Een konijnenhok maken is het beste alternatief voor het kopen van een konijnenhok. Voor je een hok voor je konijnen gaat maken is het belangrijk om te weten welke konijnen je wil gaan houden. Daarna moet je meteen bedenken wat de locatie van je konijnenhok moet worden. Je eigen konijnenhok maken heeft verder als voordeel dat je jouw konijnenhok elke willekeurige afmeting en vorm kan geven wat bij jou het beste past. Een konijnenhok maken vereist wel wat voorbereidingen. Wil je een verplaatsbaar konijnenhok hebben die je op elke willekeurige plaats op je gras kunt zetten of kies je voor een vast opstelling? Beide opties hebben zo hun voordelen.
Wil jij aan de slag met dit leuke project? Begin dan nu met het bouwen van je konijnenhok!
Konijnenhok zelf maken of kopen?
Inhoudsopgave
De eerste vraag de jij jezelf wil stellen voordat je begint met het bouwen van je konijnenhok is waarom zou je het zelf willen bouwen terwijl er toch zoveel te koop is?
Een konijnenhok kopen heeft zowel voor- als nadelen. Daarom heb ik hier wat voor- en nadelen op een rij gezet.
Voordelen konijnenhok kopen
- Je hebt het snel in huis dus kost het je geen tijd om het zelf te bouwen
- Keuze uit best wat verschillende hokken
Nadelen konijnenhok kopen
- Korte levensduur
- Lage kwaliteit vaak al binnen een paar jaar is er van je hok niet meer veel over doordat er gebruik wordt gemaakt van goedkope materialen
- Relatief duur
Als je toch graag wil kopen dan kun hier je konijnenhokken kopen we hebben gezocht waar je nog enigszins een betaalbaar alternatief hebt via deze website.
Voordelen van zelf een konijnenhok bouwen
- Lange levensduur
- Hoge kwaliteit
- Elke willekeurige vorm en afmeting
- Goedkoop
- Veel voldoening
Nadelen
- Je hebt arbeidstijd
- Je hebt bouwtekeningen nodig. Al hebben wij daar wel een mooie oplossing voor gevonden. Dit kun je verderop in dit artikel lezen.
De voordelen en nadelen van een mobiel hok versus vaste opstelling voor je konijnen bouwen
Ik kan er kort over zijn, je zal niet alleen geld overhouden maar ook nog eens zelf kunnen bepalen hoe je konijnenhok eruit komt te zien. Dat is een luxe die maar weinig mensen gegeven is. Een konijnenhok maken is verre van lastig, iets wat je straks snel genoeg zult merken. Maar waarom moet jij voor dit project kiezen?
De voordelen van een mobiel konijnenhok zijn:
- Je kunt je konijnenhok overal plaatsen waar je maar wilt en op deze manier je gras laten maaien
- Je hoeft je konijnen minder voer te geven omdat ze telkens vers gras hebben.
Nadelen van een mobiel konijnenhok:
- Je moet het hok telkens verplaatsen
- De grote van je hok is erg beperkt omdat het anders niet meer te tillen is.
- Beperkt aantal konijnen
- In de winter moet je het op een droge plaats zetten anders gaan je konijnen dood
Vaste opstelling
Daarnaast kan je ook nog eens kiezen voor het maken van een hok voor je konijntjes met een vaste opstelling. Daar zitten ook weer diverse haken en ogen aan vast. Een konijnenhok maken met een vaste opstelling heeft ook zijn voordelen en nadelen. De voordelen van een vaste opstelling zijn:
- Je kunt het hok voor je konijnen zo groot maken als je maar wilt
- Je kunt door de juiste opstelling jouw konijnen zomer en winter in het zelfde hok houden. Door een binnen en buitenverblijf te maken.
- De buiten ren kun je in elke willekeurige vorm maken waardoor je het op elke willekeurige plaats in je tuin kunt maken
Voor beide opstellingen is wat te zeggen. Een en ander is puur afhankelijk van je eigen keuze. Maak je eigen konijnenhok gewoon zelf. Het maken van je konijnenhok is het makkelijkst aan de hand van goede stap voor stap bouwtekeningen en bouwplannen.
Een konijnenhok zelf maken in 5 stappenplan.
Een konijnenhok zelf maken doe je aan de hand van dit stappenplan. Goede voorbereidingen voor het maken van je konijnenhok zijn wel erg belangrijk.
Hierbij de 5 stappen:
- Konijnen keuze
- Locatie en afmetingen van het konijnenhok
- Vergunning konijnenhok
- Konijnenhok zelf maken
- Afwerking
Stap 1: konijnen keuze
Je hebt best wat verschillende soorten konijnen. Deze zijn weer onderverdeeld in groepen
- Dwergrassen
- Kleine rassen
- Middenrassen
- Grote rassen
Voor een totaal overzicht raad ik aan om even hier te kijken op wikipedia of bij levende have zij hebben een mooi overzicht gemaakt van de verschillende konijnenrassen en hun eigenschappen. De keuze van je konijnenras bepaalt straks welk hok je moet gaan bouwen. De keuze van een bepaald konijnenras is helemaal afhankelijk van jouw smaak.
