Home » Blog » Steigerhout » Maak je eigen steigerhouten trap

Maak je eigen steigerhouten trap

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Zie je het al voor je? Een prachtige, eigen steigerhouten trap in het midden van uw woonkamer in je net nieuw gekochte huis. Het zou zomaar kunnen. Je bent maar een paar stappen verwijderd van een eigen steigerhouten trap in de woonkamer. Wat moet je er voor in huis halen, wat moet je erover weten om het te kunnen bouwen? Met deze informatie kan jij aan de slag met het zelf maken van een trap van steigerhout. Het kost weliswaar tijd, maar het eindresultaat mag er doorgaans altijd zijn!

Steigerhout, wat is dat eigenlijk?

Steigerhout is ruw hout. Voor het bouwen van een trap kun je ook geschaafd hout kopen, maar ruw hout zorgt aan de andere kant wel weer voor een mooie, bijzondere afwerking. Een eigen steigerhouten trap oogt toch net wat natuurlijker, waardoor het ook een bepaald gevoel krijgt in de rest van je woonkamer. Vooral als de trap nadrukkelijk zichtbaar is in het midden van de woonkamer, is het handig om het volgende te hebben: een bouwtekening steigerhouten trap.

Er zijn verschillende soorten steigerhout voor een steigerhouten trap, ook de prijsklassen variëren enorm als het om steigerhout gaat. Je betaalt ongeveer vijf euro tot 25 euro per plank, tree. Het ligt aan de kleur die je kiest, maar ook de maten, de dikte van de tree en de afwerking. Steigerhout wordt niet heel veel gebruikt voor het maken van een steigerhouten trap, omdat het hout iets te dun kan zijn in de breedte voor een trap. Maar het kan wel heel mooi zijn en juist heel goed passen in de sfeer en de inrichting van je huis, je woonkamer; een mooie, steigerhouten trap.

Wat moet ik weten als ik aan een steigerhouten trap begin?
Zomaar beginnen met het bouwen van een steigerhouten trap, dat kan natuurlijk. Maar het is al goed dat je ook dit artikel leest om je te laten informeren wat er allemaal bij komt kijken, want wat moet je echt weten voor het bouwen van een eigen steigerhouten trap?

 1. Koop nieuwe, steigerhouten planken voor je steigerhouten trap: de gebruikte planken zijn namelijk duurder dan de nieuwe planken. Er zijn niet heel veel gebruikte planken in omloop, waardoor deze dus ook veel duurder zijn
 2. Droog de plank voor gebruik: zomaar beginnen aan het bouwen van de trap, dat is geen goed idee. Zorg eerst dat de plank goed kan drogen. Als de planken al droog waren en niet doorweekt dan is een droogtijd van twee tot drie weken ruim voldoende
 3. Bewerk de planken lichtelijk voordat je er mee aan de slag gaat: het is goed om de planken lichtelijk te schuren, zodat de afwerking er ook mooier en beter uit ziet. Wat kan in je voordeel werken? Een bouwtekening steigerhoutentrap

Verschillende maten planken

Gelukkig weet je nu al veel meer over het gebruik van een steigerhouten trap, maar wat moet je nog meer weten? Het is handig om op de hoogte te zijn van de maten die er zijn, zodat je zelf kunt bepalen wat goed past in je woonkamer. Er zijn gebruikte planken, maar zoals eerder gezegd: die zijn wel duurder. Je kunt kiezen voor gebruikte planken van één tot en met vijf meter meestal.

Ook bestaan er gebruikte planken van anderhalf en tweeënhalf meter voor een steigerhouten trap. Bij de nieuwe planken gaat het meestal om twee, drie of vijf meter. Uiteraard kun je deze planken ook bewerken als je juist liever een kleinere, steigerhouten trap zou willen hebben. Maar daarvoor is het goed om het volgende te hebben: bouwtekening steigerhouten trap. Zo, nu kun je de planken bestellen en gaan beginnen, succes!

Stappenplan

Een goede trap maken vergt ook de nodige voorbereidingen. Het is verstandig om de volgende stappen te volgen.

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerking

Stap 1: Voorbereidingen

De voorbereidingen bestaan uit de volgende stappen:

 1. Hoogte en soort trap bepalen
 2. Bouwtekening zoeken
 3. Materialen bestellen

Stap 1.1: Hoogte en soort trap bepalen

De hoogte bepaal je door de afstand te meten van bovenkant verdiepingsvloer naar de begane grond bijvoorbeeld. Dan weet je precies welke trap je moet kiezen. Soms zul je de trap nog wat in moeten korten wanneer de exacte maar er niet bij zit maar dat is niet heel lastig om te doen.

Welke soort trap zoek je? Een rechte steektrap of een trap die een draai maakt aan de onderkant? In het laatste geval bespaar je ruimte in de lengte van je gang bijvoorbeeld. Dit kan best wel eens handig zijn.

Stap 1.2. Bouwtekening zoeken

Zoek nu de gewenste tekening erbij. De tekeningen zijn als PDF bestand opgeslagen in ons ledengedeelte. Daardoor zijn ze heel makkelijk te openen met een PDF reader. Druk de gevonden tekening af zodat je aan de hand van de materialenlijst je materialen kunt bestellen

Klaar om te gaan klussen? Klik dan nu hier om meer te leren over het bouwtekeningen pakket van Fred!

Steigerhouten Trap maken
Trap maken

Stap 1.3: Materialen bestellen

Je materialen kun je zowel via een bouwmarkt, houthandel of online bestellen. Alles heeft zijn voor en nadelen. De nadelen van een bouwmarkt zijn dat niet altijd alle materialen op voorraad zijn in de gewenste afmetingen. Bij een goede houthandel heb je daar geen last van. Nog een nadeel is dat je zelf om je hout moet. Dus je hebt een kar nodig. Wil je het thuis af laten leveren vliegen de kosten omhoog.

Online heb je de meeste keuze wat kwaliteit, prijs en leverkosten betreft. Hierdoor kun je heel makkelijk veel goedkoper materialen bestellen. Het is altijd slim om even via internet te zoeken wat de kosten zijn.

Stap 2: Bouwen

 1. Druk de tekening af en leg die in de buurt waar je aan de slag gaat.
 2. Bereid zoveel mogelijk in je werkplaats voor.
 3. Zorg dat je alle materialen en gereedschappen bij de hand hebt liggen.
 4. Werk zo nauwkeurig mogelijk.
 5. Volg de tekening stap voor stap.
 6. Werk onderdeel voor onderdeel eerst af voor je aan het volgende onderdeel begint.
 7. Let op je veiligheid zorg dat je gehoor en oogbescherming gebruikt.
 8. Hou je werkplaats zo schoon en opgeruimd mogelijk.

Stap 3: Afwerken

De afwerking van een trap doe je door de trap eerst goed te schuren zodat het hout glad is. Daarna voorzie je de trap van een speciale grond verf. Schuur deze na drogen voorzichtig op en zet er vervolgens nog een laag grondverf op. Deze schuur je weer voorzichtig op nadat deze laag droog is en dan breng je nog twee keer een laklaag aan. Let er op dat dit speciale trapverf is. Trapverf is wat stroever dan gewone verf waardoor je niet snel van de trap zult glijden.

Open steektrap
Open steektrap

Met goede bouwtekeningen is je eigen steigerhouten trap bouwen geen enkel probleem.

Wil je gebruik maken van een van mijn bouwtekeningen? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.