Home » Blog » Deuren » Een schuifdeur maken

Een schuifdeur maken

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Denk je erover om zelf een schuifdeur te maken? Wees gerust: met een klein beetje handigheid doe je dat makkelijk zelf. En ik leg je uit hoe.

Mijn eerste schuifdeur maakte ik vanwege ruimtegebrek. Schuiven kost nu eenmaal minder ruimte dan openslaan. Inmiddels heb ik al heel wat schuifdeuren gebouwd, om allerlei redenen. En ik zeg je: of het nu een tussendeur of garagedeur is, een scheidingswand of kastdeur – zelf je schuifdeur maken heeft nogal wat voordelen.

Want je maakt hem precies in de afmetingen die je nodig hebt. Je hebt oneindig veel keuze in materiaal en afwerking. En je krijgt meer mogelijkheden voor montagesystemen.

Enne… niet onbelangrijk: je krijgt dan schuifdeuren die écht passen bij jouw unieke stijl.

Op deze pagina ontdek je alles wat er komt kijken bij het zelf maken van schuifdeuren:

  • Montagesystemen voor schuifdeuren
  • Hoe laat je schuifdeuren soepel lopen?
  • In 6 stappen naar een perfecte schuifdeur
  • Bouwtekeningen voor schuifdeuren
  • En nog veel meer handige tips & tricks

Meteen verder!

Waarom kiezen voor een schuifdeur?

Een schuifdeur is bij uitstek geschikt in kleine ruimtes. In kleine ruimtes die elk een eigen ingang hebben met een binnendeur, kunnen als de deuren ook nog eens openstaan ‘hokkerig’ ogen. Een schuifdeur heeft als voordeel dat je geen deur hoeft open te trekken en de deur nooit waardevolle ruimte in beslag neemt. Maar ook in grotere ruimtes kan een schuifdeur goed van pas komen. Grotere ruimte kun je met schuifdeuren heel stijlvol van elkaar afscheiden, zodat je een kamer-en-suite effect krijgt. Een schuifdeur kun je ook gedeeltelijk openschuiven. Zo verkrijg je toch de nodige privacy, maar door een kiertje kan bijvoorbeeld frisse lucht of daglicht vanuit een andere kamer binnen glippen.

Meer dan een room divider

Schuifdeuren hoeven niet enkel te dienen als afscheiding voor ruimtes of vervanging van binnendeuren. Met schuifdeuren kun je op eenvoudige wijze ook een inbouwkast maken. Ga je zelf een loftdeur maken voor een kast, dan heb je een volstrekt unieke kast op maat. Kleinere schuifdeuren zijn ook goed te gebruiken om minder mooie spullen te verbergen, zoals de televisie of de wasmachine. Schuifdeuren zijn dus heel veelzijdig. Met een zelfgemaakte schuifdeur breng je een unieke en heel persoonlijke sfeer in je huis.

Standaard schuifdeuren kant-en-klaar kopen of zelf maken?

Als je hebt besloten om één of meerdere schuifdeuren binnen in je woning neer te hangen, kom je voor de vraag te staan of je een kant-en-klare schuifdeur wilt installeren of dat je er zelf één gaat maken. Bij een bouwmarkt een heel systeem aanschaffen is wel de gemakkelijkste wijze. Je hebt dan de keuze om alle onderdelen los te kopen of een schuifdeuren zelfbouwset waar alle onderdelen bij zitten. Maar een dergelijke set is nooit uniek en zeker niet persoonlijk. Dit is wel het geval als je zelf een schuifdeur gaat maken. Jij bepaald dan uit welke houtsoort je schuifdeur bestaat, welk railsysteem en welk beslag. Verder kun je eventueel met panelen of als je durft met glas je deur personaliseren. Een unieke schuifdeur is het resultaat die je nergens anders zult aantreffen.

