververhit zouden raken. Voor in de winter is het fijn dat je hok zoveel mogelijk uit de noordenwind staat omdat dit de koudste wind is. Je kunt het hok ook isoleren uiteraard.

Een ander belangrijk punt voor de locatie van je hok is de beschikbare ruimte. Niet elke tuin heeft dezelfde mogelijkheden. Combineer met het hok ook gelijk een fijne kippenren. Voldoende ruimte daar zijn de kippen altijd erg blij mee. In het onderstaande filmpje waar je op moet letten wat de afmetingen betreft.

Stap 2 Bouwen

  1. Bouwtekening opzoeken uit het ledengedeelte
  2. Materialenlijst bestellen
  3. Benodigde gereedschappen
  4. Bouwen

Stap 2.1: Bouwtekening opzoeken uit het ledengedeelte

Wanneer je lid bent van onze bouwtekeningen kun je op zoek naar de juiste bouwtekening die het beste bij jouw wensen past. De gewenste afmetingen heb je eerder al kunnen bepalen aan de hand van het kippenras waar je voor hebt gekozen. Een groter hok kan nooit kwaad maar een te klein hok geeft problemen dus voorkom dat.

Stap 2.2: Materialenlijst bestellen

Nu je de gewenste tekening hebt gevonden kun je aan de slag met het bestellen van de materialen. Op elke tekening staat een materialenlijst zodat je precies weet wat je echt nodig hebt om het hok van je dromen te maken. Je kunt er zelfs voor kiezen om al je hout op maat te laten zagen. Dan heb je een bouwpakket. Heb je echter alle gereedschappen in huis dan kun je het beter zelf doen.

Stap 2.3: Benodigde gereedschappen

De benodigde gereedschappen is afhankelijk van het soort hok waar je voor hebt gekozen. Maar enkele gereedschappen die je nodig hebt zijn:

  • Accuboormachine
  • Afkortzaag of handzaag
  • Cirkelzaag
  • Decoupeerzaag
  • Schroevendaaier
  • Hamer
  • Rolmaat
  • Potlood

Stap 2.4: Bouwen

Volg de tekening stap voor stap. Begin met het frame, de bodem en daarna met de zijwanden. Zet deze waterpas en haaks in elkaar. Monteer het dak en breng de dakbedekking aan. Maak de leghokken en hang deze aan het nachthok. Monteer het deurtje en de eventuele ramen. Maak het kippentrapje en schroef deze vast zodat je zeker weet dat je kippen binnen kunnen komen in het nachthok.

Stap 3 Afwerking

Voor het behoud van je hout is het belangrijk om een goede bescherming te bieden aan het hout. Een goede bescherming geef je door diervriendelijke buitenbeits op het hout aan te brengen. Dit zorgt voor een goede bescherming tegen de verschillende weersinvloeden. Denk daar niet gering over ja hok staat in weer en wind en moet daarom goed beschermt worden tegen houtrot.

Stap 4: Inrichten

De kroon op je werk is het inrichten van je hok en natuurlijk je kippen er in laten. Dus zet er een waterbak en voerbak in zodat ze lekker kunnen eten. Leg op de bodem een dikke laag stro. Dit vinden de kippen zelf heel fijn. Ze kunnen daar de hele dag wel zoet mee zijn om er lekker in te pikken. Een bijkomend voordeel is nog dat je kippen elkaar dan niet gaan pikken uit verveling ze hebben genoeg te doen. Nu je hok gereed is laat je de kippen binnen en kunnen ze genieten.

Een veilig kippenhok zelf maken

Ik vertelde je al eerder hoe belangrijk het is om wanneer je bij een kippenhok zelf maken aan de slag gaat een veilig kippenhok te bouwen. Je kunt het best ieder onderdeel dat je voor je kippenhok gaat gebruiken goed controleren op mogelijke oneffenheden. Alle splinters en uitsteeksels moeten weggeschuurd of opgevuld worden. Je wilt niet opeens een kip hebben die naar de dierenarts moet. Doe er daarom alles aan om zelf een veilig kippenhok te maken.

Ook moet je voor iedere kip ongeveer 1 vierkante meter ruimte rekenen. Heb je vier kippen? Dan moet je kippenhok dus groter dan 4 vierkante meter worden. Zoals ik je namelijk al vertelde kan je een kippenhok zelf maken van verschillende groottes. Dit komt omdat je de proporties van de kippenhokken zelf kan aanpassen.

De materialen voor het kippenhok zijn overzichtelijk te vinden op de bouwtekening, net zoals de wijze waarop het kippenhok in elkaar moet worden gezet. Zo kan jij dus zelf vakkundig een kippenhok maken en je kippen een prettige plek geven waar ze kunnen verblijven.

Bouwtekening kippenhok

Kippenhok zelf maken met een bouwtekening? Dan kan je nu aan de slag met Freds Bouwtekeningenpakket! Ruim tienduizend bouwtekeningen stellen jou in staat om niet alleen je kippenhok zelf te maken maar nog veel en veel meer.

Voor binnen- en buitenshuis zijn namelijk de leukste meubels helemaal zelf te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan het maken van je eigen pooltafel of bureau? Of ooit al eens je eigen bank willen banken met een tv-kast waarmee jij je kamer een modern uiterlijk geeft?

Alles is mogelijk met het bouwtekeningenpakket van Fred! Ontdek hier de vele  mogelijkheden van dit pakket

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kippenhok zelf maken

Een kippenhok zelf maken doe je met goede bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Categories: Kippenhok
X