Home » Blog » Kippenhok » Nachthok kippen: Deze 3 punten moet je op letten.

Nachthok kippen: Deze 3 punten moet je op letten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Een Nachthok kippen: Het is verstandig om er voor te zorgen dat je kippen naast een kippenren ook een nachthok hebben. Een nachthok bied bescherming tegen kou en ongedierte. Kippen hebben een nachthok nodig om rustig te kunnen slapen.

Dit nachthok voor kippen kun je zelf bouwen of kopen. Wanneer je het nachthok zelf gaat bouwen moet je op de volgende punten letten:

 1. Afmetingen en ruimte.
 2. De indeling
 3. De eisen aan je kippen nachthok.

Let je goed op deze punten, dan zal je vrij eenvoudig een mooi kippen nachthok kunnen maken. En dat zal dan ook nog eens een kippenhok zijn waar ze prettig in kunnen leven. Want je kunt zelf bepalen hoe groot het hok wordt, waardoor jij je kippen alle ruimte kunt geven.

Afmeting en ruimte van je nachthok

De afmetingen en ruimte van je nachthok worden grotendeel bepaalt door het aantal kippen dat je wil hebben. Een andere belangrijke factor is de grote van het kippenras. De grote van de kippenrassen hebben we voor het gemak even ingedeeld in vier categorieën. In de onderstaande tabel vind je de minimale afmetingen die nodig zijn om vechtpartijen en veren pikken minimaal te houden.

No.Type kippenras Gewicht Oppervlakte nachthok kippen per kip Oppervlakte kippenren per kip
1Zware rassen Vanaf 3 kg 1 m² 1.5 m²
2Midden rassen 2 tot 3 kg 0.85 m² 1.35 m²
3Lichte rassen 1.5 tot 2 kg 0.70 m² 1.2 m²
4Krielrassen < 1.5 kg 0.55 m² 1 m²

De bovenstaande oppervlakten is alleen de oppervlakte per kip. Tel daar de broedhokken en voederbak bij op. 

Ik geef je het advies om alles wat ruimer te nemen dan wat de norm is. Je wilt natuurlijk wel dat je kippen op een fijne plek hun leven kunnen doorbrengen. Een kippen nachthok is daarin belangrijk, want het is ongelofelijk van belang dat ze ook nog eens lekkere eieren leggen. Investeer daarom net wat meer in een kippen nachthok en geef ze extra ruimte. Natuurlijk ben je hier helemaal vrij in, echter is het fijner voor je kippen om meer ruimte te hebben.

De indeling van je nachthok.

Om het je kippen zo fijn mogelijk te maken is het belangrijk dat de indeling van je nachthok goed is. Zorg dat je nachthok voorzien is van afgeronde zitstokken. De afmetingen van de zitstokken moeten voor gewone kippen 6cm zijn en voor krielkippen 3cm. Deze zitstokken maximaal 40cm boven de bodem van het nachthok plaatsen.

Plaats per 3 hennen 1 nesthok van ca 35x35x35cm (H*B*L) en vul deze met stro.  Plaats aan de kant van de opening een opstaande rand van ca 10cm. Plaats op de bodem van het nachthok een bak met zand zodat de kippen zich lekker kunnen zandbaden.

Voorzien de bodem van het nachthok van een dikke laag strooisel. Dit kan van houtvezel of beukensnippers zijn. Ververs eens in de 2 maanden alles.

Verder ben je vrij in de indeling van het kippen nachthok. Probeer op een leuke manier het hok te vormen zodat de indeling ook aangepast kan worden. Je maakt overigens het kippen nachthok met een bouwtekening, waar je helemaal onderaan dit artikel verdere informatie over kunt lezen. Vergeet niet om de bouwtekening te downloaden, want zonder een goede tekening is het maken van een goed kippen nachthok lastig.

Eisen aan het nachthok.

Een belangrijke eis aan je nachthok is dat het bescherming bied tegen vocht en tegen roofdieren. (ratten, vossen e.d.) Om te voorkomen dat het nachthok een broedplaats is voor bloedluizen is het verstandig om het nachthok vanbinnen compleet in te spuiten met anti-bloedluisspray. Verder is het raadzaam om het nachthok vanbinnen geheel te behandelen met witkalk. Witkalk onttrekt vocht en zal er voor zorgen dat bloedluis uitdroogt. Verder dient het nachthok voldoende geventileerd te worden. Zie ook kippenhok tips.

Nachthok kippen
Nachthok kippen

Bouwtekeningen van een kippen nachthok.

Het maken van je eigen kippen nachthok kan lastig zijn zonder goede bouwtekeningen. Om  je te helpen hebben we bouwtekeningen samen gesteld met o.a. verschillende kippenhokken. Dit zijn makkelijke stap voor stap bouwtekeningen en bouwplannen. 

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Nachthok kopen of zelf maken?

Twijfel je nog steeds of je zelf een nachthok wilt maken of kopen? Hier de voor en de nadelen op een rij gezet.

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis
 2. De kunt het gelijk gebruiken voor je kippen zonder dat je eerst nog moet gaan klussen.
 3. Bouwtekeningen heb je niet nodig.
 4. Je hebt ook geen gereedschappen nodig.

Nadelen van kopen

 1. De kwaliteit valt vaak tegen een nachthok kan al binnen een paar jaar weggerot zijn. Meestal heb je met import te maken uit Aziatische landen waar de lonen nog erg laag liggen.
 2. Je moet het hout behandelen om de levensduur te verlengen.
 3. Kosten zijn best hoog.

Waar  kun je het beste een kippen nachthok kopen?

Wil je graag een nachthok kopen let er dan op dat je dit bij een bedrijf doet waarbij de prijs en kwaliteitsverhoudingen goed zijn. De leveringsvoorwaarden zijn natuurlijk ook heel belangrijk. Je kunt naar een dierenspeciaalzaak gaan zij hebben soms best een groot aanbod alleen betaal je best veel ten opzichte van wat je krijgt qua kwaliteit.

Verder kun je ook via internet bestellen maar waar is het betrouwbaar? We zijn daarom opzoek gegaan naar een webwinkel die heel betrouwbaar is en ook goede garantie voorwaarden heeft. Je kunt het nachthok het beste hier kopen

De voordelen van zelf maken

 1. Goedkoop om zelf te maken.
 2. Beste kwaliteit omdat je dit helemaal zelf in de hand hebt.
 3. Goed te doen met behulp van de bouwtekeningen.
 4. Gereedschappen heb je al in huis.

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat klustijd kwijt maar is ook echt heel leuk om te maken.
 2. Bouwtekeningen zijn onmisbaar. Dit is niet echt een groot probleem want zoals je hebt kunnen lezen hebben wij daar een mooie oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Maken of kopen? Heb jij nog aanvullingen laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

Meer van dit soort artikelen

2 Comments

 1. ik zit met een vraag over ventilatie in een bestaand nachthok,er is nu geen ventilatie in het hok en het wordt vochtig vanbinnen.hoe kan ik dit oplossen?
  met hartelijke groet.
  D Bakker

 2. wil graag een kippenhok maken voor de nacht en voor de eieren. De kippen lopen los op het erf. Heb een ruimte van ca 8 m2 voor 9 grote kippen.
  Wil ook een afgeschermde ren metdeur aan maken van 2 m2 voor het voer en water. Heeft u daar een bouwtekeng voor? M.v.g jos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's Klusbundel

Vul het onderstaande formulier in en bouw zelf eenvoudig een prachtige loungeset zonder fouten en hoge kosten…

WACHT!

Ontdek hoe je de mooiste doe-het-zelf projecten perfect uitvoert zonder technische kennis​…