Schuifdeur maken
Schuifdeur maken

Voordelen van een zelfgemaakte schuifdeur

  1. Of je nu heel handig bent of juist niet, zelf een schuifdeur in elkaar zetten is een klusje dat gemakkelijk door iedereen uitgevoerd kan worden. Een goede bouwtekening kan hierbij een dankbaar hulpmiddel zijn.
  2. Een eigen gemaakte schuifdeur is persoonlijk, uniek en zul je niet in een andere woning tegenkomen.
  3. Een standaard kant-en-klare schuifdeur heeft standaard afmetingen. Als je zelf een schuifdeur maakt, dan kun je van de standaard afmetingen afwijken en de deur breder of smaller maken.
  4. Als je het slim aanpakt kun je voor een relatief laag budget je eigen schuifdeuren maken. Kant-en-klaar schuifdeuren hebben meestal een standaard prijs. Met een eigengemaakte schuifdeur kun je onder deze prijs uitkomen.
  5. Met een kant-en-klare schuifdeur heb je weinig keuze in materiaal. Met je eigen gemaakte schuifdeur heb je onbeperkte keuze uit allerlei houtsoorten.
  6. Er zijn verschillende soorten railsystemen. Bij een schuifdeurset ben je gebonden aan het railsysteem dat hierbij geleverd wordt. Bij je eigen gemaakte schuifdeuren bepaal je zelf welk railsysteem je voor je schuifdeuren neemt.
  7. Hetzelfde geldt ook voor details, zoals het deurbeslag. Jij bepaald zelf welk deurbeslag en welke details jij op je schuifdeuren wilt aanbrengen.

Nadelen van een zelfgemaakte schuifdeur

Je kunt bij een eigengemaakte schuifdeur profiteren van verschillende voordelen, maar uiteraard kunnen er ook nadelen aan kleven:

  1. Ben je echt niet handig bent, dan kan een standaard schuifdeurset misschien handiger zijn. Er is een handleiding bijgeleverd, zodat je stap voor stap de schuifdeur gemakkelijk in elkaar zet.
  2. Zelf een schuifdeur in elkaar zetten gaat het gemakkelijkste met hout. Als je een schuifdeur van een ander materiaal wilt, zoals glas of metaal, dan is dit lastig om zelf te maken.
  3. Een goede voorbereiding voordat je de schuifdeuren gaat maken is essentieel. Daarbij is het verstandig om eerst een tekening te maken. Niet iedereen heeft hier expertise in, ondanks dat een tekening niet moeilijk hoeft te zijn. In dit geval kan een schuifdeurset handig zijn, want de tekening en bouwinstructie is hier bijgeleverd.
  4. Je moet in het bezit zijn van het juiste gereedschap. Met een kant-en-klaar zet zijn veel onderdelen reeds in elkaar gezet en hierdoor heb je geen uitgebreide gereedschapsset nodig.
  5. Je eigen schuifdeuren op maat maken vergt meer tijd dan een kant-en-klare schuifdeurset in elkaar zetten.

    Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Uit welke onderdelen bestaat een schuifdeur?

Een schuifdeur bestaat uit verschillende onderdelen. Ten eerste natuurlijk de schuifdeur zelf. Aan jou de keuze of je hier een standaard kant-en-klare deur voor koopt of dat je ook de deur zelf gaat maken. In dat geval heb je ook planken of panelen nodig om de deur in elkaar te zetten. Het belangrijkste onderdeel aan een schuifdeur is het railsysteem. Er zijn verschillende soorten railsystemen en daarbij heb je ook de keuze uit een hangend of rollend railsysteem. Het spreekt voor zich dat bij een hangend railsysteem, de schuifdeuren aan de wand of het plafond hangen en bij een rollend railsysteem de schuifdeuren op wieltjes lopen.

Voor welk railsysteem je ook kiest, om de schuifdeur soepel te laten glijden, zul je aan de bovenkant of onderkant ook geleiders moeten aanbrengen. Denk ook even aan een softclose systeem, waarmee voorkomen wordt dat de schuifdeur hard tegen het einde van de rail en de muur stoot. Een deurbeslag hoort uiteraard ook op een schuifdeur om de deur gemakkelijk open en dicht te schuiven. Moet de schuifdeur ook op slot kunnen? Dan hoort hier een speciaal schuifdeurslot op.

