Home » Blog » Muur » Een scheidingswand maken voor thuis

Een scheidingswand maken voor thuis

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Het lijkt allemaal zo makkelijk, een scheidingswand maken. Dit is echter een uitdagend doe-het-zelf project dat je absoluut niet te licht moet opvatten. Natuurlijk is het mogelijk om binnen korte tijd een scheidingswand te maken, echter moet je er dan niet vanuit gaan dat de scheidingswand er representatief uit zal zien. Een scheidingswand, die maak je helemaal zelf en wel met een bouwtekening. Dit doe-het-zelf project is een project waarbij je volledig los kan gaan. Je kan je scheidingswand er namelijk uit laten zien zoals je dat zelf wilt. Je hebt complete controle op het uiteindelijke eindresultaat. Het enige wat je moet doen, is het echt willen maken van een leuke scheidingswand.

De kosten voor een scheidingswand maken zijn beduidend lager dan wanneer je een scheidingswand bij een meubelzaak zou kopen. Afhankelijk van jouw creatieve skills, is het mogelijk om een uiterst unieke scheidingswand te maken voor in de slaapkamer. Hoe vet is het om een scheidingswand te maken die bijvoorbeeld overloopt in de kleur van je muur of behang? Inderdaad, heel erg vet. En een scheidingswand maken doe je helemaal zelf met de bouwtekening van Fred. Meer weten over een scheidingswand maken? Lees dan snel verder!

Hoe kan ik een scheidingswand maken?

En daar zijn we weer, we kunnen weer aan de slag met een nieuw doe-het-zelf project, namelijk het maken van een scheidingswand. Wat ik zelf zo leuk vind aan het maken van een scheidingswand is dat je duidelijk in de scheidingswand je eigen invloeden kunt verwerken. Helemaal als je een beetje goed kan schilderen is het maken van een scheidingswand een fantastisch doe-het-zelf project.

Aan de hand van de scheidingswand bouwtekening kan jij dus je eigen scheidingswand maken. Waarom deze bouwtekening zo nodig is?

 • Je leest precies in welke afmetingen de houten planken verkregen moeten. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om deze planken zelf in de juiste afmetingen te zagen of om dit te laten doen. Als je dit laat doen, ben je weliswaar duurder uit maar weet je zeker dat de planken goed gezaagd zijn. Als jij hier zelf goed in bent, raad ik je absoluut aan dit zelf te doen, dit scheelt je namelijk alleen maar tijd.
 • Vind je het altijd lastig om te bepalen welke stap de volgende is tijdens de bouw van een meubel? Dan is de bouwtekening jouw nieuwe beste vriend, want hier lees je precies in welke volgorde jij de scheidingswand, en ook alle andere meubels, in elkaar moet zetten. Hierdoor hoef je je niet voortdurend af te vragen of je wel op de juiste manier bezig bent.

Stappenplan

Wil je goed aan de slag gaan op de juiste manier is het verstandig om dit stappenplan te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

Goede voorbereidingen zijn het halve werk. Deze voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen.

 1. Locatie bepalen.
 2. Gewenste afmetingen bepalen
 3. Materiaal bepalen
 4. Bouwtekening zoeken
 5. Materialen bestellen

Stap 1.1: Locatie bepalen.

Waar wil je de wand gaan plaatsen? Meet dit goed uit en kijk precies wat voor jou het beste uit komt.

Stap 1.2: Gewenste afmetingen bepalen

Wanneer je de locatie weet is het bepalen van de afmetingen makkelijk geworden. Meet de gewenste hoogte en lengte goed op. Maak even een klein schetsje daardoor weet je precies wat je wilt hebben. Het geeft je gelijk ook meer inzicht.

Stap 1.3: Materiaal bepalen

Welk houtsoort ga je kiezen? Dit is helemaal afhankelijk van wat jij zelf mooi vind en wat het beste in jouw huis past. Zijn al je meubels van eiken dan maak je geen want van steigerhout.

