Het is voor veel dieren belangrijk om ze vanaf het najaar tot het vroege voorjaar bij te voeren. Dit omdat de weide dan veel minder gras oplevert. Zo hou je de dieren op krachten. Bijvoeren kan op verschillende manieren. Een van de goedkoopste en beste manieren is het geven van vers hooi. Dit bijvoeren doe je dan in een hooiruif.

Je kunt nu twee dingen doen een hooiruif kopen of een hooiruif maken hier kom ik verderop in dit artikel op terug.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hooi oogsten

Paarden hooiruif

Paarden hooiruif

Hooi is gedroogd gras dat gemaaid is. Dit gras wordt gemaaid op een weide, zeedijk, binnendijk, berm of slootkant. Nadat het gras goed is gedroogd wordt het geperst in balen of rollen.

De kwaliteit van dit gras is heel verschillend. De kwaliteit van bermgras langs een weg is het minst. Dit is dan ook niet aan te raden voor je dieren. Hooi van het malse weidegras daar zijn de dieren dol op.

Waarom is hooi bij voeren belangrijk?

Hooi bijvoeren is belangrijk omdat vers hooi veel grove vezels heeft. Deze vezels zijn goed voor de darmen en de magen.

Wat is een hooiruif?

Een hooiruif is een houten of stalen rek waar je hooi in kunt doen voor dieren die je bij wil voeren. Per diersoort heb je een verschillende afstand tussen de spijlen. Je hebt overdekte hooiruiven en hooiruiven die gewoon open zijn. De beste keuze voor in de weide is uiteraard een overdekte hooiruif.

Welke dieren moet je bijvoeren? Hoe?

In de onderstaande tabel een overzicht per diersoort. Niet 100% compleet maar wel de meest gebruikelijke dieren. Toevoegingen zijn altijd welkom zet ze maar onder dit artikel

Hooiruif per diersoort
Diersoort Hooiruif soort Extra omschrijving
Paard Paarden hooiruif
Koe Koeien hooiruif Zolang ze buitenlopen.  Daarnaast krijgen koeien kuilvoer
Schotse hooglander Koeien hooiruif
Ezel Hooiruif soort

 

Hooiruif voor kleinvee
Diersoort Hooiruif soort Extra omschrijving
Schaap Schapen hooiruif Zolang ze buitenlopen. Daarnaast krijgen ze schapenbiks
Geit Geiten hooiruif Zolang ze buitenlopen. Daarnaast krijgen ze geitenbiks
Alpaca  Alpaca hooiruif
Pony Schapen hooiruif
Ree Schapen hooiruif
Hert Schapen hooiruif

Zelf een hooiruif maken of kopen?

Zelf een hooiruif maken of toch maar liever kopen? Een voordeel van het kopen van een hooiruif is dat je er niks aan hoeft te doen dan alleen maar even bestellen. Het grote nadeel is dat een hooiruif erg duur is. Zelf een hooiruif maken is mijns inziens een betere optie.

Waarom een hooiruif zelf maken?

 1. Omdat je dan zelf bepaald hoe groot je de hooiruif maakt.
 2. De kosten zijn maar een fractie van de inkoopprijs
 3. Betere kwaliteit omdat je zelf voor de beste materialen kunt zorgen. (bij een koopartikel moet je de kwaliteit maar afwachten)

Hieronder zal ik de voor en nadelen laten zien zo kun je zelf een keuze maken

Voordelen van kopen

 1. Snel in huis en daardoor kunnen de dieren er gelijk gebruik van maken
 2. Geen gereedschap nodig

Nadelen van kopen

 1. Erg duur
 2. Geen invloed op de kwaliteit

Waar zou je kopen wanneer je daar voor kiest?

Als maken voor jou geen optie is en je toch liever mocht willen kopen dan maken kijk dan hier. Het is belangrijk dat je voor een bedrijf kiest dat betrouwbaar is en zijn levering en garantie voorwaarden goed zijn. Aan die beiden voldoet dit bedrijf.

