Home » Blog » Kippenhok » De 4 belangrijkste punten waar een kippenren aan moet voldoen.

De 4 belangrijkste punten waar een kippenren aan moet voldoen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Een kippenren is ideaal voor je kippen om vrij rond te lopen. Je kippen vinden het fijn en ze zullen minder stress gevoelig zijn. Een goede kippenren, zal moeten voldoen aan diverse factoren. Je kan vast wel raden waarom dat zo is, want jij wilt ook het beste voor je kippen. Als je namelijk gelukkige kippen hebt, krijg je ook heerlijke eieren. Maar voordat jij straks begint met bouwen, heb ik nog wat tips voor je. Deze tips moet je gebruiken bij het maken van een kippenren. Zonder deze tips, bestaat de kans dat je een kippenren maakt waar je eigenlijk niets aa hebt. Dus Voor je begint met het bouwen van je kippenren is het belangrijk om de volgende vier punten in acht te nemen:

 1. Locatie en plaats
 2. Afmetingen
 3. Vergunningen
 4. Bouwtekeningen

De locatie en plaats van je ren

Om te beginnen is de locatie en de plaats belangrijk. Voor je de kippenren gaat bouwen is het belangrijk om te weten waar jij je deze ren wil bouwen en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Hou er rekening mee dat je ook een kippenhok nodig hebt. Kippen hebben s ‘nachts beschutting nodig tegen de kou. Verder moet wil jij je kippen beschermen tegen roofdieren zoals ratten en vossen. Deze roofdieren zijn voornamelijk s ’nachts actief. Een waakzame klusser kan ervoor zorgen dat de ren beschermend voor je kippen werkt, waardoor jij en je kippen zich geen zorgen hoeven te maken over de gevaren die zich kunnen opdoen.

De afmetingen van je kippenren

De afmetingen van je kippenren zijn afhankelijk van de grote van het kippenras of soort kippen en het aantal kippen dat je wil gaan houden. Over het algemeen hou je de regel aan dat elke kip 1m3 vrije ruimte om zich heen nodig heeft. Geef je de kippen minder ruimte dan zullen ze elkaar snel gaan pikken. Wanneer een kip eenmaal bloed dan wordt hij dood gepikt. Dit wil je natuurlijk voorkomen door je kippenren en kippenhok voldoende groot te maken.

De kippenren is zo groot te maken als jij zelf wilt, want de bouwtekening is er een meerdere maten Dit zorgt ervoor dat jij de keuze hebt om een enorme kippenren te maken, of misschien wel een hele kleine. Als jij een grote kippenren wilt bouwen, dan heb je mogelijk wel een vergunning nodig. En het is verstandig dit van te voren uit te zoeken om problemen te voorkomen.

In de meeste gevallen hoef jij jezelf er echter geen zorgen over te maken. Wil je het zeker weten check dan de website van het omgevingsloket dit is toch altijd slim om dat even te doen. Daarnaast doe je er verstandig aan om de gemeente even te bellen wanneer je twijfelt of je binnen de maximale grenzen blijft.

Bouwvergunning kippenren

Voor je kippenren maken kan het voorkomen dat je een bouwvergunning nodig hebt. Afhankelijk van de onderstaande punten, dien jij wel of niet een bouwvergunning aan te vragen. Je moet een bouwvergunning aanvragen voor je kippenren wanneer;

Of een bouwvergunning nodig is voor je kippenren is afhankelijk van de afmetingen en de hoogte. Normaal gesproken hoef je voor een kippenren geen vergunning aan te vragen wanneer de ren gemaakt is van hout of kunststof palen met gaas. De maximale hoogte van de ren mag 2 meter zijn.

Voor een kippenhok gelden de onderstaande regels:

 1. Binnen 30 meter vanaf de bebouwing van je eigen kavel.
 2. 1 kippenhok per perceel.
 3. Niet groter dan 10 m3.
 4. 1 meter vanaf de perceelgrens of tegen een muur van je huis of schuur.
 5. Het moet een houten kippenhok zijn.
 6. Het kippenhok mag niet in de voortuin worden geplaatst.
 7. De nok hoogte mag maximaal 3 meter zijn.

Het is raadzaam om altijd even te informeren bij je lokale gemeente. Bij iedere gemeente kunnen de eisen voor een kippenren vergunning verschillen. Misschien is jouw gemeente wel veel soepeler, waardoor je er beter aan doet om alles eerst even uit te zoeken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Naast de eerder genoemde voorbereidingen is het ook nodig om nog op een aantal punten te letten:

 1. Keuze soort kippenras
 2. Aantal kippen
 3. Gewenste afmetingen van de ren

Keuze soort kippenras

Om de juiste keuze te maken tussen de verschillende kippen moet je weten dat er enorm veel kippenrassen zijn. Ongeveer 400 rassen en deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

 1. Legkippenrassen
 2. Vleeskippenrassen
 3. Sierkippenrassen
 4. Kippenrassen met verschillende functies
 5. Leg of vleeshybriden

Voor uitleg hoe het precies zit volg dan het onderstaande filmpje

Daarnaast zijn ze ook onderverdeeld in 4 verschillende gewichtscategorieën.

