In dit artikel heb ik een speciale selectie gemaakt van houten speelgoed, namelijk voertuigen. Wat is er nu leuker dan dat je je eigen kind(eren) of kleinkind ziet spelen met speelgoed wat je zelf gemaakt hebt! Misschien zeg je: maar Fred, dat is toch wel een hele uitdaging? Hoe krijg ik dat voor elkaar met de juiste afstanden, juiste verhoudingen en de diameters? Wil jij ook zelf zo’n geweldige uitdaging aangaan? Lees dan snel verder, dan leg ik je helemaal uit hoe ook jij dit project succesvol kunt laten verlopen.
Houten speelgoed inspiratie video
Inhoudsopgave
Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!
Bakfiets
Zie je jou kind of kleinkind al crossen op deze zelfgemaakte bakfiets ofwel houten loopfiets? Helemaal zelfgemaakt van hout. Dat is toch fantastisch! Bovendien is het kwalitatief goed en nog duurzaam ook. Wat ik helemaal geweldig vind is dat je werkelijk waar van alles kunt vervoeren met deze bakfiets.
Zo kunnen kinderen hun speelgoed makkelijk meenemen, hebben zij hun eigen knuffel altijd bij de hand en kan de knuffel gezellig mee op een fietstochtje. Er kan zowel in huis als buiten met deze prachtige houten loopfiets gereden worden. En wat denk je ervan dat je hem personaliseert met de eigen naam?
Containerschip
Wel een heel uniek soort houten speelgoed is dit heuse containerschip! Daar kun je mee voor de dag komen! En wat nou zou leuk is dat er echt geladen en gelost kan worden. Doordat je het zelf van hout maakt is het degelijk en stevig materiaal en echt een must have voor eindeloos speelplezier! Zie jij het ook al voor je?
De houten meerpalen zet je op de wal. Een paar touwen aan de bolders van het schip en je kunt je schip stevig vast leggen. Maar wat als je voor anker gaat en je wilt toch de wal nog even bereiken? Dan hebben we nog een mooie houten boot. Tja, niet zomaar een boot, maar een echte houten reddingsboot die zowel mee aan boord kan als neergelaten kan worden wanneer het schip voor anker gaat en zo kun je toch nog even de wal bereiken. Natuurlijk zet je je reddingsboot dan even vast aan de bolders, anders is hij zo verdwenen in het woelige water.
Je denkt misschien: dat is voor mij echt te moeilijk, ik zie zoveel details, ik zou niet weten waar ik moet beginnen. Ho, ho, niet te snel zeggen dat dat niet gaat lukken. Ook jij kunt dit project succesvol afronden! In mijn bouwtekening van dit houten containerschip leg ik je stap voor stap uit hoe je dit containerschip kunt maken. Zeker weten dat je vrienden jaloers op je zullen zijn.
Container
Deze houten container is natuurlijk wel geen voertuig, maar ik dacht ik zet hem toch even in het rijtje erbij. Want als je het containerschip gaat maken is deze container natuurlijk onmisbaar. Deze houten container is voorzien van twee klapdeuren en dus lekker hol van binnen zodat je ze kunt vullen met allerlei lading.
Wat denk je van maïs? Misschien heb je nog wel wat maïskolven liggen. Pel de maïs dan van de kolven af, stop ze in een zak met gaatjes ofwel een net. Hang ze in de schuur en schud er af en toe even mee zodat de overige velletjes los komen van de maïs en netjes gescheiden worden. Laat de maïs goed drogen. Maar let op: stop de maïs nooit in een afgesloten zak, want dan gaat deze schimmelen. Uiteraard zijn er nog veel andere ladingen te bedenken. Denk eens aan lego, grintsteentjes of bruine bonen. Succes verzekerd voor eindeloos speelplezier!
Nog even over de bovenkant van de container. Het ronde wat je bovenop de container ziet is van staal gemaakt. Door dit staal op de bovenkant van de container te plaatsen wordt het laden en lossen met de containerkraan heel eenvoudig. De combinatie container en containerkraan krijgt hierdoor namelijk een magnetische werking. Ik zal jullie eerst eens meer vertellen over deze super handige mooie en unieke houten container kraan.
Container kraan
Ziet deze containerkraan er niet geweldig uit? Op de kade van de scheepswerf plaats je deze prachtige en echt werkende houten containerkraan. Onder aan de katrol van de kraan is een magneet bevestigd waardoor de containers gemakkelijk van het schip gehaald kunnen worden. De katrol is eenvoudig door kinderhanden te bedienen en door de wieltjes aan de onderkant is deze containerkraan gemakkelijk te verrijden. Zie jij het ook al voor je? De containerkraan rijd je naar het containerschip, met de magneet til je gemakkelijk een container uit het ruim en je zet de container op de kade.