Een houten schuifdeur

Bij het zelf een schuifdeur maken heb je alle vrijheid om zelf je materiaal te kiezen. Normaliter zullen de meeste mensen kiezen voor hout. Hout is gemakkelijk te bewerken en op maat te maken. Maar welke houtsoort is het meest geschikt? Bij de bouwmarkt zijn kant-en-klaar meubelpanelen te verkrijgen dat vaak bestaat uit MDF of hardboard. Dit is gemakkelijk bewerkbaar materiaal en je kunt de panelen kopen in standaardmaten, zodat je er zelf niet teveel aan hoeft te zagen.

Multiplex is ook een veelgebruikt materiaal voor schuifdeuren. Dit zijn meestal grotere platen, maar dit materiaal kan goedkoop overkomen. Het mooiste is een authentieke schuifdeur van massief hout. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, van goedkoop hout tot heel duur hout die meestal in planken zijn aan te schaffen. Koop wel planken die voorzien zijn van een groef, zodat je de planken gemakkelijk aan elkaar kunt lijmen en jezelf geen groeven hoeft te frezen.

Loftdeur maken
Loftdeur maken

Een schuifdeur van andere materialen

Wil je geen houten schuifdeuren, dan ben je meestal afhankelijk van een kant-en-klare deur. Een metalen deur bijvoorbeeld, staat schitterend en heeft een eigen karakter, maar is lastig om zelf te bewerken. Hetzelfde geldt voor een volledig glazen schuifdeur. Een glazen schuifdeur heeft als voordeel dat het daglicht van de ene kamer toch doorschijnt naar de andere kamer en je krijgt met een glazen schuifdeur een open en ruime uitstraling. Glazen schuifdeuren zijn daarom ook heel geschikt voor kleinere ruimtes en zien er zeer stijlvol uit. Een volledig glazen schuifdeur zul je kant-en-klaar moeten aankopen. Verwerk je glas in een houten schuifdeur, dan is het wel mogelijk om de schuifdeur zelf te maken.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Een steigerhouten schuifdeur

Het gebruik van steigerhout in het interieur is momenteel razend populair. Steigerhout zijn planken die gebruikt worden op bouwwerven voor steigers. Deze planken hebben alle weersomstandigheden doorstaan en zijn zeer intensief gebruikt. Steigerhout is in aanraking geweest met cement, verf, bakstenen en gereedschap en is daardoor zichtbaar gebruikt met butsen en krassen. Als steigerplanken worden vervangen en hergebruikt wordt het grove vuil verwijderd, maar je blijft zien dat het gebruikt hout is. Dit is wat steigerhout juist zijn charme geeft. Nadien wordt steigerhout voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals meubels en tuinmeubels, maar je kunt ook steigerhout aanschaffen om daar je schuifdeur van steigerhout mee te maken.

Een steigerhouten schuifdeur is robuust om te zien, het hout is zeer gemakkelijk te bewerken, op maat te maken en gemakkelijk in onderhoud. Omdat je steigerhout opnieuw gebruikt, draag je ook een steentje bij aan het milieu. Een schuifdeur van steigerhout is een volstrekt unieke schuifdeur met een heel eigen karakter.

Steigerhouten schuifdeur zelf maken
Steigerhouten schuifdeur zelf maken

Verschillende montagesystemen voor schuifdeuren binnen

Het railsysteem voor de schuifdeur is een zeer belangrijk onderdeel. Hierbij zijn verschillende montagesystemen te verkrijgen. Elk systeem heeft weer zijn eigen voor- en nadelen.

Hangende schuifdeur

Een hangend schuifdeur is het meest gekozen systeem. De naam zegt het al, de schuifdeuren hangen aan een rail die aan de bovenzijde van de schuifdeur wordt gemonteerd. Aan de onderzijde wordt meestal een geleider geplaatst, zodat de schuifdeur op zijn plaats blijft.

Onderlopende of rollende schuifdeur

Bij een rollende schuifdeur is de rails op de vloer gemonteerd en wordt de schuifdeur geopend en gesloten, doordat de onderzijde op wieltjes over de rails loopt. Vaak zijn de wieltjes in de onderzijde in de deur gefreesd. Om de schuifdeur op zijn plaats te houden wordt aan de bovenzijde van de schuifdeur een geleider geplaatst.