Stap 1.4: Bouwtekening zoeken

Wanneer je weet wat je precies wilt kun je op zoek gaan naar de gewenste bouwtekening. Deze kun je in het ledengedeelte vinden. Mocht je nog geen lid zijn kun je hier lid worden. Alle tekeningen zijn opgeslagen als PDF bestand. Op elke tekening vind je een handige materialenlijst.

Stap 1.5: Materialen bestellen

Aan de hand van deze materialenlijst op de tekening kun je de materialen bestellen. Het is slim om verschillende offertes op te vragen. Hiermee kun je veel geld besparen. Dit is de eerste verdienste.

Stap 2: Bouwen

Wanneer je alle materialen in huis hebt kun je eindelijk aan de slag met het bouwen van de wand. Let wel op de volgende zaken.

 1. Laad je accu’s op en leg al je gereedschap in de buurt.
 2. Hou je tekening in de buurt waar je wilt gaan klussen.
 3. Let op je veiligheid. Gebruik gehoorbescherming en oogbescherming.
 4. Werk zou nauwkeurig mogelijk hierdoor krijg je het beste resultaat.
 5. Meet liever een keer extra dan dat het fout gaat.
 6. Maak af waar je mee bezig bent voor je de volgende stap doet.

Stap 3: Afwerking

Uiteindelijk is het tijd om je wand af te gaan werken. Dit kan door de want te voorzien van een mooie verf of beitslaag. Schuur het hout vooraf wel even heel goed.

Je scheidingswand personaliseren

Ik vertelde je in het begin van dit artikel er al meer over, het personaliseren van je scheidingswand om zo een unieke scheidingswand te kunnen maken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is wel voor je scheidingswand mogelijk. Je kunt je scheidingswand namelijk, bij het gebruik van vrijwel iedere houtsoort, verven in praktisch iedere stijl. Vooral als je gebruik maakt van steigerhout is het mogelijk om een hele mooie scheidingswand te maken. Het enige wat van je wordt gevraagd is een stukje creativiteit, en dat helpt je bij het maken van jouw nieuwe scheidingswand.

Bouwtekening voor een scheidingswand maken

Om je scheidingswand te maken, hoef je alleen nog in het bezit te komen van de correcte bouwtekening. Deze bouwtekening om een scheidingswand mee te maken zit in mijn bouwtekeningenpakket met in totaal meer dan tienduizend bouwtekeningen. Wat je dus ook zou willen maken, vanaf vandaag is dat allemaal mogelijk!

Want behalve een scheidingswand kan je nog veel en veel meer maken. Denk eens aan het maken van een mooie loungebank van steigerhout of je eigen bed. Of toch een bureau om goed aan te kunnen werken? Het is allemaal mogelijk met de bouwtekeningen van Fred!

Meer weten over dit bouwtekeningenpakket? Lees er dan hier meer over!

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Scheidingswand maken
Scheidingswand maken

Zelf maken of uitbesteden?

Beiden hebben zo hun voor en nadelen. Hieronder de voor en nadelen op een rij gezet.

Voordelen van uitbesteden

 1. Makkelijk je hoeft zelf nergens achteraan.
 2. Geen tekening nodig
 3. Gereedschappen heb je ook niet nodig

Nadelen van uitbesteden

 1. Uurloon ligt erg hoog daardoor zullen de kosten wel er oplopen.
 2. Kwaliteit heb je geen invloed op.
 3. Aanpassingen in een eerder genomen beslissing kosten vaak erg veel.

De voordelen van zelf maken

 1. Heel goedkoop
 2. Makkelijk te doen met behulp van onze bouwtekeningen.
 3. Beste kwaliteit want dit heb je helemaal zelf in de hand.
 4. Gereedschappen heb je al in huis.
 5. Veel voldoening en waardering.

Enkele nadelen van zelf maken

 1. Het kost je wat tijd.
 2. Bouwtekening is onmisbaar maar zoals reeds eerder gezegd hebben we daar een goede oplossing voor.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Wat ga jij doen? Zet het in een reactie onder dit bericht.

Meer van dit soort artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.

Fred's DHZ EnergieWijzer

Bespaar maand na maand veel geld — zonder moeilijke of dure verbouwingen en zonder in de kou of het donker te zitten.