Ben jij als klusser opzoek naar een bouwtekening om je eigen steigerhouten salontafel te maken voor jouw woonkamer? Of wil jij je steigerhouten salontafel in je tuin gebruiken om in de zomer wat heerlijke drankjes op te plaatsen of je voeten op te laten rusten? Dan kan ik je vertellen dat je op het juiste artikel bent uitgekomen, want ik vertel jou in dit artikel hoe jij je eigen steigerhouten salontafel kunt maken voor binnen- én buitengebruik!

Om je steigerhouten salontafel buiten te gebruiken is er jaarlijks onderhoud nodig, ook hier lees je meer over verderop in dit artikel. Ik zal je namelijk eerst uitleggen hoe jij met een bouwtekening je eigen steigerhouten salontafel kunt maken en hoe je vervolgens je steigerhout kunt verven middels diverse verfwashes.

Ten slotte ontdek hoe jij goedkoop aan gebruikt steigerhout kunt komen. Want tegen een lage prijs meubels bouwen is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Klaar om meer te ontdekken over het zelf maken van een steigerhouten salontafel? Ga dan nu verder om van alles te weten te komen over het maken van je eigen steigerhouten salontafel!  Lees snel verder dan zie je ook de voor en de nadelen van kopen ten opzichte van maken.

Kopen of maken?

Twijfel je of je wilt kopen of maken? Beide hebben hun voor en nadelen. Wat voor jou het zwaarste weegt bepaal je zelf.

Voordelen van kopen

 1. Snel binnen daardoor kun je al snel aan je tafel zitten
 2. Geen gereedschap nodig
 3. Geen tekeningen nodig

Nadelen van kopen

 1. Prijs is erg hoog zeker voor kwaliteit
 2. Variatie is klein
 3. Nauwelijks invloed op de kwaliteit want ook al kies je voor een hele dure tafel wil dit nog niet zeggen dat het ook de beste kwaliteit is.

Mocht je liever kopen dan maken dan raad ik je aan om dit via deze website te doen. Heeft een snelle levering en goed retourbeleid

Voordelen van zelf maken

 1. Heel goedkoop
 2. Makkelijk te maken met behulp van onze bouwtekeningen
 3. Maken gaat redelijk snel
 4. Kwaliteit bepaal je zelf dus deze is maximaal
 5. Benodigde gereedschappen heb je al in huis

Nadelen van zelf maken

 1. Je bent wat tijd kwijt
 2. Je hebt een tekening nodig. Hiervoor hebben wij een goede oplossing dus is dit niet een enorm probleem

Waar begin ik met het maken van een steigerhouten salontafel

Voordat we dieper ingaan op het maken van een steigerhouten salontafel, is het belangrijk dat je weet hoe je aan steigerhout kunt komen. We maken onderscheid tussen twee verschillende soorten steigerhout; nieuw en gebruikt steigerhout. Nieuw steigerhout is in nog behoorlijk wat versies beschikbaar, zoals geschaafd en geschuurd steigerhout. Echter zijn we vooral vaak benieuwd naar waar gebruikt steigerhout voor je steigerhouten salontafel aangeschaft kan worden.

Voor de aanschaf van gebruikt steigerhout moet je namelijk een stuk beter zoeken. Ik raad je aan om diverse advertentiewebsites (voor klussers) te raadplegen en te kijken of je ergens gebruikt steigerhout kunt vinden. Voorbeelden hiervan zijn Speurders, Marktplaats of gewoon via Google. Hoewel gebruikt steigerhout dus een stuk lastiger te vinden is, is de kostenbesparing ten opzichte van nieuw steigerhout voor je steigerhouten salontafel doorgaans wel een stuk hoger.

Als je in het bezit bent van de juiste materialen, kunnen we door naar de volgende stap!

Met een bouwtekening een steigerhouten salontafel maken

Als je aan de slag gaat voor je steigerhouten salontafel dien je wel eerst in het bezit te komen van een bouwtekening. Natuurlijk kan jij ook zonder werken, maar dit kost wel meer tijd en het verhoogt de kans op constructiefouten en heel heel veel frustratie ;-).

De bouwtekening voor een steigerhouten salontafel is er vooral voor om jou meer te vertellen over de benodigde afmetingen van de verschillende steigerhout planken en de stapsgewijze volgorde waarmee jij de steigerhouten salontafel in elkaar gaat monteren. Hierdoor weet je namelijk zeker dat je een steigerhouten salontafel maakt met een betrouwbaar oppervlak welke niet zomaar kapot gaat.

Stappenplan

 1. Voorbereidingen
 2. Bouwen
 3. Afwerken

Stap 1: Voorbereidingen

De locatie van de tafel zal voor jou de vraag niet zijn. Wat wel een vraag kan zijn wat moet de afmetingen van de salontafel zijn? Hiervoor kijk je naar de afmetingen van je bank. Daarnaast kijk je naar de beschikbare ruimte en wat je zelf mooi vind. Hou er echter altijd rekening mee dat de tafel niet voorbij de bank steekt.

Weet je de gewenste afmetingen dan zoek je er de juiste bouwtekening bij. Print deze bouwtekening uit. Je ziet op deze tekening een materiaallijst staan. Deze materiaallijst kun je gebruiken om je bestelling te doen. Daarnaast kun je het gebruiken om alles op maat te zagen

Stap 2: Bouwen

Wanneer je begint met bouwen leg je alle benodigde gereedschappen in de buurt. Je hoeft dan niet steeds terug naar je gereedschapskast om wat op te halen. Zaag alles op maat volgens de tekening.

Hou de salontafel bouwtekening bij de hand. Werk zoveel mogelijk op een vlakke vloer. Boor de schroefgaten voor om splijten te voorkomen. Schroef het geheel in elkaar.

Werk altijd veilig.

Stap 3: Afwerken

De afwerking van de salontafel bestaat uit het gladschuren zodat je geen splinters in je handen krijgt. Voorzie de tafel van een beschermende laag tegen intrekkend vocht.

Onderhoud steigerhouten salontafel buitengebruik

Als jij zelf een steigerhouten salontafel maakt voor buitengebruik, is het nodig om deze tenminste één keer per jaar goed onder handen te nemen. Dat betekent dat je ook al van te voren het steigerhout voorziet van grondverf en jaarlijks dit opnieuw doet in combinatie met beits. Hierdoor verleng je de levensduur van je steigerhouten salontafel behoorlijk en gaat deze veel langer mee. Dit brengt je in de toekomst alleen maar meer plezier op.

Ook is het aanbrengen van verfwashes een leuk idee. Wil je meer over het verven van je steigerhouten salontafel te weten komen en je salontafel bijvoorbeeld een vintage look geven? Dan kan je daar hier meer over lezen!

Bouwtekeningen voor houten salontafels

De bouwtekeningen voor een steigerhouten of ander houtsoorten salontafels zijn te vinden in het bouwtekeningenpakket van Fred Schouten. Hier vind je trouwens nog wel meer dan salontafel bouwtekeningen in. Want er zitten nog eens tienduizend andere bouwtekeningen in die jij kunt gebruiken om nog veel en veel meer meubels te maken!

Meer weten over de bouwtekeningen van Fred Schouten of welke bouwtekeningen er wel allemaal niet in dit bouwtekeningenpakket te vinden zijn? Lees er dan hier meer over!

steigerhouten salontafel

steigerhouten salontafel

Een salontafel van steigerhout maken is makkelijk met de juiste bouwtekeningen

Voor meer informatie over hoe onze bouwtekeningen in elkaar zitten probeer deze gratis tafel bouwtekening