Schuifdeur met onzichtbare rails

Een schuifdeur met onzichtbare rails ziet er heel strak uit omdat het railsysteem niet zichtbaar is. De rails wordt aan de achterzijde van de deur bevestigd en dit kan zowel een hangend als rollend systeem zijn. Enkel de schuifdeur is zichtbaar, zodat je je niet aan een lelijk railsysteem hoeft te ergeren.

Schuifdeur in de wand

Dit schuifdeursysteem is niet voor elke ruimte mogelijk, want de muren moeten hier geschikt voor zijn. Als schuifdeuren geopend worden, schuiven ze normaliter voor de wand langs. Bij dit systeem schuif je de schuifdeuren in de wand. In principe zul je een dubbele muur moeten hebben waar dan ook nog eens de schuifdeur inpast. Op deze manier zullen schuifdeuren in het geheel niet zichtbaar zijn als ze volledig zijn geopend.

Schuifdeur in een verlaagd plafond

Wanneer je het railsysteem van een schuifdeur verwerkt in een verlaagd plafond, dan krijg je ook een hele strakke uitstraling. Het lijkt alsof de schuifdeuren in verbinding met het plafond staan. Uiteraard moet het plafond hier wel voor aangepast worden en moet het railsysteem worden weggewerkt in de loze ruimte tussen het originele en verlaagde plafond.

Symmetrische schuifdeuren

Heb jij twee schuifdeuren en de behoefte om je schuifdeuren tegelijkertijd te openen en de sluiten? Dit kan met een speciaal railsysteem waarbij de deuren door middel van een kabel met elkaar verbonden zijn. Open je één deur, dan zal ook de andere deur zich openen. Misschien niet altijd een even ideaal systeem, maar het systeem bestaat en als je wilt kun je er gebruik van maken.

Parallelle schuifdeuren

Je hebt ruimte om voor een opening twee schuifdeuren te plaatsen, maar aan één zijde van de wand is niet breed genoeg om een schuifdeur langs te laten lopen? Dan zul je beide schuifdeuren langs één zijde van de wand moeten laten lopen. Dit kan met parallelle schuifdeuren. Hiervoor gebruik je een dubbel railsysteem. De deuren worden zo voor elkaar geplaatst en meestal zijn de deuren net als symmetrische schuifdeuren met elkaar verbonden. Je hoeft maar één deur te openen of te sluiten en de andere deur gaat direct mee.

Railsysteem schuifdeur

Ophangsysteem
Ophangsysteem

Bovenstaande schuifdeursystemen hebben voornamelijk te maken met de wijze van monteren van het railsysteem. Hangende schuifdeuren worden het meeste gekozen. Hierbij hangt de rails in het zicht. Wanneer je dit een probleem vindt, kies dan voor een ander schuifdeursysteem waarbij de rails verborgen is.

Een rails in het zicht hoeft niet direct een probleem te zijn. Er zijn namelijk zeer fraaie railsystemen verkrijgbaar die juist wat extra’s aan de deur geven en mede de uitstraling bepalen. De klassieke rails met een katrol zijn hier een voorbeeld van. Een dergelijk railsysteem past uitstekend in bijvoorbeeld een industrieel interieur of bij een robuuste schuifdeur van steigerhout. Er zijn ook systemen waarbij je enkel een metalen koof ziet hangen. De wieltjes waarmee de schuifdeur in beweging kan komen zitten in de koof verwerkt. Dit is meer geschikt als je een strakke uitstraling wilt verkrijgen. Dit geldt ook bij de geleiders aan de onderzijde.

Het mooiste is het als de wieltjes in de onderzijde van de schuifdeur zitten gefreesd of onzichtbaar in de rails lopen.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Extra mogelijkheden voor een railsysteem

Een railsysteem alleen is niet voldoende, tenminste als je je schuifdeuren comfortabel wilt gebruiken zonder schade aan je schuifdeuren en muren te willen veroorzaken. Een soft-close systeem is daarbij onmisbaar. Zo loop je nooit het risico dat je de schuifdeur met een harde klap tegen de muur laat klappen of dat de schuifdeur uit de rails schiet.

