Home » Blog » Klustips » Hout lijmen hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Hout lijmen hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

In dit artikel over hout lijmen bespreken we waar je op moet letten en wat je echt wil voorkomen. Het aan elkaar lijmen van 2 houten plankjes lijkt simpel maar het vereist wel wat vaardigheid. Hout lijmen hoe doe je dat? Waar moet je op letten? Het is bij hout lijmen erg lastig om de beide houten delen op de goede plaats te houden. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van moeilijkheden waar we allemaal bij hout lijmen wel eens tegenaanlopen. Omdat ik met dit onderwerp aardig wat ervaring heb, kan ik je diverse tips geven over wat jij kunt doen om meer te halen uit hout lijmen, zodat je de tijd die je overhoudt kunt gebruiken voor andere dingen. Ook kan de klusser die goed is in de kleine onderdelen van een groter project geld besparen doordat er minder snel foutjes worden gemaakt. Voldoende reden om verder te lezen toch

Hoe hoor jij te werken met hout lijmen?

Je kent het vast wel, je bent hout aan het lijmen en de planken zijn alweer aan het verschuiven. Een veel voorkomend probleem waar we met gemak iets tegen kunnen doen. Dit wil je natuurlijk niet daarom het is daarom handig om hier wat aan te doen. We nemen als voorbeeld 2 houten plankjes die precies even groot zijn. Doe op 1 plankje houtlijm en smeer het uit. Leg het 2e plankje op het eerste plankje en druk het aan. Je zult merken dat het plankje gaat drijven en niet op zijn plaats is te houden.

Pak daarom de beide plankjes vast en schuif ze heen en weer t.o.v. elkaar. De lijm zal nu aan alle kanten uit de naad komen. Ga hier net zolang mee door totdat je merkt dat de weerstand te groot wordt (het stroef gaat). Breng de plankjes op de gewenste plaats t.o.v. elkaar en zet ze vast met 2 spijkers. Sla deze spijkers er niet helemaal in laat de kop er nog 1 cm uitsteken zodat je de spijkers later goed kunt verwijderen.

Nu kunnen de houten plankjes geen kant meer op. Plaats nu een lijmklem en draai deze stevig aan. Hierdoor zullen de plankjes echt goed op elkaar gedrukt worden. Maak nu het hout rondom goed schoon met lauw water zodat alle houtlijm resten weg zijn. Daarna heeft het de tijd nodig om uit te harden.

Laat de spijkers minimaal 24 uur in het hout zitten. Na 24 uur haal je de spijkers uit het hout. Maak de lijmklem los en beide delen zitten aan elkaar vast. Dit is de beste manier van het hout lijmen.

Wil je nu voorkomen dat de kopse kanten van het hout onder de lijm komen te zitten kun je de op de kopse kanten schilder plakband plaatsen. Hout lijmen is gemakkelijk mits je het op de goede manier doet.

Wil jij zelf meubels maken?

Nu je weet hoe je echt hout moet lijmen, is het tijd om dit in de praktijk te laten zien. Alhoewel bij veel van mijn projecten geen gebruik gemaakt zal worden van lijm, is het toch handig te weten hoe dit moet. Voor de klusser die meer wilt dan een simpel project, is het bouwtekeningenpakket ontwikkeld. Dit pakket bestaat uit duizenden bouwtekeningen, waarvan je iedere tekening kunt gebruiken voor een project dat jij in gedachten hebt. Zo zijn er tekeningen voor tafels maar ook voor een tuinhuisje of loungebank. Klik op de onderstaande link voor meer informatie!

Ben je veel met houtbewerking bezig en heb je tekeningen nodig klik hier

Hout lijmen kun je pas echt goed doen wanneer je het op de juiste manier aanpakt.

Meer van dit soort artikelen

2 reacties

  1. Hallo,
    Ik wil schuifdeuren maken enerzijds eiken planken gelijmd tegen een MDF plaat.
    Hoe kan ik dat het beste doen?

    Groet Harro

  2. Mijn vader zou graag een houten tafel willen maken en zoekt een manier om de houten planken zo mooi mogelijk te bevestigen. Lijmen en schuren lijkt hem de beste optie. Ik ga dit artikel in ieder geval even doorsturen. Hopelijk kan hij snel beginnen met het project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.