Home » Blog » Speelgoed » Speelhuisje bouwtekening: maak zelf een droomhuis voor je prinses of piraat

Speelhuisje bouwtekening: maak zelf een droomhuis voor je prinses of piraat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Waar kun je niet zonder bij het bouwen van een speelhuisje? Bouwtekening! Waarom die zo belangrijk is, leg ik zo uit.

Want eerst wil ik je feliciteren met je plannen. Hoezo? Omdat ik uit ervaring weet wat een enorm leuk project een speelhuisje is. Niemand is zo blij en dankbaar als een kind.

Stel het je maar voor: je kleine meid of jongen loopt nietsvermoedend de tuin in. En daar staat jouw met zorg gemaakte speelhuisje te pronken. Zie je die blij verraste blik al voor je? (Ik zal het ontkennen als iemand me erop aanspreekt, maar mogelijk vloeiden er bij mij enkele tranen.)

Afijn. Voor het zover is, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. In de eerste plaats veiligheid.

Veilige constructies zijn altijd belangrijk. Maar bij bouwsels voor kinderen nóg meer. Maak je zonder goed plan een speelhuisje, dan loop je het risico dat het onveilig of instabiel wordt. En je wilt niet dat je kind letsel oploopt. Daarom mijn dringende advies: gebruik voor het speelhuisje een bouwtekening.

Een ander ding is: welk thema geef je het huisje? Ridders, piraten, prinsessen? Bouw je er een veranda aan of zelfs een glijbaan? Zelf vond ik afwerken het leukste onderdeel van de klus, al m’n creativiteit kwam van pas. Maar wel handig om al vooraf te bedenken wat je doet.

Al met al geeft een speelhuisje net iets meer werk dan de meeste andere projecten op deze site. Maar de blijdschap van je kind is de mooiste beloning.

Veiligheid voorop, alles voor veilig spelen

Bij het maken van een speelhuisje, zal je aan een aspect veel meer aandacht moeten besteden dan normaal. Welk project je ook doet, de veiligheid is belangrijk. Maar nu hebben we te maken met iets waar je nog meer op de veiligheid moet letten. Als jij zonder een speelhuisje bouwtekening een huisje zou maken dat onveilig of instabiel zou zijn, is de kans aannemelijk dat je kind letsel kan oplopen.

Door zelf goed op de veiligheid te letten en niets aan het toeval over te laten, kan je met de speelhuisje bouwtekening een veilig huisje bouwen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken dat je kind schade kan ondervinden, jouw speelhuisje is veilig gemaakt.

De speelhuisje bouwtekening helpt je hier deels bij. Een aanzienlijk deel, draag jij zelf zorg voor. Zo zal jij toch echt zelf al het hout goed moeten schuren, hier kan geen speelhuisje bouwtekening jou bij helpen. Je zou weliswaar bij de bouwmarkt al het hout al goed kunnen laten schuren, alleen is dit niet altijd mogelijk.

Ik kies er daarom altijd voor om zelf te schuren. Andere mensen het schuurwerk laten doen is een optie, maar zelf doe je het vaak nauwkeuriger en is het nog gratis ook. Je tijd moet je wel in het schuren stoppen, want dan ben je zeker van een veilig object.

Speelhuisje bouwen
Speelhuisje bouwen

Speelhuisje maken met dit stappenplan

Zelf je speelhuisje maken vergt de nodige voorbereidingen daarom heb ik hier voor jou een stappenplan om zelf aan de slag te gaan.

 • Stap 1: Locatie bepalen
 • Stap 2: Type speelhuisje bepalen
 • Stap 3: Ondergrond en fundering
 • Stap 4: Bouwen van je speelhuisje
 • Stap 5: Extra opties
 • Stap 6: Bescherming van je speelhuisje

Volg de onderstaande stappen compleet zo weet je zeker dat je straks een super mooi speelhuisje hebt.

Stap 1: Locatie bepalen

Elke tuin heeft een andere indeling en is daardoor uniek in aanpak. Het zoeken van een geschikte locatie kan nog wel eens wat hoofdbrekens opleveren. Hieronder wat mogelijkheden voor het kiezen van een geschikte locatie het is zeker niet compleet mogelijk heb jij zelf ook nog andere opties zet deze dan even in de reactie onder dit bericht.