Op de kade komt er iemand met de heftruck aanrijden die de containers op een vrachtwagen laadt. Wat natuurlijk ook kan is dat je de container direct vanuit schip op de vrachtwagen laadt. De containerkraan gebruik je sowieso in combinatie met de houten container inclusief het stukje staal. Maar voor optimaal speelplezier moet je daarnaast dan toch ook wel minimaal een schip bouwen of een vrachtwagen maken. In mijn bouwtekening van de containerkraan zie je precies welke materialen je nodig hebt om deze kraan te maken en welke stappen je moet volgen.
Heftruck
Een houten heftruck waarbij de voorvork omhoog en omlaag kan door te draaien aan de houten ‘wieltjes’. Heb je het schip geloste met je houten containerkraan? Dan kun je nu containers verrijden met de heftruck. Je steekt met de voorvork onder de container, je heft de container omhoog, rijdt er mee weg en laadt de container zo op de vrachtwagen. Rijden maar!!
Natuurlijk bepaal je zelf welke kleur je de heftruck geeft. Zo heeft een van mijn klussers onderstaande heftruck gemaakt en voorzien van een gele kleur. Net echt toch? De heftruck hóéft niet in combinatie met de andere houten voertuigen gebruikt te worden, maar het is wel erg leuk. Kies je er voor om alleen de heftruck te maken? Dan is het ook geweldig om dit te combineren met lego, of om bijvoorbeeld zelf houten veilingkisten in elkaar te timmeren. Ook daarin kan dan weer een lading naar keuze gestopt worden.
Misschien vraag je je nu af hoe dat precies in zijn werk gaat dat heffen met die voorvork. Als de heftruck bijna klaar is, stop je door de voorvork en het mechanisme daar boven een touw, zodat de katrol in werking gezet kan worden. Nu kan het heffen beginnen.
Vrachtwagen
En dan hier de houten vrachtwagen waar we het eerder in dit artikel al over hadden. Ziet hij er niet fantastisch uit? Soms zou ik nog wel eens heel even kind willen zijn. Lekker onbezorgd spelen met zo’n geweldige truck! De cabine zit vast aan de oplegger met een gesloten pengatverbinding.
Hierdoor kan de oplegger ten opzichte van de cabine scharnieren, maar kan niet los schieten. De zojuist genoemde containers passen prima op de vrachtwagen en maak je er natuurlijk even bij. En wat denk je van de maïs? Die kun je niet alleen gebruiken als lading, maar je kunt er ook prachtige weggetjes van maken met rotondes en speciale parkeerplekken voor vrachtwagens.
Misschien kan er van lego wel een tankstation gemaakt worden zodat er langs kant van de weg getankt kan worden. En wat denk je van die speelgoedboompjes voor de aankleding? Je kunt ze eenvoudig zelf maken van bloemisten ijzerdraad of je koopt kant en klare boompjes van kunststof.
Van hout kan natuurlijk ook, al is je boom dan wat minder fijntjes gevormd en dus grover. Wat nu net ook nog even in me opkomt, dat zijn de houten blokken. Daar zijn ook oneindig veel mogelijkheden mee. Je kunt ze gebruiken als vangrail, je kunt ze gebruiken om een loods of schuur mee te bouwen, en je kunt ze ook gebruiken als lading of als wegversperring. Met deze vrachtwagen zal je kind of kleinkind jouw levenslang dankbaar zijn.
Maar Fred, hoe maak ik dit houten speelgoed?
Ben je enthousiast geworden na het lezen van dit artikel? Wil jij ook graag zo snel mogelijk aan de slag om van die mooie houten voertuigen te maken? Ga dan snel naar www.fredsbouwtekeningen.nl zodat je deze week nog aan de slag kunt. In mijn bouwtekeningen leg ik je precies uit, hoe jij deze houten voertuigen kunt maken. Zo hoef je niet te puzzelen over de juiste verhoudingen, diameters of afmetingen. Wil je mij even laten weten of het gelukt is? Ik ben altijd heel erg blij met foto’s van succesvolle projecten!
Hoe weet ik dan welke materialen ik nodig heb voor houten speelgoed?
Heel begrijpelijk dat je dit graag wilt weten. Iedere bouwtekening is voorzien van een handige materiaallijst waarin je precies af kunt lezen welke materialen je nodig hebt. Misschien heb je zelf het meeste al in je schuur en anders snel even een ritje naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt. Let wel op dat je de nieuwste versie van Adobe download, anders wordt de materiaallijst soms niet goed weergegeven. De nieuwste versie van Adobe kun je ook gemakkelijk downloaden via mijn website
Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!
Eén reactie
Ik zoek een bouwtekening van een loopfietsje jasper.
Alleen de tekening dus geen compleet boek.