Waarom zou je een bed van pallets maken? Het is goed om je te realiseren wanneer je op zoek bent naar een nieuw bed, dat dit nog best wel een uitdaging kan zijn. Bij je zoektocht naar een nieuw bed wordt je bedolven onder de informatie over talloze verschillende soorten bedden.

Bij de ene fabrikant slaap je in hun bed nog beter dan in een bed bij de andere fabrikant. Maar zeg nu zelf, een bed is niet meer dan een zachte en comfortabele onderzijde om op te liggen. Het is handig dat een bed wat hoger is, zodat je gemakkelijker in en uit kunt stappen. Maar als je dan de prijzen van al die aangeboden bedden ziet, dan kun je behoorlijk schrikken.

Natuurlijk hoef je niet op Aziatische wijze op een ligmatje op een harde vloer te slapen, maar moeten er nu echt zulke kostbare materialen in een bed zitten dat deze zo duur is? Uiteindelijk is het belangrijkste aan een bed enkel het matras. Als jij comfortabel op een goed matras ligt, dan zijn alle overige zaken aan een bed een overdreven dure bijzaak. 

Ga voor een goedkoop, maar toch een comfortabel en stevig pallet bed

Je kunt natuurlijk ook een goedkoop bed aanschaffen,want die zijn heus wel verkrijgbaar, maar veelal is de kwaliteit niet iets om over naar huis te schrijven. Voor je het weet zak je door het bed of moet je je bed met schroeven extra verstevigen.

Maar wist je dat je een goed, comfortabel en stevig bed ook zelf kunt maken? Dit kan zonder al te veel kunst- en vliegwerk, want je maakt een hip bed tegenwoordig van pallets. Pallets gebruiken voor meubels is momenteel erg trendy. Banken, kasten en tafels kunnen van pallets gemaakt worden en dus ook een bed. Of je nu een éénpersoons pallet bed, een pallet bed van 140×200 centimeter of een kinderbed maakt, pallets zijn zeer veelzijdig in gebruik en erg stevig. Bij een pallet bed hoef je niet bang te zijn dat je door het bed zakt en een pallet bed maken is erg hip.

Een bed van pallets zelf maken stelt je ook in staat om je eigen design te kiezen, zodat je niet gebonden bent aan de standaard designs die je in een woonwinkel of beddenzaak koopt. Met een bed op pallets heb je daarom je eigen unieke bed die je nergens anders zult tegenkomen. En het grootste voordeel is natuurlijk dat je heel goedkoop aan pallets kunt komen. Hierdoor kost een zelf gemaakt pallet bed maar een fractie van de prijs van een bed die je in een winkel zou kopen.

Pallet bed maken

Pallet bed maken

Wil je gebruik maken van een van mijn Pallet bed bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Is zelf een pallet bed maken niet moeilijk?

Natuurlijk, de één is handiger dan de ander en weer een ander heeft een beter technisch inzicht. Toch is zelf een bed van pallets maken niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Als je helemaal niet handig bent of je hebt nog nooit zelf een meubelstuk gemaakt, dan kan het best een grote stap zijn om ineens je eigen bed zelf te maken. Maar laat je niet afschrikken door deze gedachte. Zelfs iemand met twee linkerhanden kan zelf een palletbed maken.

Het grote voordeel hiervan is dat je de pallets in zijn geheel kunt gebruiken. Hierdoor werk je met kant en klare stukken hout die je gemakkelijk kunt monteren. Uiteraard kun je ook de pallets uit elkaar halen en de planken voor een bed gebruiken, maar dan wordt het als wat moeilijker. Wel heb je dan veel meer mogelijkheden en kun je je bed ook een meer verfijnde uitstraling geven. Een pallet bed dat bestaat uit hele pallets, oogt wat robuuster en dat is nu net wat tegenwoordig helemaal in is.