Je kunt de schuifdeur gemakkelijk terugschuiven, maar zal hierbij iets geremd worden en hierdoor langzaam op zijn plek vallen zonder de wand of de schuifdeur te beschadigen. Wil je een wat langere rails installeren dan de standaardlengte van de rails? Dit is ook mogelijk. Je gebruikt dan twee of meer rails, die je verbindt met een zogenaamde railconnector. Je schuifdeur zal dan soepel langs de overgang naar de andere rails lopen.

Schuifdeursystemen van de bouwmarkt

Wil je snel en gemakkelijk een loftdeur maken, dan is een bezoekje aan een bouwmarkt voldoende om alle onderdelen bij elkaar te verkrijgen. Je hebt dan een complete schuifdeur en een railsysteem voor een zeer redelijke prijs. Het assortiment van de bouwmarkten Praxis en Gamma is enigszins vergelijkbaar en bestaan uit schuifdeuren van grote deurfabrikanten. Ikea staat er om bekend dat zij een collectie eigen schuifdeursystemen heeft.

Schuifdeuren Praxis

Praxis heeft een grote collectie van zowel binnen- als buitendeuren. Met de speciale online configurator kun je je eigen binnendeur samenstellen. Vreemd genoeg gaat dit alleen om openslaande binnendeuren. Maar ga je zelf je loftdeur maken, dan kom je er ook zonder configurator wel uit. Praxis heeft een groot assortiment kant-en-klare schuifdeuren in allerlei maten van het merk CanDo. Het zijn allen gladde volspaan schuifdeuren met een witte grondlaag, zodat je de schuifdeur zelf de gewenste kleur kunt geven.

Er zijn drie hoogtes: 201,5 centimeter, 211,5 centimeter en 231,5 centimeter. In de breedte heb je een keuze tussen de 78 centimeter en 103 centimeter. Het zijn dus echte standaard op schuifdeuren zonder opsmuk. Er is niet een hele grote keuze in het aantal railsystemen. Er is een systeem met deurscharnieren die over een rail lopen, een systeem met een katrol en een railsysteem die is weggewerkt in een afwerkkoof. Verder kunnen de schuifdeuren van de Praxis met een Lips schuifdeur cilinderslot worden afgesloten. Praxis heeft geen andere merken schuifdeur sloten in het assortiment.

Schuifdeuren Gamma

Betreffende het aantal merken heb je met de schuifdeuren van Gamma iets meer keuze. Maar het aantal deuren in verschillende maten is wel zeer beperkt. Zo zijn de CanDo schuifdeuren van Gamma enkel in de standaardmaat 90×210 centimeter. En dit zijn ook enkel schuifdeuren van hardglas.

Houten schuifdeuren van CanDo heeft de Gamma niet in haar assortiment. Verder heeft Gamma ook schuifdeuren van het merk Grosfillex. Dit zijn PVC deuren in de kleuren wit of grijs. Met deze PVC deuren heb je een keuze uit verschillende maten.

Gamma heeft wel een wat groter assortiment aan onderdelen voor de rails en geleiders. Wil je een zeer opvallende rail voor je schuifdeur, reken er dan niet op dat je bij de Gamma een spectaculair ontwerp zult vinden. Het zijn ook veelal rails zonder wieltjes, dus vooral ook letterlijk een schuifrail zonder wieltjes. Het risico hierbij is dat na verloop van de tijd de schuifdeur wat stroef gaat lopen.

Schuifdeuren Ikea

De schuifdeuren van Ikea zijn van de eigen Ikea collectie met de typische Zweeds namen. Ikea heeft vooral veel deurpanelen in het assortiment. Het zijn schuifdeuren die als room divider gebruikt kunnen worden, maar die je ook kunt plaatsen in een Ikea inbouwkast. De panelen zijn standaard van hardboard in houtkleur, maar de panelen kunnen ook voorzien zijn van een folie om de schuifdeur een fraaie hoogglans uitstraling te geven. Hierbij heb je dan een keuze uit verschillende kleuren.

De meeste schuifdeurpanelen van Ikea zijn modern en daarmee zonder handgrepen te bedienen. De schuifdeuren krijgen dan een zeer strakke uitstraling. De Ikea schuifdeuren zijn normaliter een compleet pakket, waar de rails is inbegrepen. Ook de rails is subtiel verborgen en niet zichtbaar. Je hebt bij Ikea een keuze uit schuifdeuren met verschillende afmetingen.