Voordelen van zelf maken

 1. Beste kwaliteit. Dit bepaal je helemaal zelf
 2. Geen beperkingen wat afmetingen betreft omdat je dit ook zelf bepaald
 3. Heel goedkoop
 4. Makkelijk te maken met behulp van onze bouwtekeningen
 5. Gereedschappen heb je al in huis over het algemeen. Mocht je iets niet hebben kun je dit vast wel gebruiken van familie, vrienden of bekenden.
 6. Veel voldoening

Nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat tijd kwijt
 2. Bouwtekening nodig. Dit is geen enorm bezwaar want daar hebben wij een oplossing voor.
hooiruif kleinvee

hooiruif kleinvee

Hoe zelf een hooiruif maken? Volg dit stappenplan

Zelf aan de slag doe je door dit stappenplan te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Voor je gaat bouwen is het van belang om met het volgende rekening te houden.

 1. Locatie bepalen
 2. Gewenste afmetingen
 3. Bouwtekening zoeken
 4. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen

Wat is de gewenste locatie? Waar wil je dat de dieren worden bijgevoerd? In de weide of in de stal? Dit heeft invloed op de afwerking en het soort ruif die je kiest.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen

Wat zijn de gewenste afmetingen? Voor welk dier bouw je de ruif? Voor grote dieren zoals paarden heb je een hogere ruif nodig dan voor schapen of geiten. Dit spreekt voor zichzelf alleen heeft het invloed op de keuze die je maakt. Daarnaast is het van belang om te weten hoeveel dieren er gelijk aan de ruif mogen eten. Heb je een grote kudde schapen dan is het fijn dat de ruif ook lekker groot is. Zodat alle schapen aan bod kunnen komen. Niet dat je voor elk schaap een plekje moet hebben. Maar hou het niet te klein in dat geval.

Stap 1.3: Bouwtekening zoeken

Zoek de gewenste bouwtekening erbij. Druk deze af. Dan zie je op de tekening een materiaallijst staan. Deze lijst gebruik je om je materialen te bestellen. Zo vergeet je niets.

Stap 1.4: Materialen bestellen

Voor het bestellen van de materialen is het van belang om dit even goed uit te zoeken. Je kunt via internet heel makkelijk alles uitzoeken. Zo kun je de aanbiedingen bekijken die er zijn. Je kunt op materialen enorm besparen wanneer je het goed uitzoekt. Het voordeel van via internet bestellen is dat je materialen thuis worden afgeleverd.

Stap 2: Bouwen

Druk de bouwtekening af. Leg deze op je werkbank of hang hem op. Zodat je heel makkelijk kunt zien welke stappen je moet volgen. Werk op een vlakke vloer. Zorg dat je alle gereedschappen in buurt hebt. Zo werk je het fijnste. Vervolgens volg je de tekening stap voor stap. Zo kan het niet misgaan.

Stap 3: Afwerken

Tenslotte is het belangrijk om de ruif te beschermen tegen weersinvloeden.

Houten ruif

Een houten ruif kun je het beste beschermen met diervriendelijke buitenbeits. Deze beits zorgt er voor dat het vocht wel uit het hout naar buiten kan maar voorkomt intrekkend vocht.

RVS ruif

Als je een RVS ruif gaat maken dan is je ruif voldoende beschermd tegen weersinvloeden. De betere RVS soorten gaan levenslang mee.

Stalen ruif

Maak je een stalen ruif dan is het belangrijk om deze te laten galvaniseren. Dit kun je niet zelf maar moet je uitbesteden. Als je hier voor kiest moet je er op letten dat er gaten in de kokerprofielen zitten. Dit doe je omdat de temperaturen tijdens het galvanisatie proces enorm hoog oplopen. Daardoor kunnen kokers of buizen op barsten. Door een twee gaten te boren in elke afgesloten koker kan de warme lucht weg. Nog een voordeel is dat de binnenkant dan ook gegalvaniseerd wordt. Wanneer het alles goed gebeurd dan krijg je een garantie van 30 jaar.

Bouwtekeningen van een hooiruif

Met behulp van onze bouwtekeningen is het zelf maken van een ruif wel heel makkelijk geworden. Alle bouwtekeningen zijn voor zien van een handige materiaallijst zodat je de materialen in kunt kopen en daarna de stappen op de tekening kunt volgen. Voor direct toegang tot onze bouwtekeningen

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!