Een kippenren is ideaal voor je kippen om vrij rond te lopen. Je kippen vinden het fijn en ze zullen minder stress gevoelig zijn. Een goede kippenren, zal moeten voldoen aan diverse factoren. Je kan vast wel raden waarom dat zo is, want jij wilt ook het beste voor je kippen. Als je namelijk gelukkige kippen hebt, krijg je ook heerlijke eieren. Maar voordat jij straks begint met bouwen, heb ik nog wat tips voor je. Deze tips moet je gebruiken bij het maken van een kippenren. Zonder deze tips, bestaat de kans dat je een kippenren maakt waar je eigenlijk niets aa hebt. Dus Voor je begint met het bouwen van je kippenren is het belangrijk om de volgende vier punten in acht te nemen:

 1. Locatie en plaats
 2. Afmetingen
 3. Vergunningen
 4. Bouwtekeningen

De locatie en plaats van je kippenren

Om te beginnen is de locatie en de plaats belangrijk. Voor je de kippenren gaat bouwen is het belangrijk om te weten waar jij je kippenren wil bouwen en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Hou er rekening mee dat je ook een kippenhok nodig hebt. Kippen hebben s ‘nachts beschutting nodig tegen de kou. Verder moet wil jij je kippen beschermen tegen roofdieren zoals ratten en vossen. Deze roofdieren zijn voornamelijk s ’nachts actief. Een waakzame klusser kan ervoor zorgen dat de kippenren beschermend voor je kippen werkt, waardoor jij en je kippen zich geen zorgen hoeven te maken over de gevaren die zich kunnen opdoen.

De afmetingen van je kippenren

De afmetingen van je kippenren zijn afhankelijk van de grote van het kippenras of soort kippen en het aantal kippen dat je wil gaan houden. Over het algemeen hou je de regel aan dat elke kip 1m3 vrije ruimte om zich heen nodig heeft. Geef je de kippen minder ruimte dan zullen ze elkaar snel gaan pikken. Wanneer een kip eenmaal bloed dan wordt hij dood gepikt. Dit wil je natuurlijk voorkomen door je kippenren en kippenhok voldoende groot te maken.

De kippenren is zo groot te maken als jij zelf wilt, want de bouwtekening is er een meerdere maten Dit zorgt ervoor dat jij de keuze hebt om een enorme kippenren te maken, of misschien wel een hele kleine. Als jij een grote kippenren wilt bouwen, dan heb je mogelijk wel een vergunning nodig. En het is verstandig dit van te voren uit te zoeken om problemen te voorkomen.

Bouwvergunning kippenren

Of een bouwvergunning nodig is voor je kippenren is afhankelijk van de afmetingen en de hoogte. Normaal gesproken hoef je voor een kippenren geen vergunning aan te vragen wanneer de ren gemaakt is van hout of kunststof palen met gaas. De maximale hoogte van de ren mag 2 meter zijn.

Voor een kippenhok gelden de onderstaande regels:

 1. Binnen 30 meter vanaf de bebouwing van je eigen kavel.
 2. 1 kippenhok per perceel.
 3. Niet groter dan 10 m3.
 4. 1 meter vanaf de perceelgrens of tegen een muur van je huis of schuur.
 5. Het moet een houten kippenhok zijn.
 6. Het kippenhok mag niet in de voortuin worden geplaatst.
 7. De nok hoogte mag maximaal 3 meter zijn.

Het is raadzaam om altijd even te informeren bij je lokale gemeente. Bij iedere gemeente kunnen de eisen voor een kippenren vergunning verschillen. Misschien is jouw gemeente wel veel soepeler, waardoor je er beter aan doet om alles eerst even uit te zoeken.

Bouwtekeningen van je kippenren

Maak voor je begint met het bouwen van je kippenren eerst een bouwtekening zo kom je niet voor verrassingen te staan. Omdat het maken van een bouwtekening lang niet voor iedereen gemakkelijk is hebben we bouwtekeningen verzameld o.a. kippenrennen. Zelf je eigen kippenhok maken of kippenren bouwen? Kijk hier voor bouwtekeningen. Een kippenren bouwen is het makkelijkst aan de hand van goede stap voor stap bouwtekeningen en bouwplannen. Daarom hebben wij voor jou een pakket met meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en plannen samengesteld. Met onder andere bouwtekeningen van kippenhokken maar ook van konijnenhokken, hondenhokken, schildersezels, schuurtjes, tuinhuisjes, vogelhuisjes, meubelen, tuinartikelen, steigerhouten meubelen en nog veel meer. Direct toegang tot deze 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen klik hier

Kippenren

Kippenren

Hou de bovenstaande 4 punten aan dan bouw je jouw kippenren zonder problemen.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening