Home » Blog » Doe het zelf » Zelf meubels maken met bouwtekeningen?

Zelf meubels maken met bouwtekeningen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Je huis voorzien van zelfgemaakte meubels. Het is de droom van menigeen klusser. Het is niet alleen goedkoop maar ook nog eens uniek om je eigen huis volledig in te richten met door jou gemaakte meubels. Het is echter wel een behoorlijk karwei om zelf al je meubels te maken. Je moet namelijk wel meubels maken waar je ook echt goed gebruik van kunt maken.

Het bouwen van je eigen woonkamer met je eigen meubels is namelijk in tegenstelling tot sommige andere bouwprojecten geen fluitje van een cent. Natuurlijk, het maken van een stoel of kastje is niet zo heel zwaar. Maar het maken van een gehele woonkamer inrichting, of bijvoorbeeld andere meubels, is toch niet zo makkelijk als je denkt. Gelukkig is het starten met meubels maken wel makkelijk. Het enige wat je namelijk nodig hebt, zijn bouwtekeningen en geduld. Je zal niet in één dag een topklusser worden, hier is simpelweg tijd voor nodig.

Hoe start ik met meubels maken?

Als je al zo ver bent gekomen dat je op zoek bent naar manieren hoe jij je eigen meubels kunt maken, kan ik je vertellen dat je de één na belangrijkste stap al gezet hebt. Motivatie is misschien wel het belangrijkste onderdeel van klusser zijn. Er zijn namelijk tal van klussers die met een klusproject beginnen en dit nooit meer afmaken. Deze klussers denken dat vaak dat zij niet ervaren genoeg zijn om de klusopdracht af te maken. Dit is echter flauwekul. Met een goede bouwtekening kan vrijwel iedereen meubels maken waar je ook echt wat aan hebt. Of het nu voor de verkoop of voor eigen gebruik is. Zolang je goed gemotiveerd bent, is het bouwen van ieder klusproject een haalbaar project.

Want meubels maken is verder geen hele dure hobby. Je zou dezelfde soort meubels waarschijnlijk wel ergens anders hebben gekocht voor een stuk meer geld. Natuurlijk moet je meenemen dat je in het begin wat klusfoutjes maakt waardoor de kosten soms wat hoger kunnen uitvallen. Maar aan het einde van de dag bespaar je gigantisch veel geld door je eigen meubels te maken. Voor een mooie steigerhouten stoel betaal je al snel veel geld. Als je zelf een meubel zou maken zoals een steigerhouten stoel, ben je voor een stuk goedkoper uit. En dan moet je nog beseffen dat je steeds beter in het bouwen van meubels wordt waardoor je in steeds kortere tijd, in dit geval, steigerhouten stoelen kan maken.

Waar moet ik bij het maken van meubels reken mee houden?

Er zijn tal van aspecten aan het klussen waar jij rekening mee moet houden. Wanneer we het over meubels maken hebben, is het vooral belangrijk dat jij let op aspecten als comfort en duurzaamheid. Als jij ervoor kiest om de goedkoopst mogelijke materialen te gebruiken, hoef je ook niet te verwachten dat je nieuwe meubel tientallen jaren mee gaat. Door een paar tientjes meer voor wat goed hout wilt neerleggen, kan jouw meubel al tientallen jaren langer meegaan. Ook moet je bij het meubels maken er erg op letten dat je meubel lekker zit.

Een standaard steigerhouten bank zit absoluut niet lekker. Hier moeten kussentjes op worden gelegd en het steigerhout moet zeer goed worden geschuurd. Er mogen geen houtsplinters uitsteken en de vorm van de bank moet goed zijn. Gelukkig hoef je voor de vorm van de bank niet op jezelf te vertrouwen maar op de bouwtekening. Want meubels maken met een bouwtekening is een stuk prettiger werken dan zonder. De kans op een constructiefout is vele malen kleiner en dat betekent dat je al snel honderden euro’s kan besparen.

Een selectie uit de tweepersoonsbedden die je kunt bouwen
Een selectie uit de tweepersoonsbedden die je kunt bouwen

Stappenplan

Om op de juiste manier aan de slag te gaan is het slim om een goed stappenplan te volgen. Het stappenplan bestaat uit deze onderstaande stappen.

  1. Voorbereidingen.
  2. Bouwen
  3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen bij voor je gaat bouwen is heel belangrijk. Je kunt hierdoor veel kosten besparen en moeilijkheden voorkomen. De voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

  1. Wat wil je gaan maken?
  2. Locatie bepalen.
  3. Welke afmetingen?
  4. Gewenste houtsoort.
  5. Bouwtekeningen zoeken.
  6. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Wat wil je gaan maken?

Misschien een vreemde vraag maar wat wil je precies allemaal gaan maken voor in je huis? Maak hiervan een lijstje en zet daarachter de prioriteit. Dus wat wil je zo snel mogelijk maken en wat kan ook later. Deze lijst maak je omdat je niet alles tegelijk kunt maken. Zet er ook gelijk de gewenste datum bij wanneer je wilt dat het klaar is. Soms kan het ook makkelijk zijn om er de gewenste locatie bij te zetten.

Download hier de Meubels maken prioriteitenlijstje 

Stap 1.2: Locatie bepalen.

Welke locatie moeten de meubels komen te staan? Hoeveel ruimte heb je daar? De locatie bepaald gelijk ook de maximale afmetingen die je meubels kunnen hebben.

Stap 1.3: Welke afmetingen?

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van waar het precies voor dient en wat de exacte ruimte is die beschikbaar is.

Voorbeeld 1: Slaapkamer

Je wilt bijvoorbeeld een kleding kast waar je voor twee personen de winter en de zomerkleding in kwijt kunt. In die zelfde kamer wil je ook een tweepersoonsbed van 1800 mm breed en 2000 mm lang. Naast je bed wil je aan twee kanten een nachtkastje. Maak dan van deze slaapkamer een schetsje op schaal en teken hierin alles wat je in deze slaapkamer wilt hebben. Mocht je nog genoeg ruimte over hebben wil je ook nog een ladekast.

Voorbeeld 2: Babykamer

Stel dat je een baby kamer wilt inrichten want over 6 maanden hoopt er een kleine te komen. Dan wil je een wiegje hebben. Daarnaast een commode waar je een aankleedkussen op kan leggen. Natuurlijk wil je in dezelfde stijl ook al een klein bedje maken. Verder wanneer je voldoende ruimte hebt zou een kleding kast ook handig zijn.

Voorbeeld 3: Schuur

In je schuur wil je graag een:

  1. Werkbank
  2. Zaagtafel
  3. Afkortzaag
  4. Draaibank
  5. Gereedschapskast.
  6. Freesbank
  7. Kolomboormachine
  8. Vlak-vandikte bank
  9. Houtopslag
  10. Afzuiging

Verder wil je voldoende loopruimte overhouden.

Werkplaats indeling
Schetsje :Werkplaats indeling

Dit zijn maar drie voorbeelden maar het geeft aan waar je rekening mee moet houden. Verder dien je rekening te houden met de locaties van de ramen en met de ruimte die je nodig hebt om de deur open te doen. Door alles op een schetsje te zetten wordt dit al snel duidelijk.

Stap 1.4: Gewenste houtsoort.

Wanneer eenmaal alles duidelijk is, is het tijd om na te denken over het gewenste houtsoort. Hiervoor is jouw smaak het belangrijkste. Uiteraard is de factor duurzaamheid ook wel belangrijk. Hoelang wil je met je meubels doen?  Hoe harder het houtsoort hoe langer het meegaat.

Stap 1.5: Bouwtekeningen zoeken.

Dan is het nu tijd om opzoek te gaan naar de gewenste bouwtekening. Deze kun je vinden in ons bouwtekeningenpakket. Alle tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestanden met op elke tekening een handige materialenlijst. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden.

Stap 1.6: Materialen bestellen.

Je kunt je materialen bestellen bij een bouwmarkt, houthandel of online. Waar je jouw bestelling ook plaatst vraag altijd eerst een offerte op dit kan je veel geld besparen.

Stap 2: Bouwen

Bij het bouwen van je meubels is het handig om op de volgende manier te werk te gaan.

  1. Begin pas wanneer alle materialen binnen zijn.
  2. Laad je accu’s op.
  3. Zorg dat je alle gereedschappen bij de hand hebt.
  4. Werk op een vlakke ondergrond
  5. Volg de tekeningen stap voor stap.
  6. Denk aan je veiligheid door gebruik te maken van gehoorbescherming en oog bescherming.
  7. Werk zo nauwkeurig mogelijk. Meet liever een keer extra dan dat je slordig werk. Je krijgt hierdoor het beste resultaat.
  8. Hou de werkplaats schoon zodat je elke dag weer met een schone lei kan beginnen.

Stap 3: Afwerken

Begin met het hout goed glad te schuren. Breng daarna een beschermende laag aan. Dit kan van alles wezen. Je kunt er voor kiezen om verf te nemen. Tegenwoordig wordt er ook heel vaak beits gebruikt. Deze heb je in tal van kleuren. De keuze hierin is helemaal afhankelijk van jouw voorkeur.

Waar vind ik bouwtekeningen om meubels te maken?

Die vind je bij Freds Bouwtekeningen! Fred heeft namelijk een bouwtekeningenpakket waar meer dan tienduizend verschillende bouwtekeningen in te vinden zijn. Ja, je leest het goed, tienduizend verschillende bouwtekeningen die jij kunt gebruiken om je nieuwe meubels te realiseren.

Je kan met deze bouwtekeningen tafels, stoelen, banken, tuinhuisjes en nog veel meer andere objecten maken. Kortom, bouwplezier zat met het bouwtekeningenpakket van Fred! Meer weten over dit bijzondere pakket? Klik dan hier en ontdek wat Fred voor jou kan betekenen!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meubels maken
Meubels maken

Meubels maken kun je gemakkelijk zelf met de juiste bouwtekeningen

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.