Home » Blog » Klustips » Lijm als houtverbindingsmiddel

Lijm als houtverbindingsmiddel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het gebruik van Lijm als houtverbindingsmiddel is het sterkste verbindingsmiddel voor hout dat er is. Dit komt omdat bij lijmen alle overlappende houtdelen verbonden worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld schroeven.

Het zal je dan ook niet verbazen dat lijmen steeds vaker wordt toegepast. Daarom is het handig om ook over dit onderwerp meer te weten te komen, want dan kan jij dit namelijk toepassen op je eigen werk. De onderstaande informatie is er om je te helpen bij het beter gebruiken van lijm als houtverbindingsmiddel, zodat jij je projecten nog beter kan uitvoeren.

Om een goede verbinding te krijgen is het echter wel noodzakelijk dat de verwerkingsvoorschriften van de lijm nauwgezet worden opgevolgd. Deze verwerkingsvoorschriften staan normaal gesproken op de verpakking. Ook het kunstmatig drogen van het hout tot het juiste verwerkingsvochtgehalte is voor een goed resultaat noodzakelijk.

Lijm voor dragende houtconstructies

Voor dragende houtconstructies en constructie-elementen die berekend zijn, zoals gelamineerde liggers en spanten, kokervormige en I-vormige liggers, triplex ribpanelen e.d., zijn slechts thermo hardende kunstharslijmen toegestaan. Laat je bij twijfel altijd adviseren door een expert op dit gebied. Afhankelijk van de toepassing moet de lijm van de klasse Exterieur l zijn welke onbepaalde tijd bestand is tegen de invloed van het buitenklimaat of van de klasse Interieur welke bestand is tegen een vochtig binnenklimaat.

Echter kan je ook lijm voor niet dragende houten constructies moeten gebruiken. In dit geval gelden er weer andere zaken waar je rekening mee moet houden. Lijm als houtverbindingsmiddel is ongelofelijk handig, je moet alleen wel weten waar je het over hebt.

Lijm voor niet dragende houtconstructies

Voor verbindingen in niet dragende constructies, zoals pen-en-gat, deuvel, zwaluwstaart, schuine las, vingerlas, messing en groef komen ook PVAC-lijmen in aanmerking. Dit zijn thermoplastische lijmen, dat wil zeggen dat deze lijmsoorten bij hogere temperaturen zacht worden. Ook hier geldt voor laat je vooraf goed informeren.

Gelamineerde houten bouwonderdelen worden vervaardigd van met vingerlassen of schuine lassen samengestelde lange planken. Enkele las types zijn:

  1. De vingerlas. (zie plaatje figuur 1 en 2)
  2. De schuine las (zie plaatje figuur 3)
  3. Gelamineerde las (zie plaatje figuur 4)

De vingerlas wordt zowel in de breedte als in de dikte, plaatje figuur 1 en 2 uitgevoerd. De schuine las is aangegeven in het onderstaande plaatje figuur 3. Een ligger wordt samengesteld van dit verlengde hout, zoals aangegeven in het onderstaande plaatje figuur 4, waarbij de lassen ten opzichte van elkaar zoveel mogelijk verspringen.

Lijm als houtverbindingsmiddel
Lijm als houtverbindingsmiddel

Zelf ook klusprojecten uitvoeren?

Vond je de bovenstaande informatie nuttig of heb je nog tips hoe we het beter kunnen doen? Dan horen we dat natuurlijk graag in de reacties. Voor bouwtekeningen kan je altijd bij Fred’s Bouwtekeningen terecht, waar je de handigste en meest praktische tekeningen kunt vinden. Voor welk project dan ook kan jij wel een tekening vinden, en ook daar zal lijm als hout verbindingsmiddel regelmatig terugkomen.

Ben je daarom ook op zoek naar bouwtekeningen of bouwplannen? Klik hier Met dit bouwtekeningenpakket kan je werkelijk waar alles maken!

Lijm als houtverbindingsmiddel is de sterkste houtverbinding die je kunt bedenken.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.