De voordelen van zelf een bed van pallets maken

 1. Een bed van pallets zelf maken kan iedereen. Ook als je niet handig bent, zal het je met een beetje wilskracht zeker lukken om van pallets een mooi bed te maken.
 2. Je hoeft geen grote uitgaves te doen. Pallets kun je al heel goedkoop aanschaffen en er zijn zelfs plekken te vinden waar je pallets gratis kunt ophalen.
 3. Pallets zijn sterk. Niet voor niets worden pallets gebruikt voor het laden van honderden tot duizenden kilo’s vracht. Hierdoor zullen pallets sterk genoeg zijn om als bed te dienen.
 4. De industriële interieurstijl is tegenwoordig één van de bekendste woontrends. In dit interieur wordt veel met ruwe en natuurlijke materialen gewerkt. Een pallet bed past uitstekend in een industrieel interieur.
 5. Doordat pallets van natuurlijk materiaal zijn, heeft een pallet bed ook een natuurlijke en rustige uitstraling.
 6. De mogelijkheden betreffende de uitstraling en het design van je bed kun je helemaal zelf bepalen. Je kunt de pallets schilderen in elke kleur die je wilt of in de natuurlijke houtkleur laten.
 7. De hoogte van het bed bepaal je zelf. Slaap je bijvoorbeeld in een slaapkamer met schuine wanden? Dan kun je een bedbodem van één laag pallets maken. Wil je wat hoger liggen? Geen enkel probleem. Je maakt dan een bedbodem van een dubbele laag pallets.

De nadelen van zelf een pallet bed maken

 1. Over het algemeen zal een bed op pallets wat lager zijn dan een gekocht bed. Als het noodzakelijk is om in een hoger bed te slapen, bijvoorbeeld omdat je verzorging nodig hebt, dan is een bed van pallets misschien minder geschikt.
 2. Ben je niet handig en leidt de gedachte om zelf een bed te maken al tot nachtmerries? Dan is het misschien ook niet verstandig er aan te beginnen en zal het geld dat je in een beddenzaak spendeert voor jou geen probleem zijn.
 3. Bij een bed dat uit pallets bestaat is een goed matras onontbeerlijk. Het verschil met een bed uit de winkel is dat een palletbodem geen lattenbodem is en je daarom ook geen vering hebt. Je moet dus een matras aanschaffen dat ook de nodig vering kan geven.
 4. Maak geen bed van slechte kwaliteit of oude pallets. Bij slechte kwaliteit pallets zullen de pallets snel stuk gaan. Oude pallets zijn in het verleden nog dikwijls behandeld met een chemisch middel. Dit middel wil je vanwege je gezondheid niet in je huis hebben.

Wil je gebruik maken van een van mijn Pallet bed bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

De Europallet

Er zijn wereldwijd verschillende soorten pallets in omloop. In Europa wordt veelal gebruik gemaakt van de zogenaamde Europallet. Europallets zijn na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld door de Europese spoorwegmaatschappijen om goederenwagons gemakkelijker te beladen. Vanuit de Europese spoorwegmaatschappijen zijn twee instanties voortgekomen, namelijk EPAL en UIC.

Beide instanties voeren de controleprocedures uit voor de controle van Europallets en leiden het ruilsysteem dat er voor pallets bestaat in goede banen. EPAL is de meest bekende instantie die ook de standaard afmetingen en het uiterlijk van Europallets vast heeft gesteld. Een Europallet herken je dan ook doordat de naam EPAL of UIC in het hout van de pallet is gedrukt. Doordat Europallets altijd onder een zware kwaliteitscontrole hebben gestaan, zijn dit kwalitatief goede pallets om daar een Euro pallet bed van te maken.

Specificaties van de Europallet

Met de Europallet krijg je veel hout voor weinig geld. De Europallet bestaat uit vijf bovenplanken, drie onderplanken en drie dwarsplanken. De bovenzijde en onderzijde worden bij elkaar gehouden door negen klossen die bestaan uit geperste houtsnippers of uit massief hout. De drie onderplanken zijn afgeschuind om het oppakken met behulp van een heftruck of een pallettruck te vergemakkelijken. Ook de hoeken van de pallets zelf zijn afgeschuind om verwondingen aan de enkels te voorkomen.

De standaard afmeting van een Europallet is 800x1200x144 millimeter en heeft een draaglast van maximaal 1.500 kilogram.

In het Verenigd Koninkrijk wijkt de maat van een pallet af. Hier wordt uitsluitend gebruik gemaakt van pallets met een standaard afmeting van 1000×1200 millimeter. Op de buitenste linker en rechter klos staat de naam EUR, EPAL of EIC en op de middelste klos is de naam van de fabrikant aangebracht. Je weet dus dat je met een Europallet de beste pallet in huis hebt gehaald, die voldoet aan hoge standaarden.

Een Europallet mag als deze beschadigd is, ook enkel worden gerepareerd door erkende bedrijven. Je Euro pallets bed is met Europallets daarom ook van de hoogste kwaliteit. 

Behandeling van Europallets

Als je een Europallet bed wilt maken, dan vraag je je natuurlijk af uit welke houtsoort je bed bestaat. Natuurlijk kun je een bed kopen in prachtige en dure houtsoorten, maar dit zal zeker ook de prijs beïnvloeden. Europallets zijn gemaakt van vurenhout. Vurenhout is afkomstig van de fijnspar.

Normaal gesproken is dit een duurzaam hout, al zal dit voor een Europallets bed niet zo heel veel uitmaken, omdat een bed niet blootstaat aan de verschillende weersomstandigheden. Toch zijn de vurenhouten pallets behandeld. Dit is noodzakelijk, omdat pallets de hele wereld over reizen.

Veel landen stellen hoge eisen aan hout dat het land binnenkomt, want als er schadelijke organismen of insecten in het hout zitten kan dit grote gevolgen hebben voor de biodiversiteit in een bepaald land. In het verleden werden Europallets daarom chemisch behandeld om alle organismen en insecten in het hout te doden. Tevens wordt er de levensduur van het vurenhout mee verlengd. Maar chemische behandeling is niet heel milieuvriendelijk. En ook als je een pallet bed maakt en je gebruikt chemisch behandelde pallets, dan haal je ook deze voor de gezondheid schadelijke chemische middelen in huis.

Pas daarom altijd op met oudere Europallets van voor 2016. Vanaf 2016 is een chemische behandeling voor Europallets verboden. In plaats daarvan ondergaan Europallets een warmtebehandeling, ook wel een fytosanitaire behandeling genoemd. De houtkern wordt voor een half uur verwarmd op een temperatuur van 56° Celsius, wat voldoende is om alle organismen het hout te doden. Bij aanschaf van nieuwere Europallets weet je dus zeker dat je pallets niet chemisch zijn behandeld.

Wil je gebruik maken van een van mijn Pallet bed bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Zelf je pallets behandelen

Ga je zelf bed maken van pallets, dan is het nodig om je pallets nog wel zelf te behandelen. Vurenhout heeft de eigenschap om gemakkelijk te versplinteren. Dit wil je natuurlijk niet bij een houten pallets bed. Heel belangrijk is het daarom om voordat je pallets voor een bed gaat gebruiken, de pallets goed gaat schuren. Dit voorkomt splinters. Dit zal wel het meeste werk zijn, maar het is de moeite waard.

Tevens zorg je ervoor dat als je de pallets verder gaat behandelen, verf of lak beter zal hechten. Je kunt nadien je pallets schilderen in een kleur naar wens, maar je kunt ook de authentieke kleur behouden. In dat geval gebruik je een lak of een beits. Voor een doorleefde uitstraling gebruik je een white wash verf. Zo creëer je een Europallet bed die al uit oude tijden lijkt te stammen. Met het behandelen van de pallets zorg je er ook voor dat de levensduur van je bed van pallets verlengd wordt. 

Pallets uit elkaar halen

Er zijn verschillende methodes om een bed van pallets te maken. Normaliter en wat ook gemakkelijker is, is om hele pallets voor je pallet bed te gebruiken. Ben je wel wat handiger en creatiever? Dan kun je ervoor kiezen om de pallets uit elkaar te halen om zo de planken voor je bed van pallets te gebruiken.