Schuifdeur maken inspiratie

Verschillende manieren voor het maken van je schuifdeur

Stappenplan zelf een eigen schuifdeur maken in 6 stappen

Zelf je eigen schuifdeur maken heeft natuurlijk veel meer dan dat je een schuifdeuren zelfbouwset bij de bouwmarkt gaat kopen. Je deur is dan uniek, veel robuuster en je verwerkt enkel de materialen erin die jij wilt. Het is wel verstandig om een kant-en-klare rails voor je zelfgemaakte schuifdeur aan te schaffen, want dit zelf maken vergt wat meer werk en vooral ook de nodige kennis. Omdat iedereen een deur op zijn eigen wijze kan maken is er niet één bepaald methode voor het maken van je eigen schuifdeuren. In dit stappenplan wordt uitgegaan van een schuifdeur dat bestaat uit houten planken. Maar uiteraard kun je ook een houten deurpaneel gebruiken of een heel andere methode toepassen. Stap:

  1. Tekening maken (schetsje)
  2. Meten
  3. Het buitenste frame in elkaar zetten
  4. De schuifdeur afmaken
  5. De afwerking
  6. De schuifdeur in de rails hangen

Stap 1: Tekening maken (schetsje)

Je hebt vast wel een idee van hoe je schuifdeur er ongeveer uit moet komen te zien. Het helpt echt als je dit visualiseert en vastlegt in een tekening. Dit hoeft geen ingewikkelde bouwtekening te zijn, het kan ook een simpele schets zijn. Zo kun je op je tekening per plank vastleggen wat de afmetingen moeten zijn. Al begrijp ik best dat je dit lastig vindt maar daar hebben we een oplossing voor dit komt later aanbod En daarbij komen we ook bij de volgende en misschien wel de belangrijkste stap in de voorbereiding: het meten.

Stap 2: Het meten

‘Meten is weten’ wordt er wel eens gezegd en dat klopt helemaal. Zonder goede maten heb je geen idee hoeveel hout je voor je schuifdeur nodig hebt. Meet hiervoor de hoogte en de breedte van het deurgat waar jij je schuifdeur voor wilt hangen. Je wilt de deuropening natuurlijk helemaal bedekt hebben, dus tel bij zowel de hoogte als de breedte zo’n 10 centimeter op. Wil je een hogere of bredere schuifdeur, dan is dit natuurlijk ook mogelijk. Vergeet ook niet de muur direct naast het deurgat op te meten. Je wilt natuurlijk wel dat je schuifdeur geheel geopend kan worden. Meet op of dit mogelijk is en schrijf de maten in je tekening.

Stap 3: Het buitenste frame in elkaar zetten

Als je de maten hebt, kun je ook uitrekenen hoeveel planken je nodig hebt. Van welk soort hout de planken zijn bepaal je natuurlijk zelf. Wel is het beste om voor de basisdeur, planken te kopen met een groef, zodat je ze als het ware in elkaar kunt klikken. Dit scheelt jou ook een hoop freeswerk. De planken voor het buitenste frame moeten geen groef te hebben. Je begint ook met het buitenste frame. Zaag de planken op de juiste afmetingen en zaag de planken in verstek, zodat je het geraamte voor je deur hebt. Op de wijze zoals jij wilt, kun je de planken met elkaar verbinden door ze te lijmen, te schroeven, te spijkeren, of als je handig bent met een zwaluwstaartverbinding aan elkaar te verbinden.

Stap 4: De schuifdeur afmaken

Nu je het geraamte hebt kun je er de planken met groef tegenaan brengen. Schroef al deze planken aan het frame en voor de stevigheid breng je ook houtlijm aan in de groeven. Je hebt nu een deur, met twee verschillende kanten. Een kant met zichtbare verticale planken en aan de andere zijde zie je ook nog het buitenste frame. Deze kant heeft juist de meeste charme en daar kun je nu een echte boerendeur van maken door in het midden nog een dwarsbalk te monteren. Je schuifdeur is dan verdeeld in twee vakken, waarin je diagonaal ook nog een dwarsbalk kunt plaatsen. Maar dit is uiteraard helemaal aan jezelf, wat jij het mooiste vindt.