Speelhuisje plaatsen in een kleine tuin

In een kleine tuin is het plaatsen van een speelhuisje vaak het moeilijkste omdat je eigenlijk overal wel iets hebt staan. Toch kan het zijn dat je nog ergens in je tuin een hoek hebt waar je eigenlijk niet veel mee doet. Dan is dat een geschikte plaats. Je kunt het speelhuisje ook vast bouwen aan je schuur bijvoorbeeld waardoor je ook minder ruimte nodig hebt.

Speelhuisje plaatsen in een middelgrote tuin

In een middelgrote tuin heb je over het algemeen altijd wel ergens een hoekje waar eigenlijk niet veel mee doet. Wat nu een rommelhoekje is dan kan die plaats wel eens een geschikte locatie zijn. Je kunt het speelhuisje ook halverwege in je tuin zetten in het geval dat je een sier en groente tuintje hebt. Zo creëer je gelijk een scheiding tussen je sier en groente tuin.

Speelhuisje plaatsen in een grote tuin

Het kan ook zijn dat je een enorme tuin hebt en je graag zicht wil houden op het speelhuisje kies dan een locatie aan de zijkant van je tuin waar je toch nog zicht op je speelhuisje hebt. Zet de opening van het speelhuisje naar je huis toe.

Stap 2: Type speelhuisje bepalen

Wat wil je voor speelhuisje gaan bouwen? Moet het een eenvoudig speelhuisje zijn of juist een heel uitgebreid speelhuisje met een leuke veranda eraan. Het is handig om vooraf jezelf te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn.

Stap 3: Ondergrond en fundering

De ondergrond voor je speelhuisje is van belang. Wil je een speelhuisje maken met een houtenbodem dan is het verstandig om wat te doen aan optrekkend vocht. Het kan ook zijn dat je tegels wilt leggen die zichtbaar blijven in je speelhuisje.

Grond weggraven en zand aanbrengen

Begin met het weggraven van de grond. Leg worteldoek in het gegraven gat. Hierdoor voorkom je dat er allerlei planten ed zouden gaan groeien. Breng vervolgens plaatzand aan en tril dit goed vast met een trilplaat. Een trilplaat kun je bijvoorbeeld bij Boels huren.

Fundering speelhuisje

Voor een speelhuisje van hout heb je geen enorme zware fundering nodig maar het is wel verstandig om er voor te zorgen dat je iets doet aan het funderen van je speelhuisje. Je kunt als fundering rondom betonbanden kiezen. Daar plaats je dan de wanden van het speelhuisje op. Zorg er wel voor dat deze betonbanden goed waterpas geplaatst worden.

Bestrating voorzien

Tussen de betonbanden kun je het beste bestrating voorzien. Hierdoor heb je minder last van optrekkend vocht. Optrekkend vocht kan weer snel houtrot veroorzaken.

Stap 4: Bouwen van je speelhuisje

Speelhuisje bouwen met bouwtekening

Begin voor je gaat bouwen met een goede bouwtekening en maak je een keuze van het gewenste houtsoort. Bouw aan de hand van deze tekening je speelhuisje compleet op. Zaag vooraf alles op maat volgens de materiaallijst op de tekening.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Speelhuisje bouwen zonder bouwtekening

Mocht je geen bouwtekening willen gebruiken. Bouw dan je speelhuisje als volgt op. Begin met het bouwen van je frame voor de bodem en schroef vervolgens de bodemplaten vast. Bouw daarna het frame voor de zijkanten en het dak en schoor deze waar nodig. Hou bij de bouw van dit frame ook rekening met de deuropening en de ramen. Schroef daarna de planken (rabat delen) aan het gebouwde frame. Begin aan de kant waar je laten het moeilijkste bij kunt komen. Wanneer de planken aan de zijkanten er op zitten schroef je het dak dicht met bijvoorbeeld vellingdelen of dakplaten. Vellingdelen staat wat mooier het kost je alleen wel wat extra tijd. Maak daarna de deur en de ramen. Breng de dakbedekking aan en eventueel een dakgoot.