Het demonteren van pallets moet je vooral voorzichtig doen. Spijkers zitten meestal goed in het hout verwerkt en als je de spijkers probeert te verwijderen, loop je het risico dat het hout zal gaan splijten of scheuren. Probeer daarom eerst voorzichtig met de achterkant van een hamer om de spijkers uit het hout te trekken. Als je merkt dat het hout gaat scheuren, probeer dan op een andere wijze een pallet te demonteren. Er zijn namelijk plankentrekkers op de markt die het je een stuk gemakkelijker maken om een pallet uit elkaar te halen. Gebruik absoluut nooit een breekijzer. Een breekijzer zal je planken onherstelbaar beschadigen.

Een pallet bed kopen

Heb je besloten om niet zelf zelf bed maken van pallets, dan kun je ook een pallet bed kopen. Het gebruik van meubels van pallets heeft een enorme vlucht genomen en is momenteel zeer trendy. Een bed van pallets past ook heel goed in de tegenwoordig populaire industriële woonstijl. In principe is het mogelijk om al je meubels in pallets te verkrijgen. Er zijn woonwinkels die palletmeubels verkopen, maar er zijn ook ondernemingen die zich helemaal gespecialiseerd hebben in het maken en verkopen van palletmeubels.

Ga je een pallet bed kopen, dan scheelt dit je het werk van het zelf maken van een pallet bed. Dit is vooral een optie als je echt niet handig bent en je toch graag een pallet bed wilt. Maar zelf een bed van pallets in elkaar zetten zal je wel meer voldoening geven en misschien krijg je de smaak wel te pakken, zodat je meerdere meubels van pallets gaat maken.

Een pallet bed kopen heeft zowel een voor als nadeel ten opzichte van zelf een pallet bed maken. Het voordeel is dat je snel klaar ben want het is bestellen en een dag later komt je pallet bed binnen. Het grote nadeel is dat je echt heel veel betaald voor een pallet bed naar mijn mening veel te veel.

Nieuwe of gebruikte pallets?

Ga je een houten pallets bed maken, dan heb je de keuze om te kiezen voor nieuwe pallets of gebruikte pallets. Als een authentieke en doorleefde uitstraling voor jou heel belangrijk is, dan kom je al snel uit bij gebruikte pallets.

Hoewel pallets door de verkopende partij meestal wel geselecteerd worden op kwaliteit, moet je zelf wel goed de pallets bekijken. Gebruikte pallets kunnen beschadigd, nat, vuil of ruw zijn.

Houd wel in gedachten dat je de pallets zelf nog moet behandelen, zoals het opschuren en schilderen of lakken. Maar als een gebruikte pallet er echt niet mooi uitziet, koop hem dan niet. Laat beschadigde gebruikte pallets helemaal links liggen.

Wil je een mooi strak Europallet bed die je zelf van een leuke kleur voorziet? Kies dan voor nieuwe pallets. Je hebt dan zeker de beste kwaliteit pallets die je zelf helemaal kunt schuren en beschilderen of lakken.

Waar koop je pallets?

Er zijn allerlei manieren om aan je pallets te komen. Er zijn handelsbedrijven die regelmatig pallets over hebben en er misschien graag van af willen. Voor jou zal dit een kans zijn om misschien gratis aan pallets te komen. Goedkoper kun je je pallet bed niet krijgen!

Maar ook als je pallets koopt, zul je nog steeds niet veel betalen als je dit vergelijkt met een bed uit een beddenwinkel. In sommige bouwmarkten worden vooral nieuwe pallets verkocht, maar er zijn ook genoeg bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in de verkoop van gebruikte en nieuwe pallets. Met een zoektocht op internet kom je al een heel eind. Een ding is zeker. Pallets voor je bed kun je altijd goedkoop aanschaffen.

Wil je gebruik maken van een van mijn Pallet bed bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Stappenplan zelf een bed maken van pallets

 1. Bouwtekening maken of kopen
 2. Meten
 3. Hout behandelen
 4. Bed bodem in elkaar zetten
 5. Hoofdeinde
 6. Schilderen
 7. Breng matras aan

Uiteraard heeft iedereen de vrijheid om zelf een bed te maken van pallets naar eigen idee. Dit stappenplan betreft een bed die door iedereen, zelfs de leek gemaakt kan worden. Er zijn mogelijkheden genoeg om dit basismodel zelf naar eigen smaak of wensen aan te passen.