Stap 5: De afwerking

Weet je al waar de handvatten komen en welk soort? Dan kun je hiervoor beter nu al de gaten voorboren, zodat je de verf of lak niet gaat beschadigen. Nu is het aan jou hoe je de schuifdeur wilt afwerken. Wil je het verven of lakken? Wel is het verstandig om de deur lichtjes op te schuren en afhankelijk van de houtsoort en verf, moet je deur nog in de grondverf zetten. Als de verf gedroogd is kun je de handvatten aan de schuifdeur monteren.

Stap 6: De schuifdeur in de rails hangen

Bij de rails die je hebt gekocht zit meestal wel een handleiding hoe je hier je schuifdeur aan moet bevestigen en hoe je de rails zelf aan de muur bevestigd. Als je aan de onderkant geleiders hebt, monteer deze dan ook en volg de handleiding van de rails hoe je de rails aan de muur bevestigd. Afhankelijk van het type rails hang je of boor je de schuifdeur in de rails. Nu kun je de deur testen of deze soepel genoeg loopt en heb jij je eigen schuifdeur gemaakt.

Een schuifdeur maken met behulp van een professionele bouwtekening

Wil je een schuifdeur maken, dan zijn er talloze verschillende methodes om je eigen schuifdeur in elkaar te zetten. Voor een professionele schuifdeur kun ook hier je bouwtekening downloaden. En misschien krijg je de smaak wel te pakken en wil je ook kasten, meubels of andere onderdelen zelf gaan maken? Hier vind je van vrijwel alles wel een bouwtekening. Je hoeft enkel maar de bouwtekening te downloaden en je kunt direct aan de slag!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Kopen of maken?

Twijfel je nog steeds wat je wil doen?

Voordelen kopen

  1. Snel in huis en geen tijd kwijt met zelf maken
  2. Geen gereedschappen nodig

Nadelen kopen

  1. Erg duur
  2. Beperkte mogelijkheden qua afmetingen
  3. Geen invloed op de kwaliteit

Waar zou je een schuifdeur kopen?

Wil je toch graag kopen? Kies dan voor een winkel die betrouwbaar is en ook kwaliteit levert. Je kunt natuurlijk naar een bouwmarkt gaan maar je kunt ook via internet zoeken naar een goed bedrijf. Dit bedrijf hebben we zelf goede ervaringen mee kijk hier

Voordelen van maken

  1. Beste kwaliteit
  2. Onbeperkt wat afmetingen betreft want dit heb je zelf in de hand
  3. Gereedschappen heb je al in huis als doe-het-zelver dus dat gaat het bezwaar niet kunnen zijn.
  4. Goedkoop
  5. Veel voldoening

Nadelen van maken

  1. Kost wat tijd
  2. Bouwtekening nodig maar hier hebben we zoals je hebt kunnen lezen een goede oplossing voor

Maak nu gebruik van mijn bouwtekeningen kijk hier!

Heb je nog vragen of opmerkingen laat dan hieronder een reactie achter

Meer van dit soort artikelen

7 reacties

  1. Hey, enige zorg die ik heb, met welk houtconstructie/soort weet je dat de schuifdeur nt zal scheeftrekken mettertijd. Zou de deur binnenin geluidswerend isoleren.schuifdeur zal in leefruimte hangen. Houten kader met daarop beide zijden houtbeslag. Liever zelf maken. Of geeft een gefabriceerde deurblad 100 zekerheid? Grtn Philip

  2. Beste Fred

    Wij zoeken oplossing voor trapopgang met schuifdeur icm glas of plexiglas voor licht.

    De Ikea schuifdeuren bv pax lopen op rails, boven hebben we wel idee hoe we dit kunnen bevestigen maar onderrail loopt voor een trap als struikelblok zijn, heeft u misschien een oplossing hoe we deze wel kunnen gebruiken?

  3. Bedankt voor het delen van deze informatie over het maken van een schuifdeur. Het lijkt mij handig om er een te maken in mijn woonkamer als afscheiding naar de keuken. Ik ben benieuwd of ik dit zelf kan realiseren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.