Home » Blog » Moestuin » Kweekbak maken? Kunnen we gewoon zelf!

Kweekbak maken? Kunnen we gewoon zelf!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders ieder jaar meer groente en fruit kweken. In de algehele landbouw is een grote daling te zien, maar particuliere kwekers die in hun eigen tuin of moestuin aan het klussen zijn is enorm gestegen. Een kweekbak maken is voor het overgrote deel van deze groep voldoende om hier ook mee te starten. Een professionele kweekbak kopen? Zonde! Je kunt er ook eigenhandig één maken om het overgebleven geld in andere projecten te stoppen.

Gebruik het bijvoorbeeld om alvast spullen in te kopen om voor je kweekbak te gebruiken! Ik ga jou vertellen hoe jij een kweekbak kunt maken en hoe makkelijk dat wel niet is. Bij al mijn projecten vertel ik twee eisen waar aan voldaan moet worden om een project succesvol te maken. Ten eerste moet je met voldoende motivatie om er wat aan te gaan beginnen. Ten tweede moet je de stappen op de bouwtekening voor een kweekbak goed volgen. Als je daar beide aan kunt voldoen, zal jij met grote eenvoudig een zeer handige kweekbak kunnen maken!

In welke maten kan ik een kweekbak maken?

Als we beginnen met het bekijken van dit project, zal je meteen zien dat de afmetingen mogelijk niet met jouw wensen overeenkomen. Misschien zie je wel geen bouwtekening voor een kweekbak maken met precies de afmetingen die jij had willen gebruiken. Je hoeft niet te schrikken, want we kunnen hier eenvoudig iets aan doen.

Of je nu graag een grotere of kleinere kweekbak wilt maken, je kunt eenvoudig de afmetingen aanpassen door de verhoudingen procentueel af- of toe te laten nemen. Omdat de bouwtekening en de gekozen afmetingen gekozen zijn op basis van een bepaalde constructie – waardoor je er zeker van kunt zijn dat het een stevige kweekbak wordt – is het ook belangrijk dat je deze verhoudingen in acht neemt. Als je dus besluit om een grotere of kleinere kweekbak te maken is dat geen probleem, maar je kan niet zomaar centimeters her en der toevoegen.

Je hoeft simpelweg alleen maar procentueel de afmetingen toe te laten nemen. Daarmee bedoel ik dat je alle maten laat toe- of afnemen. De breedte, hoogte, lengte en alle andere onderdelen die van toepassing kunnen zijn. Een kweekbak maken van welke maat dan ook is nu mogelijk, aangezien jij de afmetingen naar eigen wens kunt aanpassen!

Verdere aandachtspunten bij de bouw

De locatie zal straks een belangrijk onderdeel worden van een kweekbak maken. Natuurlijk heeft je kweekbak de nodigde lichtinval nodig, maar ook weer niet te veel. Ga goed na wat voor jouw kweekbak een goede locatie is om de bak te plaatsen. Bekijk goed wat slim is en maak vervolgens de kweekbak specifiek voor die plaats.

Wil je later toch nog een grotere kweekbak maken? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om nog een halve bak aan de kweekbak vast te bouwen. Ook zou je nog een extra kweekbak kunnen maken en deze voor of naast de bak te plaatsen. Je hebt voldoende keuzes, nu moet jij nog aan de slag!

Zoals je weet gaan we de bak maken met een bouwtekening. Deze tekening geeft alle informatie omtrent de maten, wijze van constructie en diverse schetsen. Ik vertel je natuurlijk ook welke materialen er nodig zijn!

Stappenplan

Het stappenplan bestaat uit drie stappen.

 1. Voorbereidingen.
 2. Bouwen.
 3. Afwerking.

Stap 1: Voorbereidingen.

De juiste voorbereidingen zijn heel belangrijk. Deze bestaan uit de volgende stappen.

 1. Locatie bepalen.
 2. Gewenste afmetingen bepalen.
 3. Bouwtekening kweekbak downloaden.
 4. Materialen bestellen.

Stap 1.1: Locatie bepalen

Bij het zoeken naar de gewenste locatie let je op verschillende punten. Het is slim om te zorgen dat je voldoende zonlicht hebt. Verder kies je een locatie uit die makkelijk bereikbaar is. Leg indien gewenst wat staptegels zodat je bij veel regen ook naar je kweekbak kunt gaan.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen

De gewenste afmetingen bepaal je aan de hand van wat je werkelijk wilt gaan verbouwen. Bekijk hoeveel ruimte welk gewas inneemt. Zo kun je snel uitrekenen wat de minimale afmetingen moeten zijn.

Stap 1.3: Bouwtekening kweekbak downloaden.

Starten met een kweekbak maken? Download dan het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten en de vele duizenden bouwtekeningen die ook in dit pakket te vinden zijn. Jarenlang is Fred met het tekenen en verzamelen van deze tekeningen bezig geweest, wat al snel duidelijk zal worden als je de tekeningen bekijkt. Na het maken van een kweekbak kan je dus al snel weer aan de slag met het volgende project. Van een pergola tot een veranda tot een loungebank, je kunt vrijwel alles zelf maken met deze bouwtekeningen!

Wil je snel meer lezen over dit pakket en de tekening voor een kweekbak downloaden?

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stap 1.4: Materialen bestellen.

Je materialen kun je bij elke bouwmarkt, houthandel of ook online bestellen. Dit kun je doen aan de hand van de materialenlijst op de bouwtekening. Bij een bouwmarkt moet je wel even opletten dat het hout ook echt recht is. Verder is het assortiment wat beperkt. Een houthandel heeft meer mogelijkheden. De beste optie is online bestellen. Je keuze is maximaal en de kosten kun je heel makkelijk vergelijken waardoor je nooit teveel betaald.

Stap 2: Kweekbak bouwen.

Wanneer je alles weet kun je aan de slag gaan met bouwen.

 1. Zorg dat je accu vol zit.
 2. Hou de tekening bij je zodat je gelijk kunt zien wat je moet doen.
 3. Zaag alles op maat volgens de materialenlijst en tekening.
 4. Volg de tekening stap voor stap.
 5. Werk veilig gebruik oor en oogbescherming.
 6. Het is slim om zo nauwkeurig mogelijk te werken zo krijg je het beste resultaat.
 7. Zorg er voor dat je de omgeving schoon houdt zodat je niet struikel over kabels, materialen of gereedschappen.

Stap 3: Afwerking.

Om je hout te beschermen tegen weersinvloeden is het goed om dit te voorzien van een beschermende laag. Het beste kun je kiezen voor beits. Beits is vochtregulerend wat inhoudt dat het vocht wel uit het hout weg kan maar er niet in kan trekken. De beste beits kun je hier kopen

Kweekbak maken of broeibak maken
Kweekbak maken of broeibak maken

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.