Home » Blog » Schommel » Een schommel zelf maken? Ontdek hier hoe!

Een schommel zelf maken? Ontdek hier hoe!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Vorige zomer vroeg mijn kleinzoon waarom ik nog geen schommel in mijn tuin had. Ik had op dat moment een sterke boom in de tuin staan en ik dacht in eerste instantie dat ik hier wel een schommel aan zou kunnen hangen. Zelf een schommel maken bleek toen nog even niet nodig, dacht ik. Een week geleden, dus een jaar later bleek de boom toch de strenge winter niet te kunnen doorstaan. Een schommel zelf maken bleek nu dus wel nodig te zijn, en daarom deed ik dit ook. Het resultaat verwerkte ik in een bouwtekening waar jij ook gebruik van kunt maken om zelf een schommel te maken.

Op de bouwtekening lees je hoe je zelf een schommel kunt maken en waar je precies rekening mee moet houden. In dit artikel vertel ik je onder andere waar jij op moet letten en hoe jij een zo mogelijk mooie schommel zelf kunt maken.

Beginnen met een schommel zelf te maken? Ga dan snel verder met het lezen van dit artikel!

Hoe kan ik zelf een schommel maken?

Zoals je waarschijnlijk al had verwacht is het eerste waar je bij een schommel zelf maken mee begint het maken van het houten frame. Ik raad je aan om zelf een frame te maken en niet te kiezen voor het ophangen van de schommel aan een boom. Je kunt vaak maar slecht rekenen op de kracht van een boom waardoor het zelf maken van een frame loont.

De bouwtekening vertel je precies hoe de verschillende balken moeten worden gemonteerd om een sterk frame te creëren. Middels diverse beugels en schroeven kan je vervolgens een schommel zelf maken. Als je kiest om een schommel zelf met een frame te maken in plaats van deze op te hangen van een boom zal je logischerwijs meer tijd kwijt zijn, maar de waarde van de schommel zal vele malen hoger zijn.

Een veilige schommel maken

Als je kind of iemand anders op de schommel aan het spelen is, is het belangrijk dat je kunt rekenen op de constructie van de schommel. Veiligheid staat voorop en daarom voel ik mijzelf ook verplicht om hier aandacht te besteden.

Probeer, in tegenstelling tot veel andere meubels, niet perse op zoek te gaan naar het goedkoopste hout om geld te besparen. Goedkoop hout kan soms een zwakke constructie als gevolg hebben. Zelf een schommel maken van goedkoop hout met als gevolg een zwakke constructie kan ervoor zorgen dat het gebruik van de schommel geen positief gevolg heeft. Investeer daarom wat meer geld in het hout en zorg ervoor dat de schommel een veilige constructie heeft.

Test diverse keren de kwaliteit van de constructie door hier veel gewicht op aan te brengen of door bijvoorbeeld aan de balk te gaan hangen.

Ten slotte adviseer ik je om de steunbalken van de schommel diep in de grond te verankeren. Dit kan op verschillende manieren waarvan cementeren het beste effect heeft. Het enige nadeel van cementeren is dat het er wat minder netjes uit zal zien, maar je kan wel rekenen op een stevige verankering. Een minder agressieve methode om je schommel te verankeren is door de balken door te laten lopen in de grond. Dit kost niet alleen meer tijd, maar ook kan je rekenen op een verminderde veiligheid.

Zelf een schommel maken met een bouwtekening

Een schommel zelf maken, dat doen we natuurlijk met een bouwtekening. Een bouwtekening die jij kunt vinden in mijn bouwtekeningenpakket in combinatie met nog tienduizend verschillende werktekeningen om je eigen meubels en natuurlijk een schommel mee kunt maken.

Ik ben van mening dat iedereen aan de slag kan met deze bouwtekeningen, dus aarzel niet en durf aan de slag te gaan!

Van het maken van een bank, stoel, tafel tot al je tuinmeubels. Met de bouwtekeningen uit dit bouwtekeningenpakket is het mogelijk!

Meer te weten komen over mijn bouwtekeningenpakket en de bouwtekeningen die hier allemaal in zitten? Lees er dan hier meer over!

Een schommel zelf maken
Een schommel zelf maken

Een schommel zelf maken doe je met goede bouwtekeningen

 

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.