Vind je het geweldig om een mooie Vlaamse reus te hebben of ga je liever voor een lief klein dwergkonijntje? Ga je straks zelf voor je konijn zorgen of een van je kinderen? Is het konijn van mijn keuze een makkelijk ras of juist best lastig te verzorgen? Dit zijn gewoon wat vragen waar je vooraf rekening mee wil houden het is zeker niet volledig maar wel alvast wat om over na te denken. Download hier de Konijnen kopen checklijst
Hieronder 2 verschillende foto’s van konijnen
Zo zie je gelijk al de grote verschillen die er zijn
Stap 2: Locatie en afmetingen van het konijnenhok
Voor het bepalen van de locatie van je konijnenhok zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Probeer zoveel mogelijk tocht te vermijden. Voorkom dat de opening van je hok naar de regenkant staat. In Nederland en België is de regenkant de westkant. Dit is ook gelijk de meest voorkomende windkant. Verder is het handig om rekening te houden met eventueel schaduw. Het liefste heb je jouw konijnenhok niet in de directe zon staan. In de zomer wordt het dan smoor heet. Temperaturen kunnen echt hoog oplopen. Een ander punt waar je ook rekening mee wil houden is dat je graag zicht houdt op je konijnen. Want daar heb je ze tenslotte voor om er ook van te genieten.
Aan de hand van de gemaakte keuze kun je nu ook de gewenste afmetingen van je konijnenhok bepalen. Ook hier geldt dat het ene konijn meer ruimte nodig heeft dan het andere ook al zijn de afmetingen het zelfde van je konijn.
Stap 3: Vergunning konijnenhok
Over het algemeen heb je voor een konijnenhok geen vergunning nodig. Maar er zijn altijd uitzonderingen waarbij je het in een keer wel nodig kan hebben. Maak je een enorm groot konijnenhok dan voor veel konijnen dan wordt het wel even opletten. Gelukkig kun je via de website van de overheid al heel wat bekijken. Een eventuele vergunning aanvraag check kun je hier doen via de website van het omgevingsloket om zo te zien wat per locatie de mogelijkheden zijn. Een andere handige website is die van de rijksoverheid hier kun je snel zien wat wel en niet mag om vergunningsvrij te bouwen.
In de meeste gevallen zal een vergunning aanvragen voor het bouwen van je konijnenhok niet nodig zijn.
Stap 4: Konijnenhok zelf maken
Nu je weet welk voor konijnenras je kiest Begin met het bouwen van je basis wanneer je gebruik maakt van een van onze bouwtekeningen dan kun je deze heel gemakkelijk stap voor stap volgen. Maak je echter geen gebruik van onze bouwtekeningen dan is het van belang om er op te letten dat je begint met een goede basis. Alles wat in aanraking komt met de grond extra voorzien van een beschermende laag. Het gevoeligste punt voor houtrot is de scheiding tussen grond en lucht. In het geval van een konijnen nachthok zorg je er voor dat de bodem wat van los is van de grond. Zorg verder voor voldoende ventilatie en bescherming tegen de kou. Bescherming tegen de kou kan door je konijnenhok te isoleren. Je moet daar ook niet in overdrijven konijnen zijn dieren die tegen de kou kunnen.
Begin met het bouwen van je bodem, daarna de zijwanden en uiteindelijk het dak. Om in je konijnenhok te komen is kan het handig zijn om een gedeelte van het dak scharnierend uit te voeren. Heb je een voldoende grote inloop opening dan is dat niet nodig. Je wil je hok wel regelmatig schoonmaken. Plaats indien nodig een konijnentrapje in het geval wanneer je konijnenhok wat hoger staat boven de grond. Plaats je hok in de hoek van je konijnenren. Bij het plaatsen van je konijnenren moet je er rekening mee houden dat konijnen echte gravers zijn. Graaf je gaas daarom voldoende diep. Hoe diep? Dit is ook weer helemaal afhankelijk van je konijnenras.
Stap 5: Afwerking
Uiteindelijk ga je het gebouwde konijnenhok afwerken. Bescherm je hok tegen weer en wind door het te voorzien van een goede laag diervriendelijke water gedragen beits. Deze beits trekt in je hout en gaat daardoor langer mee. Een beschermende beitslaag zorgt er voor dat je hok veel langer mee gaat. Het voordeel van deze beits is dat het vocht uit het hout zelf makkelijk weg kan maar er kan geen vocht in het hout trekken.
Konijnenhok bouwen doe je met deze bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!
Zelf een konijnenhok maken middels de bouwtekening
Je wist misschien allang dat je met een bouwtekening dit project kan uitvoeren. Dat is natuurlijk alleen maar goed, want je weet dan ook hoeveel mooier jij het hok kunt maken doordat je zelf bezig bent. Een konijnenhok maken gaat iets worden waar jouw persoonlijke invloed in terug te zien is. Mix je eigen invloeden achteraf en bouw een hok dat perfect voor jouw lieve dieren is.
Daarom hebben wij voor jou een pakket met meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en plannen samengesteld. Met onder andere bouwtekeningen van konijnenhokken maar ook van kippenhokken, hondenhokken, schildersezels, schuurtjes, tuinhuisjes, vogelhuisjes, meubelen, tuinartikelen, steigerhouten meubelen en nog veel meer.
Op deze pagina vind je meer informatie!
Enkele voorbeelden van konijnenhokken wat er straks mogelijk is om te bouwen
Een konijnenhok maken met de juiste bouwtekeningen is erg gemakkelijk.
Als je nog aanvullingen hebt of vragen stel ze gerust. Zet het in een reactie onder dit bericht.
4 reacties
Hoi Fred,
Ik wil een konijnenhok maken en ben opzoek naar goede bouwtekeningen van konijnenhokken.
Waar kan ik ze vinden?
Groeten Ari
Hoi Ari,
Bouwtekeningen om een konijnenhok te maken vind je hier:
Gr Fred
hoi fred mijn kinderen hebben weer een klusje voor mijn ik mag een konijnen hok maken
maar kan geen bouwtekening vinden misschien kan jij me helpen mvg john
Beste John,
Een konijnenhok kun je hier vinden: http://www.fredsbouwtekeningen.nl/10.000-bouwtekeningen
Groeten Fred