Stap 5: Extra opties

Als extra opties zou je een mooi hekwerk bij je veranda van je speelhuisje kunnen plaatsen. Zet eventueel een paar kleine stoeltjes en een tafeltje onder deze veranda. Voor de ramen kun je eventueel nog luikjes voorzien. Je zou naast je speelhuisje ook nog een schommel en glijbaan kunnen plaatsen. Kijk maar eens goed rond wat er allemaal in de markt is je zult verbaasd staan.

Stap 6: Bescherming van je speelhuisje

De laatste stap is de beschermen van je speelhuisje. Een speelhuisje bouwen kost je aardig wat tijd en daarom is het van belang om je speelhuisje van een goede beschermlaag te voorzien. Je kunt kiezen voor een impregneer verf of een tuinbeits. Tuinbeits kun je tegenwoordig in elke kleur kopen. Het leuke hiervan is dat je met verschillende kleuren kunt werken waardoor het er vrolijker uitziet. Het speelhuisje zou je bijvoorbeeld wit kunnen doen. De overstekken en het veranda hek rood. Zo kun je nog heel veel andere combinaties bedenken. Je kunt daarmee alles aanpassen naar de steil van je tuin

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoe werkt de speelhuisje bouwtekening

Je kunt betrekkelijk eenvoudig van start met de speelhuisje bouwtekening. Het lastigste stuk is op het begin te vinden, namelijk het verzamelen van alle materialen die je straks verderop nodig hebt.

Deze materialen kun je overal vinden, van de bouwmarkt tot in je eigen voorraad. Voor de kernonderdelen raad ik je aan uitsluitend gebruik te maken van hoge kwaliteit materialen.

Doordat er wel wat redenen zijn om van zulke materialen gebruik te maken, is het ook gewoon slim hier meer geld aan uit te geven. Er kan aardig wat gewicht op komen te staan, waardoor je slimmer uit bent door hier de portemonnee voor te trekken.

Investeer daarom juist niet zomaar in materialen die allemaal duur en hoogwaardig zijn. Kies slim voor de materialen die je wilt gebruiken zodat je met een goed bedrag overblijft. Dit kan je altijd voor toekomstige projecten gebruiken, waardoor je kan blijven door klussen.

Speelhuisje Boomhut bouwen
Speelhuisje Boomhut bouwen

Inhoud van de tekening

Op de speelhuisje bouwtekening is de belangrijkste informatie te vinden die jij nodig zou kunnen hebben. Dat gaat van informatie met betrekking tot de materialen, tot informatie over de werkwijze waarmee het maken van een speelhuisje mogelijk is.

Zoals ieder ander project kost dit project tijd, maar het resultaat is vrijwel altijd verbluffend. Daarom nodig ik je uit snel de speelhuisje bouwtekening te downloaden, zodat jij aan het werk kan om een droom waar te maken.

Download nu de speelhuisje bouwtekening!

Het is zover, we gaan de speelhuisje bouwtekening downloaden en hiermee aan de slag. De speelhuisje bouwtekening is natuurlijk in het welbekende Fred’s Bouwtekeningenpakket te vinden. De duizenden tekeningen in dit pakket, zijn niet zomaar de publiekslieveling van menig klusser geworden. Ik nodig je daarom ook uit gebruik te maken van deze bouwtekeningen, om jouw droom werkelijkheid te laten worden. Want die speelhuisje bouwtekening komt niet zomaar jouw kant op!

Wil jij vandaag nog de speelhuisje bouwtekening downloaden en dit geweldige speeltoestel maken? Dan kan je via deze pagina het pakket ontdekken. Succes!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

speelhuisje bouwtekening
speelhuisje bouwtekening

Speelhuisje kopen?

Vind je het echt teveel werk en energie kosten om zelf een speelhuisje te maken dan kun je er altijd nog voor kiezen om een speelhuisje te kopen.

Voordelen van het kopen van een speelhuisje

 1. Kost je weinig tijd
 2. Je hoeft niet te klussen

Nadelen

 1. Duur
 2. Minder beweging vrijheid qua ontwerp en afmetingen
 3. Soms wat mindere kwaliteit hout gebruikt om de prijs te drukken

Een speelhuisje kopen kost wel aardig veel en het is ongelofelijk hoe verschillend de prijzen liggen. De goedkoopste speelhuisjes ben ik hier tegen gekomen: kijk hier

Meer van dit soort artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.