 1. Grote kippenrassen dit zijn kippen die groter zijn dan 3 kilo. De ren moet per kip dan minimaal 1,5 vierkante meter zijn.
 2. Middel rassen 2 tot 3 kilo. Hiervoor heb je een ren van minimaal 1,35 vierkante meter per kip nodig.
 3. lichte rassen 1,5 tot 2 kilo. Deze hebben per kip minimaal een ren van 1,2 vierkante meter nodig.
 4. Krielrassen minder dan 1,5 kilo. Tenslotte hebben deze krielrassen minimaal 1 vierkante meter per kip nodig.

We spreken hier over minimale afmetingen per kip zonder eventuele voerbak of waterbak. Heb je meer ruimte kies dan zeker voor een grotere ren. Je kippen vinden dit heel fijn. Wat mooi kan zijn om bijvoorbeeld wat boompjes in je ren te zetten daardoor ziet het er gelijk wat mooier uit. Al is het wel belangrijk dat die boompjes niet te dicht aan de kant staan want dan zou de kip mogelijk uit de ren kunnen komen.

Aantal kippen

Hoeveel kippen wil je gaan houden? Dit is natuurlijk een keuze die je zelf maakt. Ga je bijvoorbeeld voor legkippen hou er rekening mee dat een legkip meestal 1 ei per dag legt. Legkippen houden dit meestal maar een goed anderhalf jaar dat vol kan houden. Dit met speciaal legkippen voer. De keuze voor het aantal kippen hangt dan af van de hoeveelheid eieren die je wilt hebben per dag. Kies je voor sierkippen dan is je keuze heel anders

Gewenste afmetingen van de ren

De gewenste afmetingen van de ren kun je bepalen aan de hand van het gekozen kippenras. Tel daarbij op de ruimte die je kippenhok inneemt. Zo weet je de minimale ruimte die je ren moet zijn. Heb je meer ruimte dan kies je uiteraard voor een grotere ren. Daar heb je zelf ook plezier van en als bijkomend voordeel is dat je eventueel later nog extra kippen kunt toevoegen.

Stap 2: Bouwen

Hoe bouw je dan de ren voor je kippen? Teken de ruimte af die je nodig denkt te hebben. Boor dan de gaten voor de palen en daaraan zet je het kippengaas vast. Maak ook een deur in je ren zo kun je altijd even in je ren wanneer het nodig is. Het is verstandig om het kippengaas wat in te graven tegen roofdieren zoals ratten en bunzing. Wil je het echt goed doen dan maak je het frame van de ren zo hoog dat je er goed in kunt lopen. Aan de bovenkant bescherm je de kippen ook met gaas daardoor voorkom je dat er roofvogels je kippen slachten.

Stap 3: Afwerken

Om de levensduur van je ren te verlengen is het slim om het hout van de ren van een goede diervriendelijke tuinbeits te voorzien. Deze tuinbeits voorkomt het rotten van je palen en zorgt er voor dat je ren veel langer meegaat. Vroeger had je de ouderwetse teerpalen deze hoefde je nooit iets aan te doen. Ze waren doordrenkt met teer en na 50 jaar waren ze nog als nieuw.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Bouwtekeningen van je kippenren

De bouwtekening om het kippenren maken op een effectieve manier te voltooien, is te vinden in mijn bouwtekeningenpakket. Dit bouwtekeningenpakket, ook wel bekend als Freds Bouwtekeningenpakket, bestaat uit ruim tienduizend bouwtekeningen te gebruiken voor de bouw van vrijwel ieder meubel. Dus een kippenren maken is niet het enige wat je met deze bouwtekeningen kan doen, je kan stoelen, tafels en een enorm aantal andere meubels maken.

Tuinmeubels zoals een loungebank of schommelstoel of misschien toch je eigen bed maken? Ook dat is mogelijk met de bouwtekeningen die jij in dit bouwtekeningenpakket kan vinden!

Klaar om zelf een kippenren te maken? Kijk dan hier om nu aan de slag te gaat met het bouwtekeningenpakket van Fred!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kippenren
Kippenren

Hou de bovenstaande 4 punten aan dan bouw je jouw kippenren zonder problemen.

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis bouwtekening

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.