Stap 1: bouwtekening maken of kopen

Even wat pallets kopen en dan een bed in elkaar zetten kan, maar veel mensen hebben toch behoefte aan een kleine handleiding. Het beste werkt dit aan de hand van een bouwtekening. Bij het tekenen van je bed leg je het bed dat je in je gedachten visualiseert vast op papier en dat geeft je enige houvast. Een ander voordeel is dat je op je bouwtekening alle maten kunt noteren en deze dus niet vergeet. Met behulp van onze palletgids ben je gelijk klaar en heb je alle inspiratie die je maar kunt bedenken

Stap 2: Meten

Het belangrijkste van dit hele proces is misschien wel het meten, want ‘meten is weten’. Begin hierbij eerst met het opmeten van het matras. Dit zijn meestal standaard maten, zoals 70 of 90×200 centimeter voor een éénpersoonsbed of 140, 160 of 180×200 centimeter voor een tweepersoonsbed. Aan de hand hiervan kun je ook bepalen hoeveel pallets je nodig hebt.

De pallets gebruik je in de lengterichting van het matras. Als je twee Europallets gebruikt die in de lengte 120 centimeter lang zijn, dan heb je de 200 centimeter van de lengte van het matras al te pakken. In de breedte is een europallet 80 centimeter, dus met twee pallets in de breedte kun je een palletbed 140×200 en 160×200 centimeter maken. Bij een pallet bed 140×200 heb je overigens nog een kleine zijruimte.

Dit geldt ook over de lengte van het bed. Dit kun je gebruiken als nachtkastje. Je zou in principe genoeg hebben aan vier pallets voor de bedbodem. Maar als je een breder bed wilt, of een hoger bed, dan gebruik je meer pallets

Stap 3: Hout behandelen

Deze stap hoeft niet direct gezet te worden als je je bed pas wilt behandelen als het in elkaar is gezet. Vooral als je je bed gaat verven, kun je dit beter achteraf doen. Schuur de pallets goed op, zodat je in de toekomst geen last zult hebben van splinters. Daarna kun je de pallets schilderen of lakken.

Stap 4: Bedbodem in elkaar zetten

Nu moet je met stevige schroeven alle pallets met elkaar verbinden voor de bedbodem. Wil je een speciale maat, dan kan het zijn nog enkele pallets moet halveren. Een en ander hangt van je eigen wensen. Als je een hoger bed hebt, kun je behoefte hebben aan twee palletlagen als bedbodem, dan moet je ook de bovenste laat pallets met de onderste laag verbinden met schroeven.

Stap 5: Hoofdeinde

Met twee pallets (of meer als je een andere maat wilt) maak je het hoofdeinde. Zet daarvoor de pallets rechtop en verbind ze met elkaar. Het onderste gedeelte schroef je vast aan het uiteinde van de bedbodem.

Stap 6: Schilderen

Nu kun je het bed schilderen in de door jouw gewenste kleur. Een laag zal normaliter wel genoeg zijn, maar voor een goede dekking en gladde afwerking kun je ook een tweede laag aanbrengen. Schuur hiervoor de eerste laag lichtjes op.

Stap 7: Breng het matras aan

Nu leg je het matras op de bedbodem van je pallet bed en is je bed klaar. Als je hele brede zijranden hebt, kun je hier ook ook nog spulletjes opzetten of gebruiken als een soort van nachtkastje, Je bed is nu klaar, dus slaap lekker!

De smaak te pakken?

Zo zie je, je eigen bed maken van pallets is helemaal niet zo moeilijk. Nu kun je je bed trots aan iedereen laten zien en wie weet willen meerdere mensen een eigengemaakt bed bij je bestellen? Als je de smaak te pakken hebt, kun je ook overgaan tot het maken van andere meubels van pallets, zoals een kast, een bank of een tafel. Vraag daarom hier de palletgids aan, waarbij je inspiratie kunt opdoen en met behulp van bouwtekeningen allerlei meubels van pallets kunt maken. 

Wil je gebruik maken van een van mijn Pallet bed bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!