Home » Blog » Vogels » Hoogzit voor jagers of vogelspotters

Hoogzit voor jagers of vogelspotters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Wat is een hoogzit voor jagers of vogelspotters? In beide gevallen is een hoogzit bedoeld om beter zicht te hebben over bijvoorbeeld een maisveld of lage bebossing. De jager of vogelspotter valt minder op voor het wild.

Hoogzit bouwtekening voor jagers of vogelspotters
Hoogzit bouwtekening voor jagers of vogelspotters

Gebruikt voor de jacht van een hoogzit of jachtkansel

Voor de jacht wordt een hoogzit ook wel een jachtkansel genoemd. Het jachtveld is beter te overzien vanaf een hoogzit. Bij verschillende jacht methoden wordt een hoogzit of jachtstoel ingezet.

 1. Bij de aanzitjacht waar er op wildezwijnen herten, reeën en mogelijk nog ander grootwild wordt gejaagd. De jager blijft net zolang zitten totdat hij het wild dat hij op het oog heeft onder schot kan krijgen. Dit wordt gezien als een veilige manier van jagen omdat bij een misschot de kogel in de grond terecht komt.
 2. Bij een drukjacht een jager zit te wachten op het wild en de andere jager of drijvers en honden jagen het wild op. Deze methode mag alleen na toestemming van de overheid worden toegepast. Deze methode wordt over het algemeen toegepast wanneer de wildstand uitgedund moet worden om schade te voorkomen.
 3. Bij de lokjacht. Het wild wordt gevoerd en daardoor gelokt naar een locatie om het zo goed onder schot te krijgen.

Let bij het jagen altijd op de veiligheid van anderen en ook van jezelf. Ga nooit op eigen houtje jagen. Jaag nooit zonder vergunning en zorg dat er geen omstanders geraakt kunnen worden. Je dient aangesloten te zijn bij een jagersvereniging en je moet een jachtakte hebben. Ook dien je de benodigde vergunningen te hebben. Op deze site kun je de regelgeving nakijken: https://www.jagersvereniging.nl/

Gebruikt voor vogelspotters of wildspotters

Om wild of vogels te spotten is heel veel geduld nodig. Al snel heeft het wild of hebben de vogels het door dat er iemand is. Door op een hoogzit te gaan zitten heeft veel wild het helemaal niet door dat er een wildspotter klaar zit met zijn of haar fototoestel. Hierdoor is het maken van een mooi uniek wildplaatje veel makkelijker geworden. Natuurlijk moet je blijven opletten. De windrichting is bijvoorbeeld een heel bepalende factor. Ga indien mogelijk zo zitten dat de wind naar je toe is. Dit voorkomt het vluchten van het wild doordat ze je ruiken. Neem ook de tijd om rustig je wild of vogelfoto’s te maken.

Een hele leuke site voor wild of vogelspotters waar je kunt kijken of er wat interessants is te zien en wat kijk dan eens op https://waarneming.nl/

Zelf een hoogzit maken met behulp van een bouwtekening

Je denkt nu misschien oké leuk maar hoe bouw ik dan zo’n hoogzit stap voor stap op? Met behulp van onze bouwtekeningen zijn de bovenstaande stappen heel makkelijk te volgen. Je hebt bovendien nog een groter voordeel want je hoeft alleen de stappen maar te volgen en met behulp van de handige materiaallijst op elke bouwtekening kun je zo je inkopen doen en de hoogzit maken. Wil je direct toegang tot deze bouwtekeningen?

Wil je gebruik maken van deze bouwtekening? Op deze pagina vind je meer informatie!

Hoogzit gemaakt door een klant
Hoogzit gemaakt door een klant

Wil je gebruik maken van deze bouwtekening? Op deze pagina vind je meer informatie!

Meer van dit soort artikelen

Eén reactie

 1. Hoi Fred,

  Hartelijk dank voor deze informatie over een hoogzit bouwen.

  Inmiddels heb ik deze hoogzit uit je pakket ook gebouwd het is prima gegaan met jouw bouwtekeningen.

  Groeten
  Peter Bos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fred’s Bouwtekeningen Pakket

Meer dan 10.000 kant-en-klare bouwtekeningen, plannen en projecten die makkelijk stap-voor-stap te maken zijn.

Fred’s Bouw- En Klusprojecten Handboek

Praktisch handboek met de geheimen van de vakman om je klussen sneller en uit te voeren met mooier resultaat.